Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2756/21 AI generated

VIII U 2756/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2756/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30 września 2021 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. K., przeliczenia średniego dalszego trwania życia. W uzasadnieniu wskazano, że wnioskodawczyni nie spełnia warunków do ponownego ustalenia wysokości emerytury na podstawie ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. , ponieważ decyzją z dnia 2 lutego 2017 r. o przyznaniu emerytury (decyzja ostateczna) ,przy ustalaniu jej wysokości , średnie dalsze trwanie życia zostało już ustalone na podstawie tablic trwania życia obowiązujących w dniu ukończenia 60 lat tj. w dniu 10 czerwca 2008 r. , w wariancie korzystniejszym. /decyzja k.104 plik I akt ZUS/ W dniu 22 października 2021 r. , do organu rentowego wpłynęło odwołanie E. K., od ww. decyzji , w którym wniosła o przeliczenie należnej jej emerytury z uwzględnieniem średniego dalszego trwania życia w wariancie najkorzystniejszym.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2756/21 · Sąd powszechny: K. złożyła wniosek o emeryturę. /wniosek k.1 – 8 plik III akt ZUS/ Decyzją z dnia 16 lipca 2014 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. K. obliczenia emerytury na podstawie art.55 ustawy emerytalnej. /decyzja k.19 plik III akt ZUS/ Prawomocnym wyrokiem z dnia 5 maja 2015 r. Sąd Okręgowy w Łodzi zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 16 lipca 2014 r. i przyznał E. K. prawo do obliczenia emerytury w oparciu o art.27 w związku z art.55 ustawy emerytalnej , poczynając od 8 lipca 2014 r. /okoliczność bezsporna/ Decyzją z dnia 6 lutego 2017 r. , wykonując prawomocny wyrok Sądu z dnia 5 maja 2015 r.

Keywords

AI generated
reconsideration of disability benefits continued payment of benefits recalculation of maintenance reintegration of pension beneficiaries suspension of benefit entitlement residual earning capacity
AI generated
VIII U 1003/22
w dniu 8 kwietnia 2022 r. decyzję o ponownym ustaleniu kapitału początkowego dla wnioskodawczyni na dzień 1 stycznia 1999 r. w kwocie 155 966,25 zł, 2) w dniu 20 kwietnia 2022 r. zaskarżoną decyzję, mocą której na podstawie art. 26 ust.6 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 504), przeliczył J. W. emeryturę od 1 marca 2022 r., tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek. W decyzji tej do obliczenia emerytury wnioskodawczyni przyjęto średnie dalsze trwanie życia w ilości 247,60 miesięcy.
VII U 475/23
W dniu 10 lutego 2023 r. Z. M. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W. z dnia 13 grudnia 2022 roku, znak: (...). W uzasadnieniu swojego odwołania Z. M. wskazała, że decyzja ta odmawiająca jej przeliczenia i podwyższenia emerytury jest niesprawiedliwa i dyskryminująca. Odwołująca wskazała, że jako osoba urodzona (...), a zatem po 31 grudnia 1948 r. nie rozumie, dlaczego nie podlega tzw. zreformowanym zasadom i dlaczego „brak jest podstaw do przeliczenia wysokości świadczenia poprzez doliczenie składek”, a jedynym kryterium różnicującym społeczeństwo jest data 1 stycznia 2009 r.
III AUa 754/20
Decyzją z dnia 14 października 2019 r., znak: (...), wydaną w związku z wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 31 lipca 2019 r., sygn.
VII U 1574/16
G. w dniu 5 października 2016 r. złożył odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w Warszawie od decyzji ww. organu rentowego z dnia 12 września 2016 r., znak: (...) wnosząc o ponowne przeliczenie wysokości emerytury. W ocenie odwołującego w zaskarżonej decyzji w rubryce dotyczącej średniej długości trwania życia powinno być zawarte 163,2 miesięcy, a nie jak stwierdził organ rentowy – 259,5 miesiąca (
III AUa 2129/15
ustalenia wysokości emerytury na podstawie art.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2756/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30 września 2021 r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. K., przeliczenia średniego dalszego trwania życia. W uzasadnieniu wskazano, że wnioskodawczyni nie spełnia warunków do ponownego ustalenia wysokości emerytury na podstawie ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. , ponieważ decyzją z dnia 2 lutego 2017 r. o przyznaniu emerytury (decyzja ostateczna) ,przy ustalaniu jej wysokości , średnie dalsze trwanie życia zostało już ustalone na podstawie tablic trwania życia obowiązujących w dniu ukończenia 60 lat tj. w dniu 10 czerwca 2008 r. , w wariancie korzystniejszym. /decyzja k.104 plik I akt ZUS/ W dniu 22 października 2021 r. , do organu rentowego wpłynęło odwołanie E. K., od ww. decyzji , w którym wniosła o przeliczenie należnej jej emerytury z uwzględnieniem średniego dalszego trwania życia w wariancie najkorzystniejszym.

Skarżąca podniosła ,że organ rentowy wydając zaskarżoną decyzję pominął okoliczność ,że od dnia uzyskania prawa do emerytury , do chwili obecnej, pozostaje w zatrudnieniu w pełnym wymiarze czasu pracy w Fundacji (...) w Ł. i przez cały ten okres odprowadza składki na ubezpieczenia społeczne. W związku zaś ze zmianą wskaźników dalszego trwania życia i zmniejszeniem liczby prognozowanych do przeżycia miesięcy oraz faktem podlegania ubezpieczeniom po dniu przyznania emerytury , należne jej świadczenie powinno zostać przeliczone w wariancie najkorzystniejszym , z uwzględnieniem najnowszych tabel dalszej prognozowanej długości życia. /odwołanie k.3 – 5/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.8 – 8 odwrót/ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny:

Wnioskodawczyni E. K. urodziła się (...) /okoliczność bezsporna/ Decyzją z dnia 10 lutego 2004 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał E. K. emeryturę ,od dnia 1 grudnia 2003 r., jednocześnie zawieszając jej wypłatę z uwagi na kontynuowanie zatrudnienia przez wnioskodawczynię bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy. Wysokość emerytury została ustalona, stosownie do treści art.53 ustawy emerytalnej. /decyzja k.33 plik III akt ZUS/ Decyzją z dnia 20 października 2008 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., od dnia 1 września 2008 r., rozpoczął wypłatę emerytury w stosunku do E. K. , w związku z ustaniem przyczyny powodującej wstrzymanie wypłaty świadczenia. /decyzja k.64 plik III akt ZUS/ W dniu 8 lipca 2014 r.

E. K. złożyła wniosek o emeryturę. /wniosek k.1 – 8 plik III akt ZUS/ Decyzją z dnia 16 lipca 2014 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił E. K. obliczenia emerytury na podstawie art.55 ustawy emerytalnej. /decyzja k.19 plik III akt ZUS/ Prawomocnym wyrokiem z dnia 5 maja 2015 r. Sąd Okręgowy w Łodzi zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 16 lipca 2014 r. i przyznał E. K. prawo do obliczenia emerytury w oparciu o art.27 w związku z art.55 ustawy emerytalnej , poczynając od 8 lipca 2014 r. /okoliczność bezsporna/ Decyzją z dnia 6 lutego 2017 r. , wykonując prawomocny wyrok Sądu z dnia 5 maja 2015 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał E. K. emeryturę od 8 lipca 2014 r. tj. od daty określonej w wyroku Sądu. Do obliczenia wysokości emerytury przyjęto: kwotę składek zaewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji tj. 399 850,88 zł , kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego tj. 855 749,23 zł , średnie dalsze trwanie życia tj. 194,50 miesięcy. Wyliczona kwota emerytury wyniosła 6 455,53 zł. /decyzja k.77 – 77 odwrót plik I akt ZUS/ W dniu 1 września 2021 r. E. K. złożyła wniosek o ponowne obliczenie świadczenia z uwzględnieniem najkorzystniejszego średniego dalszego trwania życia. /wniosek k.101 – 103 plik I akt ZUS/ Po rozpatrzeniu powyższego wniosku Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydała zaskarżoną decyzję. /decyzja k.104 plik I akt ZUS/ E. K. pozostaje w zatrudnieniu w Fundacji (...). /okoliczność bezsporna/ Powyższy stan faktyczny w jest bezsporny między stronami.

Istotne w sprawie okoliczności zostały ustalone na podstawie dowodów z dokumentów, których strony nie kwestionowały.

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje:

W świetle, zebranego w sprawie, materiału dowodowego, odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. W niniejsze sprawie, kwestia możliwości obliczenia, należnej wnioskodawczyni, emerytury, na podstawie art.26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tj. Dz. U z 2021 r. , poz.291) , pomimo okoliczności ,że wnioskodawczyni urodziła się przed 31 grudnia 1948 r. , została przesądzona prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 5 maja 2015 r. Istota problemu, w niniejszej sprawie, sprowadziła się, zatem, do rozstrzygnięcia , czy przyjmowany przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskaźnik średniego dalszego trwanie życia wnioskodawczyni tj. 194,50 miesięcy jest prawidłowy , czy też należna jej emerytura powinna zostać ustalona z uwzględnieniem korzystniejszego wskaźnika.

Zgodnie z treścią art.26 ust.1-6 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych emerytura stanowi równowartość kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia ustalonej w sposób określony w art.25 przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego, z uwzględnieniem ust.5 i art.183. Wiek ubezpieczonego w dniu przejścia na emeryturę wyraża się w ukończonych latach i miesiącach. Średnie dalsze trwanie życia ustala się wspólnie dla mężczyzn i kobiet oraz wyraża się w miesiącach.

Prezes Głównego Urzędu Statystycznego ogłasza w formie komunikatu w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” corocznie w terminie do dnia 31 marca tablice trwania życia, z uwzględnieniem ust.3, dla wieku ubezpieczonych określonego w myśl ust.2. Tablice są podstawą przyznawania emerytur na wnioski zgłoszone od dnia 1 kwietnia do dnia 31 marca następnego roku kalendarzowego. Jeżeli jest to korzystniejsze dla ubezpieczonego, do ustalenia wysokości emerytury, zgodnie z ust.1 stosuje się tablice trwania życia obowiązujące w dniu, w którym ubezpieczony osiągnął wiek emerytalny, o którym mowa w art.24 ust.1a i 1b oraz w art.27 ust.2 i 3.

Zdaniem Sądu rozpoznającego przedmiotową sprawę, argumentacja wnioskodawczyni, przedstawiona w odwołaniu od zaskarżonej decyzji ZUS, nie zasługuje na uwzględnienie. Należy przypomnieć, że zgodnie z dodanym, od 1 maja 2015 r., art.26 ust.6 ustawy emerytalnej – jeżeli jest to korzystniejsze dla ubezpieczonego , do ustalenia wysokości emerytury zgodnie z ust.1 stosuje się tablice trwania życia obowiązujące w dniu , w którym ubezpieczony osiągnął wiek emerytalny , o którym mowa w art.24 ust. 1a i 1b oraz art.27 ust.2 i 3. Przepis ten zmienił się od 1 października 2017 r. i zgodnie z jego treścią jeżeli jest to korzystniejsze dla ubezpieczonego do ustalenia wysokości emerytury zgodnie z ust. 1 stosuje się tablice trwania życia obowiązujące w dniu, w którym ubezpieczony osiągnął wiek emerytalny wynoszący 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn.

Sąd Okręgowy zważył zatem, że z przytoczonych wyżej przepisów wynika po pierwsze, że ani ubezpieczona, ani też ZUS, nie mają żadnego wpływu na określenie wartości średniego dalszego trwania życia, bo ta, zgodnie z wyraźną wolą ustawodawcy, wyrażoną w dyspozycji art. 26 ust. 4 ustawy emerytalnej, corocznie, do dnia 31 marca, określona jest w formie komunikatu Prezesa GUS. Tym samym, należy zaakcentować, że nie ma, w tym zakresie, jakiejkolwiek uznaniowości, ani, tym bardziej, dowolności, po stronie organu emerytalnego, który nie dokonuje żadnych wyliczeń, w tym przedmiocie.

Po drugie, konsekwencją cytowanych wyżej przepisów, jest to, że, co do zasady, daną tablicę stosuje się do wniosków, złożonych, w trakcie jej obowiązywania ( ust. 5 art. 26 ustawy emerytalnej), chyba że korzystniejsza dla ubezpieczonego do ustalenia wysokości emerytury okazałaby się tablica trwania życia obowiązująca w dniu, w którym ubezpieczony osiągnął wiek emerytalny (ust.6 art. 26 ustawy emerytalnej w cytowanych wyżej brzmieniach obowiązujących od 1 maja 2015r. do 30 września 2017 r. i aktualnie od 1.10.2017r.). W ocenie Sądu nie ulega wątpliwości ,że najkorzystniejszym wskaźnikiem dalszego trwania życia wnioskodawczyni , przyjmowanym przez organ rentowy, jest wskaźnik średniego dalszego trwanie życia o wartości 194,50 miesięcy właściwy dla daty ukończenia przez wnioskodawczynię wieku 60 lat , zamiast mniej korzystnego średniego dalszego trwania życia w dniu złożenia wniosku o emeryturę tj. 205,00 miesięcy.

Podkreślić należy ,że wnioskodawczyni podjęła samodzielnie decyzję, składając w dniu 8 lipca 2014 r. wniosek emerytalny, co do daty przejścia na emeryturę. Data przejścia na emeryturę decyduje o tym, w jaki sposób obliczana jest wysokość świadczenia. W ocenie Sądu odwołanie jest zatem pozbawione uzasadnionych argumentów, albowiem nie ma żadnych podstaw, by wniosek E. K. z dnia 1 września 2021 r. , traktować jako pierwszy wniosek o emeryturę z wieku powszechnego i stosować aktualne wskaźniki średniego dalszego trwanie życia.

Tym samym, brak jest podstaw do przyjęcia innego , bardziej korzystniejszego wskaźnika średniego dalszego trwanie życia, i nie zmienia tego faktu okoliczność ,że wnioskodawczyni pozostaje w zatrudnieniu i są za nią odprowadzane składki na ubezpieczenia. W tym stanie rzeczy, Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., oddalił odwołanie. S.B. ZARZĄDZENIE Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawczyni