Legislator Case Law & Legislation
VIII U 424/21 AI generated

VIII U 424/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 424/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 18 grudnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że P. B. jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 1 grudnia 2019 r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał ,że okoliczność , iż P. B. już wcześniej był prezesem ww. spółki i wykonywał czynności prezesa bez umowy o pracę , a także fakt ,że został zgłoszony do ubezpieczeń z datą wsteczną świadczą o tym ,że umowa o pracę zawarta między płatnikiem , a P. B. została zawarta dla pozoru i jest nieważna.

Legislator headnote

AI generated

art. 219 k.p.c, art. 58 § 1 k.c, art. 300 k.p, art. 22 § 1 k.p; VIII U 424/21 · Sąd powszechny: Zeznania te były logiczne i spójne, ponadto pokrywają się ze sobą i znajdują potwierdzenie z przedłożonej dokumentacji. Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za przekonywujący, logiczny i spójny, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia. S ąd Okręgowy zważył, co następuje: Odwołania zasługiwały na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art.12 ust. 1 i art. 13 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz. U. z 2021 roku, poz.423), pracownicy, to jest osoby fizyczne pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od nawiązania stosunku pracy do dnia jego ustania.

Keywords

AI generated
occupational pension benefits social security for workers social security liability fraudulent insurance claim unemployment insurance financing insured business

Cited Legislation

AI generated
art. 219 k.p.c
Sąd na podstawie art. 219 k.p.c.
art. 58 § 1 k.c
Podkreślić też należy, iż stronom umowy o pracę, na podstawie której rzeczywiście były wykonywane obowiązki i prawa płynące z tej umowy, nie można przypisać działania w celu obejścia ustawy (art. 58 § 1 k.c.
art. 300 k.p
w związku z art. 300 k.p.
art. 22 § 1 k.p
W niniejszej sprawie nie doszło zatem do naruszenia przepisu art. 22 § 1 k.p., ponieważ wnioskodawca zobowiązał się i świadczył pracę określoną w umowie o pracę na rzecz pracodawcy, pod kierownictwem pracodawcy, za co miał otrzymywać ustalone w umowie o pracę wynagrodzenie.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 424/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 18 grudnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że P. B. jako pracownik u płatnika składek (...) sp. z o.o. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 1 grudnia 2019 r. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał ,że okoliczność , iż P. B. już wcześniej był prezesem ww. spółki i wykonywał czynności prezesa bez umowy o pracę , a także fakt ,że został zgłoszony do ubezpieczeń z datą wsteczną świadczą o tym ,że umowa o pracę zawarta między płatnikiem , a P. B. została zawarta dla pozoru i jest nieważna.

Nadto , zdaniem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych , wsteczne zgłoszenie P. B. do ubezpieczeń społecznych miało na celu skorzystanie z prawa do subwencji finansowych wypłacanych przez (...) S.A. /decyzja k.106 – 107 akt ZUS/ W dniu 25 stycznia 2021 r. P. B. złożył odwołanie od ww. decyzji wnosząc o jej zmianę i stwierdzenie ,że P. B. podlega ubezpieczeniom społecznym: emerytalnym , rentowym , chorobowemu oraz wypadkowemu od dnia 1 grudnia 2019 r. , a nadto wniósł o zasądzenie od ZUS na rzecz powoda kosztów postępowania według norm przepisanych.

W treści odwołania P. B. wskazał ,że faktycznie wykonywał powierzone mu obowiązki pracownicze , które m.in. skutkowały uzyskaniem przez spółkę znacznego dochodu w wysokości 60 000,00 zł. W ocenie skarżącego , sporna umowa o pracę nie została zawarta dla pozoru , a tym samym stanowi ona podstawę do objęcia P. B. obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi. /odwołanie k.3 – 7 odwrót/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie od P. B. kosztów postępowania , w tym kosztów zastępstwa procesowego. /odpowiedź na odwołanie k.164 – 165/ W dniu 2 lutego 2021 r. (...) sp. z o.o. złożyła odwołanie od ww. decyzji wnosząc o jej zmianę i stwierdzenie ,że P. B. podlega ubezpieczeniom społecznym: emerytalnym , rentowym , chorobowemu oraz wypadkowemu od dnia 1 grudnia 2019 r. , a nadto wniósł o zasądzenie od ZUS na rzecz powoda kosztów postępowania według norm przepisanych.

W treści odwołania płatnik składek wskazał ,że P. B. faktycznie wykonywał powierzone mu obowiązki pracownicze , które m.in. skutkowały uzyskaniem przez spółkę znacznego dochodu w wysokości 60 000,00 zł. /odwołanie k.3 – 7 odwrót akt o sygn. VIII U 589/21/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie od płatnika kosztów postępowania , w tym kosztów zastępstwa procesowego. /odpowiedź na odwołanie k.9 – 10 akt o sygn. VIII U 589/21/ Postanowieniem z dnia 15 marca 2021 r.

Sąd na podstawie art. 219 k.p.c. połączył sprawę VIII U 589/21 do łącznego rozpoznania i rozstrzygnięcia ze sprawą VIII U 424/21. /postanowienie k.12 akt o sygn. VIII U 589/21/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Ł. funkcjonuje w obrocie gospodarczym od 2012 r. W latach 2013 – 2019 P. B. był udziałowcem ww. spółki ( posiadał 50 udziałów o wartości 50 000,00 zł , pozostałe udziały należały wówczas do jego brata M. B.). Począwszy od 2019 r. 100 % udziałów w ww. spółce , o łącznej wartości 100 000,00 zł , należy do spółki (...) Spółka Akcyjna , w której udziałowcami są m.in.

P. B. oraz M. B. ( pełnią w niej funkcje odpowiednio wiceprezesa oraz prezesa zarządu). Od 2013 r. P. B. jest ujawniony jako prezes zarządu (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Ł.. M. B. jest ujawniony jako wiceprezes ww. spółki. W zakresie prowadzonej działalności spółka zajmuje się przede wszystkim realizacją inwestycji budowlanych i developerskich. Przed zatrudnieniem P. B. płatnik składek nie zatrudniał pracowników w oparcie o umowy o pracę. /okoliczności bezsporne/ W dniu 1 grudnia 2019 r. pomiędzy (...) sp. z o.o. , a P. B. została zawarta umowa o pracę na czas nieokreślony , na mocy której P. B. powierzono obowiązki prezesa zarządu spółki , w systemie zadaniowym , z wynagrodzeniem w wysokości 1 344,81 zł.

Jako datę rozpoczęcia pracy wskazano 1 grudzień 2019 r. Ze strony spółki umowę o pracę podpisał pełnomocnik K. A. , działający na podstawie uchwały zgromadzenia wspólników spółki. /umowa o pracę k.99 akt ZUS , uchwała k.98 akt ZUS/ U podstaw zatrudnienia P. B. w oparciu o umowę o pracę legł fakt ,iż spółka płatnika rozpoczęła wówczas działalność w zakresie obrotu wierzytelnościami zabezpieczonymi hipotecznie. /zeznania świadków: K. A. , zeznania M. B. min.00:33:29 – 00:50:43 rozprawy z dnia 9 lutego 2022 r. , płyta CD k.289/ Orzeczenie lekarskie z dnia 24 marca 2017 r. nie wykazało przeciwwskazań do wykonywania przez P. B. obowiązków prezesa zarządu (...) sp. z o.o. /orzeczenie lekarskie k.93 akt ZUS/ W dniu 1 grudnia 2019 r.

P. B. odbył szkolenie w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. /karta szkolenia BHP k.92 akt ZUS/ P. B. został zgłoszony przez płatnika (...) sp. z o.o. do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego od 1 grudnia 2019 r. jako pracownik. Zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych na dokumencie (...) wpłynęło do ZUS w dniu 13 maja 2020 r. Opóźnienie w dokonaniu zgłoszenie wynikało z zaniedbania jakiego dopuścił się K. A.. /okoliczność bezsporna , zeznania świadka K. A. min.00:05:19 – 00:23:11 rozprawy z dnia 17 listopada 2021 r. , płyta CD k.272/ P. B. otrzymał pisemny zakres obowiązków.

Zgodnie z otrzymanym zakresem obowiązków do powierzonych wnioskodawcy zadań pracowniczych należało :zarządzanie i koordynacja całością działalności spółki, wdrażanie, kontrola i realizacja planów długoterminowych; tworzenie wizji i strategii działania przedsiębiorstwa; reprezentowanie zarządu i interesów właścicieli, rady nadzorczej lub wspólników wewnątrz i na zewnątrz organizacji; planowanie i opracowywanie wizji i strategii rozwoju przedsiębiorstwa; realizowanie celów postawionych zarządowi przez właścicieli lub radę nadzorczą; opracowywanie oraz wdrażanie zmian organizacyjnych służących rozwojowi przedsiębiorstwa lub dostosowujących przedsiębiorstwo do warunków rynkowych; monitorowanie i analizowanie wyników działania całego przedsiębiorstwa pod względem m.in. kosztochłonności, produktywności, realizacji umów itp.; nadzorowanie i koordynowanie działań operacyjnych wszystkich działów i podległych jednostek w ramach przedsiębiorstwa; optymalizowanie i zarządzanie zasobami i kosztami firmy, w tym kapitałem ludzkim oraz zasobami materialnymi; nadzorowanie realizacji budżetu całego przedsiębiorstwa; nadzorowanie systemu jakości całego przedsiębiorstwa; kreowanie i dbanie o utrzymanie pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa; branie udziału w inicjatywach kształtujących pozytywny wizerunek przedsiębiorstwa; reprezentowanie właścicieli w stosunkach z otoczeniem i kontrahentami; doskonalenie własnych kompetencji; nadzorowanie stosowania w przedsiębiorstwie zasad etyki, ergonomii, przepisów kodeksu spółek handlowych, bezpieczeństwa i higieny pracy ochrony ppoż. i ochrony środowiska; budowanie wizerunku firmy na zewnątrz. /zakres obowiązków k.94 akt ZUS/ W spornym okresie , w zakresie realizowanych obowiązków pracowniczych P. B. przede wszystkim reprezentował spółkę na zewnątrz.

W imieniu spółki prowadził negocjacje z kontrahentami , zawierał powiernicze umowy nabycia wierzytelności , przeniesienia własności nieruchomości , czy też umowy kredytu. Wnioskodawca podlega bezpośrednio wiceprezesowi zarządu spółki płatnika , który kontrolował jego pracę oraz rozliczał go z wykonanych zadań. Powierzone zadania P. B. wykonywał w nienormowanym czasie pracy. /zeznania świadków: K. A. min.00:05:19 – 00:23:11 , P. K. min.00:24:01 – 00:33:16 , K. P. min.00:45:29 – 00:54:19, K. M. min.00:55:19 – 01:00:23 , T.

H. min.01:01:45 – 01:15:09 rozprawy z dnia 17 listopada 2021 r. , płyta CD k.272 , zeznania P. B. min.00:04:29 – 00:33:29 , zeznania M. B. min.00:33:29 – 00:50:43 rozprawy z dnia 9 lutego 2022 r. , płyta CD k.289 , dokumentacja k.32 – 163/ W maju 2020 r. , w związku z panującą w kraju pandemią , płatnik składek złożył wniosek o subwencję do (...) Funduszu (...) w ramach Tarczy Finansowej. Jednym z warunków otrzymania dofinansowania było zatrudnianie , na dzień 31 grudnia 2019 r. , co najmniej 1 pracownika , z wyłączeniem właściciela.

Płatnik składek otrzymał subwencję w wysokości 689 611,00 zł. /okoliczność bezsporna/ Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zebranego w sprawie opierając się na dokumentach złożonych do akt, w tym akt rentowych. Sąd dał w całości wiarę zeznaniom odwołujących, które potwierdzają wykonywanie pracy przez ubezpieczonego w Spółce (...) sp. z o.o. oraz wyjaśniają przyczyny powierzenia P. B. obowiązków prezesa na podstawie umowy o pracę. Zeznania świadków oraz odwołujących wskazują na czym polegały obowiązki wnioskodawcy w rozpatrywanym okresie , a co istotne przedstawiają rzeczywisty przebieg pracy ubezpieczonego.

Zeznania te były logiczne i spójne, ponadto pokrywają się ze sobą i znajdują potwierdzenie z przedłożonej dokumentacji. Zgromadzony materiał dowodowy Sąd uznał za przekonywujący, logiczny i spójny, przez co mogący stanowić podstawę rozstrzygnięcia. S ąd Okręgowy zważył, co następuje: Odwołania zasługiwały na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 1, art. 8 ust. 1, art. 11 ust. 1, art.12 ust. 1 i art. 13 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz. U. z 2021 roku, poz.423), pracownicy, to jest osoby fizyczne pozostające w stosunku pracy, podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od nawiązania stosunku pracy do dnia jego ustania.

W myśl art. 6 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi. Od dnia 1 stycznia 2003 r. w myśl art. 8 ust. 6 pkt 4 za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się wspólnika jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz wspólników spółki jawnej, komandytowej lub partnerskiej.

Zgodnie z art. 18 ust. 8 podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 5, stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy. Na mocy art. 12 ust. 1 obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu podlegają osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. Na podstawie art. 20 ust. 1 ustawy podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe stanowią podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust.

3. W oparciu o ust. 2 przy ustalaniu podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe nie stosują się ograniczenia, o którym mowa w art. 19 ust.

1. Dla rozstrzygnięcia sporu istotna jest ocena ważności zawartej z wnioskodawcą przez spółkę umowy o pracę. Zgodnie z utrwaloną linią orzecznictwa pojęcia pracownik i zatrudnienie nie mogą być interpretowane na użytek ubezpieczeń społecznych inaczej niż interpretuje je akt prawny określający prawa i obowiązki pracowników i pracodawców - Kodeks pracy (tak też Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 30 maja 2005 r., sygn. akt III AUa 283/2005). Podkreślić też należy, iż stronom umowy o pracę, na podstawie której rzeczywiście były wykonywane obowiązki i prawa płynące z tej umowy, nie można przypisać działania w celu obejścia ustawy (art. 58 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p. - tak też Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 25 stycznia 2005 r., sygn. akt II UK 141/2004, publik.

OSNP 2005/15 poz. 235, Monitor Prawniczy 2006/5 str. 260). Organ rentowy kwestionował ważność zawartej umowy o pracę pomiędzy ubezpieczonym a płatnikiem składek, gdyż przyjął, iż ubezpieczony został zgłoszony do ubezpieczeń ze znacznym opóźnieniem , a co istotne , funkcję prezesa w ww. spółce sprawował już wcześniej , przy czym wówczas spółka nie widziała potrzeby zatrudnienia P. B. w oparciu o umowę o pracę. Postępowanie dowodowe wykazało jednoznacznie, że zarzuty organu rentowego są bezzasadne. Postępowanie dowodowe wykazało bowiem, że zamiarem stron było zatrudnienie ubezpieczonego na stanowisku prezesa w oparciu o umowę o pracę z uwagi na okoliczność , iż spółka płatnika rozpoczęła wówczas działalność w zakresie obrotu wierzytelnościami zabezpieczonymi hipotecznie.

Ubezpieczony faktycznie wykonywał pracę na stanowisku prezesa , która sprowadzała się przede wszystkim do reprezentacji spółki na zewnątrz. W imieniu spółki (...) zawierał powiernicze umowy nabycia wierzytelności , przeniesienia własności nieruchomości , czy też umowy kredytu. Wnioskodawca podlega bezpośrednio wiceprezesowi zarządu spółki płatnika który kontrolował jego pracę oraz rozliczał go z wykonanych zadań. W niniejszej sprawie nie doszło zatem do naruszenia przepisu art. 22 § 1 k.p., ponieważ wnioskodawca zobowiązał się i świadczył pracę określoną w umowie o pracę na rzecz pracodawcy, pod kierownictwem pracodawcy, za co miał otrzymywać ustalone w umowie o pracę wynagrodzenie.

Wszystkie zatem elementy konieczne dla zaistnienia pomiędzy stronami stosunku pracy, wystąpiły. Wbrew stanowisku organu rentowego, zarówno postępowanie wyjaśniające prowadzone przez organ rentowy, jak i postępowanie dowodowe przeprowadzone przez sąd, potwierdziły wykonywanie pracy przez P. B.. Z uwagi na zarzuty organu rentowego sformułowane w zaskarżonej decyzji, Sąd, prowadząc postępowanie, zbadał również rzeczywistą wolę stron w odniesieniu do istotnych elementów stosunku pracy, takich jak: osobiste wykonywanie pracy, podporządkowanie pracownicze, czy wynagrodzenie stanowiące ekwiwalent wykonanej pracy.

P. B. odpłatnie, zgodnie z powierzonymi mu obowiązkami, wykonywał wszystkie czynności powierzone przez pracodawcę. Okoliczności te potwierdzili wszyscy zeznający w sprawie świadkowie, którzy bezpośrednio mieli z nim kontakt. Zaakcentować przy tym należy, że odwołujący był podporządkowany pracodawcy, gdyż był przez niego kontrolowany. Kolejną okolicznością, na którą należy zwrócić uwagę jest to, że o pracowniczym charakterze zatrudnienia nie decyduje sam rodzaj pracy, czy umowy, ale wykonywanie jej w warunkach podporządkowania pracodawcy.

Jak jednak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 13 kwietnia 2016 r., (II PK 81/15), właściwość ta nie została zdefiniowana. Powszechnie przyjmuje się, że obejmuje ona polecenia i sferę organizacyjną. Pojęcie kierownictwa pracodawcy, o którym mowa w art. 22 § 1 k.p., nie ma jednowymiarowego kształtu. Dostrzegalna jest tendencja do "rozluźnienia" tego rygoru w stosunku do poszczególnych grup pracowniczych albo z uwagi na rodzaj wykonywanej pracy. Podporządkowanie pracownika (art. 22 § 1 k.p.) może polegać na określeniu przez pracodawcę czasu pracy i wyznaczeniu zadań, natomiast, co do sposobu ich realizacji pracownik ma pewien zakres swobody.

Pojęcie podporządkowania pracownika pracodawcy ewoluuje w miarę rozwoju stosunków społecznych. W miejsce dawnego systemu ścisłego hierarchicznego podporządkowania pracownika i obowiązku stosowania się do dyspozycji pracodawcy nawet w technicznym zakresie działania, pojawia się nowe podporządkowanie autonomiczne polegające na wyznaczaniu pracownikowi przez pracodawcę zadań bez ingerowania w sposób wykonywania tych zadań. Nie można jednak pominąć, że podległość pracownika w warunkach podporządkowania autonomicznego przejawia się w konieczności respektowania wyznaczonych zasad organizacji i funkcjonowania zakładu pracy oraz ponoszenia przez pracownika odpowiedzialności za samodzielnie podejmowane decyzje według zaostrzonych reguł.

W rozpatrywanej sprawie nie ulega wątpliwości, że P. B. był podporządkowany pracodawcy. Podkreślić w tym miejscu należy ,że jakkolwiek. P. B. oraz jego brat M. B. są udziałowcami spółki (...) mającej 100% udziałów w spółce płatnika , to jednak okoliczność ta w żaden sposób nie przesądza o braku możliwości wykonywania przez P. B. obowiązków prezesa na podstawie umowy o pracę , skoro zostały spełnione warunki o których mowa w art. 22 § 1 k.p. Co więcej , zatrudnienie danej osoby na podstawie umowy o pracę na stanowisku prezesa zarządu spółki, w której nie była ona jedynym udziałowcem, nie prowadzi do symbiozy pracy i kapitału.

Przyjąć w związku z tym należy, że w powyższej sytuacji nie jest wyłączona możliwość wykonywania funkcji prezesa zarządu spółki z o.o. na podstawie faktycznie wykonywanej umowy o pracę, także wówczas gdy jego zakres czynności nie uległ diametralnym zmianom w stosunku do czynności wykonywanych w ramach poprzedniego stosunku organizacyjnego, zaś fakt, że do zmiany zasad wykonywania pracy doszło w celu uzyskania ubezpieczenia społecznego, nie musi świadczyć o pozorności umowy o pracę, jeżeli praca była rzeczywiście wykonywana.

Nie może także świadczyć „z góry” - bez szczegółowych ustaleń, o zamiarze obejścia prawa. /por wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 grudnia 2016 r. , sygn. akt II UK 517/15 , legalis nr 1549950/ Zdaniem sądu, okolicznością czyniącą sporną umowę o pracę nieważną nie jest także wystąpienie przez płatnika składek z wnioskiem o subwencję z (...) Funduszu (...). Owszem wymogiem do otrzymania ww. subwencji było między innymi posiadanie co najmniej 1 pracownika zatrudnionego na dzień 31 grudnia 2019 r. , a brak zgłoszenia wnioskodawcy do ubezpieczeń w przewidzianym terminie i zgłoszenie go do ubezpieczeń z datą wsteczną dopiero w maju 2020 r. mogłoby poddawać w wątpliwość faktyczne intencje stron spornej umowy , to jednak gdyby uznać, że celem spółki było wyłącznie uzyskanie subwencji, to spółka nie zawierałaby umowy o pracę z wnioskodawcą na czas nieokreślony, a jedynie na czas określony, objęty subwencją.

Skoro stosunek pracy łączący wnioskodawcę z płatnikiem składek niewątpliwie był realizowany i jest to okoliczność kluczowa z punktu widzenia podlegania ubezpieczeniom społecznym z tego tytułu , to nie sposób przypisać spornej umowie przymiotu nieważności. Zdaniem sądu, za nieważnością zawartej umowy nie przemawia również fakt opóźnienia w zgłoszeniu P. B. do ubezpieczeń społecznych. Owszem, pracodawca uchybił obowiązkom terminowego zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych i jest to istotne uchybienie. Niemniej jednak P. B. w związku z tą okolicznością nie może ponosić żadnych negatywnych konsekwencji.

Należy zatem przyjąć, że strony nawiązały stosunek pracy w dacie wynikającej z umowy. Skoro praca była realizowana to oznacza, że wyjaśnienia odnośnie przyczyn spóźnionego zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych są wiarygodne. Mając na względzie poczynione ustalenia faktyczne i zaprezentowaną argumentację, Sąd Okręgowy, na mocy art. 477 14 § 2 k.p.c., zmienił zaskarżoną decyzję stwierdzając, że P. B. podlega jako pracownik (...) Spółki z o.o. w Ł. obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 1 grudnia 2019 roku.

O kosztach postępowania Sąd orzekł na podstawie art. 98 § 1 i § 3 kpc w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 1800 t.j. z późn. zm) , po 180 ( sto osiemdziesiąt) złotych dla każdej ze stron , o czym orzekł w punkcie 2 sentencji wyroku. Zarządzenie: odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi ZUS wypożyczając akta rentowe. S.B.