Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1874/21 AI generated

VIII U 1874/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1874/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

imiennym raporcie miesięcznym albo 2) w deklaracji rozliczeniowej - w przypadku, o którym mowa w art. 47 ust. 2 - składanych za styczeń danego roku kalendarzowego lub za pierwszy miesiąc rozpoczęcia lub wznowienia prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w danym roku kalendarzowym. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonego, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 23, stanowi kwota prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy, z zastrzeżeniem art. 18 ust. 9 i 10.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1874/21 · Sąd powszechny: K., M. M. i A. F.. Sąd Okręgowy dokonał następującej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego i zważył, co następuje: Odwołanie nie jest zasadne. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.U z 2021 r., poz. 423), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym, wypadkowym - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi.

Keywords

AI generated
pension adjustment sufficient earning capacity adjustment to the basic amount changed financial circumstances missing case documents transitional daily allowance
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 17 maja 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych – II Oddział w Ł. stwierdził, że K. Z. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie mająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne stanowi zadeklarowana kwota nie niższa niż 60% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od 1 sierpnia 2019 r., a podstawa wymiaru składek wynosi:

a) na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz wypadkowe: - za okres od września 2019 r. do grudnia 2019 r. - po 2859 zł miesięcznie, - za okres od stycznia 2020 r. do grudnia 2020 r. – po 3136,20 zł miesięcznie, - za okres od stycznia 2021 r. do kwietnia 2021 r. – po 3155,40 zł miesięcznie;

b) na Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy: - za okres od września 2019 r. do grudnia 2019 r. - po 2859 zł miesięcznie, - za okres od stycznia 2020 r. do grudnia 2020 r. – po 3136,20 zł miesięcznie, - za okres od stycznia 2021 r. do kwietnia 2021 r. – po 3155,40 zł miesięcznie. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że po upływie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych prowadzenia działalności przez K. Z. (od 7 lipca 2017 r. do 31 lipca 2019 r.), w których zadeklarowana została kwota podstawy wymiaru składek na powyższe ubezpieczenia nie niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia, ubezpieczonej została udzielona informacja, że od dnia 1 sierpnia 2019 r. może się zgłosić jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, dla której podstawę wymiaru składek stanowi kwota nieprzekraczająca 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy i nie może być niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w styczniu danego roku, zaś dopiero w dniu 10 lutego 2021 r. (po obowiązującym terminie) wpłynął do ZUS dokument zgłoszeniowy (...) z kodem do tytułu ubezpieczeń społecznych 0590 00 (ubezpieczenie osoby prowadzącej działalność gospodarczą, dla której podstawa wymiaru składek uzależniona jest od przychodu uzyskanego w 2019 r.).

Organ rentowy wskazał, że zgłoszenie takie – wbrew twierdzeniom biura rachunkowego obsługującego ubezpieczoną - nie zostało dokonane w dniu 1 sierpnia 2019 r. , o czym świadczy nadto brak złożenia za okres od sierpnia 2019 r. do kwietnia 2021 r. dokumentów rozliczeniowych z opisanym kodem 0590 00, uprawniającym do skorzystania z tzw. „małego zus-u”, co uzasadnia konieczność rozliczenia ubezpieczonej za sporny okres z przyjęciem do opisanych w decyzji ubezpieczeń podstawy nie niższej niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. (decyzja w katach ZUS załączonych do akt sprawy) W dniu 23 czerwca 2021 r.

K. Z. odwołała się od powyższej decyzji, wnosząc o jej zmianę poprzez stwierdzenie, że podlega od dnia 1 sierpnia 2019 r. obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu, a także dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, niemająca ustalonego prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, dla której podstawa wymiaru składekna ubezpieczenia społeczne uzalezniona jest od przychodu (od lutego 2020 r. od dochodu), stanowiąca zadeklarowaną kwotę nie wyżśzą niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia oraz nie niższą niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w styczniu danego roku kalendarzowego, zaś podstawy wymiaru składek na obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne, rentowe, wypadkowe i dobrowolne ubezpieczenie chorobowe wynoszą: - od sierpnia 2019 r. do grudnia 2019 r.

– 675 zł - od stycznia 2020 r. do grudnia 2020 r. – 780 zł - od stycznia 2021 r. – 840 zł. Wniosła nadto o zasądzenie kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia uprawomocnienia się orzeczenia do dnia zapłaty. W uzasadnieniu odwołująca wskazała, że po okresie obowiązywania ją preferencyjnej składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i wypadkowe, w dniu 1 sierpnia 2019 r. jej pełnomocnik osobiście wyrejestrował ją z ubezpieczeń społecznych z kodu 0570 00, zgłosił ją od tego dnia do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z kodem 0590 00 oraz złożył deklarację rozliczeniową (...) P (...) oraz (...) P (...) cz.II, z której wynikał przychód z działalności gospodarczej wnioskodawczyni za ubiegły rok kalendarzowy w wysokości 12.159,50 zł, a zatem z tym dniem winno nastąpić przerejestrowanie jej z kodu tytułu ubezpieczenia 0570 00 na kod 0590 00 i ustalenie podstawy wymiaru składek w zależności od rocznego przychodu z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w poprzednim roku kalendarzowym, w oparciu o unormowanie art.18c ust.1 i 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. (odwołanie k 3-6) Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 26 lipca 2021 r. organ rentowy wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych, wskazując że dokument zgłoszenia do ubezpieczenia z podstawą uzależnioną od przychodu wpłynął do ZUS w dniu 10 lutego 2020 r., a zatem po upływie terminu, w związku z czym ubezpieczona nie ma prawa do ustalenia takiej podstawy od 1 sierpnia 2019 r.

Zanegował przy tym złożenie w dniu 1 sierpnia 2019 r. w ZUS powoływanych przez skarżącą dokumentów w formie papierowej. (odpowiedź na odwołanie k 21-22) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: K. Z. od 7 lipca 2017 r. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą pod firmą (...). Działalność ta w okresie od 24 października 2017 r. do 31 marca 2018 r. była zawieszona, od 1 kwietnia 2018 r. – ponownie podjęta. (niesporne) Od początku prowadzenia działalności gospodarczej wnioskodawczyni nie składała dokumentów rozliczeniowych do ZUS.

Figurowała tylko w systemie jako płatnik składek. Po informacji pozyskanej z (...) organ rentowy wprowadził zgłoszenie odwołującej do ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ posiadała ona wówczas inny tytuł do ubezpieczeń. O zawieszeniu działalności i o ponownym jej wznowieniu organ rentowy dowiedział się także z (...). Pomimo zobowiązań przesyłanych z ZUS do wnioskodawczyni nadal nie były przesyłane do organu rentowego comiesięcznie dokumenty rozliczeniowe ZUS DRA. Dopiero w dniu 19 czerwca 2019 roku biuro (...) obsługujące K.

Z. przesłało dokumenty dotyczące okresu działalności wnioskodawczyni z 2017 roku. Dokumenty te były przesłane drogą elektroniczną. ZUS wezwał to biuro do uzupełnienia dokumentacji za 2018 rok, bez reakcji. (zeznania świadka A. F. – e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 00:48:52-00:55:47) Do dnia 31 lipca 2019 r. ubezpieczona korzystała z prawa do rozliczania składek na ubezpieczenie społeczne od podstawy nie niższej niż 30% minimalnego wynagrodzenia. (niesporne) W lipcu 2019 r. organ rentowy powiadomił ubezpieczoną o tym, że od dnia 1 sierpnia 2019 r. winna się zgłosić jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, dla której podstawę wymiaru składek stanowi kwota nie niższa niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia. (niesporne) W dniu 1 sierpnia 2019 r. nie został złożony do ZUS – ani przez system Płatnik ani w formie papierowej jakikolwiek dokument zgłoszeniowy czy wyrejestrowujący. (zeznania świadków:

J. K. e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 00:18:40-00:24:48, M. M. e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 00:37:22-00:44:03, A. F. – e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 01:10:14-01:12:19) W miesiącach wrześniu i październiku 2019 roku biuro (...) przesłało elektronicznie przez system Płatnik dokumenty ZUS DRA za te 2 miesiąca, na których widnieje kod 0570 00, czyli dotychczasowy, nie zmieniony od 1 sierpnia 2019 roku. (deklaracje rozliczeniowe wraz z urzędowym poświadczeniem ich przedłożenia – w aktach ZUS, zrzut ekranu dot. dokumentów zidentyfikowanych na koncie ubezpieczonej k 52 dw.

– 54) Po wysłaniu dokumentów za wrzesień i październik 2019 roku A. G. nie zgłaszała do ZUS żadnych nieprawidłowości w zakresie kodu. (zeznania świadka A. F. – e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 01:12:20-01:23:19) Dalej żadne inne dokumenty nie były przesyłane. Deklaracja za styczeń 2020 roku wpłynęła do ZUS dopiero w maju 2020 roku. (zeznania świadka A. F. – e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 01:12:20-01:23:19) Wszelkie dokumenty przyjmowane w formie papierowej w Inspektoracie ZUS – II Oddziału w Ł., położonego przy ul. (...) były w dniu 1 sierpnia 2019 r. rejestrowane „od ręki” – w obecności składającego dokument i zapisywane w tzw. wsadach.

Na koniec dnia pracownice opisanej placówki obsługujące przyjmowanie dokumentów w formie papierowej generowały metryki wszystkich wsadów dokumentów przyjętych na sali obsługi klienta. Drukowanie metryki następuje w tym samym dniu, co przyjmowanie dokumentów, po zakończeniu obsługi klientów. Metryka wraz ze złożonymi dokumentami przekazywana jest do kancelarii, a później do archiwum. Nawet jeśli zaginąłby jakiś dokument w formie papierowej (co w dotychczasowej praktyce opisywanego inspektoratu nie miało miejsca), jego złożenie byłoby uwidocznione w systemie.

Na podstawie wsadów możliwe jest porównanie dokumentów faktycznie złożonych z tym, co zostało zarejestrowane w systemie danego dnia. Analiza metryk wsadów poczynionych w systemie (...) za okres od 31 lipca 2019 r. do 2 sierpnia 2019 r. nie zawiera informacji o złożeniu w imieniu K. Z. w dniu 1 sierpnia 2019 r. jakichkolwiek dokumentów w formie papierowej. W żadnych wsadach (czynionych codziennie przez pracowników ZUS przyjmujących dokumenty w formie papierowej w placówce ZUS) nie odnaleziono dokumentów złożonych za ubezpieczoną w dniu 1 sierpnia 2019 r. (zeznania świadków:

J. K. e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 00:09:28-00:24:48, M. M. e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 00:29:28-00:45:26, A. F. – e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 01:03:08-01:10:13) Nie jest możliwe niezapisanie dokumentu stworzonego elektronicznie przez system obsługujący dokumentację związaną z systemem ubezpieczeń społecznych - Płatnik. W przypadku przygotowania dokumentu w formie wydruku papierowego, druku dokonuje się też z systemu Płatnik. Jeżeli jest robiony wydruk to wydruk ten z boku po prawej stronie ma zaznaczone, że dokument został przekazany do wysłania do ZUS i jest „wydrukowany w formie roboczej”.

Gdy powstaje problem z wysłaniem dokumentu elektronicznie to wtedy w systemie zmienia się opcję na „wydruk”, wówczas w systemie pozostaje ślad, że dokument został wysłany. Wydruk dokumentu nie może być wykasowany, ponieważ posiada status dokumentu wysłanego. Jeżeli dokument nie zmieni w systemie Płatnik statusu z „roboczego” na „wysłany”, to nie ma zapisu dokumentu na koncie. Można wówczas wydrukować tylko wersję roboczą. Prawidłowe złożenie dokumentów drogą elektroniczną wymaga zaznaczenia opcji przejścia z wersji elektronicznej na „wydruk”.

Możliwa jest praca offline w systemie Płatnik. Jeżeli dokumentów roboczych się nie zapisze jako wysyłki, to w systemie Płatnik nic się nie pokaże. Wydruk polega na tym, że dany dokument jest rejestrowany jako wysłany, czyli będzie widoczny na koncie płatnika. Jeśli wydruk wykonuje się tylko z dokumentu roboczego niezapisanego jako „wysłany”, to na dokumencie jest poczyniona z boku adnotacja, że dokument jest wydrukowany w formie roboczej i nie może być przyjęty do ZUS. Pracownicy ZUS nie przyjmują takich dokumentów, bo one nie mają statusu dokumentu „przekazanego do wysłania”. (zeznania świadka A.

F. – e-protokół rozprawy z 20.01.2022 r., zapis: 00:55:48-01:28:17) W dniu 10 lutego 2020 r. A. G. przesłała do ZUS zgłoszenie odwołującej do ubezpieczeń społecznych z kodem 0590 00. (deklaracja rozliczeniowa k 15, zgłoszenie do ubezpieczeń k 19) W związku z brakiem w systemie (...) dokumentów, które miały być złożone w dniu 1 sierpnia 2019 r. w formie papierowej A. G. została poproszona o złożenie oryginałów potwierdzeń przyjęcia spornych dokumentów w ZUS, jednak przesyłała do ZUS tylko skany, mailowo. (niesporne) Przesłane dokumenty nie zawierają w swej treści zapisu poczynionego z ich prawego boku o tym, że „dokument jest wydrukowany w formie roboczej”. (dokumenty k 28) Powyższych ustaleń Sąd dokonał na podstawie dowodów z powołanych dokumentów, oraz zeznań świadków J.

K., M. M. i A. F.. Sąd Okręgowy dokonał następującej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego i zważył, co następuje: Odwołanie nie jest zasadne. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity Dz.U z 2021 r., poz. 423), obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym, wypadkowym - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi.

Na mocy art. 13 pkt 4 powyższej ustawy osoby prowadzące działalność pozarolniczą podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie przepisów o swobodzie działalności gospodarczej. W myśl art. 107 ust. 1 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z dnia 20 kwietnia 2004 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2021 r., poz. 1100) składki na Fundusz Pracy opłaca się za okres trwania obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych w trybie i na zasadach przewidzianych dla składek na ubezpieczenia społeczne.

Zgodnie natomiast z brzmieniem art.4 ust.1 ustawy z dnia 23 października 2018 r. o Funduszu Solidarnościowym (tekst jednolity Dz.U. z 2020 r., poz. 1787) do obowiązkowych składek na Fundusz stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące obowiązkowych składek na Fundusz Pracy. Według art. 32 cytowanej ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych do składek na Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i Fundusz Emerytur Pomostowych oraz na ubezpieczenie zdrowotne w zakresie: ich poboru, egzekucji, wymierzania odsetek za zwłokę i dodatkowej opłaty, przepisów karnych, dokonywania zabezpieczeń na wszystkich nieruchomościach, ruchomościach i prawach zbywalnych dłużnika, odpowiedzialności osób trzecich i spadkobierców oraz stosowania ulg i umorzeń stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące składek na ubezpieczenia społeczne.

W myśl art.18c ust. 1 i 2 cytowanej ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonego, o którym mowa w art. 8 ust. 6 pkt 1, którego roczny przychód z pozarolniczej działalności gospodarczej uzyskany w poprzednim roku kalendarzowym nie przekroczył kwoty 120 000 złotych, uzależniona jest od dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwanego dalej ,,dochodem z pozarolniczej działalności gospodarczej'', uzyskanego w poprzednim roku kalendarzowym; podstawa wymiaru składek w takim wypadku nie może przekroczyć 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy i nie może być niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w styczniu danego roku.

Zgodnie natomiast z brzmieniem art.18 ust.9 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ubezpieczony, o którym mowa w ust. 1, przekazuje informację o zastosowanych formach opodatkowania obowiązujących tego ubezpieczonego w poprzednim roku kalendarzowym, o rocznym przychodzie z pozarolniczej działalności gospodarczej i rocznym dochodzie z tej działalności uzyskanych w poprzednim roku kalendarzowym, w tym o przychodzie i dochodzie uzyskanych w okresie obowiązywania danej formy opodatkowania, oraz o podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ustalonej na dany rok kalendarzowy w:

1) imiennym raporcie miesięcznym albo 2) w deklaracji rozliczeniowej - w przypadku, o którym mowa w art. 47 ust. 2 - składanych za styczeń danego roku kalendarzowego lub za pierwszy miesiąc rozpoczęcia lub wznowienia prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w danym roku kalendarzowym. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonego, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 23, stanowi kwota prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy, z zastrzeżeniem art. 18 ust. 9 i 10.

Składka w nowej wysokości obowiązuje od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia danego roku. (art.18 ust.8 cytowanej ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych) Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe oraz ubezpieczenie wypadkowe stanowi podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenia rentowe, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust. 3. (art.20 ust.1 ustawy) Zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych osób, o których mowa w art.18 c ust.1 dokonuje się w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia. (art.36 ust.4) Przenosząc powyższe rozważania na grunt przedmiotowej sprawy wskazać należy, że materiał dowodowy zgromadzony w niniejszej sprawie wykazał, że K.

Z. po upływie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych prowadzenia działalności gospodarczej (od 7 lipca 2017 r. do 31 lipca 2019 r.), w których zadeklarowana została kwota podstawy wymiaru składek na powyższe ubezpieczenia nie niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia - pomimo udzielonej informacji - od dnia 1 sierpnia 2019 r. nie zgłosiła się do ubezpieczenia jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, dla której podstawę wymiaru składek stanowi kwota uzależniona od dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, uzyskanego w poprzednim roku kalendarzowym (tzw.

„małego zus-u”, gdzie podstawa wymiaru składek w takim wypadku nie może przekroczyć 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia ogłoszonego w trybie art. 19 ust. 10 na dany rok kalendarzowy i nie może być niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w styczniu danego roku). Postępowanie dowodowe wykazało także, ze dopiero w dniu 10 lutego 2020 r. (a zatem po obowiązującym terminie 7 dni liczonym od dnia 1 stycznia 2020 r.) wpłynął do ZUS dokument zgłoszeniowy (...) z kodem do tytułu ubezpieczeń społecznych 0590 00 (ubezpieczenie osoby prowadzącej działalność gospodarczą, dla której podstawa wymiaru składek uzależniona jest od przychodu uzyskanego w 2019 r.).

Organ rentowy wykazał w niniejszym postępowaniu, że zgłoszenie takie – wbrew twierdzeniom biura rachunkowego obsługującego ubezpieczoną - nie zostało dokonane w dniu 1 sierpnia 2019 r. Ustalając stan faktyczny Sąd odmówił wiary zeznaniom świadka A. G. oraz przesłuchaniu wnioskodawczyni co do faktu złożenia w imieniu K. Z. we wskazanym dniu dokumentu wyrejestrowania jej z ubezpieczenia społecznego z kodu 0570 00 (z zadeklarowaną kwotą podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie nie niższą niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia) i zgłoszenia jej do tegoż ubezpieczenia z kodem 0590 00 (z zadeklarowaną kwotą podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie nie przekroczającą 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia ogłaszanego na dany rok kalendarzowy i nie niższą niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w styczniu danego roku).

Twierdzenie to pozostaje bowiem w oczywistej sprzeczności z pozostałym, spójnym w tej materii materiałem dowodowym – dokumentami złożonymi do akt sprawy, korespondujących z uzupełniającymi się wzajemnie zeznaniami świadków J. K., M. M. i A. F.. Z zeznań wskazanych osób wynika bowiem wprost, że w spornym dniu 1 sierpnia 2019r. we wskazanym przez A. I. II Oddziału ZUS w Ł. przy ul. (...) nie zostały złożone w formie papierowej opisane dokumenty. Powyższa teza wynika z faktu zbadania przez ZUS wszystkich dokumentów złożonych w dniach od 31 lipca 2019 r. do 2 sierpnia 2019 r. w Biurze (...) oraz analizy metryk wsadów wygenerowanych w tym okresie, w oparciu o przyjęte przez wszystkich pracowników wskazanej placówki dokumenty.

Brak papierowej wersji opisanych dokumentów oraz brak wyszczególnienia ich złożenia w metrykach wsadów systemu (...), przy spójnym i jednoznacznym twierdzeniu, że wprowadzenia wszelkich dokumentów składanych przez uprawnione osoby dokonuje się na bieżąco, „od ręki” – przy osobie składającej dokumenty, niczego nie odkłada się na później, potwierdza wersję organu rentowego. Nadto, jak wynika z zeznań świadka A. F., specjalisty systemu Płatnik, obsługiwanego przez ZUS – w przypadku sporządzenia dokumentów w tym systemie (a takie zostały złożone przez skarżącą w przedmiotowej sprawie – k 28), jeżeli nie zapisze się ich jako „wysyłki”, to w systemie Płatnik nie będzie odnotowane ich złożenie (tak jak w przedmiotowej sprawie) i wówczas wydruk wykonuje się tylko z dokumentu roboczego, a na dokumencie jest poczyniona z boku adnotacja, że dokument jest wydrukowany tylko w formie roboczej i został „przekazany do wysłania do ZUS”.

Z zeznań tego świadka wynika także, że pracownicy ZUS nie przyjmują takich dokumentów, które nie mają statusu dokumentu „przekazanego do wysłania” ( z takim zapisem po prawej stronie). Dokumenty złożone do akt sprawy (k 28) nie zawierają wspomnianej adnotacji (że zostały przygotowane do wysłania do ZUS), w związku z czym nie mogły być one przyjęte w dniu 1 sierpnia 2019 r. we wskazanej placówce ZUS w formie papierowej. O braku złożenia w dniu 1 sierpnia 2019 r. spornych dokumentów świadczy nadto wprost fakt składania przez biuro obsługujące K.

Z. za okres od września do października 2019 r. dokumentów rozliczeniowych z opisanym kodem 0570 00, a zatem według dotychczasowych niezmienionych zasad (z zadeklarowaną kwotą podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie nie niższą niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia). Gdyby A. G. faktycznie w dniu 1 sierpnia 2019 r. dokonała przedmiotowego wyrejestrowania i zgłoszenia, to z pewnością deklaracje rozliczeniowe za ten i dalsze miesiące uwzględniałyby właściwy kod ubezpieczenia. Z tych względów Sąd uznał, że złożone do akt sprawy za kartą 28 dokumenty nie potwierdzają faktu ich złożenia w formie papierowej w dniu 1 sierpnia 2019 r. w placówce ZUS.

Twierdzenia tego nie podważają widniejące na oryginałach tych dokumentów -niewyraźne (rozmazane tylko w tej części) pieczęcie, nieopatrzone żadnym podpisem osoby przyjmującej. Sąd odmówił zatem wiary tym dowodom, jako pozostającym w sprzeczności z materiałem, który znajduje oparcie w zeznaniach pracowników ZUS jak i przytoczonych faktach niedbałego prowadzenia w imieniu ubezpieczonej dokumentacji dotyczącej jej ubezpieczenia już od początku prowadzonej działalności, tj. od 2017 r. Powyższe stwierdzenia prowadzą do wniosku, że K.

Z. nie jest uprawniona do skorzystania z określonego w art.18c ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych sposobu ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, wypadkowe, na Fundusz Pracy i Fundusz Solidarnościowy (z tzw. „małego zus-u”), co uzasadnia konieczność rozliczenia ubezpieczonej za sporny okres z przyjęciem do opisanych w decyzji ubezpieczeń podstawy nie niższej niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Decyzja organu rentowego jest zatem prawidłowa. Z tych wszystkich względów Sąd na podstawie art. 477 14§ 1 k.p.c. oddalił odwołanie.

Orzeczenie o kosztach zastępstwa procesowego zapadło na podstawie art. 98 §1 i 3 k.p.c. w zw. z zw. z w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1804).