Legislator Case Law & Legislation
VI U 441/20 AI generated

VI U 441/20 · Sąd powszechny

Case Number VI U 441/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 14 lipca 2020 roku nr: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. odmówił D. J. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13 grudnia 2019 roku do 12 maja 2020 roku. W uzasadnieniu podał, że nie podlegała ona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 19 października 2020 roku. (decyzja z dnia 14 lipca 2020 r. – a.r.) Decyzją z dnia 21 sierpnia 2020 roku nr: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. odmówił D. J. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13 maja 2020 roku do 26 maja 2020 roku.

Legislator headnote

AI generated

VI U 441/20 · Sąd powszechny: Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z późn. zm.). Sąd orzekający w niniejszej sprawie podziela ten pogląd. Tym samym, aby uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego odwołująca powinna się zgłosić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Zgodnie bowiem z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. – Dz. U. z 2020r., poz. 870; dalej jako: ustawa zasiłkowa) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Keywords

AI generated
reinstatement of insured status reapplication for disability pension claim for insurance benefits insurer reimbursement claim suspension of insurance benefits voluntary or optional continued insurance
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 441/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 kwietnia 2021 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Małgorzata Kryńska - Mozolewska Protokolant: protokolant sądowy Ewa Kołodziejuk po rozpoznaniu w dniu 22 kwietnia 2021 r. w Warszawie na rozprawie sprawy z odwołania D. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. z dnia 14 lipca 2020 roku znak (...) oraz z dnia 21 sierpnia 2020 r. znak (...) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. o zasiłek chorobowy orzeka:

1. zmienia zaskarżone decyzje w ten sposób, iż przyznaje odwołującej D. J. prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 13 grudnia 2019 roku do dnia 26 maja 2020 roku;

2. zasądza od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. na rzecz odwołującej D. J. koszty zastępstwa procesowego w wysokości 360,00 zł (trzysta sześćdziesiąt 00/100). Sygn. akt VI U 441/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 14 lipca 2020 roku nr: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. odmówił D. J. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13 grudnia 2019 roku do 12 maja 2020 roku. W uzasadnieniu podał, że nie podlegała ona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego od 19 października 2020 roku. (decyzja z dnia 14 lipca 2020 r. – a.r.) Decyzją z dnia 21 sierpnia 2020 roku nr: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w W. odmówił D. J. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13 maja 2020 roku do 26 maja 2020 roku.

W uzasadnieniu podał, że nie przystąpiła do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą. (decyzja z dnia 21 sierpnia 2020 r. – a.r.) Od obu powyższych decyzji D. J. złożyła odwołania wskazując, że po zakończeniu korzystania z urlopu macierzyńskiego z dniem 13 grudnia 2019 roku następnego złożyła stosowny wniosek o objęcie jej dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. (odwołania – k. 1-5, k. 1-5 a.s. VI U 442/20) Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołań podając, że po zakończeniu korzystania z zasiłku macierzyńskiego z dniem 13 grudnia 2019 roku odwołująca się nie przystąpiła ponownie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, a dokumenty celem objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami ZUS sporządził z urzędu. (odpowiedzi na odwołania – k. 10-11, k. 11-12 a.s. VI U 442/20) Sąd ustalił, co następuje:

Odwołująca się w okresie od 19 października 2019 roku do 13 grudnia 2019 roku korzystała z zasiłku macierzyńskiego w związku z urodzeniem dziecka, które zmarło 19 października 2019 roku. W tym czasie opłacała tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne. (okoliczności niesporne, a nadto zeznania świadka A. G. – k. 28v-29; zeznania odwołującej się D. J. – k.29v-30) Odwołująca prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą i z tego tytułu podlega obowiązkowo do ubezpieczeń społecznych: emerytalnego, rentowego, wypadkowego, zdrowotnego, oraz na swój wniosek dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym.. (okoliczności niesporne, a nadto zeznania świadka A.

G. – k. 28v) Biuro księgowe obsługujące odwołującą się jako osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą w dniu 14 grudnia 2019 roku sporządziło dokument ZUS P ZUA (zgłoszenie do ubezpieczeń). W dokumencie tym odwołująca wnosiła o objęcie jej od 14 grudnia 2019 roku ubezpieczeniami społecznymi: obowiązkowo –emerytalnym, rentowym, wypadkowym, a także dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. Wniosek został wypłeniony 14 grudnia 2019 roku i tego samego dnia przez platformę PUE ZUS wysłany. (print screen – k. 7;

ZUS P ZUA – k. 8; zeznania świadka A. G. – k. 28v-29; zeznania odwołującej się D. J. – k.29v-30) Odwołująca składki na ubezpieczenia społeczne, w tym ubezpieczenie chorobowe opłacała we właściwej wysokości i terminie, nie posiada zaległości w stosunku do organu rentowego z tych tytułów. (zeznania odwołującej D. J. – k. 29v) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dokumentów złożonych do akt sprawy oraz zeznań świadka A. G. oraz D. J. którym dał wiarę w całości. Brak było podstaw do odmowy tym osobom wiarygodności ponieważ zeznawały spójnie, logicznie i ich zeznania były potwierdzone dokumentami oraz nie budziły zastrzeżeń Sądu.

Żadna ze stron nie wnosiła o uzupełnianie materiału dowodowego.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie od obu decyzji podlegało uwzględnieniu. Kwestia ustaleń i rozważań Sądu sprowadzała się do ustalenia czy odwołująca się złożyła we właściwym terminie dokumenty zgłaszające ją do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego po okresie kiedy została wyłączona z ubezpieczeń społecznych (w tym dobrowolnego chorobowego) na okres pobierania zasiłku macierzyńskiego. Poza sporem jest, że w okresie kiedy odwołująca pobiera zasiłek macierzyński została wyłączona z ubezpieczeń społecznych, w tym dobrowolnego chorobowego.

Objęcie dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym wymaga złożenie stosownego wnioski o objęcie tym ubezpieczeniem. Odwołująca się w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego (od 19 października 2019 roku do 13 grudnia 2019 roku) nie podlegała dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu, taki skutek braku ubezpieczenia wynika bowiem z ustawy. Kwestię tę przesądził Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 11 lipca 2019 roku, sygn. akt III UZP 2/19, w której jednoznacznie orzekł, że rozpoczęcie pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność, która uprzednio została objęta dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym powoduje ustanie ubezpieczenia chorobowego (art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jedn.:

Dz. U. z 2019 r. poz. 300 z późn. zm.). Sąd orzekający w niniejszej sprawie podziela ten pogląd. Tym samym, aby uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego odwołująca powinna się zgłosić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Zgodnie bowiem z art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. – Dz. U. z 2020r., poz. 870; dalej jako: ustawa zasiłkowa) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego.

Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych objęcie dobrowolnie ubezpieczeniami emerytalnym, rentowymi i chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku o objęcie tymi ubezpieczeniami, nie wcześniej jednak niż od dnia, w którym wniosek został zgłoszony, z zastrzeżeniem ust. 1a. Zgodnie z kolei z art. 14 ust. 1a tej ustawy objęcie dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym następuje od dnia wskazanego we wniosku tylko wówczas, gdy zgłoszenie do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych zostanie dokonane zgodnie z art. 36 ust. 4 albo 4b, czyli jeśli zostanie dokonane w terminie 7 dni od daty powstania obowiązku ubezpieczenia, którą to datą w przypadku odwołującej się jest data zakończenia pobierania zasiłku macierzyńskiego, czyli dzień 13 grudnia 2019 roku.

Jak wynika z ustaleń Sądu odwołująca się zgłosiła się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z dniem 14 grudnia 2019, a więc z zachowaniem tego 7-dniowego terminu. Oznacza to, że odwołująca zgodnie ze swoim wnioskiem została objęta ubezpieczeniem chorobowym od dnia 14 grudnia 2019 roku czyli od dnia następnego po dniu zakończenia korzystania z zasiłku macierzyńskiego. Organ rentowy zatem nie wykazał, że odwołująca (lub obsługujące ją biuro księgowe) złożyli dokumenty o zgłoszeniu do ubezpieczenia społecznego – dobrowolnego chorobowego z przekroczeniem 7-dniowego terminu.

Pozwany nie wykazał okoliczności przez siebie podnoszonej, że odwołująca nie składała takich dokumentów i organ rentowy musiał utworzyć dokumenty z urzędu. W aktach organu rentowego oraz aktach sprawy brak jest dowodu na sporządzanie dokumentów przez organ rentowy z urzędu. Ponadto z wydruku konta płatnika D. J. nie wynika, aby takie dokumenty były tworzone z urzędu. Oznacza to tym samym, że odwołująca się podlegała do ubezpieczenia chorobowego od dnia 14 grudnia 2019 roku. Biorąc pod uwagę, że niezdolność do pracy powstała w okresie kiedy odwołująca miała tytuł do ubezpieczenia chorobowego co skutkuje przyznaniem jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od 13 grudnia 2019 roku do 26 maja 2020 roku.

O kosztach Sąd orzeł na podstawie art. 98 i 99 k.p.c. oraz § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności adwokackie biorąc pod uwagę, że postępowanie w tej sprawie dotyczyło dwóch decyzji ZUS i zasadnym okazało się przyznanie kwoty 360 zł tytułem kosztów zastępstwa jako podwójnej stawki minimalnej wynoszącej 180 zł. Odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć pełnomocnikowi pozwanego