Legislator Case Law & Legislation
V U 912/20 AI generated

V U 912/20 · Sąd powszechny

Case Number V U 912/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 2 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił E. W. przyznania prawa do świadczenia postojowego, gdyż na dzień złożenia wniosku posiada inny tytuł do ubezpieczeń społecznych. Od decyzji tej odwołanie złożyła E. W. wnioskując o jej zmianę i przyznania świadczenia postojowego podnosząc, że z uwagi na (...)19 zmuszony była do zaprzestania prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w kwietniu 2020 r i straciła przez to źródło utrzymania a umowę o pracę rozpoczęła wykonywać w maju 2020 r.

Legislator headnote

AI generated

V U 912/20 · Sąd powszechny: Wbrew twierdzeniom organu rentowego odwołująca nie posiadała w dacie wejścia w życie omawianego przepisu ( 31 marca 2020 r. ) jak i w okresie następującym po tej dacie aż do 30 kwietnia 2020 r., drugiego tytułu ubezpieczenia co z woli ustawodawcy eliminowałoby ją z możliwości uzyskania prawa do świadczenia postojowego. Odwołać się należało w tym miejscu do uregulowania zawartego w art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z 13 listopada 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Z przywołanego przepisu wynika wprost zasada powstania tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym osoby mającej status pracownika.

Keywords

AI generated
suspension of unemployment benefits voluntary unemployment sufficient earning capacity cessation of disability pension cessation of gainful employment leave on social grounds
AI generated
IV U 548/20
Ubezpieczony (wnioskodawca) A.
VIII Ua 20/21
Decyzją z 31 lipca 2020r. organ rentowy odmówił odwołującej J. C. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 1 maja 2020r. do 22 maja 2020r., gdyż po ustaniu tytułu ubezpieczenia ubezpieczona kontynuowała wcześniej podjętą pracę zarobkową z tytułu umowy zlecenia u płatnika (...) Sp. z o.o. od 3 lutego 2020r. do 8 lipca 2020r. Odwołująca J. C. domagała się ponownego rozpatrzenia sprawy. Na uzasadnienie swojego żądania odwołująca wskazała, że w spornym okresie związana była umową zlecenia zawarta na okres od 1 lipca 2019r. do 30 czerwca 2020r.
VI U 2281/20
Odwołujący M. S. wniósł odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 14 lipca 2020 r. , którą odmówiono mu prawa do świadczenia postojowego. W uzasadnieniu podnosił, iż spełnia wszystkie kryteria otrzymania przedmiotowego świadczenia , gdyż w czerwcu 2020 r. poniósł poważne straty z powodu pandemii . Jedynym powodem odmowy jest to , iż w dacie złożenia wniosku podlegał ubezpieczeniu na podstawie ustawy. Dochodzi do sytuacji, w której osoba ponosząca straty przez kolejne miesiące pandemii, spełniająca wszystkie wymagane prawem warunki wymienione w art. 15 qz ust. 1 oraz ust. 4 nie może zdaniem ZUS otrzymać przysługującego jej świadczenia za ten okres tylko z tego powodu , że później została zatrudniona na podstawie umowy o prace, z którego to tytułu będzie już ubezpieczona.
V U 182/24
Decyzją z 17 czerwca 2024 roku, nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 912/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 października 2020 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Romuald Kompanowski Protokolant: st.sekr.sądowy Barbara Wypych po rozpoznaniu w dniu 19 października 2020 r. w Kaliszu odwołania E. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 2 czerwca 2020 r. Nr (...)-D/2 w sprawie E. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o świadczenie postojowe Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 2 czerwca 2020 r. znak (...) w ten sposób, że przyznaje odwołującej E. W., w związku z wnioskiem z dnia 19 maja 2020 r., prawo do świadczenia postojowego. Sygn. akt VU 912/ 20

UZASADNIENIE

Decyzją z 2 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił E. W. przyznania prawa do świadczenia postojowego, gdyż na dzień złożenia wniosku posiada inny tytuł do ubezpieczeń społecznych. Od decyzji tej odwołanie złożyła E. W. wnioskując o jej zmianę i przyznania świadczenia postojowego podnosząc, że z uwagi na (...)19 zmuszony była do zaprzestania prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w kwietniu 2020 r i straciła przez to źródło utrzymania a umowę o pracę rozpoczęła wykonywać w maju 2020 r.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił i zważył co następuje. Poza sporem pozostaje, że odwołująca E. W. podlegała ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w zakresie usług pielęgniarskich na rzecz (...) Centrum Medycznego w P. w okresie od listopada 2019 r. Poza sporem jest również to, że odwołująca miała zawartą umowę o pracę na czas określony od 1.05.2020 r. do 31.07.2020 r. z (...) w P.. W ramach porozumień kontaktowych z (...), odwołująca z tytułu realizacji porozumienia, uzyskiwała przychód na poziomie od kwoty 6 000,00 zł do 7 020,00 zł miesięcznie w zależności od ilości realizowanych dyżurów.

W drugiej połowie kwietnia 2020 r. z uwagi na pracę odwołującej na oddziale kontrahenta, w którym odwołująca wykonywała dyżury, odwołująca została objęta kwarantanną. Za okres kwarantanny, kontrahent nie wypłacił odwołującej proporcjonalnie przysługującej jej kwoty gdyby kontrakt zrealizowany został w całości. Kwota nieuzyskanego świadczenia za kwiecień 2020 r. to 3 780,00 zł. dowód: zeznania odwołującej. Wniosek o świadczenie postojowe w związku z przeciwdziałaniem skutkom wywołanym (...)19 odwołująca złożyła w maju 2020 r.

W myśl art. 15 zg ustawy z dnia 02.03.2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374 ze zm.) świadczenie postojowe przysługuje osobie : - która prowadziła działalność gospodarczą na zasadach wynikających z ustawy z dnia 06.03.2018 r. – Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych, - wystąpił przestój w prowadzeniu działalności w następstwie wystąpienia (...)19, - rozpoczęcie działalności miało miejsce przed 01.04.2020 r., a) nie zawiesiła działalności gospodarczej oraz przychód w miesiącu poprzedzającym wniosek o świadczenie postojowe był co najmniej 15% niższy od przychodów w miesiącu poprzedzającym ten miesiąc, b) zawiesiła działalność gospodarczą po 31.01.2020 r. - nie podlega ubezpieczeniom społecznym emerytalno-rentowym z innego tytułu (chyba, że z tytułu pozarolniczej działalności gospodarczej).

Wbrew twierdzeniom organu rentowego odwołująca nie posiadała w dacie wejścia w życie omawianego przepisu ( 31 marca 2020 r. ) jak i w okresie następującym po tej dacie aż do 30 kwietnia 2020 r., drugiego tytułu ubezpieczenia co z woli ustawodawcy eliminowałoby ją z możliwości uzyskania prawa do świadczenia postojowego. Odwołać się należało w tym miejscu do uregulowania zawartego w art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z 13 listopada 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Z przywołanego przepisu wynika wprost zasada powstania tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym osoby mającej status pracownika.

Odwołująca powyższy status uzyskała z dniem 1 maja 2020 r. Nie posiadała takiego statusu ani w marcu ani też w kwietniu tj. w miesiącach, w których wielkość przychodu rzutowała na możliwość uzyskania pomocy publicznej w związku z ograniczeniami w zakresie swobody prowadzenia działalności w okresie zagrożenia epidemicznego. Porównanie wielkości przychodu z pozarolniczej działalności gospodarczej uzyskanego za marzec 2020 r. z przychodem uzyskanym za kwiecień sprawiło o spełnieniu przesłanki przychód w miesiącu poprzedzającym wniosek o świadczenie postojowe o co najmniej niższego o 15% od przychodów w miesiącu poprzedzającym ten miesiąc.

W tym stanie rzeczy Sąd uznał zaskarżoną decyzję za wadliwą co sprawiło o konieczności jej zmiany w sposób podany w sentencji wyroku.