Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2947/20 AI generated

VIII U 2947/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2947/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 22 października 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że za A. Ć. funkcjonariusza (...) Skarbowej u płatnika składek Izba Administracji Skarbowej w Ł.: istniał obowiązek przekazania składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, wypadkowe oraz ubezpieczenie zdrowotne z tytułu wypłaty w styczniu i lutym 2018 roku odpowiednio dodatku za służbę w godzinach nocnych za grudzień 2017 r. i nagrody rocznej należnej za 2017 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 469 k.p.c, art. 355 § 1 k.p.c, art.102 k.p.c; VIII U 2947/20 · Sąd powszechny: Możliwość cofnięcia środka odwoławczego należy do uprawnień ubezpieczonego. W świetle stanu faktycznego sprawy cofnięcie odwołania przez ubezpieczoną od decyzji organu rentowego nie było sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego, nie zmierzało do obejścia prawa, ani też nie naruszało słusznego interesu ubezpieczonego, o którym mowa w art. 469 k.p.c. Zgodnie z przepisem art. 355 § 1 k.p.c. sąd wydaje postanowienie o umorzeniu postępowania, jeżeli powód cofnął ze skutkiem prawnym pozew lub jeżeli wydanie wyroku stało się z innych przyczyn zbędne lub niedopuszczalne.

Keywords

AI generated
reimbursement of costs proof of legal aid remission of procedural costs disability-related expenses defense costs charging of fees

Cited Legislation

AI generated
art. 469 k.p.c
W świetle stanu faktycznego sprawy cofnięcie odwołania przez ubezpieczoną od decyzji organu rentowego nie było sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego, nie zmierzało do obejścia prawa, ani też nie naruszało słusznego interesu ubezpieczonego, o którym mowa w art. 469 k.p.c.
art. 355 § 1 k.p.c
Zgodnie z przepisem art. 355 § 1 k.p.c.
art.102 k.p.c
W stosunku do płatnika, który w pierwszym piśmie procesowym również wniósł o zwrot kosztów zastępstwa procesowego, Sąd zastosował określoną w art.102 k.p.c.
AI generated
VIII U 1920/23
W ZAKRESIE PUNKTU 3. POSTANOWIENIA Z DNIA 10 MAJA 2024 R. Decyzją z dnia 23.06.2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że M. B. podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego u płatnika składek będącego jej pracodawcą tj. (...) Sp. z o.o. z tytułu umowy zlecenia zawartej z E. A.-S. w okresie kwiecień – grudzień 2018 r. W odwołaniu od ww. decyzji płatnik składek wniósł o jej zmianę poprzez stwierdzenie, że (...) Sp. z o.o. nie ma obowiązku uiszczania składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne za ubezpieczoną od wynagrodzeń wypłaconych z tytułu umów zlecenia zawartych z E. A.-S., ewentualnie zaś o uchylenie ww. decyzji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania przez ZUS z uwagi na wydanie decyzji z rażącym naruszeniem przepisów o postępowaniu przed organem rentowym, a nadto wniósł o zawieszenie postępowania w n/n sprawie do czasu zakończenia spawy VIII U 403/23 przed Sądem Okręgowym w Łodzi dotyczącej odwołania od decyzji z 6.12.2022 r., którą Zakład co do tej samej ubezpieczonej stwierdził, że nie podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z tytułu umowy zlecenie u E. A.-S., gdyż rozstrzygnięcie n/n sprawy zależy od wyniku ww. sprawy, a ponadto wniósł o zasądzenie od pozwanego kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego, wg norm przepisanych.
VIII U 74/19
Decyzją z dnia 19 listopada 2018 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art.
VIII U 181/21
Decyzją z 12 stycznia 2021r.
IV U 687/24
Decyzją z dnia 05 czerwca 2024r.
VIII U 2176/23
(w zakresie pkt. 2postanowienia) Kolejnymi decyzjami z dnia 21.11.2022 r ZUS I Oddział w Ł. ustalił miesięczne podstawy wymiaru składek dla A. K. (1), A. K. (2), B. P. w związku z przychodem osiągniętym z tytułu zatrudnienia jako pracownik na podstawie umowy o pracę w (...) S.C. Sp z o.o. w Ł.. /decyzje – w aktach ZUS/ Płatnik wniósł odwołania od powyższych decyzji, wnosząc o zmianę decyzji, poprzez stwierdzenie, że płatnik nie ma obowiązku uiszczania składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne za osobę ubezpieczoną od wynagrodzeń wypłaconych z tytułów umów zlecenia zawartych z Eden T.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2947/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 22 października 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że za A. Ć. funkcjonariusza (...) Skarbowej u płatnika składek Izba Administracji Skarbowej w Ł.:

1. istniał obowiązek przekazania składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, wypadkowe oraz ubezpieczenie zdrowotne z tytułu wypłaty w styczniu i lutym 2018 roku odpowiednio dodatku za służbę w godzinach nocnych za grudzień 2017 r. i nagrody rocznej należnej za 2017 r.

2. podstawy wymiaru składek po ustaniu tytułu do ubezpieczeń społecznych wynoszą:

a) na ubezpieczenie emerytalne i rentowe oraz wypadkowe: - za styczeń 2018 r. – 100,15 zł - za luty 2018 r. – 6058,37 zł b) na ubezpieczenie zdrowotne - za styczeń 2018 r. – 88,88 zł - za luty 2018 r. – 5376,19 zł. (decyzja k 22 akt ZUS załączonych do akt sprawy) W dniu 26 listopada 2020 roku A. Ć. odwołała się od powyższej decyzji wnosząc o jej zmianę poprzez ustalenie, że nie istnieje obowiązek naliczenia i przekazania składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i wypadkowe z tytułu wypłaty opisanych w decyzji świadczeń. (odwołanie k.

3) Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 16 grudnia 2020 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. (odpowiedź na odwołanie k. 8-10) Pismem z dnia 3 lutego 2021 roku płatnik składek wniósł o oddalenie odwołania oraz o zasądzenie od ubezpieczonej kosztów procesu według norm przepisanych. (pismo k 17-18) W dniu 8 września 2021 roku A. ćwiklińska pisemnie oświadczyła, że cofa odwołanie, wnosząc o umorzenie postępowania. Wniosła jednocześnie o nieobciążanie jej kosztami zastępstwa procesowego, wskazując, że wstąpiła na drogę prawną w dobrych intencjach i w sytuacji niejasnych przepisów prawnych związanych ze zmianą trybu zaopatrzenia emerytalnego funkcjonariuszy służby celno – skarbowej. (pismo k 58) Organ rentowy wyraził zgodę na cofnięcie odwołania, wnosząc o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 450 złotych (połowy obowiązującej stawki). (pismo k 64-65)

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Możliwość cofnięcia środka odwoławczego należy do uprawnień ubezpieczonego. W świetle stanu faktycznego sprawy cofnięcie odwołania przez ubezpieczoną od decyzji organu rentowego nie było sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego, nie zmierzało do obejścia prawa, ani też nie naruszało słusznego interesu ubezpieczonego, o którym mowa w art. 469 k.p.c. Zgodnie z przepisem art. 355 § 1 k.p.c. sąd wydaje postanowienie o umorzeniu postępowania, jeżeli powód cofnął ze skutkiem prawnym pozew lub jeżeli wydanie wyroku stało się z innych przyczyn zbędne lub niedopuszczalne.

W tym stanie rzeczy wobec cofnięcia odwołania Sąd Okręgowy, na podstawie art. 355 § 1 k.p.c., orzekł jak w sentencji postanowienia. O kosztach zastępstwa procesowego Sąd orzekł na podstawie art.98§ 1 i 3 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 1804), ustalając wysokość tych kosztów na – zgodnie z wnioskiem pełnomocnika organu rentowego – na połowę stawki wynagrodzenia radcy prawnego. W stosunku do płatnika, który w pierwszym piśmie procesowym również wniósł o zwrot kosztów zastępstwa procesowego, Sąd zastosował określoną w art.102 k.p.c. zasadę słuszności, która pozwala na częściowe obciążanie strony kosztami procesu w szczególnie uzasadnionych wypadkach.

Biorąc pod uwagę wstępny etap sprawy, zakończenie postępowania bez konieczności udziału w rozprawie, Sąd uznał, ze obciążenie odwołującej na rzecz jej płatnika kwotą wyższą niż połowa należnych kosztów (450 złotych) nie znajduje uzasadnienia. Sąd nie znalazł natomiast podstaw do całkowitego odstępstwa w niniejszej sprawie od zasady odpowiedzialności za wynik procesu i nieobciążania A. Ć. jakimikolwiek kosztami. Odstąpienie od ogólnych reguł rozliczania kosztów procesu ze względów słuszności jest rozwiązaniem o wyjątkowym charakterze, wymagającym proporcjonalnego wyważenia interesów stron postępowania w świetle okoliczności sprawy.

Sam charakter roszczenia i przekonanie ubezpieczonej o zasadności roszczenia nie jest wystarczający do odstąpienia od obciążenia jej kosztami procesu w całości. Z tych względów Sąd orzekł jak w sentencji postanowienia.