Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1667/21 AI generated

VIII U 1667/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1667/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

W dniu 18.03.2021 roku M. D. wystąpiła do ZUS z wnioskiem o pełne sprawdzenie i wyliczenie renty rodzinnej po zmarłym mężu. (wniosek – k. 34 akt ZUS) Decyzją z dnia 30.04.2021 r roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił wnioskodawczyni prawa do przeliczenia renty rodzinnej z uwagi na to, że nie pojawiły się nowe okoliczności ani dowody pozwalające na ponowne ustalenie wysokości renty rodzinnej. (decyzja – akta ZUS) W dniu 28 maja 2021 roku wnioskodawczyni złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, wnosząc o sprawdzenie wysokości świadczenia, podnosząc, że okres zatrudnienia 4.03.1946 – 31.05.1952 powinien być zaliczony podwójnie, okres 1.03.1940 – 4.02.1945 r został zaliczony jako 3 lata. (odwołanie k.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1667/21 · Sąd powszechny: W piśmie z dnia 28.09.2021 r organ rentowy wskazał, ż z uwagi na treść art. 133 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, brak jest podstaw do wypłacenia wyrównania za okres dłuższy niż 3 lata wstecz od złożenia wniosku o przeliczenie renty. (pismo – k.

Keywords

AI generated
deferral of pension recalculation of pension reconsideration of disability benefits termination of pension suspension of insurance benefits extraordinary pension without income limit
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

7Sygn. akt. VIII U 1667/21

UZASADNIENIE

W dniu 18.03.2021 roku M. D. wystąpiła do ZUS z wnioskiem o pełne sprawdzenie i wyliczenie renty rodzinnej po zmarłym mężu. (wniosek – k. 34 akt ZUS) Decyzją z dnia 30.04.2021 r roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił wnioskodawczyni prawa do przeliczenia renty rodzinnej z uwagi na to, że nie pojawiły się nowe okoliczności ani dowody pozwalające na ponowne ustalenie wysokości renty rodzinnej. (decyzja – akta ZUS) W dniu 28 maja 2021 roku wnioskodawczyni złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, wnosząc o sprawdzenie wysokości świadczenia, podnosząc, że okres zatrudnienia 4.03.1946 – 31.05.1952 powinien być zaliczony podwójnie, okres 1.03.1940 – 4.02.1945 r został zaliczony jako 3 lata. (odwołanie k.

3) W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania, wskazując, iż co do stażu sprawa została przekazana do komórki merytorycznej. (odpowiedź na odwołanie – k.

4) W piśmie z dnia 19.08.2021 roku ZUS wyjaśnił, że po złożeniu odwołania ustalono, że niesłusznie przy ustalaniu renty rodzinnej zweryfikowano staż poprzez usunięcie zaliczenia okresu służby w MO 4.03.1946 – 31.12.1947 w wymiarze podwójnym, gdyż zaliczenie tego okresu w wymiarze podwójnym nie wynikało z posiadania uprawnień kombatanckich, tylko bezpośrednio z przepisów ustawy emerytalnej z 1968 r i ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy MO. (pismo – k.16) Decyzją z dnia 13.08,2021 r organ rentowy ponownie ustalił wysokość renty rodzinnej z przyjęciem okresu służby w MO 4.03.1946 – 31.12.1947 w wymiarze podwójnym oraz okresu pracy przymusowej 1.03.1940 – 1.02.1945 – łącznie 42 lata, 3 miesiące i 15 dni tj. 42 lata pełne kalendarzowe.

Powyższą decyzją ustalono także wyrównanie za okres 3 lat wstecz od złożenia wniosku o przeliczenie tj. od 1.03.2018 r z odsetkami. (decyzja – k. 38 akt ZUS) W piśmie z dnia 10.09.2021 r wnioskodawczyni nie zgodziła się z decyzją ZUS w sprawie o wypłatę wyrównania wraz z odsetkami za okres 3 lat wstecz. (pismo – k.

19) W piśmie z dnia 28.09.2021 r organ rentowy wskazał, ż z uwagi na treść art. 133 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, brak jest podstaw do wypłacenia wyrównania za okres dłuższy niż 3 lata wstecz od złożenia wniosku o przeliczenie renty. (pismo – k.

23) W piśmie z dnia 13.10.2021 r wnioskodawczyni wniosła o wypłatę należnej renty także za okres 20.12.2010 – 1.03.2018 wraz z odsetkami. (pismo – k.

25)

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 477 ze zn. 13 kpc zmiana przez organ rentowy zaskarżonej decyzji lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności zaskarżonego orzeczenia przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd - przez wydanie decyzji lub orzeczenia uwzględniającego w całości lub w części żądanie strony - powoduje umorzenie postępowania w całości lub w części. Poza tym zmiana lub wykonanie decyzji lub orzeczenia nie ma wpływu na bieg sprawy. Wydanie przez organ rentowy, przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd, decyzji uwzględniającej w całości lub w części żądanie strony stanowi szczególną postać uznania powództwa, na skutek czego wydanie wyroku staje się zbędne, a sprawa wraca na drogę postępowania przed organem rentowym.

Ten szczególny rodzaj ustania procesu właściwy jest postępowaniu w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, w których sąd nie rozstrzyga o żądaniu pozwu, lecz o zasadności odwołania przez badanie prawidłowości stanowiska organu rentowego w decyzji załatwiającej zgłoszone przed nim żądanie. W postępowaniu sądowym organ rentowy staje się stroną, której służy uprawnienie dysponowania procesem; jako strona bierna może uznać żądanie./tak wyrok SA w Gdańsku z dnia 20.11.2019 r, III AUa 31/19/ W rozpoznawanej sprawie organ rentowy w toku postępowania wydał decyzję z dnia 13.08.2021, w której zaliczył do stażu sporne okresy pracy przymusowej oraz służby w MO w wymiarze podwójnym, wypłacając wyrównanie za okres 3 lat wstecz.

Wnioskodawczyni nie zgłaszała dalszych zastrzeżeń co do tak ustalonego stażu pracy, wobec czego Sąd przyjął, że organ rentowy uwzględnił w tym zakresie jej żądanie w całości i umorzył postępowanie na podstawie powołanego wyżej przepisu. Wnioskodawczyni natomiast zakwestionowała wypłatę wyrównania renty rodzinnej tylko za okres 3 lat wstecz i wniosła o wyrównanie tego świadczenia za okres20.12.2010 – 1.03.2018 wraz z odsetkami. Powyższy wniosek nie był dotychczas przedmiotem decyzji. Należy przypomnieć, że w postępowaniu w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych niedopuszczalne jest merytoryczne rozpoznanie żądań, które wykraczają poza zakres zaskarżonej odwołaniem decyzji.

Przed sądem odwołujący się może żądać jedynie korekty stanowiska zajętego przez organ rentowy i wykazywać swoją rację, odnosząc się do przedmiotu sporu objętego zaskarżoną decyzją, nie może natomiast żądać czegoś, o czym organ nie decydował. Zasada ta koreluje z treścią przepisu art. 477 10 § 2 k.p.c., który nakazuje nowe żądania, dotychczas nierozpoznane, przekazać organowi rentowemu do rozpoznania./tak SA w Łodzi w wyroku z dnia 15 grudnia 2016 r,III AUa 2373/15, LEX nr 2196188/ Sąd zatem przekazał do rozpoznania organowi rentowemu na podstawie art. 477 ze z. 10 § 2 kpc wniosek ubezpieczonej o wyrównanie świadczenia za okres 20.12.2010 – 1.03.2018 wraz z odsetkami celem rozpoznania.

Kontrolna rola sądu musi korespondować z zakresem rozstrzygnięcia dokonanego w decyzji organu rentowego, gdyż - stosownie do treści art. 477 14 § 2 i art. 477 14a k.p.c.- w postępowaniu wywołanym wniesieniem odwołania do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych sąd rozstrzyga o prawidłowości zaskarżonej decyzji w granicach jej treści i przedmiotu. W przypadku wydania kolejnej decyzji ubezpieczonej będzie przysługiwała nowa droga odwoławcza. Mając powyższe na uwadze Sąd orzekł jak w sentencji.