Legislator Case Law & Legislation
V U 106/21 AI generated

V U 106/21 · Sąd powszechny

Case Number V U 106/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 8 marca 2021 roku, znak (...), nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu S. S. prawa do zasiłku chorobowego od 26 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku z ubezpieczenia chorobowego z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. w C.. W uzasadnieniu ZUS wskazał, że ubezpieczony, mimo doręczenia wezwania 24 lutego 2021 roku, nie stawił się na badanie u lekarza orzecznika 25 lutego 2021 roku, a zatem zaświadczenie lekarskie za okres 16 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku utraciło ważność (vide: akta organu rentowego).

Legislator headnote

AI generated

V U 106/21 · Sąd powszechny: Sąd Apelacyjny w Katowicach stwierdził, że organ rentowy niewątpliwie ma obowiązek kontrolowania zaświadczeń lekarskich w trybie art. 59 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby, aby zapobiegać nadużyciom czy piętnować korupcyjne praktyki. Osoby wszczynające takie kontrole i lekarze orzecznicy powinny jednakże wziąć pod uwagę koszty społeczne ich decyzji. Celowość toczenia sporu o 37 złotych w porównaniu z poniesionymi kosztami setek, czy nawet tysiąca złotych, wydanych na proces z pieniędzy podatników wypacza sens tego przepisu.

Keywords

AI generated
deportation despite health issues medical necessity outpatient treatment contrary to medical advice inadequate medical assessment freedom to choose healthcare provider
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 106/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 23 listopada 2021 roku Sąd Rejonowy w Rybniku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Sonia Lasota-Zawisza Sędziowie/Ławnicy: -/- Protokolant : Tomasz Kałuża-Herok po rozpoznaniu 23 listopada 2021 roku w Rybniku na rozprawie sprawy S. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o zasiłek chorobowy na skutek odwołania S. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 8 marca 2021 roku sygn. (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu S. S. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 26 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku z ubezpieczenia chorobowego z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. Sygn. akt V U 106/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 8 marca 2021 roku, znak (...), nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu S. S. prawa do zasiłku chorobowego od 26 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku z ubezpieczenia chorobowego z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. w C.. W uzasadnieniu ZUS wskazał, że ubezpieczony, mimo doręczenia wezwania 24 lutego 2021 roku, nie stawił się na badanie u lekarza orzecznika 25 lutego 2021 roku, a zatem zaświadczenie lekarskie za okres 16 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku utraciło ważność (vide: akta organu rentowego).

Od powyższej decyzji ubezpieczony wniósł odwołanie. W uzasadnieniu wskazał, że nie stawił się na badanie u lekarza orzecznika ZUS, gdyż wyjął korespondencję ze skrzynki po terminie, tj. 26 lutego 2021 roku. Zarzucił, że korespondencja ta, nadana jako polecony priorytet, nie została mu prawidłowo doręczona (vide: k. 3). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując wcześniejsze twierdzenia (vide: k. 5-5v). Sąd ustalił co następuje: Ubezpieczony S. S. był zatrudniony w (...) Sp. z o.o. w C. i z tego tytułu podlegał ubezpieczeniu chorobowemu.

Dowód: akta ZUS: wniosek pracodawcy o kontrolę zaświadczenia lekarskiego W okresie od 16 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku ubezpieczony przebywał na zwolnieniu lekarskim w związku ze chorobą nowotworową. W związku z wyżej wskazaną niezdolnością do pracy ZUS Oddział w R. wezwał ubezpieczonego na badanie do lekarza orzecznika ZUS, które miało się odbyć 25 lutego 2021 roku. Dowód: akta ZUS: wydruk spraw kontroli ZLA, pismo ubezpieczonego z 09.06.2021 r. k. 24 Ubezpieczony mieszka pod adresem ul. (...), (...)-(...) C.. Doręczyciel (którym była Poczta Polska S.A.) nie dostarczył ubezpieczonemu przesyłki poleconej priorytetowej osobiście (ani jego domownikowi) ani za potwierdzeniem odbioru.

Przesyłkę umieszczono w skrzynce pocztowej ubezpieczonego. Z wydruku śledzenia przesyłki (adresowanej na ul. (...), (...)-(...) C.) wynika, że została doręczona ubezpieczonemu w dniu 24 lutego 2021 r. o godz. 08:02. Pracownik ZUS podjął próbę skontaktowania się telefonicznie z ubezpieczonym, jednakże bezskutecznie. Dowód: akta ZUS: wydruk śledzenia przesyłek, e-mail z 23.02.2021 r., potwierdzenie odbioru przesyłki k. 34 Ubezpieczony pismem z 28 lutego 2021 roku podjął próbę wyjaśnienia swego niestawiennictwa na badaniu u orzecznika lekarza ZUS. 24 lutego 2021 roku ubezpieczony wraz z jego żoną, przebywali w domu.

Listonosz nie doręczył osobiście korespondencji ubezpieczonemu, lecz pozostawił wezwanie w skrzynce na listy. Ubezpieczony dwa razy w tygodniu sprawdzał skrzynkę na listy. 26 lutego 2021 roku ubezpieczony udając się do apteki, zajrzał do swej skrzynki na listy, w której znalazł wezwanie na badanie lekarza orzecznika ZUS. List został nadany jako polecony priorytet. Nikt nie kwitował potwierdzenia odbioru. Ubezpieczony niezwłocznie wraz z córką udali się do placówki pocztowej wyjaśnić zaistniałą sytuację. Otrzymali informację, że z uwagi na zagrożenie związane z pandemią COVID-19, listonosz nie był zobowiązany doręczyć przesyłkę osobiście.

Dowód: akta ZUS: pismo z 28.02.2021 r., potwierdzenie odbioru przesyłki k. 34, zeznania świadka D. S. k. 35v-36, przesłuchanie ubezpieczonego k. 36 Decyzją z 8 marca 2021 roku, znak (...), nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu prawa do zasiłku chorobowego od 26 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku. Dowód: akta ZUS: decyzja z 08.03.2021 r. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w postaci w/w dokumentów, których prawdziwości strony nie kwestionowały, a także w oparciu o dowód z zeznań świadka D.

S. i przesłuchania ubezpieczonego, który wraz z pozostałymi dowodami tworzyły spójny i logiczny obraz przedstawiający stan faktyczny sprawy.

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Jak stanowi przepis art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017r. poz. 1368 ze zm.) zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Niewątpliwie organ rentowy ma prawo kontrolować zasadność wystawiania zaświadczeń lekarskich o czasowej niezdolności do pracy co wynika z art. 59 ww. ustawy. Sąd rozpoznający niniejszą sprawę podziela stanowisko Sądu Najwyższego zgodnie, z którym w granicach dyspozycji art. 59 ust. 6 ustawy zasiłkowej sądy meriti oceniają tylko to, czy ubezpieczony uniemożliwił z przyczyn zawinionych przeprowadzenie badań kontrolnych w wyznaczonym przez organ ubezpieczeń społecznych w sposób prowadzący do wydania decyzji o utracie ważności zaświadczenia lekarskiego i usprawiedliwiający wydanie decyzji o braku prawa do zasiłku lub decyzji o zwrocie pobranych nienależnie z winy ubezpieczonego, w tym wskutek uniemożliwienia badań kontrolnych i utraty prawa do zasiłku od dnia następującego po dniu wyznaczonych badań (postanowienie SN z 7.03.2019r.

III UZP 1/18). Jak wykazało przeprowadzone postępowanie dowodowe, niezdolność ubezpieczonego do pracy w spornym okresie była związana ze schorzeniami nowotworowymi. Na uwagę Sądu zasługiwał fakt, że ubezpieczony w związku z chorobą przebywał przez dłuższy czas na zwolnieniu lekarskim. Ubezpieczony był zdolny do pracy od 2 marca 2021 roku, a ZUS zdecydował się przeprowadzić badanie pod koniec zwolnienia lekarskiego, tj. 25 lutego 2021 roku. Pracownik ZUS podjął próbę skontaktowania się z ubezpieczonym wykonując jedno nieodebrane połączenie telefoniczne.

Ponadto ZUS przesyłając korespondencję przez operatora pocztowego na adres z zaświadczenia lekarskiego, również podjął próbę wezwania ubezpieczonego na badanie lekarskie, które miało zostać przeprowadzone przez lekarza orzecznika ZUS. Z zeznań D. S. i przesłuchania ubezpieczonego jednoznacznie wynika, że korespondencję ubezpieczony znalazł w skrzynce pocztowej i odebrał przesyłkę tuż po terminie badania, co uniemożliwiło mu stawiennictwo. Biorąc pod uwagę, że ubezpieczony dwa razy w tygodniu sprawdzał zawartość swojej skrzynki, nie można mu uczynić zarzutu, iż w sposób zawiniony kontrolę zaświadczenia lekarskiego.

Sąd nie kwestionuje, iż w związku ze stanem epidemii obowiązującym w Polsce doręczanie przesyłek zgodnie z przepisami odbywa się w ten sposób, że doręczyciel „za doręczenie przesyłki poleconej” uznaje wrzucenie przesyłki do skrzynki odbiorczej. Niemniej istotnym w niniejszej sprawie jest ustalenie czy ubezpieczony w sposób zawiniony uniemożliwił przeprowadzenie badania. W ocenie Sądu ubezpieczonemu nie można postawić takiego zarzutu, gdyż z zebranego materiału dowodowego w szczególności ze spójnych zeznań ubezpieczonego i świadka potwierdzonych dokumentami zgromadzonymi w sprawie wynika, iż o terminie badania dowiedział się po jego dacie.

Należy zwrócić uwagę, że w przypadku gdy wezwania dotyczą bliskich terminów, co miało miejsce w rozpoznawanej sprawie, to nie można oczekiwać, że ktoś codziennie będzie sprawdzał swoją skrzynkę pocztową. Innymi słowy nawet w przypadku prawidłowego (zgodnego z obecnie obowiązującymi przepisami) doręczenia nie można automatycznie uznawać, że przesyłka faktycznie w dacie wskazanej jako data doręczenia dotarła do adresata, a więc, że w tej dacie powziął o niej wiedzę i mógł zapoznać się z jej treścią. Można przyjąć, że mamy do czynienia z domniemaniem doręczenia w dacie wskazanej przez listonosza, które jednakże ubezpieczony może obalić, co miało miejsce w niniejszej sprawie.

W związku z tym nie można było zarzucić ubezpieczonemu winy w postaci niestawiennictwa na terminie badania we właściwym terminie, gdyż nie otrzymał wezwania w terminie umożliwiającym mu stawiennictwo. Przedstawiona przez ubezpieczonego argumentacja co do powodu nieodebrania korespondencji przed datą badania jest zdaniem Sądu przekonywująca, logiczna i wiarygodna, co znajduje potwierdzenie także w szeroko zakreślonych działaniach ubezpieczonego starającego się wyjaśnić zaistniałą sytuację. Na marginesie Sąd wskazuje, że w wyroku z dnia 21 czerwca 2001r.

Sąd Apelacyjny w Katowicach stwierdził, że organ rentowy niewątpliwie ma obowiązek kontrolowania zaświadczeń lekarskich w trybie art. 59 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby, aby zapobiegać nadużyciom czy piętnować korupcyjne praktyki. Osoby wszczynające takie kontrole i lekarze orzecznicy powinny jednakże wziąć pod uwagę koszty społeczne ich decyzji. Celowość toczenia sporu o 37 złotych w porównaniu z poniesionymi kosztami setek, czy nawet tysiąca złotych, wydanych na proces z pieniędzy podatników wypacza sens tego przepisu.

W uzasadnieniu Sąd Apelacyjny wskazał, że w takich okolicznościach realizacja art. 59 ustawy jest sprzeczna z zamiarem ustawodawcy oraz wykładnią celowościową przepisu (wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 21 czerwca 2001r. o sygn. III AUa 2552/00). Sąd Rejonowy w pełni podziela w/w stanowisko Sądu Apelacyjnego. W rozpoznawanej sprawie zwolnienie lekarskie kończyło się 1 marca 2021 roku (po długotrwałej i nieprzerwanej niezdolności do pracy), a termin badania wyznaczono na 25 lutego 2021 roku, a więc kontrola dotyczyła kilku dni niezdolności do pracy.

Wobec powyższego, Sąd uznał, iż nieobecność ubezpieczonego na badaniu lekarskim orzecznika ZUS była usprawiedliwiona i nie miała charakteru zawinionego. Mając na uwadze powyższe Sąd, działając na podstawie przytoczonych przepisów i art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu S. S. prawo do zasiłku chorobowego od 26 lutego 2021 roku do 1 marca 2021 roku z ubezpieczenia chorobowego z tytułu zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. w C..