Legislator Case Law & Legislation
I C 1020/20 AI generated

I C 1020/20 · Sąd powszechny

Case Number I C 1020/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód K. J. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 2 361,70 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 15 sierpnia 2020 r., do dnia zapłaty. Wniósł również o zasądzenie zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Uzasadniając podnosił, że w dniu 01 sierpnia 2020 r., doszło do kolizji drogowej, w wyniku której uszkodzony został pojazd marki B. (...) o nr rej. (...) należący do A. S.. Sprawca kolizji był ubezpieczony w pozwanym towarzystwie ubezpieczeń. W dniu 02 sierpnia 2020 r., poszkodowany wynajął od powoda pojazd zastępczy.

Legislator headnote

AI generated

art. 822 k.c, art. 805 k.c, art. 361 § 1 k.c, art. 509 k.c, art. 361§2 k.c, art. 363§1 k.c; I C 1020/20 · Sąd powszechny: Świadczenie ubezpieczyciela obejmuje zapłatę sumy pieniężnej odpowiadającej wysokości poniesionej przez poszkodowanego szkody (art. 805 k.c.). W myśl zasady wynikającej z art. 361 § 1 k.c. ubezpieczyciel obowiązany jest do wypłaty odszkodowania jedynie za normalne następstwa działania lub zaniechania, z których wynikła szkoda. Powód uzasadnił swoją legitymację czynną wobec pozwanego ubezpieczyciela nabyciem od poszkodowanego wierzytelności o wypłatę odszkodowania, z tytułu kosztów najmu pojazdu zastępczego, zgodnie z umową cesji (art. 509 k.c.).

Keywords

AI generated
undue insurance benefit replacement value insurance suspension of insurance cover motor vehicle expenses justified insurer position parking space replacement fee

Cited Legislation

AI generated
art. 822 k.c
Zgodnie z art. 822 k.c., w wyniku zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony.
art. 805 k.c
Świadczenie ubezpieczyciela obejmuje zapłatę sumy pieniężnej odpowiadającej wysokości poniesionej przez poszkodowanego szkody (art. 805 k.c.).
art. 361 § 1 k.c
W myśl zasady wynikającej z art. 361 § 1 k.c.
art. 509 k.c
Powód uzasadnił swoją legitymację czynną wobec pozwanego ubezpieczyciela nabyciem od poszkodowanego wierzytelności o wypłatę odszkodowania, z tytułu kosztów najmu pojazdu zastępczego, zgodnie z umową cesji (art. 509 k.c.).
art. 361§2 k.c
Mając na uwadze zasadę pełnego odszkodowania, wynikającą z art. 361§2 k.c.
art. 363§1 k.c
oraz treść art. 363§1 k.c., miernikiem odszkodowania są ceny występujące na lokalnym rynku - od najniższej do najwyższej (por.
art. 481 k.c
O odsetkach sąd orzekł na podstawie art. 481 k.c., a o kosztach procesu na podstawie art.
art. 98 k.p.c
481 k.c., a o kosztach procesu na podstawie art. 98 k.p.c., zasądzając od pozwanego na rzecz powoda całość poniesionych przez niego kosztów tj.

Cited Case Law

AI generated
I CSK 734/18
Powód A. S. wniósł o uznanie za bezskuteczną w stosunku do niego umowy z 17 marca 2014 r., na podstawie której M. S. darowała swojej córce K. S. wkład mieszkaniowy związany ze spółdzielczym lokatorskim prawem do lokalu mieszkalnego nr (...) przy ul. S. w W., a to w celu ochrony przysługującej mu do M. S. wierzytelności o zapłatę kwoty 175.239 zł z ustawowymi odsetkami od 18 października 2014 r., jako daty uprawomocnienia się postanowienia Sądu Rejonowego w W. z 18 marca 2013 r., wydanego w sprawie o podział majątku wspólnego małżonków.Pozwana K.
III CZP 32/03
Uchwała z dnia 13 czerwca 2003 r., III CZP 32/03 Sędzia SN Marek Sychowicz (przewodniczący) Sędzia SN Mirosław Bączyk (sprawozdawca) Sędzia SN Henryk Pietrzkowski Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Zdzisława S. i Krystyny S. przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń w Rolnictwie i Gospodarce Żywnościowej "A.", S.A. w W. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 13 czerwca 2003 r., przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka, zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Gdańsku postanowieniem z dnia 13 stycznia 2003 r.: "Czy odszkodowanie za uszkodzenie pojazdu mechanicznego należne od ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej obejmuje w zakresie kosztów robocizny faktycznie poniesione przez poszkodowanego koszty naprawy, czy też koszty takiej naprawy ustalone przez biegłego według przeciętnych cen usług koniecznych do wykonania naprawy ?" podjął uchwałę:
III CZP 5/11
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 17 listopada 2011 r., III CZP 5/11 Prezes SN Tadeusz Ereciński (przewodniczący) Sędzia SN Teresa Bielska-Sobkowicz Sędzia SN Józef Frąckowiak Sędzia SN Jacek Gudowski Sędzia SN Zbigniew Kwaśniewski Sędzia SN Lech Walentynowicz (sprawozdawca) Sędzia SN Kazimierz Zawada Sąd Najwyższy na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 17 listopada 2011 r., przy udziale Rzecznika Ubezpieczonych Aleksandry Wiktorow oraz prokuratora Prokuratury Generalnej Jana Szewczyka, po rozstrzygnięciu zagadnienia prawnego przedstawionego przez Rzecznika Ubezpieczonych we wniosku z dnia 16 grudnia 2010 r., "1.
AI generated
V GC 427/17
Powód (...) Sp. z o.o. Sp. k. z siedzibą w O. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 2178,33 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 09 września 2016 r. do dnia zapłaty wraz z kosztami procesu. W uzasadnieniu swojego roszczenia powód wskazał, że dochodzona pozwem kwota stanowi należne powodowi wynagrodzenie za wynajęcie samochodu dla K. S., której samochód został uszkodzony przez sprawcę, posiadającego obowiązkową polisę OC u pozwanego. Na podstawie umowy cesji nabył wierzytelność wobec pozwanego o zapłatę odszkodowania za najem pojazdu zastępczego. Powód wynajmował poszkodowanemu pojazd zastępczy w okresie od 13 lipca 2016 r. do 29 lipca 2016 r. Powód wystawił fakturę VAT na kwotę 2571,93 zł brutto. Pozwany uiścił jedynie część należności w wysokości 393,60 zł. Powód domaga się, więc zapłaty pozostałej części odszkodowania, tj. kwoty 2179,33 zł (k. 2-3).
XV GC 3405/14
Pozwem z dnia 22 lipca 2014 roku powódka A.
VI GC 1429/19
Pozwem z dnia 16 grudnia 2018 roku powódka M.
XIII GC 322/15
22 września 2014 roku (...) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Ś.
VI GC 223/18
Powód K. C. pozwem z dnia 19 października 2017 r. wniósł o zasądzenie od pozwanej (...) S.A. w W. kwoty 979,04 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 6 maja 2016 r. do dnia zapłaty oraz kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, że w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej dnia 31 marca 2016 r. wynajął poszkodowanemu P. C. samochód zastępczy marki S. (...) o nr rej (...), a w dniu 1 kwietnia 2016 r. drugi samochód zastępczy marki R. (...) o nr rej. (...) na okres naprawy uszkodzonego pojazdu marki O. (...) o nr rej. (...), który uległ uszkodzeniu na skutek zdarzenia drogowego w dniu 31 marca 2016 r. Z tytułu wynajmu pojazdów zastępczych powód wystawił poszkodowanemu fakturę VAT na kwotę 3 949,49 zł brutto. Dalej powód podniósł, że na podstawie umów cesji wierzytelności nabył od poszkodowanego wierzytelność przysługującą mu względem pozwanej z tytułu likwidacji przedmiotowej szkody komunikacyjnej w wysokości wynikającej z przedłożonej faktury VAT. Pismem z dnia 20 maja 2016 r. pozwana poinformowała powoda o przyznaniu odszkodowania w kwocie 2 066,40 zł dokonując korekty stawki dziennej z kwoty 150 zł netto do 80 zł netto. Następnie w piśmie z dnia 16 listopada 2016 r. pozwana skorygowała przyznane odszkodowania o dodatkową kwotę 904,05 zł weryfikując dobową stawkę najmu do kwoty 115 zł netto. Powód wezwał pozwaną do zapłaty pozostałej części należności z tytułu wystawionej przez niego faktury VAT, ale pozwana podtrzymała swoje stanowisko w sprawie.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: I C 1020/20 upr

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 grudnia 2021 r. Sąd Rejonowy w Kętrzynie I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Hubert Wnorowski Protokolant: sekretarz sądowy Agnieszka Piskorz po rozpoznaniu w dniu 3 grudnia 2021 r. w Kętrzynie sprawy z powództwa K. J. przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę I. zasądza od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda K. J. kwotę 2 361,70 zł (dwa tysiące trzysta sześćdziesiąt jeden złotych i siedemdziesiąt groszy) wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od dnia 15.08.2020r. do dnia zapłaty; II. zasądza od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda K. J. kwotę 1 456,29 zł ( tysiąc czterysta pięćdziesiąt sześć złotych i dwadzieścia dziewięć groszy) wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty, tytułem zwrotu kosztów procesu. Sygn. akt 1020/20 upr

UZASADNIENIE

Powód K. J. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 2 361,70 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 15 sierpnia 2020 r., do dnia zapłaty. Wniósł również o zasądzenie zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Uzasadniając podnosił, że w dniu 01 sierpnia 2020 r., doszło do kolizji drogowej, w wyniku której uszkodzony został pojazd marki B. (...) o nr rej. (...) należący do A. S.. Sprawca kolizji był ubezpieczony w pozwanym towarzystwie ubezpieczeń. W dniu 02 sierpnia 2020 r., poszkodowany wynajął od powoda pojazd zastępczy.

Umowa najmu trwała do dnia 13 sierpnia 2020 r. Legitymacja czynna powoda do dochodzenia roszczenia wynika z umowy cesji wierzytelności w zakresie zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego. Za wynajem pojazdu zastępczego powód wystawił fakturę VAT nr (...) na kwotę 3.850,00 zł. Ponadto powód podniósł, że pozwany uznał roszczenie, co do zasady, i w dniu 14 sierpnia 2020 roku wypłacił odszkodowanie w wysokości 1 488,30 zł. Kwestionowana była wyłącznie wysokość stawki za jedną dobę wynajmu. W odpowiedzi na pozew (...) S.A. wniósł o oddalenie powództwa w całości oraz zasądzenie zwrotu kosztów procesu.

Pozwany nie kwestionował okresu naprawy, a jedynie dobową stawkę najmu wskazując, że dla pojazdu z segmentu D powinna ona wynosić 130 zł netto za dobę. W uzasadnieniu podniósł, iż poszkodowanemu przedstawiono ofertę najmu, z której ten nie skorzystał i wynajął samochód za stawkę ponad dwukrotnie wyższą od zaproponowanej przez ubezpieczyciela, a takie działanie przyczyniło się do zwiększenia szkody. Zakwestionowana została także legitymacja czynna powoda do wytoczenia powództwa. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 01 sierpnia 2020 r., doszło do kolizji drogowej, w wyniku której uszkodzony został pojazd marki B. (...) o nr rej. (...) należący do A.

S.. Sprawca kolizji był ubezpieczony w (...) Zakładzie (...) z siedzibą w W.. (bezsporne, akta szkody – k.

38) W dniu 02 sierpnia 2020 r., A. S. zawarł z K. J. umowę najmu samochodu R. (...) o nr rej. (...) na okres od dnia 02 sierpnia 2020 r. godz. 10.00 do 13 sierpnia 2020 r., godz. 9.00. Stawka najmu wynosiła 350,00 zł dziennie w wypadku najmu powyżej 5 dni. W dniu 13 sierpnia 2020 r., K. J. wystawił fakturę za najem na kwotę 3.850,00 zł brutto i jeszcze tego samego dnia zawarł z A. S. umowę cesji wierzytelności przysługujących w stosunku do (...) S.A. z tytułu odpowiedzialności na podstawie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów w zakresie zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego przez okres potrzebny do przywrócenia pojazdu do stanu sprzed zaistnienia szkody lub do jej likwidacji w ramach szkody całkowitej. ( dowód: umowa wynajmu samochodu – k. 7, cennik wynajmu – k. 9, faktura – k. 10, cesja wierzytelności – k.

11) Samochód osobowy B. (...) zaliczany jest do segmentu E. Przedmiotem najmu był samochód marki R. (...), również zaliczany do segmentu E. Stawka najmu pojazdu zastępczego z segmentu E zastosowana przez powoda mieści się w granicach stawek stosowanych na rynku lokalnym (dowód: opinia biegłego Z. K. – k. 52-56)

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo zasługiwało na uwzględnienie w całości. Stan faktyczny sprawy był pomiędzy stronami bezsporny w zakresie zaistnienia szkody i jej okoliczności, osoby poszkodowanej oraz podstaw odpowiedzialności pozwanego. Sąd ustalił stan faktyczny w niniejszej sprawie na podstawie przedłożonych przez powoda i pozwanego dokumentów, w tym akt szkody oraz zeznań świadka A. S.. Prawdziwość dokumentów oraz zeznania świadka nie były kwestionowane przez strony, nie budziły też wątpliwości Sądu. Zgodnie z art. 822 k.c., w wyniku zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony.

Świadczenie ubezpieczyciela obejmuje zapłatę sumy pieniężnej odpowiadającej wysokości poniesionej przez poszkodowanego szkody (art. 805 k.c.). W myśl zasady wynikającej z art. 361 § 1 k.c. ubezpieczyciel obowiązany jest do wypłaty odszkodowania jedynie za normalne następstwa działania lub zaniechania, z których wynikła szkoda. Powód uzasadnił swoją legitymację czynną wobec pozwanego ubezpieczyciela nabyciem od poszkodowanego wierzytelności o wypłatę odszkodowania, z tytułu kosztów najmu pojazdu zastępczego, zgodnie z umową cesji (art. 509 k.c.).

Sąd nie podzielił argumentacji pozwanego, co do nieważności umowy cesji wierzytelności dokonanej pomiędzy powodem a poszkodowanym A. S. z powodu braku podstawy prawnej rozporządzenia (causy), albowiem jak wskazał SN w wyroku z dnia 10 stycznia 2020 r. I CSK 734/18, mimo, iż co do zasady przelew ma charakter kauzalny, umowa przelewu nie musi określać podstawy prawnej. Rozstrzygniecie kwestii spornych w sprawie wymagało wiadomości specjalnych, wobec tego Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego Z. K. (2) (opinia biegłego k. 52-56). W ocenie Sądu, opinia biegłego jest jasna, pełna, pozbawiona sprzeczności i błędów natury logicznej.

Opinia nie była kwestionowana przez strony. Dlatego, Sąd podzielił wnioski opinii w całości. Biegły ustalił, że średnia dobowa stawka wynajmu samochodu zastępczego, obowiązująca na rynku lokalnym, w segmencie E, do jakiego należy B. (...) (pojazd poszkodowanego) i R. (...) (pojazd wynajęty) mieści się w granicach stawek stosowanych na rynku lokalnym. W świetle aktualnych poglądów doktryny i orzecznictwa, nie ulega wątpliwości, iż odpowiedzialnością ubezpieczyciela z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za uszkodzenie albo zniszczenie pojazdu mechanicznego są objęte celowe i ekonomicznie uzasadnione wydatki na najem pojazdu zastępczego.

Mając na uwadze zasadę pełnego odszkodowania, wynikającą z art. 361§2 k.c. oraz treść art. 363§1 k.c., miernikiem odszkodowania są ceny występujące na lokalnym rynku - od najniższej do najwyższej (por. m.in. uchwałę SN z dnia 13 czerwca 2003r., III CZP 32/03, uchwalę SN z dnia 17 listopada 2011 r., III CZP 5/11). O odsetkach sąd orzekł na podstawie art. 481 k.c., a o kosztach procesu na podstawie art. 98 k.p.c., zasądzając od pozwanego na rzecz powoda całość poniesionych przez niego kosztów tj. kosztów zastępstwa procesowego w wysokości 900 zł, kosztów sporządzenia opinii przez biegłego w wysokości 356,29 złotych i opłaty od pozwy w wysokości 200 zł.

ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...) 3. (...) K.,(...) Sygn. akt: I C 1020/20 upr

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 grudnia 2021 r. Sąd Rejonowy w Kętrzynie I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Hubert Wnorowski Protokolant: sekretarz sądowy Agnieszka Piskorz po rozpoznaniu w dniu 3 grudnia 2021 r. w Kętrzynie sprawy z powództwa K. J. przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę III. zasądza od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda K. J. kwotę 2 361,70 zł (dwa tysiące trzysta sześćdziesiąt jeden złotych i siedemdziesiąt groszy) wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od dnia 15.08.2020r. do dnia zapłaty; IV. zasądza od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. na rzecz powoda K. J. kwotę 1 456,29 zł ( tysiąc czterysta pięćdziesiąt sześć złotych i dwadzieścia dziewięć groszy) wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w spełnieniu świadczenia pieniężnego, za czas od dnia uprawomocnienia się orzeczenia, którym je zasądzono, do dnia zapłaty, tytułem zwrotu kosztów procesu.

UZASADNIENIE

Powód K. J. wniósł o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 2 361,70 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 15 sierpnia 2020 r., do dnia zapłaty. Wniósł również o zasądzenie zwrotu kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Uzasadniając podnosił, że w dniu 01 sierpnia 2020 r., doszło do kolizji drogowej, w wyniku której uszkodzony został pojazd marki B. (...) o nr rej. (...) należący do A. S.. Sprawca kolizji był ubezpieczony w pozwanym towarzystwie ubezpieczeń. W dniu 02 sierpnia 2020 r., poszkodowany wynajął od powoda pojazd zastępczy.

Umowa najmu trwała do dnia 13 sierpnia 2020 r. Legitymacja czynna powoda do dochodzenia roszczenia wynika z umowy cesji wierzytelności w zakresie zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego. Za wynajem pojazdu zastępczego powód wystawił fakturę VAT nr (...) na kwotę 3.850,00 zł. Ponadto powód podniósł, że pozwany uznał roszczenie, co do zasady, i w dniu 14 sierpnia 2020 roku wypłacił odszkodowanie w wysokości 1 488,30 zł. Kwestionowana była wyłącznie wysokość stawki za jedną dobę wynajmu. W odpowiedzi na pozew (...) S.A. wniósł o oddalenie powództwa w całości oraz zasądzenie zwrotu kosztów procesu.

Pozwany nie kwestionował okresu naprawy, a jedynie dobową stawkę najmu wskazując, że dla pojazdu z segmentu D powinna ona wynosić 130 zł netto za dobę. W uzasadnieniu podniósł, iż poszkodowanemu przedstawiono ofertę najmu, z której ten nie skorzystał i wynajął samochód za stawkę ponad dwukrotnie wyższą od zaproponowanej przez ubezpieczyciela, a takie działanie przyczyniło się do zwiększenia szkody. Zakwestionowana została także legitymacja czynna powoda do wytoczenia powództwa. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 01 sierpnia 2020 r., doszło do kolizji drogowej, w wyniku której uszkodzony został pojazd marki B. (...) o nr rej. (...) należący do A.

S.. Sprawca kolizji był ubezpieczony w (...) Zakładzie (...) z siedzibą w W.. (bezsporne, akta szkody – k.

38) W dniu 02 sierpnia 2020 r., A. S. zawarł z K. J. umowę najmu samochodu R. (...) o nr rej. (...) na okres od dnia 02 sierpnia 2020 r. godz. 10.00 do 13 sierpnia 2020 r., godz. 9.00. Stawka najmu wynosiła 350,00 zł dziennie w wypadku najmu powyżej 5 dni. W dniu 13 sierpnia 2020 r., K. J. wystawił fakturę za najem na kwotę 3.850,00 zł brutto i jeszcze tego samego dnia zawarł z A. S. umowę cesji wierzytelności przysługujących w stosunku do (...) S.A. z tytułu odpowiedzialności na podstawie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów w zakresie zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego przez okres potrzebny do przywrócenia pojazdu do stanu sprzed zaistnienia szkody lub do jej likwidacji w ramach szkody całkowitej. ( dowód: umowa wynajmu samochodu – k. 7, cennik wynajmu – k. 9, faktura – k. 10, cesja wierzytelności – k.

11) Samochód osobowy B. (...) zaliczany jest do segmentu E. Przedmiotem najmu był samochód marki R. (...), również zaliczany do segmentu E. Stawka najmu pojazdu zastępczego z segmentu E zastosowana przez powoda mieści się w granicach stawek stosowanych na rynku lokalnym (dowód: opinia biegłego Z. K. – k. 52-56)

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo zasługiwało na uwzględnienie w całości. Stan faktyczny sprawy był pomiędzy stronami bezsporny w zakresie zaistnienia szkody i jej okoliczności, osoby poszkodowanej oraz podstaw odpowiedzialności pozwanego. Sąd ustalił stan faktyczny w niniejszej sprawie na podstawie przedłożonych przez powoda i pozwanego dokumentów, w tym akt szkody oraz zeznań świadka A. S.. Prawdziwość dokumentów oraz zeznania świadka nie były kwestionowane przez strony, nie budziły też wątpliwości Sądu. Zgodnie z art. 822 k.c., w wyniku zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony.

Świadczenie ubezpieczyciela obejmuje zapłatę sumy pieniężnej odpowiadającej wysokości poniesionej przez poszkodowanego szkody (art. 805 k.c.). W myśl zasady wynikającej z art. 361 § 1 k.c. ubezpieczyciel obowiązany jest do wypłaty odszkodowania jedynie za normalne następstwa działania lub zaniechania, z których wynikła szkoda. Powód uzasadnił swoją legitymację czynną wobec pozwanego ubezpieczyciela nabyciem od poszkodowanego wierzytelności o wypłatę odszkodowania, z tytułu kosztów najmu pojazdu zastępczego, zgodnie z umową cesji (art. 509 k.c.).

Sąd nie podzielił argumentacji pozwanego, co do nieważności umowy cesji wierzytelności dokonanej pomiędzy powodem a poszkodowanym A. S. z powodu braku podstawy prawnej rozporządzenia (causy), albowiem jak wskazał SN w wyroku z dnia 10 stycznia 2020 r. I CSK 734/18, mimo, iż co do zasady przelew ma charakter kauzalny, umowa przelewu nie musi określać podstawy prawnej. Rozstrzygniecie kwestii spornych w sprawie wymagało wiadomości specjalnych, wobec tego Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego Z. K. (2) (opinia biegłego k. 52-56). W ocenie Sądu, opinia biegłego jest jasna, pełna, pozbawiona sprzeczności i błędów natury logicznej.

Opinia nie była kwestionowana przez strony. Dlatego, Sąd podzielił wnioski opinii w całości. Biegły ustalił, że średnia dobowa stawka wynajmu samochodu zastępczego, obowiązująca na rynku lokalnym, w segmencie E, do jakiego należy B. (...) (pojazd poszkodowanego) i R. (...) (pojazd wynajęty) mieści się w granicach stawek stosowanych na rynku lokalnym. W świetle aktualnych poglądów doktryny i orzecznictwa, nie ulega wątpliwości, iż odpowiedzialnością ubezpieczyciela z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za uszkodzenie albo zniszczenie pojazdu mechanicznego są objęte celowe i ekonomicznie uzasadnione wydatki na najem pojazdu zastępczego.

Mając na uwadze zasadę pełnego odszkodowania, wynikającą z art. 361§2 k.c. oraz treść art. 363§1 k.c., miernikiem odszkodowania są ceny występujące na lokalnym rynku - od najniższej do najwyższej (por. m.in. uchwałę SN z dnia 13 czerwca 2003r., III CZP 32/03, uchwalę SN z dnia 17 listopada 2011 r., III CZP 5/11). O odsetkach sąd orzekł na podstawie art. 481 k.c., a o kosztach procesu na podstawie art. 98 k.p.c., zasądzając od pozwanego na rzecz powoda całość poniesionych przez niego kosztów tj. kosztów zastępstwa procesowego w wysokości 900 zł, kosztów sporządzenia opinii przez biegłego w wysokości 356,29 złotych i opłaty od pozwy w wysokości 200 zł.