Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1451/21 AI generated

VIII U 1451/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1451/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

do całości wyroku Decyzją z dnia 30 marca 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. uznał za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku P. O., prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą (...) w Ł. z dnia 21 stycznia 2021 roku, złożonym w dniu 22 stycznia 2021 roku, dotyczące prawa do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od zadeklarowanej kwoty, nie niższej niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. W uzasadnieniu wskazano, że art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych uzależnia możliwość skorzystania przez przedsiębiorcę z opłacania składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzonej działalności od podstawy wymiaru w wysokości nie niższej niż 30 % minimalnego wynagrodzenia, od spełnienia przesłanki niewykonywania w ramach prowadzonej działalności na rzecz byłego pracodawcy czynności tożsamych do uprzednio (w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym) wykonywanych w ramach stosunku pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; VIII U 1451/21 · Sąd powszechny: Odwołanie podlega oddaleniu. Zgodnie z treścią art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców (Dz.U.2021.0.162 t.j.), przedsiębiorca może złożyć do właściwego organu lub właściwej państwowej jednostki organizacyjnej wniosek o wydanie wyjaśnienia co do zakresu i sposobu stosowania przepisów, z których wynika obowiązek świadczenia przez przedsiębiorcę daniny publicznej lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, w jego indywidualnej sprawie (interpretacja indywidualna). Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej może dotyczyć zaistniałego stanu faktycznego lub zdarzeń przyszłych (art. 34 ust. 2 cyt. ustawy).

Keywords

AI generated
freedom to choose healthcare provider reduction of benefits discontinuation of disability benefits admission to health insurance practice health insurance exemption hospital rate

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach procesu Sąd orzekł w punkcie 2 sentencji wyroku na podstawie art. 98 k.p.c., a wysokość wynagrodzenia pełnomocnika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych ustalił zgodnie z § 9 ust.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1451/21

UZASADNIENIE

do całości wyroku Decyzją z dnia 30 marca 2021 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. uznał za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku P. O., prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą (...) w Ł. z dnia 21 stycznia 2021 roku, złożonym w dniu 22 stycznia 2021 roku, dotyczące prawa do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od zadeklarowanej kwoty, nie niższej niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. W uzasadnieniu wskazano, że art. 18 ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych uzależnia możliwość skorzystania przez przedsiębiorcę z opłacania składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzonej działalności od podstawy wymiaru w wysokości nie niższej niż 30 % minimalnego wynagrodzenia, od spełnienia przesłanki niewykonywania w ramach prowadzonej działalności na rzecz byłego pracodawcy czynności tożsamych do uprzednio (w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym) wykonywanych w ramach stosunku pracy.

Powyższe oznacza, że zakres czynności świadczonych na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy na rzecz którego wykonywana jest działalność nie może choćby częściowo pokrywać się z zakresem obowiązków wykonywanych w ramach stosunku pracy. Dopiero gdy wykonywana w ramach prowadzonej działalności praca ma zupełnie inny charakter niż zakres czynności świadczonych w okresie zatrudnienia na podstawie umowy o pracę – osoba prowadząca działalność może skorzystać z preferencyjnej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.

Z przedstawionego przez wnioskodawcę we wniosku z dnia 21 stycznia 2021 roku stanu faktycznego oraz pisma z dnia 6 marca 2021 roku stanowiącego uzupełnienie wniosku nie wynika, aby czynności z zakresu opieki lekarskiej świadczone w czasie rezydentury i później w ramach wykonywanej praktyki lekarskiej w przeważającym zakresie się nie pokrywały. Biorąc pod uwagę, że wnioskodawca wskazał, że głównym kryterium różnicującym te czynności jest brak samodzielności ich wykonywania w ramach umowy o pracę, nie można uznać, że w przedmiotowej sprawie zachodzą przesłanki uprawniające przedsiębiorcę do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od zadeklarowanej kwoty nie niższej niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. (decyzja – k. 18-29 załączonych do sprawy akt organu rentowego) Odwołanie od w/w decyzji wniósł P. O. reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika zaskarżając ją w całości.

Zaskarżonej decyzji zarzucono:

1. naruszenie art. 18a ust. 1 ustawy systemowej poprzez jego błędne niezastosowanie i uznanie, że wnioskodawca nie może w okresie 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej zadeklarować, jako podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe kwotę niższą niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia w sytuacji gdy nie zostały spełnione przesłanki wyłączające zastosowanie normy prawnej zawartej w tym przepisie do sytuacji skarżącego.

2. naruszenie art. 18a ust. 2 pkt 2 w związku z art. 18a ust. 1 ustawy systemowej poprzez jego błędne zastosowanie i uznanie, iż w związku z spełnieniem przez wnioskodawcę dyspozycji art. 18a ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej art. 18 a ust. 1 ustawy systemowej nie ma zastosowania w przedmiotowym stanie faktycznym w sytuacji gdy prawidłowa ocena stanu faktycznego jego subsumpcja pod dyspozycję zawartą w art. 18a ust.1 pkt. 2 powoduje, że w sytuacji skarżącego przedmiotowy zapis nie powinien zostać zastosowany co powoduje że niezastosowanie art. 18 ust.1 było błędne;

3. błąd w ustaleniach faktycznych mających wpływ na treść wydanej przez organ rentowy decyzji w sytuacji gdy prawidłowa ocena stanu faktycznego w przedmiotowej sprawie prowadzi do wniosku, że świadczone usługi przez wnioskodawcę na rzecz byłego pracodawcy – SPZOZ (...) Szpitala (...) im. WAM UM w Ł. – (...) Szpitala (...) nie były tożsame z czynnościami wykonywanymi przez niego w charakterze lekarza rezydenta w ramach stosunku pracy;

4. sprzeczność istotnych ustaleń z treścią zabranego w sprawie materiału dowodowego poprzez przyjęcie, iż wykonywane przez wnioskodawcę czynności w charakterze lekarza rezydenta w ramach umowy o pracę wchodziły w zakres wykonywanej przez wnioskodawcę działalności gospodarczej w formie indywidualnej praktyki lekarskiej w sytuacji gdy prawidłowa ocena zebranego w sprawie materiału dowodowego prowadzi do odwrotnych wniosków. W uzasadnieniu wskazano, że w ramach zatrudnienia na czas rezydentury wnioskodawca realizował wyłącznie czynności określone w programie stażu oraz w harmonogramie specjalizacji.

Stworzony przez ustawodawcę program specjalizacji obejmuje nie tylko pracę na rzecz szpitala, w którym pracownik jest rezydentem, lecz również na rzecz innych szpitali oraz jednostek. Ponadto rezydent ma obowiązek uczestniczenia w licznych szkoleniach oraz stażach. Obecnie wnioskodawca samodzielnie i na własną odpowiedzialność wykonuje wielospecjalistyczne świadczenia lekarskie, których nie podejmował w ramach odbywanej rezydentury. Lekarz specjalista ma prawo do dokonywania samodzielnych ocen sytuacji i podejmowania decyzji odnośnie leczenia pacjenta.

Lekarz rezydent dopiero uczy się prawidłowo stawiać diagnozy, planować sposób leczenia pacjenta i przewidywać dalsze sytuacje w leczeniu. Rezydentura zatem jest to proces kształcenia lekarza w calu uzyskania tytułu specjalisty w określonej dziedzinie medycyny. Na tle powyższych okoliczności wniesiono zatem:

1. o zmianę zaskarżonej decyzji i uznanie za prawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku o interpretację złożonym w dniu 22 stycznia 2021 roku i uzupełnionym w dniu 6 marca 2021 roku przez skarżącego w sprawie prawa do ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w zadeklarowanej kwocie nie niższej niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej;

2. zasądzenie od organu rentowego na rzecz wnioskodawcy kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. (odwołanie – k. 3-14) W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i zasądzenie od wnioskodawcy na rzecz organu kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. (odpowiedź na odwołanie – k. 29-29 verte) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny Wnioskodawca P. O. prowadzący działalność gospodarczą pod firmą (...) w Ł. złożył w dniu 22 stycznia 2021 roku do organu rentowego wniosek o wydanie pisemnej interpretacji indywidualnej w trybie art. 34 ust 1 ustawy Prawo (...) co do zakresu i sposobu ustalenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w zadeklarowanej kwocie nie niższej niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej w przypadku zawarcia umowy kontraktowej na świadczenie usług medycznych dla podmiotu leczniczego, w którym odbywał szkolenie specjalizacyjne w trybie rezydentury w ramach umowy o pracę na czas określony szkoleniem specjalizacyjnym.

Wnioskodawca w okresie od dnia 4 stycznia 2016 roku do dnia 15 stycznia 2021 roku odbywał szkolenie specjalistyczne w SPZOZ (...) Szpitala (...) im. WAM UM w Ł. – (...) Szpitala (...) w trybie rezydentury na podstawie umowy o pracę zawartej ze szpitalem prowadzącym szkolenie specjalistyczne. Jednocześnie w dniu 22 grudnia 2020 roku skarżący przystąpił ze skutkiem pozytywnym do oferty konkursowej na świadczenie usług medycznych od dnia 16 stycznia 2021 roku w wyżej wymienionym szpitalu. Indywidualną (...) wnioskodawca zarejestrował w dniu 13 lipca 2020 roku.

Działalność ta została zawieszona w okresie od dnia 28 października 2020 roku do dnia 15 grudnia 2020 roku, a następnie wznowiona w dniu 15 grudnia 2020 roku celem przystąpienia do w/w konkursu kontraktowego. Od dnia 16 stycznia 2021 roku wnioskodawca wykonuje zawód lekarza w ramach prowadzonej działalności gospodarczej pod w/w nazwą na rzecz SPZOZ (...) Szpitala (...) im. WAM UM w Ł. – (...) Szpitala (...). (wniosek – k. 4-7, k. 12-17 załączonych do sprawy akt organu rentowego, zeznania wnioskodawcy na rozprawie w dniu 14 października 2021 roku e-protokół (...):03:02 – 00:06:48 – płyta CD – k.

42) Wnioskodawca jako lekarz rezydent i obecnie jako lekarz w ramach prowadzonej działalności gospodarczej wykonuje czynności, których zakresy pokrywają się ze sobą. Skarżący bada pacjentów, prowadzi proces diagnostyczno – terapeutyczny. (zeznania wnioskodawcy na rozprawie w dniu 14 października 2021 roku e-protokół (...):03:02 – 00:06:48 – płyta CD – k.

42) Skarżący obecnie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej pełni dyżury, które również odbywał jako lekarz rezydent. Pełniąc wskazane dyżury wtedy i obecnie skarżący konsultuje pacjentów z innych oddziałów. Po pozytywnej akceptacji dyżury jako lekarz rezydent wnioskodawca odbywał także samodzielnie. Wnioskodawca korzysta z pomieszczeń szpitalnych przeznaczonych dla lekarzy, a także sprzętu który szpital dostarcza. Obecnie skarżący podlega służbowo dyrekcji szpitala i ordynatorom oddziałów, na których pracuje. (zeznania wnioskodawcy na rozprawie w dniu 14 października 2021 roku e-protokół (...):06:48 – 00:10:00 – płyta CD – k.

42) Obecnie wnioskodawca jako lekarz po zakończonym szkoleniu specjalizacyjnym sam może szkolić innych lekarzy młodszych stażem, nie podlega kierownikowi specjalizacji, nie ma obowiązku konsultowania procedur medycznych z kierownikiem specjalizacji. (zeznania wnioskodawcy na rozprawie w dniu 14 października 2021 roku e-protokół (...):10:00 – 00:13:08 – płyta CD – k.

42) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie w szczególności o niekwestionowane dokumenty w załączonych do akt sprawy aktach ZUS, a także w oparciu o zeznania wnioskodawcy, z których wprost wynika, że przedmiot wykonywanych przez niego czynności z zakresu opieki lekarskiej świadczone w czasie rezydentury i później w ramach prowadzonej działalności gospodarczej (praktyka lekarska), w istocie pokrywa się. Z zeznań skarżącego wynika także, że obecnie jako lekarz może szkolić innych lekarzy młodszych stażem, nie podlega kierownikowi specjalizacji, a także nie ma obowiązku konsultowania procedur medycznych z kierownikiem specjalizacji co oznacza, że jedynym kryterium różnicującym wskazane powyżej czynności był brak samodzielności ich wykonywania w ramach umowy o pracę. W związku z powyższym wobec braku wątpliwości natury dowodowej, istota postępowania sprowadziła się do rozważania kwestii prawnych, o czym poniżej.

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje:

Odwołanie podlega oddaleniu. Zgodnie z treścią art. 34 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców (Dz.U.2021.0.162 t.j.), przedsiębiorca może złożyć do właściwego organu lub właściwej państwowej jednostki organizacyjnej wniosek o wydanie wyjaśnienia co do zakresu i sposobu stosowania przepisów, z których wynika obowiązek świadczenia przez przedsiębiorcę daniny publicznej lub składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne, w jego indywidualnej sprawie (interpretacja indywidualna). Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej może dotyczyć zaistniałego stanu faktycznego lub zdarzeń przyszłych (art. 34 ust. 2 cyt. ustawy).

Przedsiębiorca we wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej przedstawia zaistniały stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe oraz własne stanowisko w sprawie (art. 34 ust. 3 cyt. ustawy), a nadto wniosek powinien zawierać firmę przedsiębiorcy, numer identyfikacji podatkowej (NIP), a także adres do korespondencji w przypadku, gdy jest on inny niż adres siedziby albo adres zamieszkania przedsiębiorcy (art. 34 ust. 3 cyt. ustawy). Zakres i przedmiot sprawy o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa konstytuuje treść wniosku wszczynającego postępowanie, a rolą organu prowadzącego to postępowanie jest ocena stanowiska strony w danej kwestii, nie zaś przedstawianie poglądów i wykładni przepisów odnoszących się do różnych sytuacji faktycznych.

Istotą tego postępowania jest uzyskanie przez stronę wyjaśnienia treści przepisów prawa i ich zastosowania w odniesieniu do indywidualnej sytuacji wskazanej we wniosku. ( vide post. SN z 18.4.2011 r., III UK 117/10). Interpretacje nie są rozstrzygnięciami władczymi, lecz pozostają jedynie poglądem organu w kwestii sposobu stosowania prawa. W efekcie procesu interpretacji nie powstaje reguła indywidualna normująca nakazane, czy zakazane zachowanie adresata, która jest efektem stosowania prawa materialnego, lecz jedynie reguły informujące o tym, jak to prawo materialne stosować.

Zgodnie z art. 83d ustawy z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2021.0.423 t.j.) ZUS wydaje interpretacje indywidualne, o których mowa w art. 34 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców, w zakresie obowiązku podlegania ubezpieczeniom społecznym, zasad obliczania składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i Fundusz Emerytur Pomostowych oraz podstawy wymiaru tych składek. Interpretacje indywidualne wraz z wnioskiem o wydanie interpretacji, po usunięciu danych identyfikujących wnioskodawcę oraz inne podmioty wskazane w treści interpretacji, Zakład niezwłocznie zamieszcza w Biuletynie Informacji Publicznej.

Przy czym, nie wydaje się interpretacji indywidualnych w zakresie tych elementów stanu faktycznego, które w dniu złożenia wniosku o interpretację są przedmiotem toczącego się postępowania wyjaśniającego lub kontroli albo gdy w tym zakresie sprawa została rozstrzygnięta co do jej istoty w decyzji Zakładu. Zgodnie z treścią przepisów art. 6 ust. 1, pkt 5, art.12 ust. 1 i art. 13 pkt 4 w/w ustawy, obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu podlegają osoby prowadzące działalność pozarolniczą od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności, z wyłączeniem okresu, na który wykonywanie działalności zostało zawieszone na podstawie art. 36aa oraz przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 roku – Prawo przedsiębiorców.

Jak stanowi art. 11 ust. 2 w/w ustawy, dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi, wymienione w art. 6 ust. 1 pkt 2, 4–5a, 7b, 8 i 10. Zgodnie z art. 18a ust 1 w/w ustawy podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe osób prowadzących działalność gospodarczą w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia.

Jak stanowi ust. 2 wskazanego przepisu, przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do osób, które:

1) prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność; 2 ) wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej. Jednocześnie zgodnie z art. 18aa ust. 3 w/w ustawy, przepis art. 18a ust. 1 stosuje się również do przedsiębiorców będących osobami fizycznymi, którzy kontynuują działalność gospodarczą po upływie okresu, o którym mowa w art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców. W takim przypadku okres 24 miesięcy kalendarzowych liczy się od dnia objęcia ubezpieczeniami na zasadach określonych w art. 18a ust. 1 i art.

36. Nie ulega zatem wątpliwości, że aby dana osoba miała prawo do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne w trybie art. 18a ust 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, zakres wykonywanej przez nią działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy nie może choćby w części pokrywać się czynnościami wykonywanymi w ramach łączącego ją uprzednio z tym pracodawcą stosunku pracy. Zasadnym jest zatem twierdzenie, że dopiero w momencie gdy charakter czynności wykonywanych w ramach prowadzonej działalności gospodarczej jest odmienny od charakteru czynności świadczonych w okresie zatrudnienia na podstawie umowy o pracę możliwym staje się skorzystanie przez daną z preferencyjnej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.

Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy wskazać należy, że z zebranego w sprawie materiału dowodowego jasno wynika, że od dnia 16 stycznia 2021 roku wnioskodawca wykonuje zawód lekarza w ramach prowadzonej działalności gospodarczej pod nazwą O.- Dr Indywidualna (...) na rzecz SPZOZ (...) Szpitala (...) im. WAM UM w Ł. – (...) Szpitala (...), w której wcześniej był zatrudniony na podstawie umowy o pracę na stanowisku lekarza rezydenta odbywającego specjalizację. Usługi w zakresie ochrony zdrowia ludzkiego świadczone przez lekarza specjalistę prowadzącego indywidualną praktykę lekarską, jak i lekarza rezydenta - na podstawie umowy o pracę, należy kwalifikować zgodnie z przepisami ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz.U.2021.0.790 t.j.).

Zgodnie z przepisami tej ustawy lekarz prowadzący indywidualną praktykę lekarską nie świadczy innych usług z zakresu ochrony zdrowia od zadań wykonywanych przez lekarza rezydenta (zob. Wyrok Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 14 lipca 2021 r. III AUa 196/21, LEX nr 3207311). Jednocześnie tutejszy sąd popiera argumentację zaprezentowaną przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 23 marca 2010 roku sygn. I UK 323/09, w którym wskazano, że wykonywanie, przez lekarza prowadzącego indywidualną praktykę lekarską działalności gospodarczej (zawodowej) na rzecz byłego pracodawcy, w postaci świadczenia usług zdrowotnych nie może być uznane, z powodu uzyskania kwalifikacji do samodzielnego wykonywania tych czynności, za nieodpowiadające czynnościom wykonywanym przez tego lekarza w ramach stosunku pracy, w sytuacji, gdy zakres obowiązków wynikających z umowy cywilnoprawnej i wcześniej wykonywanej umowy o pracę są tożsame.

Usługi zdrowotne (w zakresie ochrony zdrowia ludzkiego) świadczone przez lekarza prowadzącego działalność gospodarczą (zawodową) w formie indywidualnej praktyki lekarskiej na rzecz podmiotu, w którym był zatrudniony jako stażysta, wyłączają możliwość preferencyjnego ustalenia wysokości składki na zasadach opisanych w art. 18a ustawy systemowej wówczas, gdy usługi te odpowiadają czynnościom wykonywanym w ramach istniejącego stosunku pracy, a więc obowiązkom wynikającym z łączącej lekarza jako pracownika i zakład opieki zdrowotnej jako pracodawcę umowy o pracę.

Warto zauważyć, że z zeznań wnioskodawcy nie wynika, aby czynności wykonywane przez niego jako lekarza rezydenta i obecnie jako lekarza w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w przeważającym zakresie się nie pokrywały się. Skarżący w toku swych zeznań wprost wskazał, że zakresy wykonywanych przez niego czynności jako lekarz rezydent i obecnie jako lekarz w ramach prowadzonej działalności gospodarczej pokrywają się ze sobą. Wnioskodawca bada pacjentów, prowadzi proces diagnostyczno – terapeutyczny, pełni dyżury.

Ponadto wnioskodawca korzystał i obecnie korzysta z infrastruktury oraz sprzętu szpitalnego, z pokoju lekarskiego, w którym przebywają także lekarze zatrudnieni w szpitalu. Jego jedynym wkładem jest świadczenie pracy (usług). W ocenie tutejszego sądu twierdzenia skarżącego, iż jako lekarz w ramach prowadzonej działalności gospodarczej sam może szkolić innych lekarzy młodszych stażem, nie podlega kierownikowi specjalizacji, czy też że nie ma obowiązku konsultowania procedur medycznych z kierownikiem specjalizacji potwierdza, że jedyną kategorią różnicującą czynności wykonywane przez niego w trakcie stażu specjalizacyjnego, a w ramach indywidualnej praktyki lekarskiej stanowi samodzielność ich wykonywania.

Na tle powyższego nie można zatem uznać, że w przedmiotowej sprawie zachodzą przesłanki uprawniające przedsiębiorcę do opłacania składek na ubezpieczenia społeczne od zadeklarowanej kwoty, nie niższej niż 30 % kwoty minimalnego wynagrodzenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Biorąc powyższe pod uwagę, Sąd Okręgowy na podstawie art.477 14 § 1 k.p.c. orzekł jak w punkcie 1 sentencji wyroku. O kosztach procesu Sąd orzekł w punkcie 2 sentencji wyroku na podstawie art. 98 k.p.c., a wysokość wynagrodzenia pełnomocnika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych ustalił zgodnie z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.

U. z 2018 r., poz.265). A.B.