Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1585/21 AI generated

VIII U 1585/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1585/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 27 kwietnia 2021 r. , po rozpatrzeniu wniosku z dnia 7 stycznia 2021 r. , Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił M. D. prawa do świadczenia uzupełniającego. W uzasadnieniu wskazano ,że podstawą decyzji stanowiło orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 15 lutego 2021 r. , który stwierdził ,że wnioskodawczyni nie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji. /decyzja k.10 – 10 odwrót akt ZUS/ W dniu 31 maja 2021 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie M. D. od ww. decyzji , w którym wskazała ,że nie zgadza się z ustaleniami Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1585/21 · Sąd powszechny: Odwołanie wnioskodawczyni podlega odrzuceniu. Zgodnie z art. 477 9 § 3 1 zd. 1 k.p.c. sąd odrzuci odwołanie w sprawie o świadczenie z ubezpieczeń społecznych, do którego prawo jest uzależnione od stwierdzenia niezdolności do pracy lub niezdolności do samodzielnej egzystencji, a podstawę do wydania decyzji stanowi orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli osoba zainteresowana nie wniosła sprzeciwu od tego orzeczenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i odwołanie jest oparte wyłącznie na zarzutach dotyczących tego orzeczenia.

Keywords

AI generated
supplementary health care insurance unfit notwithstanding health condition cessation of insurance benefits failure to prove deterioration inadequate medical examination justified insurer position
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1585/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 27 kwietnia 2021 r. , po rozpatrzeniu wniosku z dnia 7 stycznia 2021 r. , Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił M. D. prawa do świadczenia uzupełniającego. W uzasadnieniu wskazano ,że podstawą decyzji stanowiło orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 15 lutego 2021 r. , który stwierdził ,że wnioskodawczyni nie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji. /decyzja k.10 – 10 odwrót akt ZUS/ W dniu 31 maja 2021 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie M. D. od ww. decyzji , w którym wskazała ,że nie zgadza się z ustaleniami Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

W treści odwołania wnioskodawczyni wskazała ,że z uwagi na niepełnosprawność oraz występujące schorzenia wymaga ona stałej pomocy innej osoby. /odwołanie k.3 – 3 odwrót/ W odpowiedzi na odwołanie, pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego odrzucenie. /odpowiedź na odwołanie k.6 – 6 odwrót/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: W dniu 7 stycznia 2021 r. M. D. złożyła wniosek o przyznanie prawa do świadczenia uzupełniającego. /wniosek k.6 plik I akt ZUS/ W dniu 15 lutego 2021 r. Lekarz Orzecznik ZUS uznał, iż wnioskodawczyni nie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji.

Powyższe orzeczenie zawierało pouczenie o sposobie i terminie zaskarżenia. /orzeczenie lekarza orzecznika k.8 plik I akt ZUS/ Od orzeczenia Lekarza Orzecznika ZUS nie złożono sprzeciwu. /okoliczność bezsporna/ Zaskarżoną decyzją z dnia 27 kwietnia 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł. odmówił M. D. prawa do świadczenia uzupełniającego. W uzasadnieniu wskazano ,że podstawą decyzji stanowiło orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 15 lutego 2021 r. , który stwierdził ,że wnioskodawczyni nie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji. /decyzja k.10 – 10 odwrót akt ZUS/ Od powyższej decyzji w dniu 31 maja 2021 r. zostało złożone odwołanie, które kwestionowało jedynie przesłankę medyczną , czyli niezdolność do samodzielnej egzystencji. /odwołanie k.3 – 3 odwrót/

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie wnioskodawczyni podlega odrzuceniu. Zgodnie z art. 477 9 § 3 1 zd. 1 k.p.c. sąd odrzuci odwołanie w sprawie o świadczenie z ubezpieczeń społecznych, do którego prawo jest uzależnione od stwierdzenia niezdolności do pracy lub niezdolności do samodzielnej egzystencji, a podstawę do wydania decyzji stanowi orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli osoba zainteresowana nie wniosła sprzeciwu od tego orzeczenia do komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i odwołanie jest oparte wyłącznie na zarzutach dotyczących tego orzeczenia.

Mając powyższe na uwadze należy wskazać, że odwołanie wnioskodawczyni opiera się jedynie za zarzutach o charakterze medycznym – kwestionuje ona ustalenia Lekarza Orzecznika ZUS (w ocenie skarżącej stan jej zdrowia uniemożliwia jej samodzielną egzystencje , gdyż wymaga ona stałej pomocy innej osoby), co oznacza iż jest ono niedopuszczalne z uwagi na fakt, że wnioskodawczyni przed wydaniem zaskarżonej decyzji nie złożyła sprzeciwu od orzeczenia lekarza orzecznika do Komisji Lekarskiej ZUS. Należy wskazać, że art. 477 9 § 3 1 k.p.c. oznacza, że możliwość rozpoznania przez Sąd odwołania wniesionego w określonych w nim sprawach uzależniona jest od wyczerpania przez zainteresowanego dwuinstancyjnego trybu orzekania.

Niezachowanie tego trybu skutkuje odrzuceniem odwołania (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 6 listopada 2007 r., III AUa 328/07, LEX nr 399971, uchwała Sądu Najwyższego z dnia 15 marca 2006 r., II UZP 17/05, OSNP 2006/15-16/245,III AUa 253/14 - postanowienie SA Szczecin z dnia 02.12.2014/. Na podstawie art. 477 9 § 3 1 k.p.c. sąd odrzuca odwołanie, w którym ubezpieczony podnosi wyłącznie zarzuty przeciwko orzeczeniu lekarza orzecznika ZUS w kwestiach określonych w art. 14 ust. 1 pkt 1-5 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j.

Dz. U. z 2013 r. poz. 1440 z późn. zm.), a zatem również w kwestii daty powstania niezdolności do pracy. (III AUz 43/14 - postanowienie SA Szczecin z dnia 23.06.2014). Wnioskodawczyni może jedynie ewentualnie starać się przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od orzeczenia Lekarza Orzecznika ZUS, jednakże w tej kwestii właściwym do rozpoznania takowego wniosku jest Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., nie zaś Sąd Okręgowy w Łodzi. Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 9 § 3 1 k.p.c. odwołanie wnioskodawczyni odrzucił.

Zarządzenie: odpis uzasadnienia doręczyć wnioskodawczyni. S.B.