Legislator Case Law & Legislation
VI U 114/20 AI generated

VI U 114/20 · Sąd powszechny

Case Number VI U 114/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 22 stycznia 2020 roku znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. odmówił M. F. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 2 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, za dzień 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku jednocześnie zobowiązując ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego za te okresy w kwocie 1.056,03 zł wraz z odsetkami od dnia doręczenia niniejszej decyzji do dnia zwrotu. W uzasadnieniu organ rentowy podał, że w okresach powyższych odwołująca się wykonywała pracę na rzecz płatnika składek (...) Sp. z o.o. w W..

Legislator headnote

AI generated

art. 6 k.c; VI U 114/20 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie w części. Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2017.1368 j.t. z późn. zm.) ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia. Przesłanki powodujące utratę prawa do świadczenia mają charakter niezależny, odrębny.

Keywords

AI generated
suspension of benefits expulsion despite health conditions benefit for course attendance sick leave educational contract occupational retraining

Cited Legislation

AI generated
art. 6 k.c
Organ rentowy zgodnie z ogólną zasadą ciężaru dowodów zgodnie za art. 6 k.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 114/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 lutego 2021 roku Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi - Południe w Warszawie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Joanna Napiórkowska – Kasa po rozpoznaniu w dniu 19 lutego 2021 roku w Warszawie na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania M. F. przy udziale zainteresowanych I (...) Liceum Ogólnokształcącego im. E. B. w W., (...) sp. z o.o. w W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 22 stycznia 2020 roku, znak: (...) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. o zasiłek chorobowy i zwrot nienależnie pobranego świadczenia 1. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 22 stycznia 2020 roku, znak: (...) w ten sposób, że uchyla zobowiązanie M.

F. do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego za okresy od 2 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, za dzień 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku w kwocie 1.056,03 zł (jeden tysiąc pięćdziesiąt sześć złotych 03/100) wraz z odsetkami do dnia doręczenia decyzji do dnia zwrotu kwoty nienależnie pobranego świadczenia;

2. oddala odwołanie w pozostałym zakresie. Sygn. akt VI U 114/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 22 stycznia 2020 roku znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. odmówił M. F. prawa do zasiłku chorobowego za okres od 2 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, za dzień 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku jednocześnie zobowiązując ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego za te okresy w kwocie 1.056,03 zł wraz z odsetkami od dnia doręczenia niniejszej decyzji do dnia zwrotu. W uzasadnieniu organ rentowy podał, że w okresach powyższych odwołująca się wykonywała pracę na rzecz płatnika składek (...) Sp. z o.o. w W..

Wobec czego nie ma prawa do zasiłku chorobowego, a pobrany zasiłek chorobowy jako nienależny podlega zwrotowi. (decyzja z dnia 22 stycznia 2020 roku – a.r.) Od powyższej decyzji M. F. złożyła odwołanie wnosząc o przyznanie jej prawa do zasiłku chorobowego za cały sporny okres oraz uchylenie zobowiązania do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. W uzasadnianiu podała, że nie wykonywała pracy w spornych okresach. Nadto twierdziła, że nie była pouczona o tym, że ewentualnie wykonywanie pracy w okresie zwolnienia lekarskiego spowoduje, że będzie musiała zwracać pobrany zasiłek. (odwołanie – k. 1-2) Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania powołując się na zasadność decyzji oraz podnosząc, że odwołująca się wykonywała pracę w okresach spornych co zostało ustalone na podstawie informacji uzyskanej od (...) Sp. z o.o. w W.. (odpowiedź na odwołanie – k. 18-21) W toku postępowania Sąd zawiadomił I (...) Liceum Ogólnokształcące im.

E. B. w W. oraz (...) sp. z o.o. w W. o toczącym się postępowaniu w sprawie M. F.. (postanowienia – k. 25 i 43) Sąd ustalił, co następuje: Odwołująca się była zatrudniona w Zespole Szkół (...)im. E. B.. W okresie od 1 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, w dniu 25 maja 2017 roku, oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku była niezdolna do pracy. Zasiłek chorobowy wypłacił jej płatnik składek u którego była zatrudniona. (pismo płatnika składek Zespołu Szkół z daty 18 grudnia 2018 roku – a.r.; zaświadczenia lekarskie (...) a.r.) Odwołująca się będąc jednoczesnej zatrudniona na podstawie umowy o pracę u płatnika składek Zespół Szkół (...) im.

E. B. miała jednocześnie zawartą umowę o świadczenie usług z (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W.. Na podstawie tej umowy świadczyła usługi w postaci wykonywania zadań w zakresie nauczania przedmiotu matematyka w klasach pierwszych w Liceum (...)z Oddziałami Dwujęzycznymi przy Warszawskiej Szkole (...), była zobowiązania do prowadzenia zajęć na zastępstwo w: Liceum (...). Gimnazjum (...)z Oddziałami Dwujęzycznymi, Liceum Ogólnokształcącym (...). W roku 2016/2017 odwołująca, co do zasady wykonywała pracę we wtorki i piątki.

Odwołująca otrzymała wynagrodzenie za okresy 2-8 grudnia 2016 roku (14 godzin), 19-25 maja 2017 roku (13 godzin) oraz 5-8 czerwca 2017 roku (6 godzin). Umowa zlecenia była realizowana w dniach 16 września 2016 roku, 2 i 7 grudnia 2016 roku, 19 i 23 maja 2017 roku oraz 6 czerwca 2017 roku. (pismo (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W.. z daty 21.05.2020 r. – k. 37; pismo płatnika (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. z daty 26.09.2018 r. – a.r.) Odwołująca się nie wykonywała pracy na rzecz Stowarzyszenia (...)w okresie od 1 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku i od 19 maja 2017 roku do 25 maja 2017 roku. (pismo z daty 12.09.2018 r.

– a.r.) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dokumentów zgromadzonych w aktach sprawy oraz aktach organu rentowego. Autentyczność dokumentów nie została zakwestionowana przez żadną stronę procesu. Sąd nie miał podstaw do uzupełniania postępowania dowodowego z urzędu. W zakresie tego, że odwołująca się była pouczona o tym, że świadczenia pracy w okresie zwolnienia lekarskiego Sąd stwierdził, że organ rentowy nie przedłożył żadnych dokumentów zawierających stosowne pouczenie o tym.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie w części. Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2017.1368 j.t. z późn. zm.) ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia. Przesłanki powodujące utratę prawa do świadczenia mają charakter niezależny, odrębny.

Wystarczy więc, że w czasie orzeczonej niezdolności do pracy ubezpieczony wykonuje "pracę zarobkową" i nie jest niezbędne, aby była ona niezgodna z celem zwolnienia lekarskiego. Wynika to z jednoznacznej treści przepisu, który wyraźnie wskazuje na te dwie przesłanki i nie łączy ich w żaden sposób (por. orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 20 stycznia 2005 r. I UK 154/04). W toku postępowania dowodowego Sąd ustalił na podstawie dokumentów, że odwołująca się wykonywała pracę zarobkową dniach 2 i 7 grudnia 2016 roku, 19 i 23 maja 2017 roku oraz 6 czerwca 2017 roku realizując zawartą umowę zlecenie (o świadczenie usług).

Za świadczenie usług w zakresie nauczania na podstawie umowy cywilnoprawnej odwołująca się otrzymała od płatnika składek (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. wynagrodzenie za wykonane zlecenie. Oznacza to tym samym, że skoro wykonywała pracę w okresie niezdolności do pracy na rzecz płatnika składek, czyli w okresach od 1 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, od 19 maja 2017 roku do 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku to traci prawo do zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego za okresy, za które wnioskowała o taki zasiłek, czyli za okres od 2 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, za dzień 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku.

Sąd rozpoznając tę sprawę uznał, że odwołująca nie zdołała wykazać tego, że nie wykonywała pracy we wskazanych przez płatnika składek (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. dniach. Twierdzenie, że wykonywała pracę na podstawie umowy cywilnoprawnej w innych dniach pozostawało bez pokrycia, odwołująca nie przedłożyła w tym zakresie żadnego materiału dowodowego, a nadto nie składała w tym zakresie wniosków dowodowych aby zakwestionować oświadczenie zawarte w pismach płatnika składek złożonych do akt sprawy oraz do akt organu rentowego.

Ponadto nie jest dla Sądu wiarygodnym, że zleceniobiorca miałby otrzymywać wynagrodzenie za pracę w konkretnych wskazanych dniach przy założeniu, że stanowiło to odpracowanie określonych dni. Odwołująca nie wykazała tego, że w rzeczywistości otrzymując wynagrodzenie za dni: 2 i 7 grudnia 2016 roku, 19 i 23 maja 2017 roku oraz 6 czerwca 2017 roku realizując umowę zlecenie w rzeczywistości wykonywała pracę w innych dniach. Wobec czego odwołanie zmierzające do przyznania M. F. prawa do zasiłku chorobowego za sporne okresy i dzień 25 maja 2017 roku podlegało oddaleniu.

Odnośnie żądania zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego za okres od 2 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, za dzień 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku w kwocie 1.056,03 zł wraz z odsetkami od dnia doręczenia niniejszej decyzji do dnia zwrotu Sąd zważył jak niżej. Zgodnie z art. 84 ust. 1 i 2 ustawy zasiłkowej osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, z uwzględnieniem ust.

11. Za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się: 1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania; 2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie nieprawdziwych zeznań lub fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia. Podstawowym warunkiem uznania, że wypłacone świadczenie podlega zwrotowi w myśl art. 84 ust. 2 pkt 1 ustawy systemowej, jest po pierwsze, brak prawa do świadczenia oraz po drugie, świadomość tego osoby przyjmującej to świadczenie, płynąca ze stosownego pouczenia.

Obie te przesłanki wystąpić muszą w trakcie pobierania świadczenia, a nie po zaprzestaniu jego wypłaty. Organ rentowy może domagać się zwrotu nienależnie pobranego świadczenia tylko wówczas, gdy ubezpieczonemu można przypisać złą wolę. Obowiązek zwrotu obciąża tylko tego, kto przyjął świadczenie w złej wierze wiedząc, że mu się nie należy, co dotyczy zarówno osoby, która została pouczona o okolicznościach, w jakich nie powinna pobierać świadczeń, jak też tej osoby, która uzyskała świadczenia na podstawie nieprawdziwych zeznań lub dokumentów, albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd instytucji ubezpieczeniowej.

W prawie ubezpieczeń społecznych "świadczenie nienależnie pobrane", to nie tylko "świadczenie nienależne" (obiektywnie, np. wypłacane bez podstawy prawnej), ale także "nienależnie pobrane", a więc pobrane przez osobę, której można przypisać określone cechy dotyczące stanu świadomości (woli) lub określone działania (zaniechania). Kwestia zwrotu nienależnie pobranego świadczenia z ubezpieczenia chorobowego uregulowana została także w art. 66 ust. 2 ustawy zasiłkowej, zgodnie z którym w przypadku pobrania nienależnego świadczenia z winy ubezpieczonego lub wskutek okoliczności, o których mowa w art. 15-17 i art. 59 ust. 6 i 7, wypłacone kwoty podle- gają potrąceniu z należnych zasiłków bieżących lub innych świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Przepis ten nie stanowi przepisu szczególnego w stosunku do art. 84 ustawy systemowej, bowiem żaden z przepisów ustawy zasiłkowej nie reguluje odmiennie niż art. 84 ust. 2 ustawy systemowej kwestii zwrotu nienależnie pobranych świadczeń. Inaczej mówiąc, art. 66 ust. 2 ustawy zasiłkowej nie reguluje odmiennie okoliczności przemawiających za uznaniem świadczenia za pobrane nienależnie niż czyni to art. 84 ust. 2 ustawy systemowej (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 17 stycznia 2012 r., I UK 194/11, LEX nr 1227962; z dnia 3 grudnia 2013 r., I UK 212/13, OSNP 2015 nr 3, poz. 40; czy z dnia 19 lutego 2014 r., I UK 331/13, OSNP 2015 nr 6, poz. 83).

W utrwalonym orzecznictwie Sądu Najwyższego (por. np. wyroki z dnia 26 kwietnia 1980 r., II URN 51/80 - OSNCP 1980 Nr 10, poz. 202, oraz z dnia 10 grudnia 1985 r., II URN 207/83 - PiZS 1986 nr 3, s. 71), stwierdza się, że brak pouczenia świadczeniobiorcy o okolicznościach powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń emerytalnych lub rentowych zwalnia go z obowiązku zwrotu świadczeń pobranych mimo istnienia tych okoliczności, choćby nawet mógł powziąć o nich wiadomość z innych źródeł. Obowiązek pouczania spoczywa na organie rentowym, samo zaś pouczenie powinno być wyczerpujące, zawierające informację o obowiązujących w dniu pouczania zasadach zawieszalności prawa do świadczeń.

Brak pouczenia zwalnia bowiem osobę bezpodstawnie pobierającą świadczenia z obowiązku ich zwrotu. Pouczenie takie nie może być abstrakcyjne, obciążone brakiem konkretności, a w szczególności nie może odnosić się do wszystkich hipotetycznych okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń. Pouczenie takie bowiem nie mogłoby być uznane za należyte i rodzące po stronie świadczeniobiorcy obowiązek zwrotu świadczenia. Z ustaleń dokonanych przez Sąd rozpoznający sprawę wynika, że odwołująca się wbrew temu, co twierdził organ rentowy nie miała świadomości, że wykonywanie jakiejkolwiek aktywności zawodowej pojmowanej, jako praca zarobkowa w okresie niezdolności do pracy i pobierania zasiłku chorobowego.

Organ rentowy zgodnie z ogólną zasadą ciężaru dowodów zgodnie za art. 6 k.c. powinien wywodząc określone skutki prawne ze swojego twierdzenia udowodnić to stosownymi dowodami np. w postaci dowodów z dokumentów. W aktach sprawy i aktach organu rentowego dotyczącego postępowania przed ZUS brak jest jakiegokolwiek dowodu świadczącego o tym, że organ rentowy udzielił odwołującej konkretnego, czy też nawet abstrakcyjnego pouczenia o przepisach, w tym art. 17 ustawy zasiłkowej. Odwołująca się podnosiła w toku postępowania, że nie miała wiedzy o tym, że nie ma prawa do pracy w okresie zwolnienia lekarskiego u innego płatnika składek.

Sąd ze względu na całokształt materiału dowodowego i brak aktywności ZUS w tym zakresie przyjął za prawdziwe twierdzenia i stanowisko odwołującej. Skoro, więc odwołująca się nie została pouczona o tym, że nie może wykonywać pracy zarobkowej w okresach niezdolności do pracy czyli: od 1 grudnia 2016 roku do 8 grudnia 2016 roku, od 19 maja 2017 roku do 25 maja 2017 roku oraz od 5 czerwca 2017 roku do 8 czerwca 2017 roku to organ rentowy nie może od niej żądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w kwocie 1.056,03 zł wraz z odsetkami od dnia doręczenia niniejszej decyzji do dnia zwrotu.

O powyższym orzeczono jak w sentencji wyroku. ZARZĄDZENIE (...)