Legislator Case Law & Legislation
V U 626/21 AI generated

V U 626/21 · Sąd powszechny

Case Number V U 626/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 23.03.2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. ustalił przebieg ubezpieczenia chorobowego K. O. na przestrzeni od 1.01.2018r. i stwierdził, że jako osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresach wymienionych w decyzji gdy opłacał prawidłowo składki, natomiast nie podlega w wymienionych okresach gdy składki zapłacił po terminie, bo wskutek uchybienia w płatności ubezpieczenie dobrowolne ustało. Nie udzielono przy tym zgody na przywrócenie terminu do opłacenia składki uznając, że instytucja przywrócenia terminu płatności jest uprawnieniem szczególnym, a uchybienia zdarzały się wielokrotnie.

Legislator headnote

AI generated

V U 626/21 · Sąd powszechny: Zgodnie z art.. 14 ust. 1a) pkt. 2 ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2021r. poz. 423 ze zm.) dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie. Zgodnie z art.14 ust pkt 2 ustawy systemowej w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie. W ocenie Sądu stanowisko organu rentowego w kwestii rozpoznania wniosku o przywrócenie terminu do uzupełnienia składki jest niewłaściwe.

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover health insurance exemption mandatory health insurance fund duration of insurance entitlement justified insurer position staggering of health insurance premiums
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 626/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 sierpnia 2021 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Ewa Nowakowska po rozpoznaniu w dniu 31 sierpnia 2021 r. w Kaliszu na posiedzeniu niejawnym odwołania K. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 23 marca 2021 r. Nr (...) ( (...)- (...)) z dnia 7 czerwca 2021r. Nr (...) ( (...)- (...)) w sprawie K. O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie ubezpieczenia 1. Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 7 czerwca 2021 r. nr (...) ( (...)- (...)) w ten sposób, że ustala, iż K. O. podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu jako osoba prowadząca działalność gospodarczą również w okresach: - od 01 listopada 2018r. do 30 listopada 2018r., - od 01 marca 2019r. do 31 marca 2019r, - od 01 grudnia 2019r. do 29 lutego 2020r. i od 01 lipca 2020r. do 31 sierpnia 2020r.

2. Umarza postępowanie w pozostałym zakresie. SSO Ewa Nowakowska Sygn. akt VU 626/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 23.03.2021r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w O. ustalił przebieg ubezpieczenia chorobowego K. O. na przestrzeni od 1.01.2018r. i stwierdził, że jako osoba prowadząca działalność gospodarczą podlega dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresach wymienionych w decyzji gdy opłacał prawidłowo składki, natomiast nie podlega w wymienionych okresach gdy składki zapłacił po terminie, bo wskutek uchybienia w płatności ubezpieczenie dobrowolne ustało. Nie udzielono przy tym zgody na przywrócenie terminu do opłacenia składki uznając, że instytucja przywrócenia terminu płatności jest uprawnieniem szczególnym, a uchybienia zdarzały się wielokrotnie.

Odwołanie od tej decyzji wniósł do Sądu K. O. domagając się jej zmiany i ustalenia, że podlega ubezpieczeniu chorobowemu w pominiętych miesiącach, gdyż opóźnienie we wpłacie składki wynikły z realizacji przelewów bankowych, na dowód czego przedłożył dowody dotyczące sposobu dokonywania wpłat.. Decyzją z dnia 07.06.2021r. organ rentowy w uwzględnieniu części dostarczonych dowodów dokonał zmiany w/w decyzji i wskazał, że K. O. nie podlega ubezpieczeniu chorobowemu w okresach od 1.11.2018r. do 30.11.2018r., od 1.03.2019r. do 31.03.2019r. oraz od 1.12.2019r. do 29.02.2020r. i od 1.07.2020r. do 31.08.2020r.

W odwołaniu od tej decyzji K. O. domagał się jej zamiany w zakresie dotyczącym podlegania ubezpieczeniu chorobowemu w pominiętych miesiącach, argumentując, że gdy płatność przypadała w dni wolne od pracy przelewy wykonywał zawsze w najbliższym dniu roboczym i nie miał wiedzy, że bank realizował je w godzinach nocnych następnego dnia. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił co następuje. Okoliczności faktyczne sprawy nie są sporne. Odwołujący się podlegał dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresach wskazanych w zaskarżonej decyzji, przy czym spór sprowadza się do sytuacji dotyczących składek za listopad 2018r., marzec 2019r., grudzień 2019 r. oraz styczeń i luty, lipiec i sierpień 2020r.

Składki należne za te miesiące bezsprzecznie winny być wniesione do 15 dnia następnego miesiąca. W kilku przypadkach gdy dzień płatności przypadał w sobotę lub niedzielę odwołujący się dokonywał zlecenia przelewu w pierwszym dniu roboczym przypadającym po terminie, przy czym bank realizował zlecenia w godzinach nocnych z datą kolejnego dnia. I tak termin płatności składki za listopad 2018r., czyli 15 grudnia 2018r. przypadał w sobotę, przelew zlecony w placówce w poniedziałek 17 grudnia 2018r. zrealizowany był 18.12.2018.

Podobnie za styczeń 2020r. gdy termin płatności przypadł w sobotę, przelew zrealizowany został we wtorek 18.02.2020r. o godzinie 02:44:40. Co do składki za luty 2020r. termin przypadał w niedzielę 15.03.2020r., zlecenie przez bank zrealizowane zostało we wtorek 17.03. 2020r. o godzinie 02:11:36. Co do składki za lipiec 2020r. termin przypadał 15 sierpnia 2020r. w sobotę, a przelew zrealizowany został przez bank we wtorek 18.08.2020r. o godzinie 03:06.51. Termin płatności składki za marzec 2019r. przypadł co prawda w poniedziałek, ale bank dokonał zaksięgowania także następnego dnia czyli w dniu 16.03.2019r.

Podobnie co do składki za grudzień 2019r. gdy termin płatności przypadał w środę, zaksięgowanie dokonane zostało 16.01.2020. o godzinie 2:10:28 oraz co do składki za sierpień 2020r. gdy termin płatności przypadał we wtorek przelew zrealizowany został w środę 16.09.2020r. o godzinie 01:57:34. Według wyjaśnień odwołującego się był on przekonany, że gdy termin płatności przypada w dniu wolnym od pracy może dokonać wpłaty w najbliższym dniu roboczym, a przy tym nie był świadomy, że przelewy są realizowane przez bank w godzinach nocnych następnego dnia po jego dyspozycji. (Dowód: wydruki przelewów z wyjaśnieniami k 48-61) Wniosek odwołującego się o przywrócenie terminu został rozpatrzony przez ZUS odmownie z uwagi na wielość uchybień.

Sąd zważył co następuje:

Zgodnie z art.. 14 ust. 1a) pkt. 2 ustawy z 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2021r. poz. 423 ze zm.) dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustaje od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie. Zgodnie z art.14 ust pkt 2 ustawy systemowej w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie. W ocenie Sądu stanowisko organu rentowego w kwestii rozpoznania wniosku o przywrócenie terminu do uzupełnienia składki jest niewłaściwe.

Jako argument przemawiający za odmownym załatwieniem tego wniosku nie może bowiem służyć okoliczność, że nie nastąpił incydentalny przypadek, a płatnik popełnił wiele uchybień. Po pierwsze należy zwrócić uwagę, że w/w przepis posługuje się określeniem „ W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH „, a nie jak uznaje ZUS w szczególnych, wyjątkowych, incydentalnych. W uzasadnieniu wyroku z dnia 28.06.2013r. w sprawie IIIAUa 1537/12 Sąd Apelacyjny w Łodzi wyjaśniając pojęcie „ uzasadnionego przypadku” wskazał, że nie chodzi o to by był to przypadek szczególnie uzasadniony, ale by był uzasadniony, czyli taki, który obiektywnie usprawiedliwia i tłumaczy dlaczego składka nie została zapłacona w terminie.

Podobnie wypowiedział się Sąd Apelacyjny w Łodzi w wyroku z dnia 21.04.2015r. w sprawie IIIAUa 943/14. Po drugie nie można stosować automatyzmu i każdy wniosek należy rozpoznawać z rozważeniem przyczyny uchybienia. Konieczność indywidualizowania oceny dla każdego przypadku uchybienia w opłacaniu składek tak z powodu przekroczenia terminu czy zaniżenia wysokości podkreślił Sąd Najwyższy m. in w wyroku z dnia 19.01.2016r. w sprawie IUK 35/15. W rozpoznawanym przypadku doszło w sumie do siedmiokrotnego uchybienia płatności, ale zawsze z tej samej przyczyny, czyli błędnej wiedzy co do sposobu realizowania przelewów zwłaszcza gdy termin płatności przypada w dzień wolny od pracy.

Odwołujący się powielał swój błąd nieświadomy jego skutków. Oceniając wniosek odwołującego uwzględnić należało tak zakres popełnionego błędu jak i czas jego usunięcia oraz ogólnie sylwetkę płatnika. W niniejszej sprawie opóźnienia wprawdzie były kilkukrotne, ale należy uznać za usprawiedliwione okolicznościami, bo wynikły z niewykonania przelewu bankowego zgodnie z oczekiwaniem płatnika (aczkolwiek oczekiwania te były błędne i wynikały z jego niewiedzy) . Poza tym opóźnienia były niewielkie, a sylwetka płatnika nie wskazuje, by jego zamiarem było nadużywanie praw, gdyż z reguły opłacał składki terminowo i nie korzystał ze świadczeń.

Wpłacając regularnie składki w prawidłowej wysokości jednoznacznie wyrażał wolę kontynuowania ubezpieczenia chorobowego. W jego sytuacji wyłączenie z ubezpieczenia chorobowego byłoby zbyt daleko idącą restrykcją za niedołożenie starań w zapoznaniu się z działaniem usług bankowych. Zaskarżona decyzja podlegała więc zmianie i zgodnie z art. 477 14§ 2 kpc orzeczono jak w pkt 1 wyroku. Z uwagi na zmianę decyzji z 23.03.2021r. decyzją z 07.06.2021r. postępowanie w tym zakresie podlegało umorzeniu i zgodnie z art. 355 kpc orzeczono jak w pkt 2 wyroku.