Legislator Case Law & Legislation
V U 186/20 AI generated

V U 186/20 · Sąd powszechny

Case Number V U 186/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 16 lipca 2020 roku, znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonej J. B. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 17 grudnia 2019 roku do 14 grudnia 2020 roku w trakcie zatrudnienia i po ustaniu zatrudnienia u płatnika (...) sp. z o.o., NIP (...). W uzasadnieniu organ wskazał, że ubezpieczona sprawuje tymczasową pieczę nad dzieckiem Ł. B., co w świetle przepisów nie stanowi podstaw do ustalenia prawa i wypłaty zasiłku macierzyńskiego za ww. okres. Od powyższej decyzji ubezpieczona wniosła odwołanie w którym wskazała, że od 22 listopada 2019 roku sprawuje wraz z mężem faktyczną opiekę nad małoletnią Ł.

Legislator headnote

AI generated

V U 186/20 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 29 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2019r. poz. 645 ze zm.) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego przyjęła na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego - do 10 roku życia.

Keywords

AI generated
invalidity insurance suspension of insurance cover entitlement condition for benefits maternity insurance reinstatement of insured status justified insurer position

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 186/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 20 listopada 2020 roku Sąd Rejonowy w Rybniku, V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Wiesław Jakubiec Sędziowie/Ławnicy: -/- Protokolant : sekr. sądowy Izabela Niedobecka-Kępa po rozpoznaniu 20 listopada 2020 roku w Rybniku na rozprawie sprawy J. B. przy udziale zainteresowanego ./. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o zasiłek macierzyński na skutek odwołania J. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 16 lipca 2020 roku sygn. (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej J. B. prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres od 17 grudnia 2019 roku do 14 grudnia 2020 roku w trakcie zatrudnienia i po ustaniu zatrudnienia u płatnika (...) Sp. z o.o. NIP (...). Sygn. akt V U 186/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 16 lipca 2020 roku, znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonej J. B. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 17 grudnia 2019 roku do 14 grudnia 2020 roku w trakcie zatrudnienia i po ustaniu zatrudnienia u płatnika (...) sp. z o.o., NIP (...). W uzasadnieniu organ wskazał, że ubezpieczona sprawuje tymczasową pieczę nad dzieckiem Ł. B., co w świetle przepisów nie stanowi podstaw do ustalenia prawa i wypłaty zasiłku macierzyńskiego za ww. okres. Od powyższej decyzji ubezpieczona wniosła odwołanie w którym wskazała, że od 22 listopada 2019 roku sprawuje wraz z mężem faktyczną opiekę nad małoletnią Ł.

B.. Nadto, ubezpieczona wniosła o zapłatę odsetek za zwłokę. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie podtrzymując wcześniejsze twierdzenia. ZUS dodał, że ubezpieczona nie przedstawiła prawomocnego orzeczenia sądu opiekuńczego o umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej. Na rozprawie 20 listopada 2020 roku ubezpieczona cofnęła roszczenie w zakresie odsetek. Sąd ustalił co następuje: Ł. B. urodzona (...) jest córką W. B.. Ubezpieczona jest matką W. B.. Sąd Rejonowy w Jastrzębiu Zdroju III Wydział Rodzinny i Nieletnich ( sygn. akt III Nsm 886/19) wydał 22 listopada 2019 roku postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia poprzez powierzenie ubezpieczonej i jej mężowi L.

B. ( jako tymczasowej rodzinie zastępczej) pieczy nad małoletnią Ł. B. do czasu prawomocnego zakończenia postępowania w sprawie. 22 listopada 2019 roku ubezpieczona wraz z mężem faktycznie przyjęła na wychowanie spokrewnioną małoletnią Ł. B.. Ubezpieczona pokrywa koszty związane z utrzymaniem małoletniej. Ubezpieczona wraz z mężem sprawują pieczę również nad A. B. (urodzoną (...), drugą córką W. B.) w formie rodziny zastępczej. W okresie od 1 maja 2017 roku do 30 kwietnia 2020 roku ubezpieczona J. B. była zatrudniona w (...) sp. z o.o. w Ż. i z tego tytułu podlegała ubezpieczeniom społecznym.

Mając na uwadze wiek oraz schorzenia dziecka, ubezpieczona musiała podjąć całodobową opiekę nad małoletnią i ostatecznie zrezygnować z zatrudnienia. 12 grudnia 2019 roku ubezpieczona złożyła do swojego pracodawcy wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego od 17 grudnia 2019 roku do 4 maja 2020 roku oraz urlopu rodzicielskiego od 5 maja 2020 roku do 14 grudnia 2020 roku i urlopy te zostały jej przez pracodawcę udzielone. Decyzjami z dnia 27 listopada 2019 roku, nr (...)i nr (...)Prezydent Miasta J. przyznał ubezpieczonej jako spokrewnionej rodzinie zastępczej świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania małoletniej Ł.

B. w wysokości 694 zł miesięcznie oraz dodatek wychowawczy w kwocie 500 zł miesięcznie. Decyzją z 16 lipca 2020 roku, znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonej prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od 17 grudnia 2019 roku do 14 grudnia 2020 roku w trakcie zatrudnienia i po ustaniu zatrudnienia u płatnika (...) sp. z o.o., NIP (...). Orzeczeniem z 23 października 2020 roku, znak (...), Powiatowy Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w R. zaliczył Ł. B. do osób niepełnosprawnych ( pkt I) z symbolem przyczyny niepełnosprawności 10-N (pkt II) oraz ze wskazaniem, że niepełnosprawność datuje się od urodzenia (pkt III), a orzeczenie wydaje się do 31 października 2021 roku (pkt IV).

W punkcie 1 postanowienia z 27 października 2020 roku Sąd Rejonowy w Jastrzębiu Zdroju ograniczył władzę rodzicielską W. B. wobec małoletniej Ł. B. poprzez umieszczenie małoletniej w rodzinie zastępczej u J. B. i L. B. ( sygn. akt III Nsm 886/19). Orzeczenie stało się prawomocne z dniem 4 listopada 2020 roku. Wydanie postanowienia było opóźnione ze względu na znoszone terminy rozpraw z powodu COVID-19 Dowód: akta organu rentowego: - wniosek o udzielenie urlopu, - postanowienie Sądu Rejonowego w Jastrzębiu Zdroju z 22.11.2019r., - wniosek o zasiłek macierzyński, - oświadczenie o przyjęciu na wychowanie dziecka, - zaświadczenie płatnika składek, - decyzja ZUS z 16.07.2020r., kopie paragonów i potwierdzeń transakcji k.17-21, informacja z poradni psychologiczno- pedagogicznej k. 22, decyzja Prezydenta Miasta J. z 27.11.2019r. nr (...).2019k.23-23v. k.23-23v., zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego z 3.11.2020r. k.24-24v., zaświadczenie o stanie zdrowia dziecka k.25, zaświadczenie o uczestnictwie w warsztatach dla rodzin zastępczych k.26, dokumentacja medyczna k.27-28v. i k.32, decyzja Prezydenta Miasta J. z 27.11.2019r. (...)k. 29-29v., świadectwo pracy z 30.04.2020r. k.30-31, informacja uczestnictwie w terapiach przez małoletnią k.33, postanowienie Sądu Rejonowego w Jastrzębiu Zdroju z 28.06.2017r. k.34-34v., postanowienie Sądu Rejonowego w Jastrzębiu Zdroju z 23.10.2017r. k. 35-35v., informacja o wynikach diagnozy A.

B. k.36-36v., decyzja Prezydenta Miasta J. z 19.10.2018r. nr (...)k.37-37v., informacja o przyznaniu koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej k.38, zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego z 6.10.2020r. k. 39-39v., decyzja Prezydenta Miasta J. z 25.06.2018r. nr (...)k.40-40v., orzeczenie o niepełnosprawności z 23.10.2020r. k.43-43v., postanowienie Sądu Rejonowego w Jastrzębiu Zdroju z 27.10.2020r. k.44, przesłuchanie ubezpieczonej k. 45v. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w postaci ww. dokumentów i przesłuchanie ubezpieczonej, które Sąd uznał za wiarygodne, wzajemnie ze sobą korelujące i rzeczowe, które tworzą spójny i logiczny obraz przedstawiający stan faktyczny sprawy.

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 29 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2019r. poz. 645 ze zm.) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego przyjęła na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej, dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego - do 10 roku życia.

W myśl art. 29a ust.1 ww. ustawy zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, urlopu rodzicielskiego oraz urlopu ojcowskiego. Organ w zaskarżonej decyzji powołuje się na §12 ust. 2 rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z 8.12.2015 r., który wskazuje, że Dokumentami niezbędnymi do przyznania i wypłaty zasiłku macierzyńskiego za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego z tytułu przyjęcia dziecka na wychowanie w ramach rodziny zastępczej są prawomocne orzeczenie sądu opiekuńczego o umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej albo umowa cywilnoprawna zawarta między rodziną zastępczą a starostą, albo ich kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem przez płatnika składek albo przez Zakład i dokument potwierdzający wiek dziecka.

Tutejszy Sąd podziela stanowisko Sądu Najwyższego zgodnie z którym pojęcie "przyjęcie dziecka na wychowanie" jest swoistym pojęciem prawa ubezpieczeń społecznych i prawa pracy, którego sformułowanie w ustawie zasiłkowej musi być interpretowane w sposób obowiązujący w tym systemie, bez nadawania temu określeniu - przez odwoływanie się do prawa rodzinnego - innej treści normatywnej niż nadają mu przepisy z zakresu ubezpieczeń społecznych. Pojęcie "przyjęcie dziecka na wychowanie" rozumiane jest jako faktyczne sprawowanie opieki nad dzieckiem (dbałości o dobro dziecka), niezależnie od formalnego statusu jego opiekuna.

Przez przyjęcie na wychowanie należy rozumieć stałe sprawowanie pieczy na dzieckiem, polegające na opiece nad nim, przekazywaniu mu wiedzy, zapewnieniu rozwoju fizycznego i psychicznego oraz doprowadzeniu do samodzielności. Przyjęcie na wychowanie oznacza również podejmowanie w imieniu dziecka istotnych decyzji związanych z jego egzystencją, edukacją i procesem wychowawczym, a zatem w istocie przejęcie odpowiedzialności za proces wychowawczy. W rezultacie, przyjęcie na wychowanie dziecka jako spełnienie warunku prawa do zasiłku macierzyńskiego przewidzianego w art. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy z 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa polega na podjęciu się rzeczywistej opieki nad dzieckiem i wystąpieniu o jego przysposobienie, bez względu na to, czy i kiedy zostało wydane orzeczenie o przysposobieniu (wyrok Sądu Najwyższego z 14.12.2017r., II UK 644/16).

Chwilę przyjęcia dziecka na wychowanie jako warunku prawa do zasiłku chorobowego przewidzianego w art. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy z 1999 r. o świadczeniach w razie choroby i macierzyństwa określa się przez ustalenie podjęcia się rzeczywistej opieki nad dzieckiem, niezależnie od późniejszego jego przysposobienia (wyrok Sądu Najwyższego z 18.11.2014r. II UK 52/14). Wobec powyższego należy uznać, że ubezpieczona spełniła przesłanki do uzyskania zasiłku macierzyńskiego. W ocenie Sądu, warunek wskazany w akcie o randze rozporządzenia polegający na przedstawieniu prawomocnego orzeczenia sądu o umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej jest sprzeczny z celem dla którego ustawodawca wprowadził zasiłek macierzyński.

Nadto, warunek nie uwzględnia realiów życiowych, a zwłaszcza sytuacji w jakiej bez swojej winy znalazła się ubezpieczona, a dotyczącej wydania postanowienia o ustanowieniu pieczy w formie rodziny zastępczej (opóźnienia związane ze znoszeniem terminów rozpraw z powodu koronawirusa). Co istotne, w toku postępowania ubezpieczona przedstawiła prawomocne postanowienie Sądu w Jastrzębiu Zdroju z 27 października 2020 roku o ustanowieniu rodziny zastępczej dla Ł. B.. W toku procesu ustalono, że od 22 listopada 2019 roku ubezpieczona wraz z mężem przejęli tymczasową pieczę nad małoletnią, która ze względu na występujące schorzenia wymaga wzmożonej opieki.

Od momentu przejęcie faktycznej opieki, ubezpieczona przejęła odpowiedzialność za proces wychowawczy małoletniej. Z tego powodu, ubezpieczona musiała zrezygnować z zatrudnienia i otrzymuje jedynie niewielkie wsparcie finansowe ze strony Miasta J.. Z uwagi na to, że w ocenie Sądu ubezpieczona spełnia przesłanki do otrzymania zasiłku macierzyńskiego należało na podstawie przywołanych przepisów oraz art. 477 14 § 2 k.p.c., orzec o zmianie zaskarżonej decyzji, w ten sposób, że przyznać ubezpieczonej prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres od 17 grudnia 2019 roku do 14 grudnia 2020 roku w trakcie zatrudnienia i po ustaniu zatrudnienia u płatnika (...) sp. z o.o., NIP (...).