Legislator Case Law & Legislation
VII U 648/20 AI generated

VII U 648/20 · Sąd powszechny

Case Number VII U 648/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

P. w dniu 5 maja 2020 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 28 kwietnia 2020 r., znak: (...) Uzasadniając swe stanowisko odwołująca wskazała, że nie zgadza się z orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS, który nie stwierdził, aby była ona osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji. Ubezpieczona uznała, że dysfunkcja wzroku uniemożliwia jej zobaczenia nazw i cen towarów podczas robienia zakupów, czy też nazw i numerów ulic na budynku, z tego powodu musi korzystać z pomocy osób trzecich, od których jest całkowicie uzależniona.

Legislator headnote

AI generated

VII U 648/20 · Sąd powszechny: Odwołanie A. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 kwietnia 2020 r., znak: (...) jest zasadne w przeważającym zakresie, zaś w pozostałej części podlega oddaleniu. Dla rozważenia zasadności odwołania ubezpieczonej w pierwszej kolejności należy przytoczyć przepisy ustawy z dnia 31 lipca 2019 r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji ( Dz. U. z 2020 r., poz. 1936) zwanej dalej ,,ustawą uzupełniającą”. Zgodnie z art. 1 ust. 2 ustawy uzupełniającej, celem świadczenia uzupełniającego jest dodatkowe wsparcie dochodowe osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji.

Keywords

AI generated
impairment of vision unfit notwithstanding health condition failure to prove deterioration mental incapacity deficient medical expertise health coverage for cataract
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 kwietnia 2021 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Małgorzata Jarząbek po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 28 kwietnia 2021 r. w Warszawie sprawy A. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o świadczenie uzupełniające dla osoby niezdolnej do samodzielnej egzystencji na skutek odwołania A. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 08 kwietnia 2020 r. znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej A. P. prawo do świadczenia uzupełniającego dla osoby niezdolnej do samodzielnej egzystencji od dnia 1 lutego 2020r. na stałe, 2. oddala odwołanie w pozostałym zakresie. Sygn. akt VII U 648/20

UZASADNIENIE

A. P. w dniu 5 maja 2020 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 28 kwietnia 2020 r., znak: (...) Uzasadniając swe stanowisko odwołująca wskazała, że nie zgadza się z orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS, który nie stwierdził, aby była ona osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji. Ubezpieczona uznała, że dysfunkcja wzroku uniemożliwia jej zobaczenia nazw i cen towarów podczas robienia zakupów, czy też nazw i numerów ulic na budynku, z tego powodu musi korzystać z pomocy osób trzecich, od których jest całkowicie uzależniona.

A. P. zaakcentowała, że do poruszania się korzysta z białej laski, ponieważ nie dostrzega osób idących po jej prawej stronie, a schody i krawężniki zlewają się jej nawet przy świetle dziennym. Ponadto podniosła, że nie jest w stanie czytać większych ilości tekstu, co sprawia, że pracodawcy nie chcą jej zatrudniać, a podczas świadczenia pracy w krótkich okresach osoba trzecia przywoziła i odwoziła ją do siedziby pracodawcy. Podała, że z powodu dysfunkcji wzroku odczuwa paniczny lęk i musiała poddać się terapii zaburzeń lękowych ( odwołanie z dnia 5 maja 2020 r., k. 3-4 a. s.).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy powołał się na treść przepisów ustawy z dnia 31 lipca 2019 r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji, a uzasadniając rozstrzygnięcie zawarte w zaskarżonej decyzji wskazał, że orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS z dnia 24 kwietnia 2020r. odwołująca została uznana za zdolną do samodzielnej egzystencji ( odpowiedź na odwołanie z dnia 2 czerwca 2020 r., k. 6 a. s.).

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: A. P. w dniu 26 listopada 2019 r. złożyła wniosek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o świadczenie uzupełniające dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji ( wniosek z dnia 26 listopada 2019 r., akta ZUS). W toku rozpoznawania wniosku lekarz orzecznik ZUS orzeczeniem z dnia 6 marca 2020 r. uznał, że odwołująca nie jest niezdolna do samodzielnej egzystencji. Na tej podstawie organ rentowy wydał decyzję z dnia 8 kwietnia 2020 r., znak: (...), mocą której odmówił odwołującej prawa do świadczenia uzupełniającego ( orzeczenie z dnia 6 marca 2020 r. i decyzja z dnia 8 kwietnia 2020 r., akta ZUS).

Przed wydaniem wymienionej decyzji odwołująca w dniu 6 kwietnia 2020 r. złożyła sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS. W związku z tym sprawa trafiła do komisji lekarskiej ZUS, która orzeczeniem z dnia 24 kwietnia 2020 r. również uznała, że ubezpieczona nie jest osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji. Na tej samej zasadzie ZUS odmówił A. P. prawa do świadczenia w oparciu o zaskarżoną decyzję z dnia 28 kwietnia 2020 r., znak: (...) ( sprzeciw z dnia 6 kwietnia 2020 r., akta dokumentacji lekarskiej oraz orzeczenie z dnia 24 kwietnia 2020 r. i decyzja z dnia 28 kwietnia 2020 r., akta ZUS).

Sąd rozpoznając odwołanie ubezpieczonej dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty chorób oczu celem ustalenia, czy odwołująca jest zdolna do samodzielnej egzystencji oraz, czy jest to niezdolność trwała czy okresowa, a jeżeli okresowa, to na jaki okres ( postanowienie z dnia 16 czerwca 2020 r., k. 8 a. s.). Ubezpieczona od dzieciństwa miała problemy z widzeniem w wyniku zmian degeneracyjnych i zanikowych siatkówki w następstwie retinopatii wcześniaczej i wysokiej krótkowzroczności. Na przestrzeni lat przeszła kilka operacji oczu.

Aktualnie rozpoznano u niej ślepotę oka prawego oraz znacznie obniżoną, resztkową ostrość wzroku oka lewego, co skutkuje uznaniem, że jest ona osobą niesamodzielną i całkowicie niezdolną do wykonywania pracy. W jej stanie zdrowia nastąpiły nieodwracalne zmiany zanikowe w prawej gałce ocznej i znacznie obniżona ostrość wzroku w lewym oku z obecnością oczopląsu, co zostało pominięte podczas badania przez lekarzy organu rentowego. Ze względu na oczopląs odwołująca musi w odpowiedniej wysokości ustawić oczy i głowę, aby osiągnąć najlepszą ostrość widzenia.

Niesamodzielność ubezpieczonej powstała po dniu 17 lutego 2020 r., kiedy nastąpiło pogorszenie ostrości wzroku, która ma charakter trwały, ponieważ wymaga pomocy innych osób w wykonywaniu czynności dnia codziennego ( opinia główna i uzupełniająca biegłego sądowego okulisty, k. 21-22 i 42 a. s.). Organ rentowy nie złożył żadnych zastrzeżeń do obu opinii i nie wnosił o uzupełnienie postępowania dowodowego ( pisma procesowe z dnia 27 listopada 2020 r. i z dnia 24 marca 2021 r., k. 30 i 46 a. s.). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w aktach sprawy, w tym w aktach rentowych oraz na podstawie opinii głównej i uzupełniającej biegłego sądowego z zakresu okulistyki.

Autentyczność dokumentów nie była kwestionowana przez żadną ze stron, dlatego Sąd uznał je za pełnowartościowy materiał dowodowy. W ocenie Sądu opinie sporządzone przez biegłego sądowego lekarza specjalisty są rzetelne, gdyż wydane zostały w oparciu o obiektywne wyniki badań odwołującej i wykonane bezpośrednie badanie. Ponadto nie pozostawiają żadnych wątpliwości co do dokładnego określenia stanu zdrowia ubezpieczonej. Należy podkreślić, że strony procesu, w tym w szczególności organ rentowy, nie składał żadnych zarzutów względem sporządzonych opinii ani nowych wniosków dowodowych.

W tym stanie rzeczy w ocenie Sądu zgromadzony w sprawie materiał dowodowy stanowił wystarczającą podstawę do wydania orzeczenia kończącego postępowanie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie A. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 kwietnia 2020 r., znak: (...) jest zasadne w przeważającym zakresie, zaś w pozostałej części podlega oddaleniu. Dla rozważenia zasadności odwołania ubezpieczonej w pierwszej kolejności należy przytoczyć przepisy ustawy z dnia 31 lipca 2019 r. o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji ( Dz. U. z 2020 r., poz. 1936) zwanej dalej ,,ustawą uzupełniającą”. Zgodnie z art. 1 ust. 2 ustawy uzupełniającej, celem świadczenia uzupełniającego jest dodatkowe wsparcie dochodowe osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji.

Na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy uzupełniającej, świadczenie uzupełniające przysługuje osobom, które ukończyły 18 lat i których niezdolność do samodzielnej egzystencji została stwierdzona orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy i niezdolności do samodzielnej egzystencji albo orzeczeniem o niezdolności do samodzielnej egzystencji, albo orzeczeniem o całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym i niezdolności do samodzielnej egzystencji, albo orzeczeniem o całkowitej niezdolności do służby i niezdolności do samodzielnej egzystencji.

W myśl art. 7 ust. 1 pkt 1 ustawy uzupełniającej, w sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie, dotyczących postępowania w sprawie świadczenia uzupełniającego, wypłaty tego świadczenia oraz wydawania orzeczeń, o których mowa w art. 2 ust. 1, stosuje się odpowiednio m.in. przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz. U. z 2020 r., poz. 53 z późn. zm.) zwanej dalej ,,ustawą emerytalną”, z wyjątkiem art. 136 tej ustawy. Jedną z przesłanek przyznania świadczenia uzupełniającego jest stwierdzenie istnienia niezdolności do samodzielnej egzystencji.

Z art. 13 ust. 5 ustawy emerytalnej wynika, że niezdolność do samodzielnej egzystencji to spowodowana naruszeniem sprawności organizmu konieczność stałej lub długotrwałej opieki i pomocy drugiej osoby w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. Zgodnie z ugruntowanym orzecznictwem pojęcie to ma szeroki zakres przedmiotowy, obejmuje bowiem opiekę oznaczającą pielęgnację, a więc zapewnienie ubezpieczonemu możliwości poruszania się, odżywiania, zaspokajania potrzeb fizjologicznych, utrzymywania higieny osobistej a także pomoc w załatwianiu elementarnych spraw życia codziennego, takich jak robienie zakupów, uiszczanie opłat czy składanie wizyt u lekarza.

Niezdolność do samodzielnej egzystencji ma więc wymiar podwójny, dotyczący zarówno podstawowych czynności własnej osoby, jak i czynności życia codziennego. Orzeczenie niezdolności do samodzielnej egzystencji wymaga niemożności samodzielnego wykonywania tych czynności łącznie na obu wskazanych płaszczyznach. W ramach zakresu pojęcia „niezdolności do samodzielnej egzystencji” należy odróżnić opiekę oznaczającą pielęgnację od pomocy w załatwianiu elementarnych spraw życia codziennego, takich jak robienie zakupów, uiszczanie opłat czy składanie wizyt u lekarza ( wyrok Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie z dnia 6 marca 2013 r., III AUa 1235/12).

Drugą przesłanką przyznania świadczenia jest zaistnienie całkowitej niezdolności do pracy, rozumianej w kontekście art. 12 ustawy emerytalnej. Przepis ten rozróżnia dwa stopnie niezdolności do pracy - całkowitą i częściową. Zgodnie z ust. 3 w/w przepisu częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Z kolei całkowita niezdolność do pracy polega na utracie zdolności do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Przesłanka niezdolności do jakiejkolwiek pracy odnosi się do każdego zatrudnienia w innych warunkach niż specjalnie stworzone na stanowiskach pracy odpowiednio przystosowanych do stopnia i charakteru naruszenia sprawności organizmu ( wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 grudnia 2000 r., II UKN 134/00 i z dnia 7 września 1979 r., II URN 111/79).

W niniejszej sprawie nie ulega wątpliwości, że u odwołującej zdiagnozowano nieodwracalne zmiany zanikowe w prawej gałce ocznej i znacznie obniżoną ostrość wzroku w lewym oku z obecnością oczopląsu. W toku postępowania sądowego opiniujący w sprawie biegły sądowy okulista uznał, że zdiagnozowane ubytki w układzie wzrokowym czynią ubezpieczoną całkowicie niezdolną do pracy. Należy podkreślić, że strony postępowania nie zgłaszały uwag ani nie formułowały nowych wniosków dowodowych po sporządzeniu opinii przez biegłego sądowego okulistę.

W związku z tym Sąd uznał przedmiotową opinię za wiarygodną i zgodną z rzeczywistym stanem zdrowia odwołującej. Sąd zważył jednocześnie, że zgodnie z art. 129 pkt 1 ustawy emerytalnej, świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu. W toku postępowania Sąd ustalił, że odwołująca jest całkowicie niezdolna do pracy od 18 lutego 2020 r. i w tym zakresie na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł, jak w punkcie 1 wyroku.

Jednocześnie należało oddalić odwołanie w pozostałym zakresie zgodnie z art. 477 14 § 1 k.p.c., ponieważ wnioski zawarte w opinii sporządzonej przez biegłego sądowego uniemożliwiły przyznanie ubezpieczonej świadczenia od 1 listopada 2019 r., tj. od pierwszego dnia miesiąca, w którym złożyła wniosek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W..