Legislator Case Law & Legislation
VII U 4/20 AI generated

VII U 4/20 · Sąd powszechny

Case Number VII U 4/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

B. (2) w dniu 9 grudnia 2019 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 listopada 2019 r., znak: (...)dotyczącej ustalenia wysokości emerytury z urzędu i okresowej emerytury kapitałowej. Odwołująca stwierdziła, że organ rentowy przyjął nieprawidłowe kwoty do obliczenia wysokości jej emerytury. Ubezpieczona wskazała na odmienne kwoty składek zewidencjonowanych na jej koncie z uwzględnieniem waloryzacji i wyliczonego kapitału początkowego. W jej ocenie kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego jest inna, aniżeli na koncie i subkoncie wynikająca z informacji otrzymanej od organu rentowego na dzień 21 grudnia 2018 r. ( odwołanie z dnia 9 grudnia 2019 r., k. 3 a. s.).

Legislator headnote

AI generated

VII U 4/20 · Sąd powszechny: średnie dalsze trwanie życia w wymiarze 260,70 miesięcy. Organ rentowy ustalił wysokość świadczenia na kwotę 1.258,85 złotych na podstawie art. 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych uwzględniając dodatkowo okresową emeryturę kapitałową w kwocie 110,34 złotych. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie zgromadzonego materiału dowodowego w aktach sprawy, w tym w aktach organu rentowego. Treść wynikająca z dokumentów nie była kwestionowana przez strony postępowania, zatem w pełni zasługiwała na objęcie jej walorem wiarygodności.

Keywords

AI generated
reduction of pension discontinuation of disability benefits recalculation of disability pension decisions relating to emoluments calculation of unemployment benefits gainful employment past retirement age

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 4/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 stycznia 2021 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Monika Rosłan - Karasińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 13 stycznia 2021 r. w Warszawie sprawy N. B. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. o wysokość emerytury na skutek odwołania N. B. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 listopada 2019 r. znak: (...) oddala odwołanie. Sygn. akt VII U 4/20

UZASADNIENIE

N. B. (2) w dniu 9 grudnia 2019 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 listopada 2019 r., znak: (...)dotyczącej ustalenia wysokości emerytury z urzędu i okresowej emerytury kapitałowej. Odwołująca stwierdziła, że organ rentowy przyjął nieprawidłowe kwoty do obliczenia wysokości jej emerytury. Ubezpieczona wskazała na odmienne kwoty składek zewidencjonowanych na jej koncie z uwzględnieniem waloryzacji i wyliczonego kapitału początkowego. W jej ocenie kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego jest inna, aniżeli na koncie i subkoncie wynikająca z informacji otrzymanej od organu rentowego na dzień 21 grudnia 2018 r. ( odwołanie z dnia 9 grudnia 2019 r., k. 3 a. s.).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy wskazał, że zaskarżoną decyzją przyznał odwołującej emeryturę z urzędu od daty osiągnięcia przez nią powszechnego wieku emerytalnego 18 listopada 2019 r. Powołując się na treść art. 25 i 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ZUS poniósł, że wysokość emerytury ubezpieczonej została obliczona z uwzględnieniem kwot składek zewidencjonowanych na jej koncie w wysokości 59.939,95 złotych i waloryzowanego kapitału początkowego w kwocie 268.242,55złotych.

ZUS uznał natomiast, że wartość zwaloryzowanych składek na subkoncie na dzień 31 października 2019 r. wyniosła 28.766,84 złotych. W jego ocenie wysokość emerytury odwołującej została ustalona w prawidłowej kwocie ( odpowiedź na odwołanie z dnia 31 grudnia 2019 r., k. 4 a. s.). Ubezpieczona na rozprawie w dniu 7 września 2020 r. zmodyfikowała swoje roszczenie zawarte w odwołaniu. Odwołująca wniosła o przeliczenie emerytury przy uwzględnieniu okresu zatrudnienia jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą działalność gospodarczą w okresie od 1 sierpnia 1996 r. do 31 grudnia 1998 r., zaliczenie okresu pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy od 1 listopada 2010 r. do dnia 18 listopada 2019 r., w którym nastąpiło ustalenie prawa do emerytury oraz skorygowanie średniego przeciętnego trwania życia na 209 miesięcy.

W oparciu o powyższe ubezpieczona wniosła o wyrównanie wysokości świadczenia od 18 listopada 2019 r. oraz o ustalenie odpowiedzialności organu rentowego ( protokół rozprawy z dnia 7 września 2020 r., k. 31 a. s.). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: N. B. (2), urodzona w dniu (...), była objęta ubezpieczeniem społecznym z tytułu współpracy z W. B. prowadzącym działalność gospodarczą w okresie od 1 sierpnia 1996 r. do 31 grudnia 1998 r. Odwołująca była zgłoszona do ubezpieczeń społecznych z kwotą podstawy wymiaru składek w wysokości 2.567,69 złotych za 1996 r., 6.472,45 złotych za 1997 r. i 8.540,62 złotych za 1998 r. ( pismo z dnia 1 września 2020 r., k. 30 a. s. i potwierdzenie ubezpieczenia osób opłacających składki na własne ubezpieczenia oraz osób z nimi współpracujących, akta ZUS).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych(...) Oddział w W., w odpowiedzi na wniosek odwołującej, wydał decyzję z dnia 18 września 2009 r., znak: (...)-2004, zgodnie z którą ustalił wysokość kapitału początkowego na dzień 1 września 1999 r. na kwotę 54.743,37 złotych. Organ rentowy uwzględnił ubezpieczonej m.in. okres zatrudnienia od 1 sierpnia 1996 r. do 31 grudnia 1998 r. ( wniosek i decyzja organu rentowego z dnia 18 września 2009 r., tom I akt ZUS). N. B. (2) w dniu 4 listopada 2010 r. złożyła również wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy.

Organ rentowy wydając kolejne decyzje przyznawał ubezpieczonej prawo do wnioskowanego świadczenia łącznie na okres od 1 listopada 2010 r. do 18 listopada 2019 r. ( wniosek z dnia 4 listopada 2010 r. oraz decyzje z dnia 13 stycznia 2011 r., 28 grudnia 2011 r., 12 grudnia 2012 r., 9 listopada 2015 r. i 15 listopada 2018 r., k. 1, 49, 66, 76, 87 i nienumerowana tom II akt ZUS). Ze względu na wniosek ubezpieczonej o przyznanie prawa do emerytury, organ rentowy wydał decyzję z dnia 12 listopada 2019 r., znak: (...)-2004 ponownie ustalającą kapitał początkowy na dzień 1 stycznia 1999 r. w kwocie 61.076,07 złotych.

ZUS do ustalenia wartości kapitału początkowego przyjął m.in. średnie dalsze trwanie życia dla odwołującej na 209 miesięcy ( decyzja z dnia 12 listopada 2019 r., tom I akt ZUS). Następnie ZUS wydał zaskarżoną decyzję z dnia 18 listopada 2019 r., znak: (...)zgodnie z którą przyznał odwołującej emeryturę z urzędu od dnia 18 listopada 2019 r., w którym osiągnęła wiek emerytalnym. Jednocześnie z tym dniem ustało ubezpieczonej prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy. Do obliczenia wysokości emerytury przyjęto m.in.

średnie dalsze trwanie życia w wymiarze 260,70 miesięcy. Organ rentowy ustalił wysokość świadczenia na kwotę 1.258,85 złotych na podstawie art. 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych uwzględniając dodatkowo okresową emeryturę kapitałową w kwocie 110,34 złotych. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie zgromadzonego materiału dowodowego w aktach sprawy, w tym w aktach organu rentowego. Treść wynikająca z dokumentów nie była kwestionowana przez strony postępowania, zatem w pełni zasługiwała na objęcie jej walorem wiarygodności.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie N. B. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 listopada 2019 r., znak: (...) jako niezasadne, nie zasługiwało na uwzględnienie. Odwołująca zaskarżając decyzję przyznającą jej emeryturę, wskazywała na błędne obliczenia wynikające z decyzji ustalającej kapitał początkowy. Pełnomocnik odwołującej rozwijając żądania zawarte w odwołaniu w tej kwestii wniósł m.in. o przeliczenie emerytury przy uwzględnieniu okresu zatrudnienia jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą działalność gospodarczą w okresie od 1 sierpnia 1996 r. do 31 grudnia 1998 r.

Kapitał początkowy, zgodnie z treścią art. 173 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz. U. z 2020 r., poz. 53 z późn. zm.) zwanej dalej ,,ustawą" , ustala się dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek. Kapitał początkowy stanowi równowartość kwoty obliczonej według zasad określonych w art. 174 ustawy, pomnożonej przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia, ustalone zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy dla osób w wieku 62 lat (art. 173 ust. 2).

Wartość kapitału początkowego ustala się na dzień wejścia w życie ustawy (art. 173 ust. 3). W myśl art. 174 ust. 1 ustawy kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art. 6;

1) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5;

2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust. 2 (art. 174 ust. 2). Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999r. (art. 174 ust. 3). Jeżeli okres wskazany do ustalenia podstawy wymiaru kapitału początkowego obejmuje rok kalendarzowy, w którym ubezpieczony pozostawał w ubezpieczeniu społecznym na podstawie przepisów prawa polskiego jedynie przez część miesięcy tego roku, do obliczenia stosunku sumy kwot podstaw wymiaru składek i kwot, o których mowa w art. 15 ust. 3, w okresie tego roku do przeciętnego wynagrodzenia, przyjmuje się sumę kwot przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za ten rok kalendarzowy odpowiednią do liczby miesięcy pozostawania w ubezpieczeniu (art. 174 ust. 3b).

W rozpatrywanej sprawie organ rentowy wydając decyzję już z dnia 18 września 2009 r., znak: (...)-2004 uwzględnił okres zatrudnienia odwołującej jako osoby współpracującej z osobą prowadzącą działalność gospodarczą od 1 sierpnia 1996 r. do 31 grudnia 1998 r. W oparciu o powyższe, zaliczenie wyżej wymienionego okresu miało bezpośredni wpływ na wysokość ustalonego kapitału początkowego, a co za tym idzie również emerytury, która została przyznana odwołującej w zaskarżonej decyzji. W związku z tym zarzut ubezpieczonej w tym zakresie nie zasługiwał na uwzględnienie.

Ubezpieczona zażądała również zaliczenia okresu pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy od 1 listopada 2010 r. do dnia 18 listopada 2019 r., do wysokości ustalonej emerytury. Zgodnie z art. 26 ust. 1 ustawy emerytura stanowi równowartość kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia ustalonej w sposób określony w art. 25 przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego, z uwzględnieniem ust. 5 i art. 183. Podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24 ustawy, stanowi kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury oraz zwaloryzowanego kapitału początkowego w art. 173-175.

Emerytury obliczone według zasad określonych w art. 26 powiększa się o kwotę wynikającą z podzielenia składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego po dniu ustalenia prawa do emerytury, o której mowa w art. 24 i 24a, i zwaloryzowanych zgodnie z art. 25 przez wyrażone w miesiącach średnie dalsze trwanie życia ustalone dla wieku danego ubezpieczonego w dniu złożenia wniosku o przeliczenie wysokości emerytury, z uwzględnieniem ust. 4 i 5. Prawo do świadczenia organ rentowy ustalił w oparciu o okresy zatrudnienia odwołującej, których nie kwestionowała w toku postępowania.

W świetle art. 10a ust. 1 ustawy, przy ustalaniu prawa do emerytury na podstawie art. 26b, 27 i 28 osoby, która utraciła prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy przysługującej z Funduszu z powodu odzyskania zdolności do pracy, uwzględnia się również okresy pobierania tej renty, jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7 i 10, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury,w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu. Przepis ten jasno stanowi, że okresy pobierania renty mogą być uwzględnione tylko do prawa, a nie do wysokości świadczenia.

W niniejszej zaś sprawie odwołująca posiada prawo do emerytury. Sąd podzielił bowiem pogląd wyrażony przez Sąd Apelacyjny w Katowicach w wyroku z dnia 8 lutego 2007 r. ( III AUa 829/06), że ratio legis omawianego przepisu jest umożliwienie spełnienia przesłanki stażowej osobie, w przypadku przebywania przez dłuższy czas renty z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i jednoczesnego niespełnienia warunku posiadania wymaganej liczby okresów składkowych i nieskładkowych powodujących odmowę przyznania emerytury. Taki pogląd znajduje potwierdzenie w interpretacji tego przepisu dokonanej przez Sąd Najwyższy z dnia 25 lutego 2008 r. ( I UK 232/07), który stwierdził, że przy ustalaniu prawa do emerytury na podstawie art. 10a ust. 1 w/w ustawy uwzględnia się okresy pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, jeżeli odzyskanie zdolności do pracy nastąpiło po osiągnięciu wieku emerytalnego.

Natomiast ubezpieczona nie odzyskała zdolności, ponieważ prawo do renty przekształciło się w prawo do emerytury powszechnej ze względu na spełnienie wszystkich ustawowych przesłanek do jej otrzymania. Sąd Najwyższy w uzasadnieniu tego wyroku wskazał, że wykładnia językowa art. 10a w/w ustawy prowadzi do wniosku, iż przewidziana w nim możliwość uwzględniania w uprawniającym do emerytury stażu ubezpieczeniowym okresów pobierania renty odnosi się do sytuacji, gdy zainteresowana osoba, pomimo legitymowania się powszechnym wiekiem emerytalnym, traci prawo do dalszego pobierania świadczenia z ubezpieczenia społecznego.

Gdyby chodziło o uwzględnianie przy ustalaniu prawa do emerytury okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, do której prawo zostało utracone w poprzedzającym datę złożenia wniosku o emeryturę „bliżej nieokreślonym czasie przeszłym”, nie byłoby racjonalnego uzasadnienia dla odmowy uwzględniania w uprawniającym do emerytury stażu ubezpieczeniowym okresu pobierania świadczenia rentowego tym osobom, które osiągnęły powszechny wiek emerytalny i nadal zachowują prawo do świadczenia rentowego z uwagi na nieodzyskanie zdolności do pracy.

W takiej sytuacji okres pobierania renty byłby w istocie okresem uwzględnianym przy ustalaniu prawa do świadczenia emerytalnego w każdym przypadku osiągnięcia przez zainteresowaną osobę powszechnego wieku emerytalnego i złożenia wniosku o emeryturę. Sąd Najwyższy skonkludował wobec powyższego, że art. 10a ustawy odnosi się do tej grupy osób, które pomimo osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego nie mogą nadal pobierać świadczenia z ubezpieczenia społecznego, gdyż wskutek odzyskania zdolności do pracy utraciły prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Dlatego okresy pobierania tej renty podlegają w przypadku tych osób uwzględnieniu przy ustalaniu okresów, od których zależy nabycie uprawnień emerytalnych. Sąd doszedł do przekonania, że prawo do emerytury odwołującej nie było uzależnione od okresów, w którym pobierała rentę z tytułu niezdolności do pracy. Zatem w tym zakresie jej odwołanie również podlegało oddaleniu. Ubezpieczona wniosła też o skorygowanie w zaskarżonej decyzji i wyliczenie wysokości emerytury w oparciu o średnie przeciętne trwanie życia w wymiarze 209 miesięcy tak, jak w przypadku ustalenia wysokości kapitału początkowego.

Średnie dalsze trwanie życia jest wielkością statystyczną, która określa przeciętny okres jaki zazwyczaj statystycznie upływa od ustalenia prawa do emerytury do dnia śmierci ubezpieczonego. W gruncie rzeczy chodzi o ustalenie przewidywanego okresu pobierania przez daną osobę emerytury i – tym samym – równomiernego rozłożenia zgromadzonych składek i ewentualnie kapitału początkowego w ramach tego okresu. Średnie dalsze trwanie życia wyrażane jest w miesiącach i ustalane wspólnie dla kobiet i mężczyzn. Okres ten wynika z komunikatu prezesa GUS w sprawie tablicy średniego dalszego trwania życia kobiet i mężczyzn, ogłaszanego corocznie w terminie do 31 marca.

Ogłoszone w ten sposób tablice średniego dalszego trwania życia kobiet i mężczyzn mają zastosowanie do emerytur na przyszłość (przyznawanych od 1 kwietnia do 31 marca następnego roku). Im wskazany tam okres średniego dalszego trwania życia dla osoby w wieku ubezpieczonego przechodzącego na emeryturę jest dłuższy, tym emerytura jest niższa. Oznacza to, że im później nastąpi przejście na emeryturę, tym większa będzie jej wysokość. Przytoczony art. 173 ust. 2 ustawy wskazuje, że kapitał początkowy ustalany jest zawsze na dzień 1 stycznia 1999 r., dlatego do jego obliczenia przyjmuje się średnie dalsze trwanie życia 62-letniej osoby ustalone na dzień 1 stycznia 1999 r., czyli 209 miesięcy.

W niniejszej sprawie należy zaakcentować, że wymaga rozróżnienia średnie dalsze trwanie życia, które przyjmowane jest w decyzji ustalającej wysokość kapitału początkowego od emerytury. W przypadku pierwszego z nich średnie trwanie życia wynosi za każdym razem 209 miesięcy. W przypadku emerytury wymiar ich uzależniony jest od wieku, w którym wnioskujący otrzymuje prawo do tego świadczenia. W okresie, w którym ubezpieczona otrzymała prawo do emerytury, obowiązywał Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 25 marca 2019 r. w sprawie tablicy średniego dalszego trwania życia kobiet i mężczyzn ( M.

P. z 2019 r., poz. 279). Na podstawie art. 26 ust. 4 ustawy ogłoszono tablicę średniego dalszego trwania życia dla kobiet i mężczyzn, stanowiącą załącznik do komunikatu. Zgodnie z nim dla osób, które w momencie przejścia na emeryturę ukończyły 60 lat, średnie dalsze trwanie życia wynosi 260,7 miesięcy. Zatem organ rentowy i w tej kwestii prawidłowo zastosował obowiązujące przepisy prawa, wyliczając wysokość emerytury w oparciu o odpowiedni wymiar średniego dalszego trwania życia ubezpieczonej. Mając na uwadze powyższe należy podkreślić, że organ rentowy właściwie wyliczył wszystkie wartości zarówno do ustalenia wysokości kapitału początkowego, jak i wysokości emerytury odwołującej.

W związku z tym Sąd orzekł na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., jak w sentencji wyroku. Zarządzenie: odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć (...) odwołującej. MK