Legislator Case Law & Legislation
IV U 107/21 AI generated

IV U 107/21 · Sąd powszechny

Case Number IV U 107/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód D. K. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 1 grudnia 2020 roku odmawiającej mu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 9 listopada 2020r. do 8 grudnia 2020 r. W uzasadnieniu powód podniósł, że był niezdolny do pracy w okresach od 8 stycznia do 18 lutego 2020 roku, od 13 marca do 20 maja 2020 roku, od 18 czerwca do 22 września 2020 a także od 9 listopada do 8 grudnia 2020 roku. W uzasadnieniu powód wskazał, iż decyzją z dnia 26.08.2020 roku powodowi odmówiono prawa do wypłaty zasiłku chorobowego, w związku z zaliczeniem niezdolności do pracy do jednego okresu zasiłkowego, który powód przekroczył w dniu 27 sierpnia 2020 roku.

Legislator headnote

AI generated

IV U 107/21 · Sąd powszechny: Skoro powód był zdolny do pracy od dnia 27 sierpnia co najmniej do 28 października to pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem nowej niezdolności do pracy minęło ponad 60 dni. Mając powyższe na uwadze, Sąd uznał, iż brak było materialnej podstawy odmowy powodowi prawa do świadczenia i na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, o czym orzeczono w sentencji wyroku.

Keywords

AI generated
duration of incapacity sufficient earning capacity reinstatement of disability benefits cessation of gainful employment suspension of unemployment benefits rest period
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 107/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ dnia 9 sierpnia 2021 r. Sąd Rejonowy w Świdnicy , IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w osobie SSR Magdaleny Piątkowskiej po rozpoznaniu w dniu 9 sierpnia 2021 r. na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania D. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 1 grudnia 2020 r. , (...) o zasiłek chorobowy zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje powodowi D. K. prawo do zasiłku chorobowego za okres wskazany w zaskarżonej decyzji tj. od 9.11.2020r. do 8.12.2020r.

UZASADNIENIE

Powód D. K. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 1 grudnia 2020 roku odmawiającej mu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 9 listopada 2020r. do 8 grudnia 2020 r. W uzasadnieniu powód podniósł, że był niezdolny do pracy w okresach od 8 stycznia do 18 lutego 2020 roku, od 13 marca do 20 maja 2020 roku, od 18 czerwca do 22 września 2020 a także od 9 listopada do 8 grudnia 2020 roku. W uzasadnieniu powód wskazał, iż decyzją z dnia 26.08.2020 roku powodowi odmówiono prawa do wypłaty zasiłku chorobowego, w związku z zaliczeniem niezdolności do pracy do jednego okresu zasiłkowego, który powód przekroczył w dniu 27 sierpnia 2020 roku.

W związku z tym, powód złożył wniosek o wypłatę świadczenia rehabilitacyjnego od 28 sierpnia 2020 roku- ZUS decyzją z dnia 13 listopada 2020 roku odmówił wypłaty świadczenia stwierdzając, iż powód jest zdolny do pracy. Powód podniósł, że skoro odmówiono mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego od 28 sierpnia 2020 roku, z powodu nieuznania niezdolności do pracy, to przerwa w niezdolności do pracy wynosiła ponad 60 dni, bowiem niezdolność do pracy od 1 września do 22 września 2020 roku, również nie została uznana jako podstawa do wypłaty zasiłku chorobowego przez organ, wobec czego przerwa pomiędzy ostatnią niezdolnością z dnia 27 sierpnia 2020 roku a następną niezdolnością z dnia 9 listopada 2020 wynosi ponad 60 dni, dlatego odmowa wypłaty zasiłku chorobowego za okres od dnia 9 listopada do 8 grudnia 2020 roku zdaniem powoda była bezzasadna.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania oraz zasądzenie od ubezpieczonej na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 180 zł. W uzasadnieniu Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że ubezpieczony wykorzystał pełny ustawowy okres zasiłkowy w dniu 27 sierpnia 2020 r., będąc niezdolnym do prowadzenia działalności gospodarczej również w okresie od 1września 2020 r, do 22 września 2020 r. Pomiędzy okresem kolejnej niezdolności do pracy spowodowanej tą samą a zakończeniem okresu poprzedniego takiej niezdolności, nie wystąpiła bowiem przerwa wynosząca przynajmniej 60 dni.

W toku postępowania Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Powód podlega ubezpieczeniu jako osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą. W okresie od 8 stycznia do 18 lutego 2020 rok a także od 13 marca do 20 maja 2020 roku oraz od 18 czerwca do 31 sierpnia powód był niezdolny do pracy z powodu tej samej choroby. W dniu 27 sierpnia 2020 roku powód wyczerpał 182 dniowy okres zasiłkowy. Dowód: akta ZUS w załączeniu Od dnia 28 sierpnia 2020r. powód był zdolny do pracy. Nie stwierdzono u niego takiego upośledzenia czynności organizmu, które uzasadniałoby niezdolność do pracy zgodnej z poziomem kwalifikacji.

Stan taki istniał jeszcze co najmniej do 28.10.2020r. , co stwierdził w bezpośrednim badaniu powoda oraz na podstawie analizy dokumentacji medycznej Lekarz Orzecznik ZUS, a następnie Komisja Lekarska ZUS. Dowód: - akta ZUS w załączeniu, szczególnie orzeczenie lekarza orzecznika ZUS z dnia 14.10.2020r. oraz orzeczenie komisji lekarskiej ZUS nr (...) z dnia 28.10.2020r. Od dnia 9 listopada 2020r. do dnia 22 listopada 2020r.powód był niezdolny do pracy. Dowód: akta ZUS w załączeniu Ustaleń stanu faktycznego sąd dokonał w oparciu o dokumenty zebrane w akta organu rentowego, opierając się w zakresie stanu zdrowia powoda na zebranej dokumentacji medycznej i wiedzy medycznej lekarzy biorących udział w ocenie zdolności powoda do pracy od dnia 28 sierpnia 2020r. albowiem powód nie kwestionował tych okoliczności, a strona pozwana – wbrew wynikającym z tych dokumentów faktów postawiła jedynie nie poparte dowodami twierdzenie, że powód nie był niezdolny do pracy co nie jest równoznaczne z odzyskaniem zdolności do pracy.

Jednakże z szeroko uzasadnionych powołanych w uzasadnieniu orzeczeń LO i KL ZUS wynika jednoznacznie, iż powód odzyskał zdolność do pracy. W tej sytuacji sąd uznał, iż nie ma potrzeby powoływać biegłych sądowych albowiem dokumenty były jasne, jednoznaczne, stanowisko w nich wyrażone pochodziło od osób posiadających wiedzę medyczną, a strona przeciwna ( powód) nie podważała tych ustaleń po otrzymaniu orzeczenia Komisji Lekarskiej ZUS. Z racji tego, że zdolność powoda do pracy nie została w żadnym z orzeczeń zamknięta żadną datą uznano, iż co najmniej do dnia 28.10.2020r. powód był zdolny do pracy.

W tak ustalonym stanie faktycznym sąd zważył: Odwołanie podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z przepisem art. 6 ust 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby nie dłużej jednak niż przez 182 dni (art. 8 cyt. ustawy). Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 2 cyt. ustawy do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy, spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni.

Skoro powód był zdolny do pracy od dnia 27 sierpnia co najmniej do 28 października to pomiędzy ustaniem poprzedniej a powstaniem nowej niezdolności do pracy minęło ponad 60 dni. Mając powyższe na uwadze, Sąd uznał, iż brak było materialnej podstawy odmowy powodowi prawa do świadczenia i na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję, o czym orzeczono w sentencji wyroku.