Legislator Case Law & Legislation
VII U 1536/20 AI generated

VII U 1536/20 · Sąd powszechny

Case Number VII U 1536/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

W dniu 13 listopada 2020r. H. J. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 30 września 2020r., znak (...), odmawiającej prawa do przeliczenia emerytury, wnosząc o jej zmianę poprzez ustalenie, że ma prawo do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu świadczenia pracy w Przedsiębiorstwie (...) sp. z o.o. od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. Ubezpieczona zarzuciła organowi rentowemu, że niesłusznie obciążył ją konsekwencjami nieuiszczenia składek, w sytuacji gdy obowiązek ten obciążał pracodawcę, a ponadto nieuwzględnienie dowodów w postaci umowy o pracę, świadectwa pracy, wpisu w dowodzie osobistym i adnotacji o zatrudnieniu w legitymacji ubezpieczeniowej i w konsekwencji wadliwe ustalenie, że nie świadczyła pracy na rzecz Przedsiębiorstwa (...) sp. z o.o. od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. ( odwołanie z dnia 10 listopada 2020r., k. 3 - 4 a.s.).

Legislator headnote

AI generated

VII U 1536/20 · Sąd powszechny: Dla uznania okresu zatrudnienia wykonywanego przed wejściem w życie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych za okres składkowy w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 2 i art. 6 ust. 2 tej ustawy, nie jest zatem wymagane wykazanie przez osobę ubiegającą się o emeryturę lub rentę opłacania przez pracodawcę składek na pracownicze ubezpieczenie społeczne (wyrok Sądu Najwyższego z 8 sierpnia 2017r., I UK 310/16). Uwzględniając zaprezentowane poglądy judykatury, Sąd ocenił, że brak zgłoszenia H.

Keywords

AI generated
employment reference certificate of earnings sufficient earning capacity determination of work incapacity employment status qualification unemployment insurance administrative body

Cited Case Law

AI generated
I UK 205/05
uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 11 maja 1994r., II UZP 5/94, również: wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 24 marca 1995r., II URN 7/95; z dnia 23 marca 1999r., II UKN 535/98; z dnia 14 marca 2006r., I UK 205/05; z dnia 6 kwietnia 2007r.
II UK 185/06
Wyrok z dnia 6 kwietnia 2007 r.
I UK 310/16
Decyzją z dnia 10 maja 2013 r.
AI generated
III U 189/13
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
IV U 204/13
Decyzją z dnia (...)r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił wnioskodawcy J. M. przyznania prawa do emerytury na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.), w zw. z par. 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 7.02.1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. nr 8 poz.43 ), ponieważ wnioskodawca nie wykazał na dzień 1.01.1999 r. co najmniej 15-letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach. Do tej kategorii zatrudnienia nie zaliczył okresu pracy wnioskodawcy w Odlewni (...) w S. , od dnia(...) r., gdyż zakład pracy wystawiając świadectwo pracy, nie przytoczył pełnej treści pozycji określającej charakter pracy, zgodnie z Rozporządzeniem RM oraz nie określił dokładnych okresów zatrudnienia wnioskodawcy na wyszczególnionych w świadectwie stanowiskach.
V U 407/13
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
IV U 310/22
Decyzją z 18.05.2022r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł.
IV U 917/23
po dniu 31 grudnia 2008r. nie wykonywała pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3; w dniu wejścia w życie ustawy miała wymagany w przepisach, o których mowa w pkt 2, okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3. W art. 3 ustawy wskazano, że prace w szczególnych warunkach to prace związane z czynnikami ryzyka, które z wiekiem mogą z dużym prawdopodobieństwem spowodować trwałe uszkodzenie zdrowia, wykonywane w szczególnych warunkach środowiska pracy, determinowanych siłami natury lub procesami technologicznymi, które mimo zastosowania środków profilaktyki technicznej, organizacyjnej i medycznej stawiają przed pracownikami wymagania przekraczające poziom ich możliwości, ograniczony w wyniku procesu starzenia się jeszcze przed osiągnięciem wieku emerytalnego, w stopniu utrudniającym ich pracę na dotychczasowym stanowisku; wykaz prac w szczególnych warunkach określa załącznik nr 1 do ustawy.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 maja 2021 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: sędzia Agnieszka Stachurska Protokolant: sekretarz sądowy Anna Bańcerowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 28 maja 2021 r. w Warszawie sprawy H. J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. o przeliczenie emerytury na skutek odwołania H. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 30 września 2020 r. znak (...) 1. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje H. J. prawo do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu zatrudnienia od 5 września 1990 r. do 30 czerwca 1991 r., 2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. na rzecz H. J. kwotę 180,00 zł (sto osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. sędzia Agnieszka Stachurska

UZASADNIENIE

W dniu 13 listopada 2020r. H. J. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. z dnia 30 września 2020r., znak (...), odmawiającej prawa do przeliczenia emerytury, wnosząc o jej zmianę poprzez ustalenie, że ma prawo do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu świadczenia pracy w Przedsiębiorstwie (...) sp. z o.o. od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. Ubezpieczona zarzuciła organowi rentowemu, że niesłusznie obciążył ją konsekwencjami nieuiszczenia składek, w sytuacji gdy obowiązek ten obciążał pracodawcę, a ponadto nieuwzględnienie dowodów w postaci umowy o pracę, świadectwa pracy, wpisu w dowodzie osobistym i adnotacji o zatrudnieniu w legitymacji ubezpieczeniowej i w konsekwencji wadliwe ustalenie, że nie świadczyła pracy na rzecz Przedsiębiorstwa (...) sp. z o.o. od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. ( odwołanie z dnia 10 listopada 2020r., k. 3 - 4 a.s.).

W odpowiedzi na odwołanie z dnia 8 grudnia 2020r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., a uzasadniając swe stanowisko wskazał, że H. J. pobiera emeryturę przyznaną decyzją z 21 maja 2019r., obliczoną w oparciu o art. 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych oraz okresową emeryturę kapitałową. Zaskarżoną decyzją odmówiono ubezpieczonej prawa do przeliczenia emerytury, ponieważ pracodawca Przedsiębiorstwo (...) sp. z o.o. nie figurował w kartotece płatników jako płatnik we wskazanym okresie, wobec czego nie można było potwierdzić, że ubezpieczona podlegała ubezpieczeniom społecznym.

Organ rentowy podkreślił ponadto, że dokumenty złożone przez ubezpieczoną w toku postępowania administracyjnego, w tym informacja z Archiwum Dokumentacji Osobowej i Płacowej w M., nie były wystarczające do przyjęcia okresu od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. za udowodniony. Według organu rentowego na uwzględnienie nie zasługuje w szczególności świadectwo pracy, ponieważ wskazano w nim błędną datę urodzenia H. J. ( odpowiedź na odwołanie z dnia 8 grudnia 2020r., k. 24 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

H. J. w dniu 5 września 1990r. zawarła umowę o pracę z Przedsiębiorstwem (...) sp. z o.o. z siedzibą w Ł. Oddział w W.. Na jej podstawie była zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku sprzedawca w sklepie mięsno-wędliniarskim w W. przy ul. (...). Umowa o pracę została rozwiązana z dniem 30 czerwca 1991r. na podstawie porozumienia stron. W tym czasie wraz z ubezpieczoną pracowała W. U., osoba o imieniu F., a także mąż ubezpieczonej, który nie podpisał ze spółką umowy. W związku z ustaniem zatrudnienia wystawiono H.

J. świadectwo pracy, w którym omyłkowo została podana błędna data urodzenia – zamiast daty(...) wpisano datę(...) W trakcie trwania stosunku pracy ubezpieczona uzyskała w dowodzie osobistym oraz w legitymacji ubezpieczeniowej potwierdzenie zatrudnienia w ww. spółce ( świadectwo pracy, k. 6 a.s., umowa o pracę z dnia 5 września 1990r., k. 7 a.s., legitymacja ubezpieczeniowa, k. 8 - 17 a.s., kopie dowodu osobistego, k. 18 – 23 a.s., zeznania świadka W. U., k. 41 a.s., zeznania ubezpieczonej, k. 41 verte a.s.). W dniu 6 maja 2019 roku ubezpieczona złożyła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. wniosek o emeryturę.

Decyzją z 21 maja 2019r., znak: (...), organ rentowy przyznał ubezpieczonej emeryturę od 20 maja 2019r., tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego, zaś wydaną tego samego dnia decyzją, znak: (...), ustalił wysokość okresowej emerytury kapitałowej ( wniosek o emeryturę, k. 1 – 3 akt emerytalnych; decyzja z 21 maja 2019r., znak (...), k. 12 – 13 akt emerytalnych, decyzja z 21 maja 2019r., znak (...) , k. 14 - 15 a.e.). W dniu 23 września 2019r. H. J. wniosła o ponowne obliczenie emerytury z uwzględnieniem przeliczonego kapitału początkowego, załączając m.in. legitymację ubezpieczeniową z pieczątką Przedsiębiorstwa (...) sp. z o.o. z 27 maja 1991r. oraz świadectwo pracy wystawione przez ww. pracodawcę ( wniosek o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno-rentowego, k. 24 akt emerytalnych; załączniki do wniosku, k. 25 - 36 akt emerytalnych).

W dniu 15 listopada 2019r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. wydał decyzję o ponownym ustaleniu kapitału początkowego, znak: (...), w której nie uwzględnił okresu od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. z uwagi na brak numeru (...) Przedsiębiorstwa (...) i błędną datę urodzenia H. J. wskazaną w świadectwie pracy ( decyzja z dnia 15 listopada 2019r., k. 35 akt kapitałowych). Następnie w decyzji z 26 listopada 2019r., znak: (...), organ rentowy dokonał przeliczenia emerytury ubezpieczonej, uwzględniając kapitał początkowy ponownie wyliczony w decyzji z 15 listopada 2019r. ( decyzja z dnia 26 listopada 2019r., k. 39-40 akt emerytalnych).

W dniu 9 grudnia 2019r. ubezpieczona złożyła w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. kopię dowodu osobistego zawierającego adnotację o zatrudnieniu w P.W. (...) sp. z o.o. od 5 września 1990r. i zwolnieniu w dniu 30 czerwca 1991r. W dniu 13 grudnia 2019r. pracownik Zakładu poinformował ubezpieczoną telefonicznie, że w celu uwzględnienia okresu pracy u wskazanego pracodawcy należy dostarczyć (...) firmy lub dokumenty z archiwum, np. listę płac ( kserokopia dowodu osobistego, k. 41-42 akt emerytalnych, notatka, k. 42 verte akt emerytalnych).

W dniu 19 maja 2020 roku H. J. ponownie wystąpiła do organu rentowego o obliczenie wysokości emerytury, dołączając do wniosku świadectwo pracy, umowę o pracę z 5 września 1990r. zawartą na czas nieokreślony oraz informację o nieodnalezieniu przechowawcy dokumentacji pracowniczej Przedsiębiorstwa (...) sp. z o.o. ( wniosek z załącznikami, k. 48 - 56 akt emerytalnych). Organ rentowy ustalił, że Przedsiębiorstwo (...) sp. z o.o. figuruje jako płatnik składek w wykazie ZUS od stycznia 1992 roku, nie udało się więc potwierdzić ubezpieczenia H.

J. w okresie od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. ( pismo, k. 60 akt emerytalnych). W związku z tym decyzją z 30 września 2020r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. odmówił H. J. prawa do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem zatrudnienia w okresie od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. w Przedsiębiorstwie (...) Sp. z o.o. ( decyzja z dnia 30 września 2020r., k. 61 akt emerytalnych). Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił na podstawie powołanych dokumentów, które nie budziły wątpliwości co do ich wiarygodności.

Wprawdzie w świadectwie pracy z 30 czerwca 1991r., w oparciu o które ZUS odmówił przeliczenia emerytury, wpisana została błędna data urodzenia H. J., ta okoliczność nie czyni jednak tego dokumentu niewiarygodnym i nie odbiera mu mocy dowodowej z powodów, które zostaną omówione w dalszej części. Podstawę ustaleń faktycznych stanowiły również zeznania świadka W. U. oraz zeznania ubezpieczonej, którym Sąd dał wiarę, ponieważ są spójne, a poza tym ich treść odpowiada temu na co wskazują świadectwo pracy, legitymacja ubezpieczeniowa, umowa o pracę oraz wpisy w dowodzie osobistym ubezpieczonej.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Organ rentowy odmawiając ubezpieczonej prawa do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) sp. z o.o. w okresie od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. powołał się na okoliczność, że ww. pracodawca nie figuruje w kartotekach ZUS jako płatnik składek we wskazanym okresie. Jeśli chodzi natomiast o dokumenty, które przedstawiła ubezpieczona, potwierdzające jej zatrudnienie we wskazanej spółce w wymienionym okresie, to organ rentowy powołał się na okoliczność błędnej daty urodzenia podanej w świadectwie pracy.

Odnosząc się do odmowy przeliczenia emerytury ubezpieczonej z uwagi niefigurowanie Przedsiębiorstwa (...) sp. z o.o. w kartotekach płatników składek przed styczniem 1992r., wskazać należy, że brak zgłoszenia przez pracodawcę do ubezpieczenia społecznego i nieopłacenie za pracownika składek na to ubezpieczenie nie może skutkować nieuwzględnieniem takich okresów pracy. Zgodnie z utrwalonym stanowiskiem prezentowanym w orzecznictwie, o kwalifikacji danego okresu zatrudnienia jako składkowego decyduje sam fakt wykonywania pracy, chociażby pracodawca nie odprowadził za ubezpieczonego składek na ubezpieczenie społeczne.

Wynika to z tego, że przy ustalaniu prawa do świadczeń emerytalno-rentowych (w konsekwencji także przy ustaleniu kapitału początkowego) uwzględnia się okresy podlegania ubezpieczeniu, nawet bez składki, a pracownika nie można obciążać ujemnymi skutkami zaniedbań pracodawcy w zakresie opłacania składek (zob. uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 11 maja 1994r., II UZP 5/94, również: wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 24 marca 1995r., II URN 7/95; z dnia 23 marca 1999r., II UKN 535/98; z dnia 14 marca 2006r., I UK 205/05; z dnia 6 kwietnia 2007r. ,II UK 185/06).

Dla uznania okresu zatrudnienia wykonywanego przed wejściem w życie ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych za okres składkowy w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 2 i art. 6 ust. 2 tej ustawy, nie jest zatem wymagane wykazanie przez osobę ubiegającą się o emeryturę lub rentę opłacania przez pracodawcę składek na pracownicze ubezpieczenie społeczne (wyrok Sądu Najwyższego z 8 sierpnia 2017r., I UK 310/16). Uwzględniając zaprezentowane poglądy judykatury, Sąd ocenił, że brak zgłoszenia H.

J. do ubezpieczeń społecznych nie może być podstawą odmowy uznania okresu jej pracy w Przedsiębiorstwie (...) sp. z o.o. Powodem takiej odmowy nie mogła być również okoliczność wpisania błędnej daty urodzenia w świadectwie pracy przedstawionym przez ubezpieczoną, potwierdzającym okres jej zatrudnienia od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. W tym zakresie istotne jest to, że ubezpieczona, poza świadectwem pracy, przedstawiła inne dowody na okoliczność zatrudnienia w ww. okresie, w tym umowę o pracę z 5 września 1990r., która potwierdza podjęcie zatrudnienia w tej dacie.

Wprawdzie w umowie o pracę, która została zawarta na czas nieokreślony nie ma daty zakończenia stosunku pracy, taka data wynika jednak z dowodu osobistego, w którym w przeszłości dokonywano adnotacji o zatrudnieniu. Takie adnotacje w dowodzie osobistym H. J. zamieściło również Przedsiębiorstwo (...) sp. o.o., które potwierdziło datę przyjęcia do pracy – 5 września 1990r. oraz datę zwolnienia – 30 czerwca 1991r. Kolejnym dowodem, z którego wynika fakt zatrudnienia ubezpieczonej u ww. pracodawcy jest legitymacja ubezpieczeniowa.

Co prawda w legitymacji w części, która zawiera poświadczenie o okresach zatrudnienia i zarobkach ubezpieczonego nie ma adnotacji o pracy w ww. spółce. Jednak w legitymacji w części, w której pracodawcy potwierdzali uprawnienia do świadczeń leczniczych, z datą 27 maja 1991r. dokonała wpisu osoba reprezentująca P.W. (...) sp. z o.o. Również świadek W. U., zatrudniona u tego samego pracodawcy, potwierdziła fakt pracy ubezpieczonej we wskazanej spółce. Wprawdzie nie pamiętała dokładnych dat, ale samą okoliczność pracy H. J. na rzecz tego podmiotu potwierdziła.

Ostatnim dowodem, w najpełniejszym zakresie oddającym zatrudnienie w spornym okresie, bo zawierającym wszystkie dane niezbędne do ustalenia m.in. okresu zatrudnienia, wymiaru czasu pracy, pracodawcy itp., jest świadectwo pracy. Dane w tym dokumencie zamieszczone związane ze stosunkiem pracy są zbieżne z tym co wynika z pozostałych omówionych dokumentów oraz zeznań świadka i ubezpieczonej. Jedynie data urodzenia H. J. jest wadliwa, na co wskazał ZUS. Odnosząc się do tej kwestii, należy zwrócić uwagę na kilka okoliczności. Po pierwsze, pozostałe dowody, tak z dokumentów, jak i osobowe – w sytuacji, gdyby wykluczyć świadectwo pracy – są i tak wystarczające, aby sporny okres zatrudnienia ubezpieczonej uwzględnić.

Po drugie, data urodzenia nie jest jedyną daną osobową pozwalającą na identyfikację konkretnej osoby. Jeśli ta data, tak jak w analizowanym przypadku jest błędna, to aby zidentyfikować tego, kogo dokument dotyczy, trzeba uwzględnić, porównać inne dane osobowe jak adres, imiona rodziców bądź jednego z nich itp. W świadectwie pracy z 30 czerwca 1991r. nie ma wskazanego adresu zamieszkania H. J., podane jest jednak imię ojca, które jest tożsame z imieniem, jakie nosił ojciec ubezpieczonej. Po trzecie, błąd w dacie urodzenia nie polega na tym, że wpisano dzień, miesiąc czy rok urodzin, które byłyby zupełnie rozbieżne z rzeczywistymi danymi (np. zamiast 12 dnia - 23 dzień, czy zamiast roku 1959 – rok 1963 itd.).

W dacie urodzenia ubezpieczonej, która co do roku i miesiąca jest zgodna z rzeczywistością, nie dodano jedynie cyfry 0 po cyfrze 2. To wskazuje na omyłkę, ludzki błąd, który został popełniony przez osobę wystawiającą dokument. O takim właśnie błędzie może świadczyć okoliczność, że P.W. (...) sp. o.o. to nie był jedyny pracodawca, który tego rodzaju błąd popełnił. Również w świadectwie pracy z 30 sierpnia 1990r. (k. 4 akt kapitałowych) podano taką właśnie datę urodzenia ubezpieczonej – 2 maja 1959r. Mając na względzie powołane okoliczności, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W. poprzez przyznanie H.

J. prawa do przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu zatrudnienia od 5 września 1990r. do 30 czerwca 1991r. O kosztach zastępstwa procesowego Sąd Okręgowy orzekł mając na względzie zasadę odpowiedzialności za wynik procesu określoną w art. 98 § 1 i 2 k.p.c. Ich wysokość została ustalona zgodnie z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015r. poz. 1800).