Legislator Case Law & Legislation
VII U 871/21 AI generated

VII U 871/21 · Sąd powszechny

Case Number VII U 871/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

P. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) w W. z 14 maja 2021 r., znak (...), odmawiającej przyznania jej prawa do świadczenia wyrównawczego i wniosła o jej zmianę poprzez przyznanie jej prawa do ww. świadczenia. W uzasadnieniu stanowiska odwołująca się podkreśliła, że jest ona osobą represjonowaną, gdyż wraz z rodziną została przewieziona do S., gdzie przebywała 6 lat w okresie od 1940 r. do 1946 r. oraz posiada legitymację o niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego (odwołanie, k. 3 a.s.).

Legislator headnote

AI generated

VII U 871/21 · Sąd powszechny: Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania. Uzasadniając stanowisko organ rentowy wskazał, że 10 maja 2021 r. J. P. złożyła wniosek o świadczenie wyrównawcze dla działacza opozycji antykomunistycznej/ osoby represjonowanej z powodów politycznych. Organ rentowy powołał się także na brzmienie art. 10d ust. 2 i ust. 3 ustawy z 20 marca 2015 r. o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych, który wskazuje, że do wniosku o świadczenie dołącza się dokumenty potwierdzające nadanie statusu działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych.

Keywords

AI generated
reinstatement of refugee status reapplication for disability benefits temporary protection for Ukrainians ukrainian nationals post-flight political activities deportation despite health issues
AI generated
VII U 822/20
G. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)w W. z 2 marca 2020 r., znak (...), odmawiającej przyznania mu prawa do dodatku do renty inwalidzkiej i wniósł o jej zmianę poprzez przyznanie mu prawa do dodatku od 10 maja 2019 r. W uzasadnieniu stanowiska odwołujący sie wskazał, że organ rentowy wydał 2 marca 2020 r. decyzję o podwyższeniu przysługującej mu renty do kwoty 2.745,83zł i pominął przysługujące mu uprawnienie do dodatku do renty inwalidzkiej w wysokości 850 zł. Odwołujący podkreślił, że podstawę prawną tego dodatku stanowi art. 12a ustawy z 29 maja 1974 r. o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych i ich rodzin, zgodnie z którym dodatek należy się do każdej renty inwalidzkiej (odwołanie, k. 3-4 a.s.).
VIII U 1891/24
Sygn. akt VIII U 1891/24 Decyzją z 23 października 2024r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił A. S. prawa do dodatku kombatanckiego wraz z ryczałtem energetycznym, wobec niewykazania statusu kombatanta bądź innej osoby uprawnionej będącej ofiarą represji wojennych i okresu powojennego, na podstawie uprawnień nadanych decyzją Szefa Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, określonych w ustawie o kombatantach. W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany i przyznania dodatku kombatanckiego wraz z ryczałtem energetycznym, powołując się na dołączone do wniosku dokumenty.
III U 665/16
Decyzją z dnia 12.08.2016r.
III AUa 1077/12
Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w W.
II AKa 16/25
Sąd Okręgowy w Jeleniej Górze wyrokiem z 7 listopada 2024 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

sygn. akt VII U 871/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 29 lipca 2021 r. Sąd Okręgowy Warszawa-Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący SSO Małgorzata Kosicka po rozpoznaniu 29 lipca 2021 r. na posiedzeniu niejawnym odwołania J. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) w W. z 14 maja 2021 r., znak (...) o świadczenie wyrównawcze zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje J. P. prawo do świadczenia wyrównawczego od maja 2021 r. sygn. akt VII U 871/21

UZASADNIENIE

J. P. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych(...) w W. z 14 maja 2021 r., znak (...), odmawiającej przyznania jej prawa do świadczenia wyrównawczego i wniosła o jej zmianę poprzez przyznanie jej prawa do ww. świadczenia. W uzasadnieniu stanowiska odwołująca się podkreśliła, że jest ona osobą represjonowaną, gdyż wraz z rodziną została przewieziona do S., gdzie przebywała 6 lat w okresie od 1940 r. do 1946 r. oraz posiada legitymację o niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego (odwołanie, k. 3 a.s.).

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania. Uzasadniając stanowisko organ rentowy wskazał, że 10 maja 2021 r. J. P. złożyła wniosek o świadczenie wyrównawcze dla działacza opozycji antykomunistycznej/ osoby represjonowanej z powodów politycznych. Organ rentowy powołał się także na brzmienie art. 10d ust. 2 i ust. 3 ustawy z 20 marca 2015 r. o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych, który wskazuje, że do wniosku o świadczenie dołącza się dokumenty potwierdzające nadanie statusu działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych.

Ponadto organ rentowy zaznaczył, że zgodnie z art. 5 ust. 1 ww. ustawy status działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych potwierdza, w drodze decyzji administracyjnej, Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych przeciwko Narodowi Polskiemu. Wobec powyższego, w ocenie organu rentowego, z uwagi na fakt, że odwołująca do wniosku nie załączyła dokumentów potwierdzających status działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych zaskarżona decyzja jest prawidłowa (odpowiedź na odwołanie, k. 5 a.s.).

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: J. P. urodzona (...) decyzją Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 10 maja 1993 r. ma przyznaną emeryturę od 3 marca 1993 r. (decyzja ZUS z 10 maja 1993 r., k. 14 tom I a.e.). 9 czerwca 1993 r. Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych wydał zaświadczenie stwierdzające, że J. P. w okresie od kwietnia 1940 r. do marca 1946 r. łącznie przez okres 6 lat była deportowana do (...). Zaświadczenie uprawnia do ulg i świadczeń określonych w ustawie z 24 stycznia 1991 r. o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego (Dz.

U. nr 17 poz. 75 z późn. zm.). Powyższe okoliczności zostały potwierdzone dodatkowo pismem Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych z 22 lipca 2021 r., w którym organ ten wskazał, że J. P. posiada status osoby represjonowanej z tytułu przymusowej deportacji do ZSRR w okresie od kwietnia 1940 r. do marca 1946 r. (zaświadczenie nr (...), k. 18 – 19 tom I a.e., pismo Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych z 22 lipca 2021 r., k. 12 a.s.). 10 maja 2021 r. J. P. złożyła w ZUS wniosek o przyznanie świadczenia wyrównawczego dla osoby represjonowanej.

Do przedmiotowego wniosku J. P. dołączyła m.in. wyciąg z archiwum państwowego dotyczący wwiezienia jej wraz z rodziną do ZSRR w 1940 r., a także kserokopię zaświadczenia Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych z 9 czerwca 1993 r. (wniosek z 10 maja 2021 r. wraz z załącznikami, k. 54-59 a.e.). 14 maja 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) w W. wydał decyzję, znak (...) w której odmówił J. P. prawa do świadczenia wyrównawczego ponieważ nie posiada statusu działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych (decyzja ZUS - k. 60 a.e.).

Powyższy stan faktyczny sąd ustalił na podstawie w/w dokumentów zgromadzonych w aktach sprawy, w tym w aktach rentowych odwołującej się. W ocenie sądu, zgromadzony materiał dowodowy jest wystarczający do wydania orzeczenia na posiedzeniu niejawnym, na podstawie art. 148 1§ 1 k.p.c., albowiem sąd uznał - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie J. P. było uzasadnione. Zgodnie z art. 10a ustawy z 20 marca 2015 r. o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1255) prawo do świadczenia wyrównawczego przysługuje osobie uprawnionej pobierającej emeryturę lub rentę inwalidzką albo rentę z tytułu niezdolności do pracy albo rentę rodzinną, zwaną dalej "rentą", w kwocie niższej niż 2450 zł miesięcznie. Świadczenie wyrównawcze przysługuje w kwocie stanowiącej różnicę pomiędzy kwotą, o której mowa w ust. 1, a kwotą emerytury lub renty (ust. 2).

Osobą uprawnioną w myśl ww. ustawy jest działacz opozycji antykomunistycznej lub osoba represjonowana z powodów politycznych o potwierdzonym statusie działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych (art. 7 ust.). Status działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych potwierdza, w drodze decyzji administracyjnej, Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych po stwierdzeniu przez Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej - Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu (art. 5 ust. 1).

W ocenie sądu, treść art. 10a ust. 1 ww. ustawy nie pozostawia przy tym wątpliwości, że warunkiem przyznania świadczenia wyrównawczego jest fakt pobierania przez wnioskodawcę konkretnych, sprecyzowanych w tym przepisie świadczeń oraz posiadanie statusu działacza opozycji antykomunistycznej lub osoby represjonowanej z powodów politycznych. Odwołująca ma przyznane prawo do emerytury na podstawie decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 10 maja 1993 r., a ponadto posiada status osoby represjonowanej z powodów politycznych w z tytułu przymusowej deportacji do ZSRR w okresie od kwietnia 1940 r. do marca 1946 r. stwierdzonego zaświadczeniem nr (...) wydanym na podstawie decyzji Kierownika Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych z 9 czerwca 1993 r. w związku z realizacją ustawy z 24 stycznia 1991 r. o kombatantach oraz niektórych osobach będących ofiarami represji wojennych i okresu powojennego.

W kontekście powyższego sąd stanął na stanowisku, że odwołująca spełnia wszystkie warunki uprawniające do przyznania jej prawa do świadczenia wyrównawczego zgodnie z art. 10a ust. 1 ww. ustawy. Z kolei, zgodnie z art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U z 2021r. poz. 291) świadczenia wypłaca się, poczynając od dnia powstania prawa do świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek. Mając na względzie powyższe ustalenia, sąd na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał J.

P. prawo do świadczenia wyrównawczego od maja 2021 r.