Legislator Case Law & Legislation
VII U 741/20 AI generated

VII U 741/20 · Sąd powszechny

Case Number VII U 741/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

L. w dniu 9 października 2019 r. złożyła odwołanie od orzeczenia komisji lekarskiej ZUS z dnia 16 września 2019 r., nr: (...). Odwołująca wskazała, że zdiagnozowano u niej nerwicę lękową i depresję, które utrzymują się od 1977 r. Zdaniem ubezpieczonej nie może podjąć żadnej pracy, ponieważ stan zdrowia nie pozwala jej egzystować ( odwołanie z dnia 9 października 2019 r., k. 3 a. s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie z dnia 17 października 2019 r. wniósł o odrzucenie odwołania na podstawie art. 199 § 1 pkt 1 k.p.c. w związku z art. 477 10 § 1 k.p.c. W uzasadnieniu odpowiedzi na odwołanie podniósł, że z treści wniesionego odwołania wynika, iż ubezpieczona odwołuje się od orzeczenia komisji lekarskiej ZUS z dnia 16 września 2019 r., które nie stanowi decyzji.

Legislator headnote

AI generated

art. 199 § 1 pkt 1 k.p.c; VII U 741/20 · Sąd powszechny: renta socjalna okresowa - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest okresowa. Renta socjalna okresowa przysługuje przez okres wskazany w decyzji jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, zwanego dalej "Zakładem". W myśl art. 5 ustawy socjalnej, ustalenia całkowitej niezdolności do pracy dokonuje lekarz orzecznik Zakładu na zasadach i w trybie określonych w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz. U. z 2020 r., poz. 53 z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą emerytalną”.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits reapplication for disability pension suspension of pension psychiatric work incapacity leave on social grounds occupational disability pension

Cited Legislation

AI generated
art. 199 § 1 pkt 1 k.p.c
wniósł o odrzucenie odwołania na podstawie art. 199 § 1 pkt 1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 741/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 stycznia 2021 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Monika Rosłan- Karasińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 18 stycznia 2021 r. w Warszawie sprawy M. L. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o rentę socjalną na skutek odwołania M. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 18 września 2019 r. znak: (...) oddala odwołanie. Sygn. akt VII U 741/20

UZASADNIENIE

M. L. w dniu 9 października 2019 r. złożyła odwołanie od orzeczenia komisji lekarskiej ZUS z dnia 16 września 2019 r., nr: (...). Odwołująca wskazała, że zdiagnozowano u niej nerwicę lękową i depresję, które utrzymują się od 1977 r. Zdaniem ubezpieczonej nie może podjąć żadnej pracy, ponieważ stan zdrowia nie pozwala jej egzystować ( odwołanie z dnia 9 października 2019 r., k. 3 a. s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie z dnia 17 października 2019 r. wniósł o odrzucenie odwołania na podstawie art. 199 § 1 pkt 1 k.p.c. w związku z art. 477 10 § 1 k.p.c. W uzasadnieniu odpowiedzi na odwołanie podniósł, że z treści wniesionego odwołania wynika, iż ubezpieczona odwołuje się od orzeczenia komisji lekarskiej ZUS z dnia 16 września 2019 r., które nie stanowi decyzji.

Organ rentowy uznał, że zaskarżone orzeczenie nie może być przedmiotem odwołania, a co za tym idzie należy je odrzucić, ponieważ droga sądowa jest niedopuszczalna ( odpowiedź na odwołanie z dnia 17 października 2019 r., k. 4 a. s.). Sąd początkowo odrzucił odwołanie, lecz na skutek zażalenia ubezpieczonej, Sąd II instancji uchylił zaskarżone postanowienie i nakazał prowadzenie postępowania dowodowego w niniejszej sprawie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: M. L. w dniu 3 lipca 2019 r. złożyła wniosek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o rentę socjalną ( wniosek z dnia 3 lipca 2019 r., akta ZUS).

W toku postępowania wyjaśniającego lekarz orzecznik ZUS orzeczeniem z dnia 1 sierpnia 2019 r. uznał, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy. Na skutek sprzeciwu odwołującej z dnia 26 sierpnia 2019 r. komisja lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 16 września 2019 r. również wskazała, że badana nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy. W oparciu o powyższe organ rentowy wydał decyzję z dnia 18 września 2019 r., znak: (...) ( orzeczenia z dnia 1 sierpnia 2019 r. i 16 września 2019 r., sprzeciw z dnia 26 sierpnia 2019 r. i decyzja z dnia 18 września 2019 r., akta ZUS).

Sąd postanowił dopuścić dowód z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty psychiatry celem ustalenia, czy odwołująca jest całkowicie niezdolna do pracy zarobkowej, czy jest to niezdolność trwała czy okresowa, a jeżeli okresowa, to na jaki okres oraz, czy naruszenie sprawności organizmu powstało przed ukończeniem 18-tego roku życia, w trakcie nauki w szkole wyższej przed ukończeniem 25-tego roku życia bądź w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej ( postanowienie z dnia 17 lipca 2020 r., k. 159 a. s.). Na przełomie lat 1977-1978 stwierdzono u M.

L. astenię poinfekcyjną. Następnie leczyła się w (...) od 1988 r. Wówczas rozpoznano u niej depresję. Ubezpieczona była hospitalizowana z powodu złego stanu zdrowia psychicznego w latach 1994-1995 i w 2011 r., kiedy zdiagnozowano u niej zaburzenia depresyjne nawracające i uzależnienie od b.. Odwołująca aktualnie kontynuuje leczenie, ponieważ przyjmuje leki i regularnie uczęszcza na wizyty lekarskiej, ponieważ występują u niej niegłębokie wahania nastroju i napędu, objawy lękowe i zaburzenia emocjonalne. Nie stwierdzono w jej stanie zdrowia wytwórczych objawów psychotycznych ani istotnych zaburzeń funkcji poznawczych.

Ubezpieczona nie korzysta z psychoterapii ani z pobytu terapeutycznego w Oddziale (...). Zdiagnozowane nasilenia zaburzeń stanu zdrowia odwołującej wymagają dalszego leczenia farmakologicznego i psychoterapii, lecz nie powodują utraty zdolności do jakiejkolwiek pracy, a co za tym idzie nie jest ona całkowicie niezdolną do pracy ( opinia biegłego sądowego psychiatry, k. 174-178 a. s.). Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dokumenty zgromadzone w aktach sprawy, w tym w aktach rentowych oraz na podstawie opinii biegłego sądowego z zakresu psychiatrii.

Autentyczność dokumentów nie była kwestionowana przez żadną ze stron, dlatego Sąd uznał je za pełnowartościowy materiał dowodowy. W ocenie Sądu opinia sporządzona przez biegłego jest rzetelna, gdyż wydana została w oparciu o obiektywne wyniki badań odwołującej i wykonane bezpośrednie badanie. Zdaniem Sądu opinia powołanego w sprawie biegłego nie pozostawia żadnych wątpliwości co do dokładnego określenia stanu zdrowia odwołującej. Sąd uznał również, że ubezpieczona nie kwestionowała opinii i nie zgłaszała żadnych wniosków dowodowych.

W tym stanie rzeczy w ocenie Sądu zgromadzony w sprawie materiał dowodowy stanowił wystarczającą podstawę do wydania orzeczenia kończącego postępowanie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie M. L., jako niezasadne, podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 4 ust. 1-3 ustawy z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej ( Dz. U. z 2019 r. poz. 1455 z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą socjalną” - renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:

1) przed ukończeniem 18-tego roku życia;

2) w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25-tego roku życia;

3) w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. Osobie, która spełnia warunki określone w ust. 1, przysługuje:

1) renta socjalna stała - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest trwała;

2) renta socjalna okresowa - jeżeli całkowita niezdolność do pracy jest okresowa. Renta socjalna okresowa przysługuje przez okres wskazany w decyzji jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, zwanego dalej "Zakładem". W myśl art. 5 ustawy socjalnej, ustalenia całkowitej niezdolności do pracy dokonuje lekarz orzecznik Zakładu na zasadach i w trybie określonych w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz. U. z 2020 r., poz. 53 z późn. zm.) zwanej dalej „ustawą emerytalną”.

Zgodnie z art. 12 ustawy emerytalnej, niezdolność do pracy jest kategorią ubezpieczenia społecznego łączącą się z całkowitą lub częściową utratą zdolności do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu bez rokowania jej odzyskania po przekwalifikowaniu. W świetle art. 13 ust. 1 ustawy emerytalnej, przy ocenie stopnia i trwałości tej niezdolności oraz rokowania co do jej odzyskania uwzględnia się zarówno stopień naruszenia sprawności organizmu, możliwość przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji, jak i możliwość wykonywania pracy dotychczasowej lub podjęcia innej oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne ubezpieczonego.

Prawo do świadczenia w postaci renty socjalnej przysługuje zatem w wypadku wypełnienia wszystkich przesłanek zawartych w art. 4 ust. 1 ustawy socjalnej. Sąd zważył, że w szczególności u osoby wnioskującej musi zaistnieć całkowita niezdolność do pracy ustalana w trybie przepisów ustawy emerytalnej. W niniejszej sprawie jedyną kwestią sporną było zatem ustalenie, czy ubezpieczona jest całkowicie niezdolna do pracy oraz, czy niezdolność ta powstała przed ukończeniem 18-tego roku życia, w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25-tego roku życia lub w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

Sąd zważył, że pozostałe przesłanki związane z prawem do świadczenia nie stanowiły przedmiotu sporu między stronami. Na podstawie analizy zgromadzonej dokumentacji medycznej w toku postępowania dotyczącej stanu zdrowia odwołującej oraz w oparciu o opinię biegłego sądowego z zakresu psychiatrii Sąd doszedł do przekonania, że nie jest ona osobą całkowicie niezdolną do pracy. Niewątpliwie ubezpieczona jest osobą posiadającą problemy zdrowotne na tle psychiatrycznym, które wymagają kontynuacji leczenia farmakologicznego i psychoterapii.

Jednakże zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, aby ubiegający się o prawo do pobierania renty socjalnej mógł ją utrzymać, musi być uznany za całkowicie niezdolny do pracy w odpowiednim czasie zakreślonym przez ustawę. Zgromadzony materiał dowodowy pozwolił na ustalenie, że w stanie zdrowia ubezpieczonej nie stwierdzono wytwórczych objawów psychotycznych ani istotnych zaburzeń funkcji poznawczych, które mogłyby powodować całkowitą niezdolność do pracy. W rozpatrywanej sprawie odwołująca nie czyniła żadnych zarzutów względem opinii sporządzonej przez biegłego, co oznacza, że jej treść nie została w żadnym stopniu zakwestionowana.

W ocenie Sądu stanowisko wyrażone przez biegłego sądowego było prawidłowe, zaś strony postępowania nie wnosiły o uzupełnienie materiału dowodowego. Wobec powyższego Sąd doszedł do przekonania, że M. L. nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy. Zatem Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł, jak w sentencji wyroku. (...) (...)