Legislator Case Law & Legislation
VIII U 525/20 AI generated

VIII U 525/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 525/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 28 lutego 2020r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. na podstawie przepisów ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że T. K. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych za okres od sierpnia 2018r. do października 2019r. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne w 2018 stanowiła zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, ogłoszonego na dany rok kalendarzowy - w 2018 r. i była to kwota 4443 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 366 k.p.c, art.98 k.p.c; VIII U 525/20 · Sąd powszechny: odwołanie ubezpieczonego nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art.46 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst Dz.U. z 2020r., poz. 266 ze zm.) płatnik składek jest obowiązany według zasad wynikających z przepisów ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy. Zaskarżona decyzja jest następstwem decyzji z dnia 7 września 2017r., obejmującą ubezpieczonego jako osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu od dnia 1 czerwca 2016r.

Keywords

AI generated
suspension of insurance cover health insurance exemption outstanding social security contributions evasion of insurance contributions voluntary unemployment deductions and refunds

Cited Legislation

AI generated
art. 366 k.p.c
Prawomocny wyrok Sądu Okręgowego z dnia 2 kwietnia 2019 roku wiąże Sąd Okręgowy w niniejszej sprawie (art. 366 k.p.c.).
art.98 k.p.c
O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 525/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 czerwca 2021 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na posiedzeniu niejawnym w składzie: Przewodniczący: sędzia Grzegorz Tyrka po rozpoznaniu w dniu 25 czerwca 2021 r. w Gliwicach sprawy T. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o składki na skutek odwołania T. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 28 lutego 2020 r. nr (...)/RKS- (...) 1. oddala odwołanie;

2. zasądza od T. K. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. kwotę 3 600 zł (trzy tysiące sześćset złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. (-) sędzia Grzegorz Tyrka VIII U 525/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 28 lutego 2020r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. na podstawie przepisów ustawy z 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych stwierdził, że T. K. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych za okres od sierpnia 2018r. do października 2019r. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne w 2018 stanowiła zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, ogłoszonego na dany rok kalendarzowy - w 2018 r. i była to kwota 4443 zł.

Najniższa podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla przedsiębiorców i osób współpracujących wynosiła 2665,80 zł. Za miesiące styczeń – grudzień 2018 r. składka na ubezpieczenia społeczne nie mogła być niższa od kwoty:- 520,36 zł /tj. 19,52%/ - na ubezpieczenie emerytalne, - 213,26 zł /tj. 8%/ - na ubezpieczenia rentowe. Natomiast składka na ubezpieczenie wypadkowe wynosiła 44,52 zł. Razem 778,14 zł. Podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne w 2018 r. dla przedsiębiorców stanowiła kwota zadeklarowana, nie niższa niż 3554,93 zł (75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia).

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw, włącznie z wypłatami z zysku, w czwartym kwartale 2017 r. wyniosło 4739,91 zł. Składka na ubezpieczenie zdrowotne w 2018 r. nie mogła być niższa od kwoty 319,94 zł . (tj. 9% podstawy wymiaru składki). Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w 2019 r. była zadeklarowana kwota, nie niższa niż 2859 zł (60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego). Za miesiące styczeń - grudzień 2019 r. składka na ubezpieczenia społeczne wcześniej wymienionych osób nie może być niższa od kwoty: - 558,08 zł /tj. 19,52%/ - na ubezpieczenie emerytalne, - 228,72 zł /tj. 8%/ - na ubezpieczenia rentowe.

Natomiast składka na ubezpieczenie wypadkowe wynosiła 47,75 zł. Razem 834,55. W 2019 roku podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie zdrowotne dla przedsiębiorców stanowiła kwota zadeklarowana, nie niższa niż 3803,56 zł (75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale 2018 r., włącznie z wypłatami z zysku, tj. kwoty 5071,41 zł). Składka na ubezpieczenie zdrowotne w 2019 r., począwszy od składek należnych od dnia 1 stycznia 2019 r., nie mogła być więc niższa niż 342,32 zł (tj. 9,00% podstawy wymiaru).

Składka na Fundusz Pracy, Fundusz Solidarnościowy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych w 2018 roku wynosiła 65,31 zł miesięcznie; natomiast w 2019 roku 70,05 zł. Ubezpieczony domagał się uchylenia decyzji z dnia 28 lutego 2020r. Na uzasadnienie podano, że w okresie objęty zaskarżoną decyzją ubezpieczony nie prowadził działalności gospodarczej, i w związku z tym nie powinien podlegać ubezpieczeniom, bowiem z dniem 9 stycznia 2018r. działalność została wykreślona z rejestru. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania oraz o zasądzenie od ubezpieczonego na swoją rzecz zwrotu kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych wskazując, że wartość przedmiotu sporu wynosi 13 579 zł.

Przed Sądem Okręgowym w Gliwicach toczyła się sprawa o sygnaturze VIII U 2557/18 z odwołania T. K. od decyzji organu rentowego z dnia 7 września 2017r., która stwierdziła, że ubezpieczony podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca wspólnikiem jednoosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością od dnia 1 stycznia 2016r. Wyrokiem z 2 kwietnia 2019r. Sąd Okręgowy w Gliwicach oddalił odwołanie ubezpieczonego; następnie Sąd Apelacyjny w Katowicach wyrokiem z 25 lutego 2021r. w sprawie III AUa 1399/19 oddalił apelację ubezpieczonego.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

odwołanie ubezpieczonego nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art.46 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst Dz.U. z 2020r., poz. 266 ze zm.) płatnik składek jest obowiązany według zasad wynikających z przepisów ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy. Zaskarżona decyzja jest następstwem decyzji z dnia 7 września 2017r., obejmującą ubezpieczonego jako osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu od dnia 1 czerwca 2016r.

Wskutek oddalenia apelacji przez Sąd Apelacyjny w Katowicach wyrokiem z 25 lutego 2021r., decyzja z dnia 7 września 2017r. stała się prawomocna. Prawomocny wyrok Sądu Okręgowego z dnia 2 kwietnia 2019 roku wiąże Sąd Okręgowy w niniejszej sprawie (art. 366 k.p.c.). W niniejszej sprawie niedopuszczalne jest kwestionowanie podleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Skoro ubezpieczony podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, to był zobowiązany opłacać stosowne składki na ubezpieczenia, w wysokości podanej w zaskarżonej decyzji.

Na marginesie należy dodać, że wywiedzenie przez ubezpieczonego skargi kasacyjnej od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 25 lutego 2021 roku nie jest podstawą do zawieszenia postępowania, bowiem decyzja organu rentowego z dnia 7 września 2017 roku jest prawomocna. W sytuacji wygrania postępowania w następstwie skargi kasacyjnej, ubezpieczony będzie mógł skorzystać z art. 83a ust. 1 ustawy systemowej. Na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. należało oddalić odwołanie. O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c. i w związku z §2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (jednolity tekst Dz.U. z 2018r., poz.265 ). (-) sędzia Grzegorz Tyrka