Legislator Case Law & Legislation
VIII U 211/18 AI generated

VIII U 211/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 211/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 14 grudnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z., działając na podstawie art. 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, przeliczył emeryturę ubezpieczonej G. M. od 1 października 2017 r., tj. od daty wejścia w życie przepisów. Ubezpieczona odwołała się od powyższej decyzji wskazując, że organ rentowy obliczył jej emeryturę bez uwzględnienia składek z jej zakładu pracy – Akademii im. (...) w C., która od października 2014 r. do marca 2017 r. nie odprowadzała za nią składek, mimo że nie otrzymała wypowiedzenia i nie jest dopuszczona do pracy.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 211/18 · Sąd powszechny: Zaskarżoną decyzją z 14 grudnia 2017 r. (...) Oddział w Z. dokonał przeliczenia emerytury ubezpieczonej od 1 października 2017 r., rozliczając zaliczkę przyznaną 9 października 2017 r. Wysokość emerytury została ustalona zgodnie z art. 25 i 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i kształtowała się następująco: - kwota składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji wyniosła 266 136,49 zł, - kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego wyniosła 451 917,59 zł, - średnie dalsze trwanie życia wniosło 255,10 miesięcy, - wyliczona emerytury wyniosła 2814,79 zł, tj. (266136,49 + 451917,59)/255,10 = 2814,79.

Keywords

AI generated
undeclared gainful employment employability for job placement certificate of earnings application form investigation for document falsification misappropriation of salary deductions
AI generated
IV U 100/15
Ubezpieczony R. M. wniósł odwołanie od decyzji pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 19 grudnia 2014r. znak (...), którą odmówiono mu przeliczenia emerytury przy uwzględnieniu w stażu pracy okresu zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w O. (dalej: (...)) od dnia 3 września 1970r. do dnia 31 sierpnia 1971r. Skarżący powoływał się na wpis w legitymacji ubezpieczeniowej.
VII U 1311/23
sygn. akt VII U 1311/23 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ 14 grudnia 2023 r. Sąd Okręgowy Warszawa-Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący SSO Małgorzata Kosicka Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Nalewczyńska po rozpoznaniu 14 grudnia 2023 r. na rozprawie w W. odwołania J. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddziału w W. z 19 czerwca 2023 r., znak (...) o przeliczenie emerytury zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że dolicza do wysokości emerytury J. Z. okres praktycznej nauki zawodu od 1.09.1978 r. do 21.06.1980 r. Sygn. akt VII U 1311/23 UZASADNIENIE J. Z. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z 19 czerwca 2023 r., znak: (...). Odwołująca wskazała, że nie zgadza się z przedmiotową decyzją, ponieważ jest ona dla niej krzywdząca, a ponadto nie rozumie, dlaczego nie zostało jej zaliczony okres praktyk zawodowych jako okres składkowy. J. Z. podkreśliła, że realizowane przez nią praktyki w czasie nauki w (...) Szkole Zawodowej realizowane były w systemie płatnym i za okres ten wydane zostało jej świadectwo pracy, jednak nie posiada go ona, ponieważ zostało one zagubione, a uzyskanie odpisu świadectwa jest niemożliwe z uwagi na brak dokumentów w archiwach. Odwołująca wniosła o uznanie za dowód do potwierdzenia stanu faktycznego odbywania praktyk płatnych dokumentów innych uczniów tej szkoły, tego samego okresu nauki i tego samego okresu odbywania praktyk w tym samym zawodzie. Mając powyższe na względzie odwołująca wniosła o zaliczenie do okresu składkowego okresu nauki od 1 września 1978 r. do 30 czerwca 1980 r. jako okresu składkowego i ponowne ustalenie kapitału początkowego (odwołanie z 17 sierpnia 2023 r. k.4-10 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., a uzasadniając stanowisko wskazał, że zaskarżoną decyzją organ rentowy odmówił doliczenia okresu praktycznej nauki zawodu w Zakładach (...) od 1 września 1978 r. do 21 czerwca 1980 r. Kolejno organ rentowy wskazał, że okres praktycznej nauki zawodu jest okresem zatrudnienia tylko wówczas, gdy młodociany (uczeń szkoły zawodowej) jest jednocześnie zatrudniony przez pracodawcę na podstawie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego. Wówczas okres nauki zawodu podlega zaliczeniu do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze, a fakt ten powinien być udokumentowany świadectwem pracy, wydanym przez pracodawcę, w u którego odbywała się nauka zawodu. Następnie organ rentowy powołał się na art. 6 ust 2 pkt 1 lit. a ustawy o emeryturach i rentach z FUS wskazując, że zgodnie z tym przepisem za okresy składkowe uważa się również przypadające przed 15 listopada 2001 r. okresy za które została opłacona składka na ubezpieczenie społeczne, albo za które nie było obowiązku płacenia składek na ubezpieczenie społeczne, zatrudnienia po ukończeniu 15 lat życia na obszarze Państwa Polskiego- w wymiarze nie niższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy, jeżeli w tych okresach pracownik pobierał wynagrodzenie lub zasiłki z ubezpieczenia społecznego. Organ rentowny podkreślił, że jak wynika z akt niniejszej sprawy odwołująca nie dostarczyła świadectwa pracy ani umowy zawartej z zakładem pracy, a więc dokumentów potwierdzających pracowniczy status ww. w spornym okresie. Odwołująca się dostarczyła świadectwo ukończenia zasadniczej szkoły zawodowej z 21 czerwca 1980 r. jednak w świadectwie tym w rubryce praktyczna nauka zawodu wpisano „------” (odpowiedź na odwołanie z 1 września 2023 r. k.11-12 a.s.). Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona J. Z., urodziła się (...) W 1980 r. ukończyła (...) Szkołę Zawodową (...). Od 12 sierpnia 1980 r. do 23 listopada 1982 r. zatrudniona była w Społem Spółdzielnia Handlowo - Usługowa w W.. W okresie od 8 grudnia 1982 r. do 13 lipca 1983 r. zatrudniona była w (...) S.A.W okresie od 14 lipca 1983 r. do 13 kwietnia 1984 r. pracowała w (...) Spółdzielni (...) w J.. Od 16 kwietnia 1984 r. do 30 września 1986 r. pracowała w Jednostce Wojskowej (...) Z. (zaświadczenie z 14 października 2022 r.- nienumerowana karta a.r., świadectwo pracy z 13 lipca 1983 r. k.6 a.r., zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu k. 7 a.r., świadectwo pracy z 27 września 1986 r. k.14 a.r., świadectwo pacy z 10 kwietnia 1984 r. k.16 a.r.). 4 października 2022 r. odwołująca wniosła o przyznanie jej emerytury załączając kserokopie świadectw pracy potwierdzające jej zatrudnienie, informację o okresach składkowych i nieskładkowych, zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu oraz wyciągi z listy płac. Decyzją z 14 października 2022 r. znak (...) odwołującej przyznano emeryturę od 8 października 2022 r. tj. od osiągniecia wieku emerytalnego. Emerytura została wyliczona zgodnie zasadami określonymi w art. 26 ustawy emerytalnej i została określona na kwotę 727, 94 zł. (wniosek z 4 października 2022 r. k.1-17 a.r., decyzja z 14 października 2022 r. k- nienumerowana karta a.r.). Decyzją z 15 listopada 2022 r. dokonano przeliczenia i podjęto wypłatę emerytury od 8 października 2022 r. tj. od osiągnięcia wieku emerytalnego. Wysokość emerytury została obliczona na podstawie art. 26 ustawy emerytalnej i jej wysokość została ustalona na kwotę 1417, 52 zł (decyzja z 15 listopada 2022 r. k- nienumerowana karta a.r.). J. Z. 2 maja 2023 r. złożyła w ZUS oświadczenie o braku dokumentu, w którym wskazała, że była zatrudniona w Zakładach (...) w okresie od 1 września 1978 r. do 21 czerwca 1980 r. w charakterze praktycznej nauki zawodu, a jako dowód zastępczy załączyła świadectwo ukończenia szkoły, ponadto do oświadczenia zostały załączone zeznania świadków E. S. i W. R., które uczyły się razem z ubezpieczoną i potwierdziły, że uczęszczały razem na praktyki nauki zawodu (oświadczenie z 2 maja 2023 r.- nienumerowana karta a.r.). Decyzją z 19 czerwca 2023 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił J. Z. przeliczenia emerytury wskazując, że przedłożone dowody nie powodują zmiany wysokości emerytury. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że okres nauki zawodu nie został uwzględniony, ponieważ uczniowie, którzy odbywali praktyki na zasadzie umów zawartych pomiędzy szkołą a zakładem pracy nie mieli uprawnień pracowniczych- okres odbywania takiej praktyki nie jest okresem składkowym ani nieskładkowym. Ponadto zakład wskazał, że okres nauki zawodu może być udowodniony zeznaniami świadków, jeżeli zakład pracy stwierdzi brak dokumentacji z danego okresu i brak możliwości potwierdzenia umowa z młodocianym pracownikiem była zawarta lub nie były zawierane. Ewentualnie zakład pracy potwierdzi, że zawierał umowy z młodocianym pracownikiem, ale nie może potwierdzić faktu zatrudnienia konkretnej osoby (decyzja z 19 czerwca 2023 r. znak (...)). Odwołanie od powyższej decyzji wniosła J. Z. inicjując przedmiotowe postępowanie (odwołanie z 17 sierpnia 2023 r. k.4 a.s.). J. Z. (wcześniej G.) odbywała praktyki zawodowe podczas nauki w szkole w Przedsiębiorstwie Produkcji (...) w W. przy ul. (...) na W.. Praktyki były organizowane przez szkołę, były to tzw. praktyki przyzakładowe. Odwołująca podczas praktyk była podporządkowana przełożonemu, którego polecenia wykonywała. J. Z. podczas praktyk pracowała przy produkcji. Praktyczna nauka zawodu odbywała się co drugi dzień na zmianę ze szkołą. Jako osoba młodociana odwołująca pracowała po 6 godzin dziennie. W każdym tygodniu były trzy dni praktyk i dwa dni zajęć w szkole. W trakcie wakacji praktyki się nie odbywały. Po ukończeniu szkoły odwołująca pracowała w Zakładach (...) na ul. (...) przez dwa lata. Od 12 sierpnia 1980 r. odwołująca zajmowała stanowisko aparatowej - tj. przy pomocy przy pasztetach przy maszynie mielącej (zeznania świadka W. R., E. S. i odwołującej J. Z. k.51-52 a.s.). W toku postępowania odwoławczego uzyskano akta osobowe odwołującej, w których znajduje się świadectwo pracy z 24 listopada 1982 r. stwierdzające, że odwołująca była zatrudniona w (...) Oddział Produkcji Garmażeryjnej i Napojów od 1 września 1978 r. do 30 czerwca 1980 r. w ramach praktycznej nauki zawodu i w tym okresie zajmowała stanowisko pomocy kuchennej z wynagrodzeniem 32 zł za godzinę (akta osobowe odwołującej- nienumerowane karty). Powyższy stan faktyczny sąd ustalił na podstawie dokumentów zawartych w aktach sprawy, w tym w aktach rentowych odwołującej oraz aktach osobowych, a także na podstawie wiarygodnych zeznań świadków W. R. i E. S. i odwołującej J. Z.. Zdaniem sądu, dokumenty, w zakresie w jakim sąd oparł na nich swoje ustalenia, są wiarygodne, wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójny stan faktyczny. Sąd oparł swoje ustalenia w głównej mierze na aktach osobowych uzyskanych w toku postepowania sądowego, w których znajduje się świadectwo pracy potwierdzające, że odwołująca w spornym okresie czasu odbywała praktyczną naukę zawodu. Dokument ten nie zawiera żadnych oznak ingerenci osób trzech, jest oryginalny i zasługuje na uwzględnienie. Ponadto dokumenty te nie były przez strony sporu kwestionowane w zakresie ich autentyczności i zgodności z rzeczywistym stanem rzeczy, a zatem wynikające z nich okoliczności należało uznać za mogące stanowić podstawę ustaleń faktycznych w sprawie. Zeznania odwołującej się sąd ocenił jako wiarygodne, bowiem w sposób logiczny wyjaśniła, na czym polegała jej praca podczas praktyk i jaki miały przebieg. Ponadto, sąd za podstawę ustaleń faktycznych przyjął wiarygodne zeznania świadków, którzy z odwołującą się pracowali podczas odbywania praktyk. Świadkowie wskazali, gdzie odbywały się praktyki i jak wyglądał ich przebieg. Zdaniem sądu, z uwagi na spójność zeznań ubezpieczonej, świadków i dokumentów, nie było podstaw do kwestionowania ich wiarygodności. Sąd zważył, co następuje: Odwołanie J. Z. było uzasadnione. W pierwszej kolejności wskazać należy, że przedmiotem niniejszego postępowania było ustalenie czy odwołującej J. Z. można doliczyć do emerytury okres pracy/ nauki zawodu w Przedsiębiorstwie Produkcji prowadzonych przez Zespół Szkół Zawodowych (...) w okresie od 1 września 1978 r. do 30 czerwca 1980 r. Zgodnie bowiem z treścią art. 5 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2023 r., poz. 1251) przy ustalaniu prawa do emerytury i renty i obliczaniu ich wysokości uwzględnia się, z zastrzeżeniem ust. 2-5, okresy: składkowe, o których mowa w art. 6 oraz okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7. Przepis art. 6 ust. 2 pkt. 1 lit. a cytowanej ustawy stanowi natomiast, że za okresy składkowe uważa się również przypadające przed dniem 15 listopada 1991 r. następujące okresy, za które została opłacona składka na ubezpieczenie społeczne albo za które nie było obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie społeczne zatrudnienia po ukończeniu 15 lat życia na obszarze Państwa Polskiego - w wymiarze nie niższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy, jeżeli w tych okresach pracownik pobierał wynagrodzenie lub zasiłki z ubezpieczenia społecznego: chorobowy, macierzyński lub opiekuńczy albo rentę chorobową. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. nie uwzględnił ubezpieczonej okresu odbywania praktycznej nauki zawodu powołując się na okoliczność, że J. Z. nie przedstawiła żadnego dowodu na potwierdzenie odbywania praktyk w spornym okresie. Sąd, jednakże nie jest związany ograniczeniami dowodowymi określonymi dla dowodzenia przed organami rentowymi, co wynika z treści art. 473 k.p.c. i sprawia, że każdy fakt może być dowodzony wszelkimi środkami, które sąd uzna za pożądane, a ich dopuszczenie za celowe. Według art. 473 § 1 k.p.c. w postępowaniu w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych nie stosuje się przed sądem przepisów ograniczających dopuszczalność dowodu z zeznań świadków i z przesłuchania stron. Ten wyjątek od ogólnych zasad, wynikających z art. 247 k.p.c., sprawia, że każdy istotny fakt, może być dowodzony wszelkimi środkami dowodowymi, które sąd uzna za pożądane, a ich dopuszczenie za celowe (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 4 października 2007 r., I UK 111/07). Pogląd wyrażony w cytowanym wyżej orzecznictwie jest uzasadniony tym, że z uwagi na upływ lat ubezpieczeni wnioskujący o ustalenie kapitału początkowego lub przyznanie im prawa do świadczenia emerytalnego mogą napotkać pewne trudności w należytym udokumentowaniu nie tylko przebiegu zatrudnienia czy też faktu otrzymywania konkretnych składników wynagrodzeń bądź ich wysokości, lecz również samej okoliczności zatrudnienia w danym zakładzie pracy. Praktyka orzecznicza zna zresztą wiele przypadków, w których dostęp ubezpieczonych do pełnych akt osobowych jest problematyczny. Przyczyną tego stanu rzeczy najczęściej jest likwidacja zakładu pracy, w którym ubezpieczony przed laty pracował, zagubienie dokumentacji w związku z krótkim termin jej obowiązkowej archiwizacji czy przejęciem zakładu pracy przez inny podmiot, lecz również niestaranne prowadzenie dokumentacji kadrowo-płacowej przez byłego pracodawcę. Ujemne konsekwencje związane z trudnościami w dokumentowaniu okresów składkowych czy też wysokości wynagrodzeń z lat odległych nie powinny jednak obciążać wyłącznie ubezpieczonych, przy czym nie można również odpowiedzialności za taki stan rzeczy przenosić w całości na Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Oznacza to, że w postępowaniu przed sądami pracy i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokość mogą być udowadniane wszelkimi środkami dowodowymi, przewidzianymi w kodeksie postępowania cywilnego, z tym że zaliczenie nieudokumentowanych okresów składkowych do uprawnień oraz wzrostu świadczeń emerytalno-rentowych wymaga dowodów nie budzących wątpliwości, spójnych i precyzyjnych (zob. wyroki Sądu Najwyższego z 9 stycznia 1998 r., II UKN 440/97 i z 4 lipca 2007 r., I UK 36/07, wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z 30 października 2013 r., III AUa 269/13; wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z 15 marca 2006 r., III AUa 1096/05). Mając to na uwadze, sąd przeprowadził postępowanie dowodowe związane ze spornym okresem pracy i przygotowania do zawodu ubezpieczonej. Z przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego wynika, że w okresie od 1 września 1978 r. do 30 czerwca 1980 r. ubezpieczona uczęszczała do Szkoły Zawodowej (...) w W. i w tym czasie pobierała praktyczną naukę zawodu w (...) Spółdzielcze Przedsiębiorstwo Produkcji (...). Powyższa placówka oświatowa była szkołą przyzakładową, a praktyki zawodowe były w niej obowiązkowe i ukończenie szkoły było uzależnione od uczęszczania na te praktyki. Zebrany w sprawie materiał dowodowy pozwala bezsprzecznie stwierdzić, że praktyki te odbywały się na podstawie indywidualnej umowy zawartej pomiędzy odwołującą, a zakładem pracy. Należy zauważyć, że odwołująca wykonywała pracę, za którą otrzymywała w tym czasie wynagrodzenie, praktyki odbywały się trzy dni w tygodniu i trwały po sześć godzin dziennie, co zostało potwierdzone również przez świadków przesłuchanych w toku postępowania. Zarówno świadek W. R. jak i E. S. wskazały, gdzie odbywały się praktyki i jaki był ich wymiar. Akta osobowe uzyskane przez sąd wskazują, że J. Z. (wówczas G.) w okresie od 1 września 1978 r. do 30 czerwca 1980 r. była zatrudniona w (...) Oddział Produkcji Garmażeryjnej i Napojów na praktycznej nauce zawodu. Wskazuje na to świadectwo pracy znajdujące się w aktach osobowych odwołującej z 24 listopada 1982 r. wskazuje, że w okresie tym wykonywała praktyczną naukę zawodu. Wobec powyższego należy wskazać, że zostało wykazane, że w spornym okresie odwołująca się odbywała praktyczną naukę zawodu co znalazło zarówno potwierdzenie w dokumentacji znajdującej się w aktach osobowych J. Z. jak również w zeznaniach świadków, wobec powyższego zaskarżona decyzja musiała ulec zmianie. Sąd zmienił zatem zaskarżoną decyzję na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. w ten sposób, że doliczył do wysokości emerytury J. Z. okres praktycznej nauki zawodu od 1 września 1978 r. do 21 czerwca 1980 r.
III U 513/22
Decyzją z dnia 06.07.2022r.
VIII U 2105/23
Decyzją z dnia 17.10.2023 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 211/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 marca 2019 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Patrycja Bogacińska-Piątek Protokolant: Iwona Sławińska po rozpoznaniu w dniu 15 marca 2019 r. w Gliwicach sprawy G. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o wysokość emerytury na skutek odwołania G. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 14 grudnia 2017 r. nr (...) oddala odwołanie. (-) SSO Patrycja Bogacińska-Piątek Sygn. akt VIII U 211/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 14 grudnia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z., działając na podstawie art. 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, przeliczył emeryturę ubezpieczonej G. M. od 1 października 2017 r., tj. od daty wejścia w życie przepisów. Ubezpieczona odwołała się od powyższej decyzji wskazując, że organ rentowy obliczył jej emeryturę bez uwzględnienia składek z jej zakładu pracy – Akademii im. (...) w C., która od października 2014 r. do marca 2017 r. nie odprowadzała za nią składek, mimo że nie otrzymała wypowiedzenia i nie jest dopuszczona do pracy.

Nadto wskazała, że decyzją z 27 stycznia 1999 r. ZUS przyznał jej rentę rodzinną na stałe, co zostało potwierdzone w decyzji z 9 października 2017 r., w której stwierdzono, że przyznaje się jej emeryturę jako świadczenie korzystniejsze, przy czym nie obliczono wysokości świadczenia rentowego. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując dotychczasowe stanowisko. (...) Oddział w Z. wskazał, że przy wyliczaniu wysokości świadczenia zostały uwzględnione wszystkie składniki zewidencjonowane na koncie odwołującej.

Dodał również, że do wniosku o rentę z tytułu niezdolności do pracy ubezpieczona dołączyła świadectwo pracy z 30 września 2014 r. wystawione przez Akademię im. (...) w C. potwierdzające, że ubezpieczona była tam zatrudniona w okresie od 1 lutego 1998 r. do 30 września 2014 r., natomiast w dniu 10 maja 2016 r. do organu rentowego wpłynęło zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wystawione przez ww. pracodawcę obejmujące okres do 30 września 2014 r. Ponadto organ rentowy zaznaczył, że wbrew twierdzeniom odwołującej w zaskarżonej decyzji nie zostało potwierdzone jej prawo do renty rodzinnej, a jedynie wskazano, że jako świadczenie korzystniejsze od dotychczas pobieranej renty z tytułu niezdolności do pracy, płatna będzie przyznana tą decyzją emerytura.

W toku postępowania sądowego ubezpieczona wskazywała na nieprawidłowości w jej aktach osobowych z Akademii im. (...) w C. wskazując, iż podstępnie umieszczono tam wypowiedzenie stosunku pracy i pozbawiono ją zatrudnienia, podczas gdy w rzeczywistości ww. pracodawca nigdy legalnie nie rozwiązał z nią stosunku pracy. W konsekwencji zaś pracodawca nie odprowadzał za nią obowiązkowych składek na ubezpieczenia społeczne od października 2014 r. do marca 2017 r. Podnosiła nadto, że zamierza wytoczyć powództwo przeciwko Akademii im. (...) w C. o ustalenie istnienia stosunku pracy.

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczona G. M. urodziła się (...) W okresie od 1 grudnia 1999 r. do 31 stycznia 2002 r. ubezpieczona pobierała rentę rodzinną po zmarłym mężu K. M. w związku z orzeczoną okresową niezdolnością do pracy. Ubezpieczona od 7 stycznia 2015 r. była zarejestrowana w Powiatowym Urzędzie Pracy w Z. od 7 stycznia 2015 r. i w okresie od 8 kwietnia 2015 r. do 7 stycznia 2016 r. pobierała zasiłek dla bezrobotnych. W okresie od 29 kwietnia 2016 r. do 30 września 2017 r. ubezpieczona pobierała rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy.

W dniu 29 września 2017 r. ubezpieczona wystąpiła z wnioskiem o emeryturę, w którym oświadczyła, że nie pozostaje w stosunku pracy, a w informacji dotyczącej okresów składkowych i nieskładkowych jako ostatni wskazała okres od 1 lutego 1998 r. do 30 września 2014 r. Decyzją z 9 października 2017 r. (...) Oddział w Z. przyznał ubezpieczonej zaliczkę na poczet przysługującej emerytury od 1 października 2017 r., tj. od daty wejścia w życie przepisów. W decyzji podano, że będzie wypłacana emerytura jako świadczenie korzystniejsze od renty z tytułu niezdolności do pracy oraz, że ostateczne obliczenie wysokości emerytury nastąpi po wyjaśnieniu rozbieżności na koncie ubezpieczonej.

Zaskarżoną decyzją z 14 grudnia 2017 r. (...) Oddział w Z. dokonał przeliczenia emerytury ubezpieczonej od 1 października 2017 r., rozliczając zaliczkę przyznaną 9 października 2017 r. Wysokość emerytury została ustalona zgodnie z art. 25 i 26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i kształtowała się następująco: - kwota składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji wyniosła 266 136,49 zł, - kwota zwaloryzowanego kapitału początkowego wyniosła 451 917,59 zł, - średnie dalsze trwanie życia wniosło 255,10 miesięcy, - wyliczona emerytury wyniosła 2814,79 zł, tj. (266136,49 + 451917,59)/255,10 = 2814,79.

Organ rentowy przy wyliczaniu wysokości świadczenia ubezpieczonej, ustalając kwotę składek zaewidencjonowanych na jej koncie, uwzględnił m.in. jej zatrudnienie w Akademii im. (...) w C. od 1 lutego 1998 r. do 30 września 2014 r. na podstawie przedłożonego świadectwa pracy z 30 września 2014 r. oraz zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu. Ustalono, że ubezpieczona faktycznie wykonywała pracę w Akademii im. (...) w C. (obecnie (...)Przyrodniczy im. J. D. w C.) do 30 września 2014 r. W dniu 25 września 2014 r. ubezpieczona udała się do działu kadr uczelni w celu podpisania przedłużenia zatrudnienia, gdzie okazano jej wypowiedzenie stosunku pracy z 29 maja 2014 r. z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia upływającym 30 września 2014 r., podpisane przez rektora Akademii im. (...) w C..

Na wypowiedzeniu naniesiono notatkę służbową, zgodnie z którą w dniu 5 czerwca 2014 r. o godzinie 11:00 ubezpieczona w obecności pracowników działu kadr, po zapoznaniu się z przedmiotowym wypowiedzeniem, odmówiła jego podpisania. Prawomocnym wyrokiem z 12 stycznia 2017 r. (IV Pa 111/16) Sąd Okręgowy w Częstochowie oddalił apelację powódki G. M. w sprawie o przywrócenie do pracy. Pismem z 14 grudnia 2014 r. Komisariat Policji w C. zawiadomił ubezpieczoną o wszczęciu dochodzenia o przestępstwo określone w art. 276 kk w sprawie usunięcia z jej akt osobowych dokumentu w postaci pisma z 6 marca 2014 r. adresowanego do Rektora Akademii im. (...) w C. wraz z załącznikami.

Pismem z 18 lutego 2019 r. ubezpieczona wezwała Rektora (...)Przyrodniczego im. J. D. w C. do zaprzestania naruszeń dóbr osobistych poprzez natychmiastowe usunięcie z jej akt osobowych falsyfikatu pt. „wypowiedzenie” z 29 maja 2014 r. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o akta organu rentowego, akta osobowe ubezpieczonej z (...)Przyrodniczego im. J. D. w C., pisma Komisariatu Policji w C. z 14 grudnia 2014 r. (k.65), wezwania do zaprzestania naruszeń dóbr osobistych z 18 lutego 2019 r. (k. 64), przesłuchania ubezpieczonej (nagranie z rozprawy z 15 marca 2019 r. m. 13.03 i n. k. 69).

Zebrany materiał dowodowy Sąd uznał za kompletny i wystarczający do poczynienia ustaleń faktycznych. Sąd oddalił wniosek ubezpieczonej o dopuszczenie dowodu z zeznań dyrektora (...)Przyrodniczego im. J. D. w C. jako nie mający znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej nie zasługuje na uwzględnienie. W przedmiotowej sprawie, prawo ubezpieczonej do emerytury jest bezsporne. Ubezpieczona od 1 października 2017 r. pobiera emeryturę przyznaną, tj. od daty wejścia w życie przepisów. Przedmiotem sporu była wysokość emerytury, bowiem ubezpieczona nie zgadzała się z decyzją z 14 grudnia 2017 r., w której (...) Oddział w Z. dokonał przeliczenia jej emerytury zgodnie z art. 25 i 26 ustawy od 1 października 2017 r., rozliczając zaliczkę przyznaną 9 października 2017 r. Ubezpieczona twierdziła, że organ rentowy obliczył jej emeryturę bez uwzględnienia składek z jej zakładu pracy – (...)Przyrodniczego im.

J. D. w C., który od października 2014 r. do marca 2017 r. nie odprowadzał za nią składek, mimo że legalnie nie ustał między nimi stosunek pracy i trwa do chwili obecnej. W ocenie Sądu zaskarżona decyzja jest prawidłowa, albowiem organ rentowy, biorąc pod uwagę stan faktyczny na dzień wydawania decyzji, trafnie wyliczył wysokość emerytury ubezpieczonej. Emerytura dla osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r. obliczana jest na nowych zasadach, tj. zasadach wynikających z przepisów art. 24-26c ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j.

Dz. U. z 2018, poz. 1270 ze zm.). Zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24, stanowi kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury, zwaloryzowanego kapitału początkowego określonego w art. 173-175 oraz kwot środków zewidencjonowanych na subkoncie, o którym mowa w art. 40a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, z zastrzeżeniem ust. 1a i 1b oraz art. 185.

Ostatecznie – zgodnie z art. 26 ust. 1 – emerytura stanowi równowartość kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia ustalonej w sposób określony w art. 25 przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego, z uwzględnieniem ust. 5 i art. 183. W ocenie Sądu organ rentowy w zaskarżonej decyzji dokonał prawidłowych obliczeń świadczenia emerytalnego ubezpieczonej. Sąd wskazuje, że podnoszone przez odwołującą zarzuty dotyczące nieuwzględnienia w obliczeniach składek, które – w jej ocenie – pracodawca, tj. (...)Przyrodniczy im.

J. D. w C., winien uiszczać od października 2014 r. do marca 2017 r. są nietrafione. Należy podkreślić, że przy przeliczaniu emerytury ww. kwestie mogłyby mieć wpływ jedynie na kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji. W okolicznościach niniejszej sprawy, zarówno na dzień wydania zaskarżonej decyzji, jak również na dzień rozstrzygnięcia postępowania sądowego zainicjowanego odwołaniem ubezpieczonej, składki w spornym okresie nie zostały uiszczone przez zakład pracy ubezpieczonej. Wobec tego nie ma podstaw prawnych, by podważać wyliczenia organu rentowego, który nie odnotował składek wpłacanych przez (...)Przyrodniczy im.

J. D. w C. od października 2014 r., a nadto opierał się na przedłożonym świadectwie pracy z 30 września 2014 r. i zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu. Należy również wskazać, że jeśli w odrębnym postępowaniu sądowym potwierdzą się twierdzenia odwołującej co do trwania jej stosunku pracy i (...)Przyrodniczy im. J. D. w C. zostanie zobowiązany do zapłacenia składek z tytułu zatrudnienia odwołującej po 30 września 2014 r., wówczas odwołująca będzie miała możliwość wnioskowania o przeliczenie świadczenia, powołując się na nowe dowody.

Resumując, zaskarżona decyzja jest prawidłowa. W związku z powyższym Sąd – na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. – oddalił odwołanie. (-) SSO Patrycja Bogacińska – Piątek