Legislator Case Law & Legislation
VIII U 5076/19 AI generated

VIII U 5076/19 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 5076/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 13.11.2019 r. Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, po rozpoznaniu wniosku z 17.09.2019 r., odmówiono J. L. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, argumentując, że w wyniku badania lekarskiego z 8.11.2019 r. przeprowadzonego przez Komisję Lekarską Kasy orzeczono, że wnioskodawca nie jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym (decyzja w aktach KRUS k. 38). Uznając powyższą decyzję za krzywdzącą, wnioskodawca złożył od niej odwołanie, wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym (odwołanie k. 3-4). W odpowiedzi na odwołanie pozwany rolniczy organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując dotychczasowe stanowisko w sprawie (odpowiedź na odwołanie k.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; VIII U 5076/19 · Sąd powszechny: Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 5). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za trwałą, jeżeli ubezpieczony nie rokuje odzyskania zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 6). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za okresową, jeżeli ubezpieczony rokuje odzyskanie zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 7).

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity residual earning capacity occupational disability pension unfit notwithstanding health condition expulsion despite health conditions reconsideration of disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
To oznacza, że zgodnie z art. 98 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II UK 111/2010
(II UK 111/2010, Lex nr 688684), że ochrona z art.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 5076/19

UZASADNIENIE

Decyzją z 13.11.2019 r. Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, po rozpoznaniu wniosku z 17.09.2019 r., odmówiono J. L. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, argumentując, że w wyniku badania lekarskiego z 8.11.2019 r. przeprowadzonego przez Komisję Lekarską Kasy orzeczono, że wnioskodawca nie jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym (decyzja w aktach KRUS k. 38). Uznając powyższą decyzję za krzywdzącą, wnioskodawca złożył od niej odwołanie, wnosząc o jej zmianę poprzez przyznanie prawa do renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym (odwołanie k. 3-4). W odpowiedzi na odwołanie pozwany rolniczy organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując dotychczasowe stanowisko w sprawie (odpowiedź na odwołanie k.

5) Postanowieniem z 12.10.2020 r. Sąd Okręgowy ustanowił dla wnioskodawcy pełnomocnika z urzędu w osobie radcy prawnego (k. 132). W piśmie procesowym z 29.03.2021 r. pełnomocnik z urzędu wnioskodawcy poparł odwołanie i wniósł o zasądzenie od strony pozwanej na rzecz odwołującego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego udzielonego z urzędu, według norm prawem przepisanych, jednocześnie oświadczając, że koszty te nie zostały zapłacone w całości, ani w części (k. 196). Na ostatniej rozprawie z 27.05.2021 r. pełnomocnik z urzędu wnioskodawcy poparł odwołanie, wniósł o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego udzielonego z urzędu według norm prawem przepisanych, jednocześnie oświadczając, że koszty nie zostały zapłacone w całości, ani w części, a ponadto oświadczył, że wnioskodawca nie złożył jeszcze wniosku o prawo do renty za dalszy okres (e-prot. z 27.05.2021 r.: 00:01:12, 00:03:45).

Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Wnioskodawca – J. L., urodzony (...), złożył do KRUS w dniu 17.09.2019 r. wniosek o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym (niesporne). Orzeczeniem Lekarza Rzeczoznawcy Kasy z 15.10.2019 r. ubezpieczonego uznano za okresowo całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym od 24 sierpnia 2019 r. do września 2019 r. i jednocześnie nie stwierdzono niezdolności ubezpieczonego do samodzielnej egzystencji. Lekarz Rzeczoznawca Kasy po przeprowadzeniu badania podmiotowo- przedmiotowego oraz po przeanalizowaniu dokumentacji medycznej i dodatkowych badań wnioskodawcy rozpoznał u wnioskodawcy łuszczycowe zapalenie stawów, łuszczycę o agresywnym przebiegu w trakcie leczenia biologicznego. (orzeczenie i opinia Lekarz Rzeczoznawca Kasy w dokumentacji orzeczniczo – lekarskiej w aktach KRUS) Do przedmiotowego orzeczenia zarzuty wniósł (...) Inspektor Orzecznictwa Lekarskiego (niesporne).

Orzeczeniem Komisji Lekarskiej Kasy z 8.11.2019 r. wnioskodawca nie został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym, a nadto nie stwierdzono niezdolności ubezpieczonego do samodzielnej egzystencji. Komisja Lekarska Kasy po przeprowadzeniu badania podmiotowo- przedmiotowego oraz po przeanalizowaniu dokumentacji medycznej i dodatkowych badań wnioskodawcy rozpoznała u ubezpieczonego łuszczycowe zapalenie stawów w trakcie leczenia biologicznego. (orzeczenie i opinia Komisji Lekarskiej Kasy w dokumentacji orzeczniczo – lekarskiej w aktach KRUS) W efekcie pozwany rolniczy organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję z 13.11.2019 r., którą odmówił J.

L. prawa do renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. (decyzja w aktach KRUS k.

38) W sądowym badaniu dermatologicznym u wnioskodawcy rozpoznano łuszczycę pospolitą w remisji, łuszczycę stawową w trakcie leczenia biologicznego. W obecnym stanie nie stwierdzono u odwołującego zmian chorobowych na skórze o cechach łuszczycy pospolitej. Zgodnie z wiedzą dermatologiczną aktualny stan choroby skóry – łuszczycy pospolitej u wnioskodawcy nie narusza sprawności organizmu w stopniu powodującym jego całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym. Ocena łuszczycowego zapalenia stawów pozostaje natomiast w kompetencji specjalisty reumatologii. (opinia biegłego dermatologa k. 123-127) W sądowym badaniu reumatologicznym rozpoznano u ubezpieczonego łuszczycowe zapalenie stawów.

Zgodnie z wiedzą z zakresu reumatologii wnioskodawca był całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym od 24 sierpnia 2019 r. do 23 września 2020 r. Z punktu widzenia reumatologii u wnioskodawcy stwierdzono ciężki, aktywny przebieg choroby z zajęciem stawów obwodowych. Z dostępnej dokumentacji medycznej z perspektywy reumatologii wynika, że odwołujący był hospitalizowany w oddziale reumatologii w czerwcu i sierpniu 2019 r. z powodu zaostrzenia w przebiegu choroby i braku poprawy po leczeniu. Rozpoczęto wtedy kwalifikację do leczenia biologicznego z powodu łuszczycowego zapalenia stawów o agresywnym i ciężkim przebiegu, jednocześnie odbywały się konsultacje reumatologiczne w trakcie leczenia szpitalnego.

U wnioskodawcy stwierdzono 11 bolesnych stawów, 10 stawów obrzękniętych. Z powodu aktywnego procesu zapalnego u odwołującego zastosowano sekukinumab – lek biologiczny. Data włączenia tego leku pokrywa się z datą orzeczenia Lekarza Rzeczoznawcy Kasy o całkowitej niezdolności do pracy. Z punktu widzenia reumatologii z dokumentacji leczenia wnioskodawcy i karty wypisu z leczenia szpitalnego wynika, że zgodnie z orzeczeniem Lekarza Rzeczoznawcy Kasy wnioskodawca był całkowicie niezdolny do pracy gospodarstwie rolnym od 24 sierpnia 2019 r. do września 2020 r. (opinia biegłego reumatologa k. 175-175 v.) Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie, w szczególności o załączone do sprawy akta KRUS ubezpieczonego, w tym dokumentację orzeczniczo-lekarską, a także w oparciu o wydane w sprawie opinie biegłych z zakresu dermatologii i reumatologii, a zatem biegłych, których specjalizacje lekarskie odpowiadają rodzajowi schorzeń występujących u odwołującego.

Wydane w sprawie opinie są logiczne, spójne i rzetelnie opisują stan zdrowia ubezpieczonego, stanowiąc tym samym wiarygodne źródło dowodowe. Biegli dokonali rozpoznania jednostek chorobowych występujących u wnioskodawcy i ocenili je w kontekście zdolności ubezpieczonego do pracy w gospodarstwie rolnym. Opinie nie zawierają braków i wyjaśniają wszystkie okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia sprawy. Nie były też kwestionowane przez żadną ze stron niniejszego postępowania. W szczególności nie uczynił tego rolniczy organ rentowy, który w piśmie procesowym z 25.03.2021 r. wprost oświadczył, że po zapoznaniu się z opinią specjalisty reumatologa nie kwestionuje jej (k. 190).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji. W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z 20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (t.j. Dz.U.2020 r., poz. 174 ze zm.) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki:

1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust.2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3) całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. W myśl ust. 2 art. 21 w/w ustawy, warunek podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres uważa się za spełniony, jeżeli okres ubezpieczenia emerytalno-rentowego ubezpieczonego wynosi co najmniej:

1) rok - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku do 20 lat; 2) 2 lata - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 20 lat do 22 lat; 3) 3 lata - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 22 lat do 25 lat; 4) 4 lata - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 25 lat do 30 lat; 5) 5 lat - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 30 lat.

Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 5). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za trwałą, jeżeli ubezpieczony nie rokuje odzyskania zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 6). Całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym uznaje się za okresową, jeżeli ubezpieczony rokuje odzyskanie zdolności do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 7).

Rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy przyznaje się jako rentę stałą, jeżeli całkowita niezdolność ubezpieczonego do pracy w gospodarstwie rolnym jest trwała i nie orzeczono celowości przekwalifikowania zawodowego. W pozostałych przypadkach renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje jako renta okresowa przez okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy (art. 22 ust. 1). Sąd Okręgowy podziela w całości stanowisko wyrażone w uzasadnieniu wyroku Sądu Najwyższego z 28.10.2010 r. (II UK 111/2010, Lex nr 688684), że ochrona z art. 21 ust. 5 ustawy rolniczej obejmuje tylko całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym, a nie każdy mniejszy (niż całkowity) stopień tej niezdolności.

Nie każdy więc gorszy stan zdrowia i sprawności psychofizycznej rolnika uzasadnia prawo do renty. Jeżeli ustawodawca w systemie rolniczym nie rozróżnił i nie daje ochrony rentowej w przypadku częściowej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, lecz tylko przy całkowitej, to oznacza to, że w ustaleniu takiego stopnia niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym chodzi o wyraźną granicę tej niezdolności - a więc o sytuację, gdy rolnik z powodu naruszenia sprawności organizmu nie może osobiście wykonywać pracy. Uzasadnia to tezę, że dopiero taki stopień (całkowitej) niezdolności do pracy wyznacza granicę w kwalifikacji rzeczywistej sprawności psychofizycznej ubezpieczonego do pracy w gospodarstwie rolnym.

Nie obejmuje zatem sytuacji, gdy rolnik nie utracił w pełni możności wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, czyli gdy wystąpiła utrata sprawności do pracy w stopniu mniejszym niż całkowita. Zatem gorszy stan zdrowotny może powodować ograniczenie zdolności do pracy, lecz nie osiągać całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. Przeprowadzone w n/n sprawie postępowanie wykazało, że wnioskodawca jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art. 21 ust. 5 w/w ustawy. Wynika to w sposób jednoznaczny z wydanej w toku postępowania sądowego opinii biegłego z zakresu reumatologii, która okazała się kluczowa.

Opinia ta – o czym mowa była już wcześniej – stanowi zdaniem Sądu pełnowartościowy materiał dowodowy i co istotne nie była kwestionowana przez żadną ze stron, a w szczególności nie skierował wobec niej żadnej jakichkolwiek zarzutów rolniczy organ rentowy. Sąd Okręgowy uznając opinię biegłego reumatologa za pełnowartościowy dowód w niniejszej sprawie zważył, że biegły reumatolog rozpoznał u badanego łuszczycowe zapalenie stawów. Rozpoznanie to jest zresztą zgodne z rozpoznaniem biegłego dermatologa, który jednocześnie w złożonej przez siebie opinii wskazał, że ocena łuszczycowego zapalenia stawów pozostaje w kompetencji specjalisty z zakresu reumatologii.

Sąd zważył zatem, że biegły reumatolog szczegółowo wyjaśnił w swojej opinii, że z dokumentacji leczenia wnioskodawcy i karty wypisu z leczenia szpitalnego wynika, że łuszczycowe zapalenie stawów ma u ubezpieczonego agresywny i ciężki przebieg w związku z czym zastosowano u niego sekukinumab – lek biologiczny. Biegły reumatologa stwierdził też, że data włączenia tego leku pokrywa się z datą orzeczenia Lekarza Rzeczoznawcy Kasy o całkowitej niezdolności do pracy. W końcowych wnioskach opinii biegły reumatolog jednoznacznie stwierdził, że orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy Kasy było prawidłowe i że ubezpieczony z perspektywy reumatologii jest całkowicie okresowe niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym od 24 sierpnia 2019 r. do 23 września 2020 r..

Podkreślić należy, że przy ocenie biegłych lekarzy Sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego. Zaznaczyć w tym miejscu należy, że sposób motywowania oraz stopień stanowczości wniosków wyrażonych w opinii biegłych jest jednym z podstawowych kryteriów oceny dokonywanej przez Sąd, niezależnie od kryteriów zgodności z zasadami wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego oraz podstaw teoretycznych opinii (tak postanowienie SN z 27 listopada 2000 r., I CKN 1170/98, OSNC 2001 nr 4 poz. 84).

Dodać należy, że oceniając przesłankę całkowitej niezdolności do pracy wnioskodawcy w gospodarstwie rolnym Sąd winien uwzględnić stan zdrowia odwołującego na chwilę wydania kwestionowanej przez niego decyzji a nie na dzień wyrokowania. Tak więc brak dokumentacji medycznej dotyczącej leczenia łuszczycowego zapalenia stawów i wyników badań sporządzonych już po wydaniu zaskarżonej decyzji, z natury rzeczy i tak nie mogły mieć żadnego wpływu na ocenę prawidłowości zaskarżonej decyzji i były zbędne z punktu widzenia zapadłego w sprawie rozstrzygnięcia.

Pełnomocnik wnioskodawcy oświadczył zresztą, że wnioskodawca nie wystąpił dotąd z wnioskiem o prawo do renty za dalszy okres (e-prot. z 27.05.2021 r.: 00:01:12). Okoliczności odnoszące się do aktualnego stanu zdrowia wnioskodawcy mogą natomiast ewentualnie zostać podniesione w nowym wniosku o rentę. Mając na względzie wymienione wyżej okoliczności Sąd Okręgowy na mocy art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł, jak w punkcie 1 sentencji wyroku. Rozpoznawana sprawa została rozstrzygnięta na korzyść odwołującego korzystającego z pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu.

To oznacza, że zgodnie z art. 98 k.p.c. przeciwnik odwołującego powinien zostać obciążony kosztami nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego, który reprezentował z urzędu odwołującego. Sąd zważył, że w tej sytuacji koszty zastępstwa procesowego pełnomocnika strony wygrywającej proces oblicza się według stawek przyznawanych pełnomocnikowi z wyboru, a nie według stawek przyznawanych pełnomocnikowi z urzędu. Wysokość minimalnych opłat za czynności w sprawach prowadzonych przez radcę prawnego ustanowionego z wyboru reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności radców prawnych z 22 października 2015 roku (tekst jednolity Dz.U. z 2018 roku, poz. 265).

Zgodnie z § 9 ust. 2 tego rozporządzenia stawki minimalne w sprawach o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego i zaopatrzenia emerytalnego oraz w sprawach dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym wynoszą 180 zł. Mając na uwadze powyższe Sąd Okręgowy orzekł jak w punkcie 2 sentencji wyroku. ZARZĄDZENIE Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć KRUS z aktami rentowymi przez pocztę. 13 VII 2021 roku. A.P.