Legislator Case Law & Legislation
VIII U 31/21 AI generated

VIII U 31/21 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 31/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 4 listopada 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przeliczył ubezpieczonemu F. L. emeryturę od 1 lipca 2019 r., tj. od daty, od której przyznano świadczenie. Ubezpieczony wniósł odwołanie od powyższej decyzji, domagając się jej zmiany i obliczenie wysokości emerytury w oparciu o poprawnie zweryfikowane przeliczenie świadczenia. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko wyrażone w skarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Ubezpieczony F.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 31/21 · Sąd powszechny: Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z art. 26 ustawy emerytalnej i wyniosła 6092,51 zł. Pismem z 15 lipca 2020 r. organ rentowy, po stwierdzeniu, że przedłożona przez ubezpieczonego dokumentacja wymaga uzupełnienia, wezwał go do dostarczenia oryginału książeczki wojskowej oraz zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu za lata 1974-1976, 1981-1983, 1986-1987, 1989-1994, 1996-1998. Pismem z 28 sierpnia 2020 r. organ rentowy zwrócił się do Fabryki (...) z Drutu o nadesłanie zaświadczenia zawierającego informację z jakim dniem ubezpieczony podjął zatrudnienie po odbyciu służby wojskowej.

Keywords

AI generated
reduction of salary capital reduction reduction of earning capacity reduction of supplementary benefits decisions relating to emoluments diminution in value
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 31/21

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 maja 2021 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na posiedzeniu niejawnym w składzie: Przewodniczący: sędzia Patrycja Bogacińska-Piątek po rozpoznaniu w dniu 25 maja 2021 r. w Gliwicach sprawy F. L. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o wysokość emerytury na skutek odwołania F. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 4 listopada 2020 r. nr (...) oddala odwołanie. (-) sędzia Patrycja Bogacińska-Piątek sygn. akt VIII U 31/21

UZASADNIENIE

Decyzją z 4 listopada 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przeliczył ubezpieczonemu F. L. emeryturę od 1 lipca 2019 r., tj. od daty, od której przyznano świadczenie. Ubezpieczony wniósł odwołanie od powyższej decyzji, domagając się jej zmiany i obliczenie wysokości emerytury w oparciu o poprawnie zweryfikowane przeliczenie świadczenia. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko wyrażone w skarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Ubezpieczony F.

L. urodził się (...) Decyzją z 14 marca 2006 r. (...) Oddział w Z. przyznano ubezpieczonemu prawo do emerytury (po ukończeniu 60 lat) od 1 marca 2006 r., tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku. Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z art. 53 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Do wniosku poprzedzającego wydanie decyzji o przyznaniu emerytury ubezpieczony załączył świadectwo pracy z 1 marca 2006 r. wystawione przez Fabrykę (...) z Drutu, w którym w pkt 7 wskazano, że ubezpieczony odbywał służbę wojskową w okresie od 30 marca 1966 r. do 1 listopada 1967 r.

W dniu 15 lipca 2019 r. ubezpieczony złożył wniosek o emeryturę z powszechnego wieku emerytalnego. Decyzją z 25 lipca 2019 r. (...) Oddział w Z. ustalił ubezpieczonemu kapitał początkowy na dzień 1 stycznia 1999 r. w wysokości 255 841,08 zł. Do ustalenia kapitału początkowego uwzględniono 34 lata, 2 miesiące i 24 dni okresów składkowych oraz 7 miesięcy i 15 dni okresów nieskładkowych. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 10 lat kalendarzowych, tj. od stycznia 1967 r. do grudnia 1976 r., a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 170,12%.

Do obliczenia stosunku podstawy wymiaru składek oraz kwot, o których mowa w art. 15 ust. 3 ustawy emerytalnej, w roku 1967 do przeciętnego wynagrodzenia za ten rok przyjęto sumę kwot przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za ten rok, odpowiednio do liczby miesięcy, w których ubezpieczony podlegał ubezpieczeniu społecznemu. W efekcie stosunek podstawy wymiaru składek do przeciętnego wynagrodzenia za 1967 r. wyniósł 809,55%. Decyzją z 1 sierpnia 2019 r. ubezpieczonemu przyznano emeryturę z powszechnego wieku od 1 lipca 2019 r.

Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z art. 26 ustawy emerytalnej i wyniosła 6092,51 zł. Pismem z 15 lipca 2020 r. organ rentowy, po stwierdzeniu, że przedłożona przez ubezpieczonego dokumentacja wymaga uzupełnienia, wezwał go do dostarczenia oryginału książeczki wojskowej oraz zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu za lata 1974-1976, 1981-1983, 1986-1987, 1989-1994, 1996-1998. Pismem z 28 sierpnia 2020 r. organ rentowy zwrócił się do Fabryki (...) z Drutu o nadesłanie zaświadczenia zawierającego informację z jakim dniem ubezpieczony podjął zatrudnienie po odbyciu służby wojskowej.

Pismem z 8 września 2020 r. Fabryka (...) S.A. poinformowała, że ubezpieczony odbywał zasadniczą służbę wojskową w okresie od 30 marca 1966 r. do 1 listopada 1966 r., a nie jak wcześniej wskazano do 1 listopada 1967 r. Jednocześnie wskazano, że ponowne zatrudnienie ubezpieczonego nastąpiło z dniem 9 grudnia 1966 r. W oparciu o powyższe informacje organ rentowy ponownie ustalił kapitał początkowy ubezpieczonemu w decyzji z 5 października 2020 r. Do obliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia, tj.1967-1973, 1977-1981, 1984-1985, 1988-1989, 1995-1998, a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 135,39%.

Stosunek podstawy wymiaru składek do przeciętnego wynagrodzenia za rok 1967 r. wyniósł 134,93%, a nie jak w decyzji z 25 lipca 2019 r. 809,55%. W związku z powyższym organ rentowy wydał w dniu 4 listopada 2020 r. zaskarżoną decyzję, w której ponownie ustalił wysokość emerytury ubezpieczonego. Wysokość emerytury została obliczona zgodnie z art. 26c ustawy emerytalnej i wyniosła 4859,97 zł. Powyższy stan faktyczny był w zasadzie bezsporny i wynikał wprost z akt organu rentowego.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego nie zasługuje na uwzględnienie. W przedmiotowej sprawie spór dotyczył prawidłowości decyzji organu rentowego z 4 listopada 2020 r., w której (...) Oddział w Z. przeliczył ubezpieczonemu emeryturę od 1 lipca 2019 r. W istocie zaskarżoną decyzją emerytura ubezpieczonego została obniżona w stosunku do wyliczonej w decyzji z 1 sierpnia 2019 r. przyznającej mu emeryturę z powszechnego wieku, albowiem organ rentowy został powiadomiony przez Fabrykę (...) S.A. – byłego pracodawcę ubezpieczonego – że ubezpieczony odbywał zasadniczą służbę wojskową w okresie(...)., a nie jak wcześniej wskazano do (...).

Odwołujący nie zgadzał się z ww. decyzją, twierdząc że nie może ponosić negatywnych konsekwencji błędów, których w dokumentacji dopuścił się były pracodawca. W ocenie Sądu zaskarżona decyzja jest prawidłowa. Należy wskazać, ze zgodnie z art. 114 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 291 ze zm.) w sprawie zakończonej prawomocną decyzją organ rentowy, na wniosek osoby zainteresowanej lub z urzędu, uchyla lub zmienia decyzję i ponownie ustala prawo do świadczeń lub ich wysokość, jeżeli:

1) po uprawomocnieniu się decyzji zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono nowe okoliczności istniejące przed wydaniem tej decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokość;

2) decyzja została wydana w wyniku przestępstwa;

3) dowody, na podstawie których ustalono istotne dla sprawy okoliczności faktyczne, okazały się fałszywe;

4) decyzja została wydana na skutek świadomego wprowadzenia w błąd organu rentowego przez osobę pobierającą świadczenie;

5) decyzja została wydana w oparciu o inną decyzję lub orzeczenie sądu, które zostało następnie uchylone, zmienione albo stwierdzono jego nieważność;

6) przyznanie świadczeń lub nieprawidłowe obliczenie ich wysokości nastąpiło na skutek błędu organu rentowego. W przedmiotowej sprawie niewątpliwie zaistniały przesłanki wskazane w art. 114 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy, uzasadniające wydanie zaskarżonej decyzji przeliczającej wysokość emerytury ubezpieczonego, albowiem organ rentowy już po wydaniu decyzji o przyznaniu emerytury z powszechnego wieku uzyskał informację od byłego pracodawcy ubezpieczonego - Fabryki (...) S.A., zgodnie z którą ubezpieczony odbywał zasadniczą służbę wojskową w okresie od 30 marca 1966 r. do 1 listopada 1966 r., a nie – jak pierwotnie wskazał pracodawca – do 1 listopada 1967 r.

Ponowne zatrudnienie ubezpieczonego nastąpiło zaś z dniem 9 grudnia 1966 r. Wobec powyższego, w ocenie Sądu, organ rentowy dokonał prawidłowego wyliczenia kapitału początkowego w decyzji z 5 października 2020 r. W oparciu o powyższe informacje organ rentowy ponownie ustalił kapitał początkowy ubezpieczonemu w decyzji z 5 października 2020 r., ustalając wskaźnik wysokości podstawy wymiaru w wysokości 135,39%, uwzględniając zmianę wartości stosunku podstawy wymiaru składek do przeciętnego wynagrodzenia za rok 1967 r. na 134,93%.

Sąd zwraca również uwagę, iż jedną z zasad w postępowaniu cywilnym, a takim również jest postępowanie z zakresu ubezpieczeń społecznych, jest zasada kontradyktoryjności. W myśl art. 6 kodeksu cywilnego, ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Zatem w niniejszej sprawie ciężar udowodnienia, że decyzja ZUS jest nieprawidłowa spoczywa odwołującym. W ocenie Sądu orzekającego zgromadzony w sprawie materiał dowodowy nie podważył w żaden sposób prawidłowości zaskarżonej decyzji.

Jak wyżej wskazano odwołujący zarówno w toku postępowania przed organem rentowym jak i w toku postępowania sądowego nie przedstawił żadnych merytorycznych i konkretnych zarzutów względem zaskarżonej decyzji. Wobec tego Sąd uznał, iż okoliczności faktyczne podnoszone przez organ rentowy nie były ostatecznie kwestionowane przez odwołującego, zatem były właściwe do wydania zaskarżonej decyzji. Reasumując, z wyżej wskazanych względów odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie, dlatego Sąd na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł o jego oddaleniu.

Wyrok został wydany w trybie art. 148 1 § 1 k.p.c. (-) sędzia Patrycja Bogacińska-Piątek