Legislator Case Law & Legislation
III AUa 451/20 AI generated

III AUa 451/20 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 451/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 20.07.2020 r. Zakład Ubezpieczeń społecznych Oddział w G. odmówił M. M. podjęcia wypłaty emerytury. Ubezpieczony wniósł o zmianę decyzji i podjęcie wypłaty emerytury od 1.03.2020 r. i zasądzenie kosztów procesu. Podniósł, iż ZUS bezpodstawnie zawiesił wypłatę emerytury cywilnej. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Wyrokiem z dnia 19 października 2020 r. Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wniosek o wypłatę emerytury za okres od 1.10.2019 do 29.02.2020 r. przekazał Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w G. do rozpoznania.

Legislator headnote

AI generated

art. 227 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 67 ust. 1 Konstytucji, art. 32 Konstytucji RP, art. 386 § 1 k.p.c, art. 99 k.p.c; III AUa 451/20 · Sąd powszechny: naruszenie prawa materialnego, tj. art. 95 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2018.1270 j.t. ze zm.), zwanej dalej: „ustawą", przez jego błędną wykładnię, polegającą na przyjęciu, że ubezpieczonemu, będącemu emerytem wojskowym, przysługuje prawo do podjęcia wypłaty zawieszonej emerytury określonej w w/w. ustawie, w sytuacji, gdy takich podstaw nie było wobec zbiegu praw, co powinno skutkować wypłaceniem jednego z tych świadczeń, tj. wyższego lub wybranego przez ubezpieczonego (zainteresowanego).

Keywords

AI generated
suspension of benefit entitlement reapplication for disability pension termination of pension priority of rehabilitation over pension pension rights prohibition on accepting foreign pensions

Cited Legislation

AI generated
art. 227 k.p.c
naruszenie przepisów prawa procesowego, tj.: art. 227 k.p.c..
art. 233 § 1 k.p.c
i art. 233 § 1 k.p.c., polegające na dowolnej, a nie swobodnej ocenie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, w wyniku błędnego uwzględnienia odwołania, w sytuacji, gdy takich podstaw nie było, w tym zakresie: pominięcie treści pisma Wojskowego Biura Emerytalnego w Z.
art. 67 ust. 1 Konstytucji
2 w związku z art. 67 ust. 1 Konstytucji.
art. 32 Konstytucji RP
art. 386 § 1 k.p.c
Mając na uwadze powyższe, zarzuty apelacji okazały się uzasadnione i dlatego Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 99 k.p.c
98 § 1 i 3 i art. 99 k.p.c., zasądzając od skarżącego na rzecz organu rentowego 240 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego organu rentowego w II instancji - tj.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII U 1743/21
30 listopada 2021 r. A. F., zastępowany przez pełnomocnika, odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 4 listopada 2021 r. znak: (...). Pełnomocnik zarzucił skarżonej decyzji naruszenie art. 14 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych poprzez uznanie, że odwołujący nie wykazał przesłanek uzasadniających wznowienie postępowania w sprawie zakończonej decyzją ostateczną. W odwołaniu wyjaśniono, że decyzją z 27 stycznia 2021 r. ZUS (...) Oddział w W. przyznał odwołującemu prawo do emerytury od 1 stycznia 2021 r. z jednoczesnym zawieszeniem wypłaty świadczenia z uwagi na zbieg prawa do więcej niż jednego świadczenia.
II USKP 25/23
J.D. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie z dnia 15 kwietnia 2020 r. (znak: […]), przyznającej prawo do emerytury od 1 marca 2020 r. i jednocześnie zawieszającej jej wypłatę - z uwagi na zbieg z prawem do emerytury wypłacanej przez Wojskowe Biuro Emerytalne.Wyrokiem z dnia 25 stycznia 2021 r. (sygn. akt VII U 575/20) Sąd Okręgowy Warszawa-Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie J. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie z 15 kwietnia 2020 r.Na skutek apelacji odwołującego Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, wyrokiem z dnia 30 sierpnia 2021 r. (sygn. akt III AUa 423/21), zmienił zaskarżony wyrok i poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie z dnia 15 kwietnia 2020 r. (znak […]) w ten sposób, że zobowiązał Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie do wypłaty J.
II USK 362/23
Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 7 kwietnia 2023 r., III AUa 915/22, oddalił apelację M.S.
II PUNP 1/25
Sąd Okręgowy w Gdańsku, wyrokiem z 8 października 2024 r., oddalił odwołanie E.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 451/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 11 marca 2021 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Barbara Białecka (spr.) Sędziowie: Beata Górska Urszula Iwanowska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 11 marca 2021 r. w S. sprawy M. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. o podjęcie wypłaty zawieszonej emerytury na skutek apelacji organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Gorzowie Wielkopolskim z dnia 19 października 2020 r., sygn. akt VI U 548/20 1. zmienia zaskarżony wyrok w punktach I, II i IV w ten sposób, że oddala odwołanie, 2. zasądza od ubezpieczonego M. M. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego organu rentowego w postępowaniu apelacyjnym. Urszula Iwanowska Barbara Białecka Beata Górska Sygn. akt III AUa 451/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 20.07.2020 r. Zakład Ubezpieczeń społecznych Oddział w G. odmówił M. M. podjęcia wypłaty emerytury. Ubezpieczony wniósł o zmianę decyzji i podjęcie wypłaty emerytury od 1.03.2020 r. i zasądzenie kosztów procesu. Podniósł, iż ZUS bezpodstawnie zawiesił wypłatę emerytury cywilnej. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Wyrokiem z dnia 19 października 2020 r. Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wniosek o wypłatę emerytury za okres od 1.10.2019 do 29.02.2020 r. przekazał Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w G. do rozpoznania.

Sąd Okręgowy zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. z dnia 20 lipca 2020 roku, znak: (...) w ten sposób, że podjął wypłatę emerytury M. M. od 1 czerwca 2020r., oddalił odwołanie w pozostałym zakresie oraz zasądził od pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. na rzecz ubezpieczonego M. M. 180 zł tytułem zwrotu kosztów procesu. Sąd Okręgowy, w oparciu o poczynione ustalenia faktyczne oraz na podstawie przepisów art. 95 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych (Dz.U.2020.53, dalej: ustawa) oraz mając na uwadze treść wyroku Sądu Najwyższego z dnia 24 stycznia 2019 r. w sprawie I UK 426/17 (OSNP 2019/9/114), ocenił, że posiadanie przez odwołującego okresy służby wojskowej, dające ponad 75 % podstawy, nie pozwalają na skonsumowanie okresów podlegania ubezpieczeniom z tytułu stosunku pracy.

Tym samym brak jest podstaw prawnych do zawieszania świadczenia emerytalnego. Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w części dotyczącej jego pkt I, II i IV, zarzucając przedmiotowemu wyrokowi:

1. naruszenie prawa materialnego, tj. art. 95 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2018.1270 j.t. ze zm.), zwanej dalej: „ustawą", przez jego błędną wykładnię, polegającą na przyjęciu, że ubezpieczonemu, będącemu emerytem wojskowym, przysługuje prawo do podjęcia wypłaty zawieszonej emerytury określonej w w/w. ustawie, w sytuacji, gdy takich podstaw nie było wobec zbiegu praw, co powinno skutkować wypłaceniem jednego z tych świadczeń, tj. wyższego lub wybranego przez ubezpieczonego (zainteresowanego).

2. naruszenie przepisów prawa procesowego, tj.: art. 227 k.p.c.. i art. 233 § 1 k.p.c., polegające na dowolnej, a nie swobodnej ocenie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, w wyniku błędnego uwzględnienia odwołania, w sytuacji, gdy takich podstaw nie było, w tym zakresie: pominięcie treści pisma Wojskowego Biura Emerytalnego w Z. z dnia 02.10.2020r., wskazującego na decyzję z 27.10.1993r. o ustaleniu emerytury wojskowej w oparciu o ustawę z dnia 16.12.1972r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych i ich rodzin (Dz.

U. z 1983r., Nr 29, poz. 139 ze zm.) oraz pominięcie w ustaleniach faktycznych zaskarżonego wyroku treści decyzji ZUS z 19.12.2019r., wymieniającej przyczynę odmowy, tj. zbieg prawa do emerytury z prawem do świadczenia przewidzianego w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych - które to w/w uchybienia miały istotny wpływ na wynik sprawy. Mając na uwadze powyższe zarzuty apelujący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku w zaskarżonej części i oddalenie odwołania, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku w zaskarżonej części i przekazanie sprawy Sądowi Okręgowemu do ponownego rozpoznania.

Ponadto apelujący wniósł o zasądzenie od strony przeciwnej na rzecz organu rentowego zwrotu kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W odpowiedzi na apelację ubezpieczony wniósł o jej oddalenie w całości oraz o zasądzenie kosztów postępowania za II instancję od pozwanego na rzecz skarżącego wg norm.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja organu rentowego okazała się zasadna. Stan faktyczny ustalony przez Sąd Okręgowy pozostaje bezsporny. Niemniej Sąd Apelacyjny w uzupełnieniu, na podstawie pisma Wojskowego Biura Emerytalnego z 2.10.2020 r. dodatkowo ustalił, że M. M. nabył prawo do emerytury wojskowej od dnia 20.11.1992 r., z podjęciem jej wypłaty od 1.12.1993 r. Wymiar emerytury wojskowej ubezpieczonego został ustalony decyzją z dnia 27.10.1993 r., wynosił 100% podstawy i wynikał z następujących okresów służby wojskowej i zatrudnienia przed służbą: - od dnia 1.02.1957 r. do 10.07.1957 r.

– zatrudnienie GS w D., - od dnia 6.12.1957 r. fo 15.02.1958 r. – zatrudnienie Sąd Rejonowy w Ostródzie, - od dnia 1.04.1958 r. do 3.11.1958 r. – zatrudnienie Spółdzielnia Pracy w M., - od dnia 4.11.1958 r. do 19.11.1992 r. – służba wojskowa. Wojskowy organ emerytalny w lutym 1994 r. wydał decyzję o rewaloryzacji emerytury. Wymiar emerytury zawierał również powyższe okresy służby wojskowej i zatrudnienia przed służbą. Wszystkie zaliczone okresy podlegały zachowaniu według nowych uregulowań prawnych, wynikających z nowej ustawy emerytalnej z dnia 10.12.1993 r.

Zmieniono również wskaźnik wysługi powyżej 15 lat służby z 3% na 2,6%. Decyzją z 19.12.2019 r. (k. 71 akt rentowych) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. przyznał M. M. prawo do emerytury, ustalając jej wysokość na 3275,45zł. Wypłatę świadczenia zawiesił z uwagi na zbieg prawa do emerytury z prawem do świadczenia przewidzianego w przepisach o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych. ZUS wyjaśnił, ze może być wypłacane tylko jedno świadczenie – wyższe lub wybrane przez ubezpieczonego. M. M. pismem z dnia 16 maja 2020 r. (k. 74 akt rentowych) złożył wniosek o podjęcie wypłaty świadczenia.

Wyjaśnił, że z dniem 29 lutego 2020 r. zakończył pracę zawodową i obecne nie pozostaje w stosunku pracy, pobiera emeryturę wojskową od dnia 1 marca 2004 r. Do wniosku dołączył świadectwo pracy z 2.03.2020 r. wskazujące na rozwiązanie stosunku pracy 29.02.2020 r. Sąd Apelacyjny zważył, że przedmiotem kontroli była decyzja z 20.07.2020 r., a zatem spór sprowadza się do ustalenia, czy zasadnie ZUS odmówił podjęcia wypłaty emerytury. Sąd I instancji w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku wskazał, że wysokość emerytury „wojskowej” ubezpieczonego w maksymalnej wysokości 75 % mogła zostać ustalona z samych okresów służby wojskowej.

Wobec czego przyjął, że posiadane przez odwołującego okresy służby wojskowej, dające ponad 75 % podstawy, nie pozwalają na skonsumowanie okresów podlegania ubezpieczeniom z tytułu stosunku pracy. Tym samym brak jest podstaw prawnych do zawieszania świadczenia emerytalnego. Sąd Odwoławczy wyjaśnia, że w orzecznictwie utrwalony jest pogląd, w myśl którego, w polskim systemie zabezpieczenia społecznego zasadą jest wypłata jednego świadczenia (wyższego lub wybranego przez ubezpieczonego), jeżeli ma miejsce zbieg prawa do różnych świadczeń z systemu zabezpieczenia społecznego (por. między innymi wyrok Sądu Najwyższego z dnia 8 maja 2012 r., II UK 237/11, OSNP 2013/7-8/91; z dnia 4 grudnia 2013 r., II UK 223/13, LEX nr 1394110 czy wyrok tego Sądu z dnia 18 kwietnia 2018 r., II UK 62/17, OSNP 2018/12/162).

Od zasady tej istnieją wyjątki, jednak nie występują one w niniejszej sprawie. Takie stanowisko zostało zajęte również przez Marszałka Sejmu RP oraz Prokuratora Generalnego w postępowaniu wywołanym przed Trybunałem Konstytucyjnym w sprawie SK 30/17, w którym Trybunałowi przedstawiono do zbadania zgodności art. 95 ust. 2 w związku z art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887) w zakresie, w jakim wyłącza możliwość pobierania świadczenia z zaopatrzenia emerytalnego żołnierzy zawodowych i z systemu powszechnego przez osoby, które pełniły zawodową służbę wojskową przed 1 stycznia 1999 r. oraz miały ustalone prawo do świadczeń z zaopatrzenia emerytalnego żołnierzy zawodowych przed 1 października 2003 r., z art. 2 w związku z art. 67 ust. 1 Konstytucji.

Trybunał Konstytucyjny umarzając postępowanie w sprawie postanowieniem z dnia 20 lutego 2019 r. miał na uwadze, że sformułowane w sprawie zarzuty dotyczyły sposobu ustalenia wysokości wypłacanego skarżącemu ostatecznie świadczenia emerytalnego i nie miały bezpośredniego związku z treścią regulacji ustawowej zakwestionowanej przez skarżącego. Ponadto również Europejski Trybunał Praw Człowieka w decyzjach z dnia 11 grudnia 2018 r., nr (...) (LEX nr 2626955) i nr (...) (LEX nr 2627060) uznał uprawnienie Państwa Członkowskiego do samodzielnego kształtowania systemu zabezpieczenia społecznego, w tym wprowadzenia zasady wypłaty jednego świadczenia, w myśl której, skarżącemu nie można było przyznać jednocześnie dwóch świadczeń, nie znajdując przy tym podstaw do ingerencji w obowiązujące prawo krajowe w tym zakresie.

Prawo do otrzymywania jednego świadczenia wynika wprost z przepisów. Zarówno art. 95 ustawy emerytalnej, jak i analogiczny art. 7 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym wojskowych wskazują, że ubezpieczony uprawniony do emerytury z FUS nie może jednocześnie pobierać emerytury wojskowej, mimo że spełnił warunki do jej nabycia, i odwrotnie - tak jak to ma miejsce w niniejszej sprawie. Sąd Apelacyjny w składzie rozpoznającym niniejszą sprawę w całości podziela również rozważania związane ze zbiegiem prawa do świadczeń z ubezpieczenia powszechnego i zaopatrzenia wojskowego zawarte w wyrokach Sądu Apelacyjnego w Szczecinie wydanych w sprawach III AUa 330/19 (LEX nr 3118421) oraz III AUa 626/19 (LEX nr 3049613).

Reasumując, skoro ubezpieczony ma przyznane od 20.11.1992 r. prawo do emerytury wojskowej i świadczenie to pobiera, to organ rentowy zasadnie odmówił M. M. podjęcia emerytury nabytej z systemu powszechnego. Przy czym bezspornym jest, że ubezpieczony nabył prawo do dwóch świadczeń. Nie można jednakże tracić z pola widzenia okoliczności, że do emerytury wojskowej zaliczone zostały również, poza okresami służby, okresy ubezpieczenia wynikające z zatrudnienia. Nawet jednak w sytuacji, gdy każdy z okresów z osobna był wystarczający do uzyskania prawa do emerytury w określonym systemie, to nie zmienia to ogólnej zasady wypłaty jednego świadczenia.

Z uwagi na zasadę pobierania jednego świadczenia, która stanowi wyraz obowiązującej w prawie ubezpieczeń społecznych zasady solidarności ryzyka i nie jest sprzeczna z konstytucyjną zasadą równości (art. 32 Konstytucji RP), organ emerytalny prawidłowo odmówił wnioskodawcy wypłatę świadczenia, ponieważ pobiera on emeryturę wojskową, która jest jednocześnie dla niego świadczeniem wyższym i korzystniejszym. Mając na uwadze powyższe, zarzuty apelacji okazały się uzasadnione i dlatego Sąd Apelacyjny na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. zmienił zaskarżony wyrok w zakresie wskazanym w punktach I, II i IV i oddalił odwołanie.

O kosztach procesu Sąd orzekł zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik sporu, na podstawie art. 98 § 1 i 3 i art. 99 k.p.c., zasądzając od skarżącego na rzecz organu rentowego 240 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego organu rentowego w II instancji - tj. stawkę minimalną wynagrodzenia pełnomocnika określoną w § 9 ust. 2 w zw. z § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. z 2015 r. poz. 1804). Urszula Iwanowska Barbara Białecka Beata Górska