Legislator Case Law & Legislation
IV U 197/20 AI generated

IV U 197/20 · Sąd powszechny

Case Number IV U 197/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wyroku z dnia 22 lutego 2021 r. Wnioskodawczyni K. K. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 22 czerwca 2020 r. znak (...), którą organ rentowy odmówił jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej. W uzasadnieniu wskazała, że przyznane odszkodowanie jest zaniżone i opiera się na błędnych ustaleniach w przedmiocie wysokości uszczerbku na zdrowiu w wymiarze 1%. Wniosła o przyznanie odszkodowania w wysokości 5% uszczerbku na zdrowiu. Wskazała, ze pracowała jako technik dentystyczny od 13.03.2018 r. do 24.06y.2019 r. we wrześniu 208 r. pojawiły się u niej pierwsze zmian skórne.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 108 k.p.c; IV U 197/20 · Sąd powszechny: Organ rentowy zarzucił, że podstawą decyzji była Ustawa z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (DZ U nr 199, poz. 1673) oraz że na mocy przepisu art. 11 ust. 1 cytowanej Ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, a wnioskodawczyni zgodnie z orzeczeniem komisji doznał uszczerbku na zdrowiu w wysokości 1%. Stosownie do orzeczenia zostało jej przyznane odszkodowanie.

Keywords

AI generated
concept of occupational disease dental injury food contact material medically certified work incapacity dental insurance asbestos exposure

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 108 k.p.c
Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie II wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 197/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 lutego 2021 r. Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Marta Ładzińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 22 lutego 2021 r. w J. sprawy z odwołania K. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 22 czerwca 2020 r., znak:(...) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. o jednorazowe odszkodowanie I. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 22 czerwca 2020 r., znak: JO/0/043259819 w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni K. K. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej w wysokości odpowiadającej 5% stałego uszczerbku na zdrowiu, zaliczając na jego poczet dotychczas wypłacone świadczenie; II. kosztami sądowymi obciąża Skarb Państwa. SSR Marta Ładzińska Sygn. akt IV U 197/20

UZASADNIENIE

Wyroku z dnia 22 lutego 2021 r. Wnioskodawczyni K. K. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w W. z dnia 22 czerwca 2020 r. znak (...), którą organ rentowy odmówił jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu choroby zawodowej. W uzasadnieniu wskazała, że przyznane odszkodowanie jest zaniżone i opiera się na błędnych ustaleniach w przedmiocie wysokości uszczerbku na zdrowiu w wymiarze 1%. Wniosła o przyznanie odszkodowania w wysokości 5% uszczerbku na zdrowiu. Wskazała, ze pracowała jako technik dentystyczny od 13.03.2018 r. do 24.06y.2019 r. we wrześniu 208 r. pojawiły się u niej pierwsze zmian skórne.

Testy alergologiczne wykazały silne odczyny dodatnie na materiały dentystyczne. W dniu 13.12.2019 r. wydano orzeczenie nr (...), którym orzeczono u wnioskodawczyni chorobę zawodową pod postacią alergicznego kontaktowego zapalenia skóry wymienioną w poz. 18.1 wykazu chorób zawodowych. Decyzją nr / H./ (...) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego stwierdzono u wnioskodawczyni chorobę zawodową - alergiczne kontaktowe zapalenie skóry. Pozwany Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania (k. 27-28) oraz o zasądzenie na rzecz strony pozwanej kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.

Organ rentowy zarzucił, że podstawą decyzji była Ustawa z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (DZ U nr 199, poz. 1673) oraz że na mocy przepisu art. 11 ust. 1 cytowanej Ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, a wnioskodawczyni zgodnie z orzeczeniem komisji doznał uszczerbku na zdrowiu w wysokości 1%. Stosownie do orzeczenia zostało jej przyznane odszkodowanie.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni K. K. pracowała jako technik dentystyczny od 13.03.2018 r. do 24.06.2019 r. We wrześniu 2018 r. pojawiły się u niej pierwsze zmiany skórne. Testy alergologiczne wykazały silne odczyny dodatnie na materiały dentystyczne. W dniu 13.12.2019 r. wydano orzeczenie nr (...), którym orzeczono u wnioskodawczyni chorobę zawodową pod postacią alergicznego kontaktowego zapalenia skóry wymienioną w poz. 18.1 wykazu chorób zawodowych. Decyzją nr / H./ (...) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego stwierdzono u wnioskodawczyni chorobę zawodową - alergiczne kontaktowe zapalenie skóry. (dowód: bezsporne, a nadto: decyzja nr / H./ (...) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, k – 6-8, postanowienie, k – 9, karta pacjenta, k – 10-14, wyniki testów, k – 15, wyniki testów, k – 16-21, orzeczenie lekarskie o rozpoznaniu choroby zawodowej, k – 21-23) Wnioskodawczyni doznała stałego uszczerbku na zdrowiu na skutek wykonywanej pracy zawodowej.

Uszczerbek powstał w trakcie wykonywania pracy zawodowej i wynosi 5 %. U wnioskodawczyni występują zmiany skórne zlokalizowane na grzbietach dłoni i nadgarstków o charakterze rumienia i czerwonych grudek. Wnioskodawczyni wymaga leczenia, a do utrzymania remisji nie jest wystarczający brak kontaktu z materiałami dentystyczno – protetycznymi, w związku ze współistniejącą alergią na nikiel i balsam peruwiański. (dowód: opinia biegłego dermatologa P. P. z dnia 27.10.2020 r., k – 38) Ustalając stan faktyczny w niniejszej sprawie Sąd oparł się na dowodach z dokumentacji zawartej w aktach ZUS, na dokumentacji medycznej złożonej przez wnioskodawcę oraz na opinii biegłego dermatologa P. P..

Żadna ze stron nie kwestionowała autentyczności i treści przedłożonych dokumentów. Opinia biegłego zostanie omówiona w toku rozważań.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawczyni był przepis art.11 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, nr 199, poz. 1673 ze zmianami, nazywanej dalej Ustawą wypadkową), zgodnie z którym ubezpieczonemu, który w następstwie wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był fakt, że wnioskodawczyni doznała uszczerbku na zdrowiu na skutek choroby zawodowej.

Spór dotyczył okoliczności, w jakiej wysokości był ten uszczerbek. Od wysokości uszczerbku zależy bowiem wysokość odszkodowania w świetle art. 11, 12 Ustawy wypadkowej. Wysokość uszczerbku na zdrowiu wnioskodawczyni wynosi 5 %. Sąd ustalił tę okoliczność na podstawie opinii biegłego sądowego z zakresu dermatologii P. P.. Biegł orzekł, że uszczerbek wynosi 5 %, wskazując, że U wnioskodawczyni występują zmiany skórne zlokalizowane na grzbietach dłoni i nadgarstków o charakterze rumienia i czerwonych grudek, a organ rentowy błędnie przyjął, że wnioskodawczyni nie wymaga leczenia, a do utrzymania remisji jest wystarczający brak kontaktu z materiałami dentystyczno – protetycznymi.

Organ rentowy nie uwzględnił współistniejącej alergii na nikiel i balsam peruwiański. Sąd dał wiarę opinii, albowiem była ona rzetelna, spójna, logiczna oraz sporządzona zgodnie z zasadami wiedzy. Opinia biegłego podlega - jak inne dowody - ocenie według art. 233 § 1 k.p.c., lecz odróżniają ją szczególne kryteria oceny, to jest zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, sposób motywowania oraz stopień stanowczości wyrażonych w niej wniosków. Nie podlega ona zatem weryfikacji w takich kryteriach, jak dowód na stwierdzenie faktów.

Jednocześnie, przy ocenie biegłych lekarzy sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (tak: wyrok SN z 1987.10.13, II URN 228/87, (...)). Z istoty i celu dowodu z opinii biegłego wynika przy tym, że jeśli rozstrzygnięcie sprawy wymaga wiadomości specjalnych, dowód z opinii biegłych jest konieczny. W takim wypadku Sąd nie może poczynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeżeli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie mają oparcia w pozostałym materiale dowodowym.

W niniejszej sprawie Sąd nie dopatrzył się przesłanek podważających prawidłowość wydanych opinii. Organ rentowy nie złożył zastrzeżeń do opinii dermatologa, co pozwala przyjąć, że nie kwestionuje jej wniosków. W związku z powyższym, wobec ustalenia, że wnioskodawczyni doznała stałego uszczerbku na zdrowiu w związku z chorobą zawodową w wysokości 5 %, Sąd uznał odwołanie za uzasadnione i na podstawie przepisu art. 477 (14) § 2 k.p.c. odwołanie uwzględnił, zmieniając decyzję organu rentowego. Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie II wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c. oraz art. 113 w zw. z art. 96 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 98 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.

U. z 2010 r., Nr 90, poz. 594). W toku postępowania wnioskodawczyni była zwolniona od obowiązku uiszczenia kosztów sądowych, a wydatki w toku postępowania ponosił Skarb Państwa. Sąd w niniejszym postępowaniu wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym, działając na podstawie przepisu art. 148 (1) k.p.c., zgodnie z którym Sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

W niniejszym postępowaniu żadna ze stron nie wnosiła o przeprowadzenie rozprawy a sąd – po zapoznaniu się z materiałem dowodowym uznał, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. Zasadnicze znaczenie dla rozstrzygnięcia miał bowiem stan zdrowia wnioskodawczyni, dla oceny którego konieczne było powołania biegłego, co Sąd uczynił. W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji. SSR Marta Ładzińska