Legislator Case Law & Legislation
I C 855/17 AI generated

I C 855/17 · Sąd powszechny

Case Number I C 855/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Pozwem z dnia 8 listopada 2017 roku, złożonym do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie, powódka A. A. (1) reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika (adwokata) wniosła o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. na jej rzecz kwoty 15.000,00 zł tytułem zadośćuczynienia w związku ze zdarzeniem z dnia 12 lipca 2014r. wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 11 października 2014 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku, ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty. Wniosła ponadto o zasądzenie na jej rzecz kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm prawem przepisanych.

Legislator headnote

AI generated

art. 415 k.c, art. 436 § 1 k.c, art. 481 k.c, art. 817 k.c, art. 481 § 1 k.c, art. 108 § 1 k.p.c; I C 855/17 · Sąd powszechny: Powództwo zasługiwało na uwzględnienie w części. Zgodnie z art. 805 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks Cywilny (tekst jedn. Dz. Z 2019 r., poz. 1145, dalej również jako: „k.c.”), przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie, przy czym przy ubezpieczeniu majątkowym – zapłacie określonego odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku (§ 2 pkt. 1).

Keywords

AI generated
whiplash injury accident insurance matter health impairment in military insurance damages from traffic accident accident consequences shoulder injury

Cited Legislation

AI generated
art. 415 k.c
Podstawy prawnej odpowiedzialności pozwanego należy upatrywać w ogólnej normie zawartej w art. 415 k.c., zgodnie z którą to regulacją, kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.
art. 436 § 1 k.c
Przepis art. 436 § 1 k.c.
art. 481 k.c
art. 817 k.c
art. 481 § 1 k.c
Uchybienie temu terminowi stanowi opóźnienie w spełnieniu świadczenia i w oparciu o art. 481 § 1 k.c.
art. 108 § 1 k.p.c
W myśl art. 108 § 1 k.p.c., sąd rozstrzyga o kosztach w każdym orzeczeniu kończącym sprawę w instancji.
art. 100 k.p.c
Zgodnie zaś z przepisem art. 100 k.p.c., w razie częściowego tylko uwzględnienia żądań koszty będą wzajemnie zniesione lub stosunkowo rozdzielone.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
I C 52/22
K. wniosła o zasądzenie od Towarzystwa (...) i (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 65 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z ustawowymi odsetkami od 8 grudnia 2015 r. do dnia zapłaty i kwoty 5 000,00 zł tytułem kosztów opieki osób trzecich, a także o zasądzenie od pozwanego na jej rzecz kosztów procesu. Pozwany wniósł o oddalenie powództwa i zasądzenie od powódki na jego rzecz kosztów procesu. W piśmie procesowym z 4 lutego 2022 r. pełnomocnik powódki wniósł o zasądzenie od pozwanego kwoty 129 500,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z ustawowymi odsetkami od 8 grudnia 2015 r. i kwoty 5 000,00 zł tytułem kosztów opieki osób trzecich, a także o zasądzenie na jej rzecz kosztów procesu.
I C 1156/15
Powód Z. A. domagał się zasądzenia od pozwanego Towarzystwa (...) S.A. w W. kwoty 5.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 8 stycznia 2015 roku do dnia zapłaty tytułem zadośćuczynienia za krzywdę doznaną przez powoda wskutek wypadku z dnia 29 czerwca 2012r., kwoty 340 zł wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 8 stycznia 2015 roku do dnia zapłaty tytułem odszkodowania za koszty opieki nad powodem oraz kwoty 58,50 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 8 stycznia 2015 roku do dnia zapłaty tytułem odszkodowania za koszty dojazdów powoda w związku z leczeniem po wypadku z dnia 29 czerwca 2012 roku, jak również zasądzenia od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
I C 3058/14
wnieśli o zasądzenie od strony pozwanej Towarzystwa (...) S.A.
X C 3335/18
Sygn. akt: X C 3335/18 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 września 2020 r. Sąd Rejonowy w Toruniu X Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodnicząca: SSR Katarzyna Malinowska Protokolant: -------------------- po rozpoznaniu w dniu 18 września 2020 r. w Toruniu na posiedzeniu niejawnym sprawy z powództwa A. N. przeciwko Towarzystwu (...) w W. o zapłatę I. zasądza od pozwanego na rzecz powódki kwotę 6784,68 zł (sześć tysięcy siedemset osiemdziesiąt cztery złote sześćdziesiąt osiem groszy) z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od kwoty: - 5000 zł od dnia 3 lutego 2018 r. do dnia zapłaty, - (...),68 od dnia 10 marca 2018 r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala; III. zasądza od pozwanego na rzecz powoda kwotę 1376 zł (tysiąc trzysta siedemdziesiąt sześć złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu. SSR Katarzyna Malinowska UZASADNIENIE Powódka A. N. wniosła o zasądzenie na jej rzecz od Towarzystwa (...) w W. kwoty 11.369 zł z odsetkami i kosztami w tym 8000 zł zadośćuczynienia, zwrotu kosztów dojazdu do placówek medycznych w wysokości 1584,74 zł i utraconego dochodu w kwocie 1784,68 zł. W uzasadnieniu powódka wskazała, że wskutek wypadku komunikacyjnego z dnia 7 grudnia 2016 r. doznała uszkodzenia ciała i domagała się dopłaty zadośćuczynienia, wyrównania utraconych zarobków oraz pokrycia kosztów dojazdu do placówek medycznych. W odpowiedzi na pozew pozwany wniósł o oddalenie powództwa i o zasądzenie na jego rzecz od powodów kosztów procesu według norm przepisanych. Pozwany wskazał, że ustalona przez niego kwota zadośćuczynienia dla powódki jest odpowiednia. Pozwany podniósł, że niezasadne jest żądanie powódki zasądzenia na jej rzecz odszkodowania za utracony zarobek i poniesione koszty. W toku procesu strony podtrzymały swoje stanowisko w sprawie. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 7 grudnia 2016 r. doszło do kolizji między samochodem prowadzonym przez powódkę a samochodem marki F. (...) prowadzonym przez osobę ubezpieczoną przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów. Sprawcą tej kolizji była powyższa osoba ubezpieczona przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów. (bezsporne) Na skutek powyższej kolizji powódka odczuwała ostry ból w okolicach głowy , szyi, biodra i kolana. Z tymi dolegliwościami powódka stawiła się w Wojewódzkim Szpitalu im. (...) w T. celem wykonania badań. Została zwolniona tego samego dnia z zaleceniem oszczędzania kończyny i oszczędnego trybu życia. W związku ze zdiagnozowanym urazem kręgosłupa szyjnego, skrętem mięśnia szyjnego, stłuczeniem kolana wraz z rwą kulszową biodra oraz wstrząsem mózgu zasięgnęła konsultacji specjalisty ortopedii i neurologii, po czym zalecono jej szereg zabiegów fizjoterapeutycznych i rehabilitacyjnych . (dowód: dokumentacja k. 7-19, 23-25, 74-79) Powódka korzystała z zabiegów rehabilitacyjnych w (...) Przychodni (...) przy ul. (...). W dojazdach pomagał jej ojciec M. P.. Powódka korzystała z 30 zabiegów, M. P. mieszka w S., powódka w Z., a więc trasa wynosiła 64 km. Łącznie samochód M. P. przejechał w tym celu 1920 km. Powódka w tym zakresie zawarła z ojcem umowę, w której zobowiązała się do uiszczenia na jego rzecz opłaty zgodnie ze stawkami wskazanymi w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271 z późn. zm.) (dowód: umowa k. 44) Powódka w następstwie doznanych przez siebie urazów wskutek kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. w okresie od dnia 8 grudnia 2016 r. do dnia 7 marca 2017 r. przebywała na zwolnieniu lekarskim powódka utraciła łącznie wynagrodzenie w kwocie 2847,61 zł : - część premii rocznej za rok 2016w kwocie 500 zł - część premii kwartalnej za pierwszy kwartał 2017 r. w wysokości 900 zł, - 3/12 nagrody rocznej „trzynastki za 2017 r. 1406,31 zł (dowód: zaświadczenie k. 88) Powódka zgłosiła szkodę pozwanemu. Pozwane towarzystwo ubezpieczeń uznało swoją odpowiedzialność. Powódce wypłacono kwotę 2000 zł zadośćuczynienia, 20 zł zwrotu kosztów dojazdu i 1021 zł utraconych korzyści. (bezsporne, nadto dowód: pismo k. 38) Na skutek kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. powódka doznała uszkodzenia ciała w postaci: skręcenia odcinka szyjnego kręgosłupa oraz stłuczenia kolana lewego. W sierpniu 2019 r. powódka odczuwała bólowe ograniczenie ruchomości odcinka szyjnego. Z badania rezonansu magnetycznego wykonanego 14 lutego 2017 r. – dwa miesiące po zdarzeniu wynika, ze powódka już wówczas cierpiała na dwupoziomową chorobę dyskową w obrębie odcinka szyjnego kręgosłupa. Nadto w dokumentacji medycznej znajduje się informacja o zmianach zwyrodnieniowych odcinka szyjnego, które mają charakter samoistny. Uraz doznany przez powódkę nałożył się na istniejące samoistne zmiany chorobowe odcinka szyjnego kręgosłupa. Biorąc pod uwagę okoliczności, dolegliwości związane ze zdarzeniem z grudnia 2016 r. mogły utrzymywać się przez 3-4 miesiące i nie skutkowały powstaniem trwałego uszczerbku na zdrowiu. Uraz kolana stanowi 5% uszczerbku na zdrowiu. Urazy skutkowały wystąpieniem silnych dolegliwości bólowych zaburzających normalne codzienne funkcjonowanie i konieczność leżenia w łóżku. Przed kolizją powódka była osobą zdrową, energiczną i aktywną, po wypadku wypadek uniemożliwił jej wykonywanie cięższych prac fizycznych, skrętów tułowia . Powódka cierpi na bóle głowy i przyjmuje środki przeciwbólowe, ma lęk przed prowadzeniem pojazdów. Potrzebowała pomocy przez cały miesiąc. Matka przyjeżdżała do niej co drugi dzień. Przez 4 tygodni powódka leżała w łóżku, w tym czasie przy pomocy osób trzecich chodziła do toalety o kulach. Potrzebowała pomocy przy czynnościach higienicznych, doskwierał jej ból kręgosłupa, szyi i kolana, . następnie przez 6 tygodni chodziła o kulach, potrzebowała pomocy w aktywnościach domowych, do 3 miesięcy potrzebowała pomocy w przenoszeniu cięższych przedmiotów. Zrezygnowała z rekreacyjnego uprawiania narciarstwa (dowód: opinia sądowo-lekarska biegłego sądowego z zakresu ortopedii k. 115-117, 138-139, zeznania powódki k. 190-191, zeznania świadka P. N. i G. P. k. 80v-81) Sąd zważył, co następuje: Sąd ustalił stan faktyczny na podstawie dowodów zgromadzonych w sprawie, tj. dowodów z dokumentów znajdujących się w aktach sprawy i dokumentów znajdujących się w aktach szkody oraz zeznań świadka P. N. i – w odpowiednim zakresie – zeznań powódki A. N., i opinii sądowo-lekarskiej biegłego sądowego z zakresu ortopedii. Powyższe dowody uzupełniały się wzajemnie i tworzyły spójną całość, nie było nadto podstaw do negowania ich wiarygodności. Sąd dał wiarę świadkowi G. P., w szczególności w zakresie, w jakim wskazała, że jej mąż – a ojciec powódki otrzymywał wynagrodzenie za dowożenie córki na zabiegi rehabilitacyjne. W ocenie Sądu opinie sporządzone przez biegłego wydane zostały zgodnie z postawionymi tym biegłym tezami dowodowymi. Opinie te były rzetelne i w pełni miarodajne w sprawie. Opinie ta spełniały kryteria potrzebne do uznania ich za rzetelne, jakimi są m.in.: zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, a także sposób motywowania oraz stanowczości wyrażonych w niej wniosków. Biegły w sposób obiektywny i wnikliwy poczynił spostrzeżenia co do kwestii będących przedmiotem opinii. Biegły z zakresu ortopedii i chirurgii urazowej wydał swoją opinię na podstawie analizy dokumentacji zgromadzonej w sprawie, wywiadu i badań przedmiotowych. Rozpoznanie i wnioski poczynione przez tego biegłego w zakresie oceny stanu zdrowia powódki wynikało z przeprowadzonych przez tego biegłego badań podmiotowo-przedmiotowych i analizy dokumentacji lekarskiej. Sąd uznał w konsekwencji za w pełni rzetelne powyższe opinie wydane przez biegłego i poczynił z ich uwzględnieniem, mając na uwadze również całokształt zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, własne ustalenia faktyczne. Podkreślić należy, że biegły szczegółowo odniósł się do problemu nakładania się skutków zdarzenia z grudnia 2016 r. na konsekwencje schorzeń samoistnych. Sąd dał wiarę zeznaniom świadka P. N. z uwagi na okoliczność, że były one szczere i oparte na rzeczywistych spostrzeżeniach świadka oraz korespondowały z pozostałym materiałem dowodowym zgromadzonym w sprawie, a zwłaszcza z dokumentami zgromadzonymi w sprawie. Sąd dał wiarę w całości zeznaniom powódki, która opisała rozmiar swoich cierpień i konsekwencji zdarzenia, które odczuwa do dzisiaj. Jednak do oceny faktycznych skutków zdarzenia, konieczne jest wzięcie pod uwagę schorzeń samoistnych powódki. Sąd oceniając krzywdę powódki wziął pod uwagę jedynie dolegliwości odczuwane przez powódkę przez 3-4 miesiące po zdarzeniu. Podstawą materialną żądania powódki o odszkodowanie były przepisy art. 822 k.c., art. 34 i 35 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124 z 2003 r., poz. 1152 ze zm.), art. 415, 444 § 1 zdania pierwszego i art. 361 k.c. w zw. z art. 436 § 2 zdaniem pierwszym k.c. Podstawą materialną żądania powódki o zadośćuczynienie były przepisy art. 822 k.c., art. 34 i 35 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, art. 415 i 445 § 1 w zw. z art. 444 § 1 w zw. z art. 436 § 2 zdaniem pierwszym k.c. Zgodnie z przepisami art. 415 k.c., kto z winy swej wyrządził szkodę drugiemu, obowiązany jest do jej naprawienia. Ogólnymi przesłankami odpowiedzialności deliktowej są: powstanie szkody, zdarzenie, z którym ustawa łączy obowiązek odszkodowawczy oznaczonego podmiotu (czyn niedozwolony) oraz związek przyczynowy między owym zdarzeniem a szkodą. Regulacje z art. 415 k.c. normują podstawową zasadę odpowiedzialności opartej na winie sprawcy szkody. Za szkodę odpowiada osoba, której zawinione zachowanie jest źródłem powstania tej szkody. Dopiero czyn uznany za bezprawny może być rozważany w katego­riach winy. Bezprawność, jako przedmiotowa cecha czynu niedozwolonego sprawcy, tradycyjnie ujmowana jest jako zaprzeczenie zachowania uwzględniającego nakazy i zakazy wynikające z normy prawnej. Szkodą jest uszczerbek w dobrach prawnie chronio­nych osoby poszkodowanej. Szkoda może mieć postać szkody majątkowej lub niemajątkowej (nazywanej krzywdą). Przepisy art. 436 § 2 zdania pierwszego k.c. odsyłają do zasad ogólnych w zakresie odpowiedzialności kierujących pojazdem mechanicznych w razie zderzenia tych pojazdów. Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 6 lipca 1976 r., w sprawie o sygn. akt IV CR 230/76, OSP 1977, z. 4, poz. 79, jeżeli pasażer doznał szkody na skutek zderzenia się dwóch pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń ponosi wobec tego pasażera odpowiedzialność za szkodę, choćby poszkodowany był osobą bliską posiadaczowi jednego z tych pojazdów. Zakład ten bowiem świadczy w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, dla którego poszkodowany jest osobą obcą. Istota ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej wynikająca z art. 822 k.c. sprowadza się do tego, że zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, względem których odpowiedzialność za te szkody ponosi ubezpieczający albo osoba, na rzecz której zawarta została umowa ubezpieczenia. Zgodnie z przepisami art. 822 § 4 k.c. uprawniony do odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej może dochodzić roszczenia bezpośrednio od ubezpieczyciela. Podstawowym aktem prawnym regulującym kompleksowo ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z ruchem pojazdu mechanicznego jest ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczeń Komunikacyjnych. Zgodnie z przepisami art. 34 ust. 1 cytowanej wyżej ustawy, z ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przysługuje odszkodowanie, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z ruchem tego pojazdu szkodę, której następstwem jest śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub uszkodzenie mienia. Stosownie do przepisów art. 35 tej ustawy, ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest objęta odpowiedzialność cywilna każdej osoby, która kierując pojazdem mechanicznym w okresie trwania odpowiedzialności ubezpieczeniowej, wyrządziła szkodę w związku z ruchem tego pojazdu. Zakres odszkodowania należnego z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC ustala się według zasad pełnego odszkodowania w ujęciu Kodeksu cywilnego. Wniosek ten wynika z treści przepisów art. 36 ust. 1 cytowanej wyżej ustawy, które stanowią, że odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym. Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 27 stycznia 1981 r., w sprawie IV CR 555/80, LEX nr 8304, w myśl ogólnych przepisów prawa cywilnego obowiązkiem sprawcy jest pełne naprawienie szkody doznanej przez poszkodowanego. Zasada pełnego odszkodowania realizowana jest jedynie w obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym odpowiedzialności cywilnej; w pozostałych ubezpieczeniach kompensacja szkody jest dokonywana w granicach określonych warunkami ubezpieczeń. Jak wyjaśnił Sąd Najwyższy w uchwale składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z dnia 7 lutego 2008 r., III CZP 115/07, opubl. Orzecznictwo Sądu Najwyższego Izba Cywilna rok 2008, Nr 9, poz. 96, zakres szkody, za którą ponosi odpowiedzialność ubezpieczający w przypadku ubezpieczeń odpowiedzialności cywilnej jest szerszy niż w przypadku ubezpieczeń dotyczących mienia, albowiem obejmuje także szkodę na osobie (która może być zaś szkodą majątkową bądź niemajątkową). Zgodnie z art. 361 k.c. naprawienie szkody majątkowej będącej normalnym następstwem działania szkoda obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono. Jak wynika z treści przepisów art. 444 § 1 zdania pierwszego k.c. w razie uszkodzenia ciała lub wywołania rozstroju zdrowia naprawienie szkody obejmuje wszelkie wynikłe z tego powodu koszty. Na żądanie poszkodowanego zobowiązany do naprawienia szkody powinien wyłożyć z góry sumę potrzebną na koszty leczenia, a jeżeli poszkodowany stał się inwalidą, także sumę potrzebną na koszty przygotowania do innego zawodu. Poszkodowany może domagać się kompensaty wszelkich kosztów, w tym i zwrotu utraconych zarobków. Podstawą żądania zadośćuczynienia z art. 445 § 1 k.c. jest doznana krzywda (szkoda niemajątkowa) w postaci ujemnych przeżyć związanych z cierpieniami psychicznymi i fizycznymi pokrzywdzonego, wynikająca z naruszenia dóbr osobistych wskazanych w tym przepisie. Chodzi więc o cierpienia fizyczne w postaci bólu, czy też innych dolegliwości oraz cierpienia psychiczne, będące konsekwencją naruszenia wskazanych wyżej dóbr osobistych z wyłączeniem takich ujemnych przeżyć, które związane są z uszkodzeniem bądź utratą składników majątkowych (tj. ze szkodą na mieniu). Zadośćuczynienie należne osobie pokrzywdzonej deliktem ma na celu złagodzenie doznanych cierpień fizycznych i moralnych. Krzywdę stanowi nasilenie cierpień, długotrwałość choroby, rozmiar kalectwa, trwałość następstw zdarzenia lub konsekwencje uszczerbku na zdrowiu w dziedzinie życia osobistego i społecznego. Wysokość zadośćuczynienia musi zatem pozostawać w zależności od intensywności tych cierpień, czasu ich trwania, ujemnych skutków, jakie osoba poszkodowana będzie zmuszona znosić w przyszłości. Przenosząc powyższe uwagi na grunt sprawy wskazać należy, że zasadne w pełni było roszczenie powódki względem pozwanego oparte na przepisach art. 822 k.c., art. 34 i 35 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, art. 415, 444 § 1 zdania pierwszego i art. 361 k.c. w zw. z art. 436 § 2 zdaniem pierwszym k.c. – o zwrot utraconych zarobków. Powódka wykazała bowiem przesłanki odpowiedzialności pozwanego na podstawie cytowanych wyżej przepisów prawa. Powódka wykazała, że wskutek kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. spowodowanej przez kierującego pojazdem ubezpieczonego przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej doszło u niej do uszkodzenia ciała, w następstwie którego przebywała w okresie od dnia 8 grudnia 2016 r. do dnia 7 marca 2017 r na zwolnieniach lekarskich i jej zarobki zmniejszyły się o kwotę 2847,61 zł. Mając na uwadze powyższe, w ocenie Sądu powódka wykazała przesłanki potrzebne do przyznania jej odszkodowania za utracony zarobek wskutek doznanego uszkodzenia ciała w wyniku kolizji z dnia 7 grudnia 2016 r. spowodowanej przez kierującego pojazdem ubezpieczonego przez pozwanego od odpowiedzialności cywilnej, w tym wysokość szkody. Z uwagi na fakt, że pozwany wypłacił powódce już kwotę 1021,63 zł, zasadne było zasądzenie żądanej kwoty 1784,68 zł. Brak było podstawy do obniżenia tego o 50%, bowiem zgodnie z opinią biegłego czas pozostawania na zwolnieniu lekarskim pozostaje w związku ze skutkami samego zdarzenia z grudnia 2016 r., a nie w związku ze schorzeniami samoistnymi. Inaczej jednak kształtuje się ocena roszczenia o zapłatę kwoty 1584,74zł tytułem zwrotu kosztów dojazdów do placówek medycznych w związku z leczeniem i rehabilitacją,. Sąd nie podzielił twierdzeń powódki co do zwrotu na jej rzecz kosztów dojazdu według powoływanego przez nią rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271 z późn. zm.), który stanowi, że stawka za 1 km przebiegu pojazdu dla samochodu osobowego o poj. skokowej silnika powyżej 900 cm 3 nie może być wyższa niż 0,8358 zł. Dojazdy powódki na leczenie i rehabilitację nie mieszczą się w przedmiocie powołanego rozporządzenia i nie są nim objęte. Na podstawie art. 444 § 1 kc powódce przysługiwałby zwrot faktycznie poniesionych kosztów, a więc kosztów zużytego paliwa, stosownie do pojemności silnika samochodu, z którego korzystał i średniego zużycia paliwa na 100 km, a także ceny paliwa, które to wskaźników w pismach procesowych powódki zabrakło. Co do wskazywanej przez powódkę odległości w wymiarze 1.930 km, to nie była ona przez pozwanego była kwestionowana. Samo określenie marki samochodu nie pozwoliło na obliczenie takich kosztów, bowiem nie sposób było ustalić jakiego rodzaju paliwo napędzało ten pojazd a tym samym nie można było ustalić średniej ceny tego paliwa w 2017 r. Wskazać nadto należy, iż powódka nie wykazała, aby faktycznie koszty dojazdów w żądanej kwocie poniosła. Mając na uwadze doznaną przez powódkę krzywdę Sąd uznał za zasadne zasądzenie na jej rzecz od pozwanego kwoty 5000 zł tytułem uzupełniającego zadośćuczynienia. Na wysokość należnego powódce zadośćuczynienia miał wpływ rodzaj i zakres doznanego przez niego cierpienia. Podkreślić jednak należy, że skutki, które powódka odczuwa od czasu wypadku do dnia dzisiejszego wynikają ze schorzenia samoistnego. Biorąc po uwagę powyższe, Sąd uznał, że wysokość przyznanego powódce zadośćuczynienia przez pozwanego jest niewspółmierna do poniesionej przez nią krzywdy i zasądził na rzecz powoda od pozwanego kwotę 5000 zł tytułem uzupełniającego zadośćuczynienia za powyższą krzywdę. Kwota ta złagodzi krzywdę powódki doznaną w wyniku powyższego zdarzenia i z całą pewnością nie jest zawyżona. Mając na uwadze powyższe, Sąd orzekł jak w pkt I i II sentencji. Sąd postanowił w punkcie III wyroku w oparciu o regulację art. 100 k.p.c. Powódka wygrała sprawę w 60 %, a przegrała – w 40 %. Powódka poniosła koszty procesu w kwocie 4704,50 zł. Koszty te stanowiły: opłata stosunkowa od pozwu w kwocie 569 zł, wydatki w sprawie w kwocie 518,50 zł, koszty zastępstwa procesowego w kwocie 3600 zł i opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. Powódce więc należy się zwrot kosztów w kwocie (...),7 Koszty procesu poniesione przez pozwanego wynosiły 3617 zł. Koszty te stanowiły: koszty zastępstwa procesowego w kwocie 3600 zł i opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. Pozwanemu należy się wiec zwrot kosztów w kwocie (...),80 Po kompensacji koszty należne powódce wynoszą 1376 zł
I C 610/14
Powódka S. R. w pozwie skierowanym przeciwko (...) Spółce Akcyjnej w W. (dalej jako (...) S.A.”) domagała się zapłaty kwoty 13.400 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 15 stycznia 2014 r. do dnia zapłaty oraz kosztami procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu powódka wskazała, że w dniu 08 października 2013 r. uległa wypadkowi komunikacyjnemu, za którego skutki odpowiedzialność ponosi pozwany. Powódka doznała stłuczenia kręgosłupa szyjnego, wobec czego podjęła leczenie i rehabilitację. Jednocześnie powódka leczy się (...) w związku z negatywnym wpływem wypadku na kondycję psychiczną powódki. Powódka zwróciła się do pozwanego z żądaniem wypłaty zadośćuczynienia, który przyznał powódce kwotę 1.600 zł. W ocenie powódki zasadna jest kompensacja doznanej krzywdy w łącznej kwocie 15.000 zł.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 855/17

UZASADNIENIE

Pozwem z dnia 8 listopada 2017 roku, złożonym do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie, powódka A. A. (1) reprezentowana przez profesjonalnego pełnomocnika (adwokata) wniosła o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. na jej rzecz kwoty 15.000,00 zł tytułem zadośćuczynienia w związku ze zdarzeniem z dnia 12 lipca 2014r. wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 11 października 2014 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku, ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty. Wniosła ponadto o zasądzenie na jej rzecz kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm prawem przepisanych.

W uzasadnieniu złożonego pozwu powódka wskazała, iż w dniu 12 lipca 2014 roku brała udział w zdarzeniu drogowym, w wyniku którego została poszkodowana. W wyniku tego zdarzenia doznała urazu kręgosłupa szyjnego, urazu głowy, stłuczenia twarzy oraz urazu klatki piersiowej. Jak wynika z dalszej części uzasadnienia pozwu, pozwana przeprowadziła postępowanie likwidacyjne i odmówiła spełnienia jakichkolwiek świadczeń na rzecz A. A. (1). Obrażenia, których doznała spowodowały u niej znaczne dolegliwości bólowe i utrudnienia w codziennym funkcjonowaniu.

Po wypadku powódka nie miała możliwości wykonywania większości obowiązków zawodowych związanych z prowadzeniem 2 punktów kiosku RUCH. Wypadek wpłynął również na stan psychiczny powódki, przejawiające się m.in. w lęku komunikacyjnym. Zdaniem strony powodowej żądana w pozwie kwota 15.000 zł tytułem zadośćuczynienia jest adekwatna do zakresu jej cierpień psychicznych i fizycznych oraz związanego z nim rozmiaru krzywd. (pozew k. 2-7; pełnomocnictwo procesowe k. 9, dowód uiszczenia opłaty od pełnomocnictwa – k. 12,decyzja pozwanego z dnia 10 listopada 2014 roku- k. 46, z dnia 15 lipca 2015 roku-k.51) Nakazem zapłaty wydanym w postępowaniu upominawczym przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie w dniu 15 listopada 2017 roku w sprawie o sygnaturze akt I Nc 1054/17 nakazano pozwanemu zapłatę na rzecz powódki kwoty 15.000,00 zł z następującymi odsetkami od tejże kwoty: -ustawowymi liczonymi od dnia 11 października 2014 r. do dnia 31 grudnia 2015r; -ustawowymi za opóźnienie liczonymi od dnia 1 stycznia 2016 r. do dnia zapłaty; oraz kwotę 2.605 zł tytułem zwrotu kosztów procesu w terminie dwóch tygodni od doręczenia nakazu. ( nakaz zapłaty z dnia 15 listopada 2017 r. wydanym przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie sygn. akt I Nc 1054/17 k.

58) W sprzeciwie od nakazu zapłaty datowanym na 14 grudnia 2017 roku pozwane (...) Spółka Akcyjna, działając przez pełnomocnika (radcę prawnego) zaskarżyło w całości nakaz zapłaty, wniosło o oddalenie powództwa w całości oraz zasądzenie na rzecz pozwanej kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm prawem przepisanych. W uzasadnieniu złożonego pisma pełnomocnik pozwanego wskazał, iż pozwany kwestionuje roszczenie powódki co do zasady i co do wysokości. W ocenie pozwanego u powódki nie zaistniała żadna krzywda w związku ze zdarzeniem, które miało miejsce w dniu 12 lipca 2014r. Pozwany wskazał, że na etapie postępowania likwidacyjnego stwierdzono, że zdarzenie nie pozostawiło po sobie trwałych następstw. Powódka nie odniosła obrażeń ciała, które mogłyby skutkować rozstrojem zdrowia lub trwałym uszczerbkiem na zdrowiu. (sprzeciw od nakazu zapłaty - k.64-69, pełnomocnictwo procesowe- 70, dowód uiszczenia opłaty od pełnomocnictwa – k. 71, odpis KRS pozwanego – k. 72-74, akta szkody– k.

76) Do momentu zamknięcia rozprawy strony pozostały przy swoich stanowiskach procesowych. (protokół rozprawy z dnia 14 lutego 2018 roku- k.91-94, 16 marca 2018r.- k. 99-103, 16 maja 2018r.- k. 207-209, 21 sierpnia 2020r.- k. 504 ) Sąd Rejonowy ustalił następujący stan faktyczny: (...) Spółka Akcyjna z siedzibą w W. prowadzi działalność gospodarczą w zakresie działalności ubezpieczeniowej. (okoliczność niesporna pomiędzy stronami potwierdzona aktualnym odpisem z KRS pozwanego – k. 72-74) W dniu 12 lipca 2014 roku, w L., kierująca pojazdem V. (...) E. R. jadąc ul. (...) straciła panowanie nad kierownicą i zjechała ze swojego pasa drogi na pas przeciwległy uderzając czołowo C. (...) nr rej. (...), którym kierowała A.

A. (1). Pasażerem była jej córka- M. A.. (bezsporne, zeznania powódki k. 91-94, 505v, zeznania M. A. – k. 101v-102v, zeznania E. R. – k.207v-208) Na miejsce zdarzenia został wezwany zespół pogotowia ratunkowego. Poszkodowana została przewieziona do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej MSW w L. przy ul. (...). Tam, po przeprowadzeniu badania rtg, rozpoznano dystorsję kręgosłupa. Zalecono kontrolę w poradni ortopedycznej (wydano skierowanie) a w razie pogorszenia stanu wizytę w (...). (dowód: zeznania powódki k. 91-94, 505v, karta informacyjna k. 14, wynik badania rtg k. 15, kserokopia skierowania do poradni ortopedycznej – k.

16) Następnego dnia powódka udała się do lekarza rodzinnego i uzyskała skierowanie do poradni specjalistycznej neurologicznej. (dowód: kserokopia skierowania k. 17, informacja NFZ k. 79-81, 104-105) A. A. (1) dalsze leczenie (w dniach 15.07.2014r.- 20.05.2015r.) kontynuowała w Centrum Medycznym (...) Sp. z o.o. w L. (poradnia neurologiczna i urazowo-ortopedyczna) oraz (...) w L.. (dowód: karta leczenia L. k. 18-20,33-34, karta leczenia (...) k.21-31, druk (...) k. 40-41) Poszkodowana zgłaszała się także do poradni audiologicznej z uwagi na utrzymujące się szumy uszne. ( dowód: skierowanie do poradni audiologicznej k.

36) W dniach 04.09.2014r.- 07.03.2016r. korzystała także z usług lekarza ortopedy w Przychodni (...) w L., (...) w L. oraz (...) nr 4 w L.. (skierowanie do poradni ortopedycznej k. 147, historia choroby k.134,148) A. A. (1) korzystała także z pomocy psychologicznej z uwagi na silny stres pourazowy oraz lęk związany z prowadzeniem auta. (dowód: zaświadczenie o stanie psychicznym k. 37, karta leczenia z poradni psychologicznej k.

38) Powódka od 12 września 2014 roku do 11 stycznia 2016 roku korzystała także z zabiegów rehabilitacyjnych w Ośrodku (...) w L. oraz z 3 serii masażów i mobilizacji kręgosłupa szyjnego i piersiowego, liczonych po 10 zabiegów każda. Korzystała także z zabiegów rehabilitacyjnych w (...) im. J. B. w L.. (dowód: karta informacyjna k. 32, zaświadczenie k. 35, skierowanie na zabiegi fizjoterapeutyczne k. 36, skierowanie do ośrodka rehabilitacji dziennej k. 149,historia choroby k. 150-157, druk (...) k. 39, zaświadczenie i karta choroby (...) im.J. B. k. 169-172) W wyniku wypadku z dnia 12 lipca 2014 roku A. A. (1) doznała:

1) Cierpień psychicznych o umiarkowanym natężeniu, które utrzymywały się w jej psychice przez okres do roku czasu (były to głównie obawy o zdrowie i bezpieczeństwo własne i najbliższych oraz lęki komunikacyjne), zespołu stresu powypadkowego o umiarkowanym natężeniu, bez objawów typowych dla ptsd (dowód: opinia biegłego lekarza psychologa M. S. – k. 325-331);

2) Stłuczenia szyjnego odcinka kręgosłupa z naruszeniem istniejących zmian zwyrodnieniowo-dyskopatycznych (dowód: opinia biegłego lekarza chirurg F. M. k. 396-397, opinia biegłego lekarza z zakresu chirurgii, (...) k. k. 477-487);

3) Urazu głowy ze stłuczeniem twarzy (dowód: opinia biegłego lekarza neurologa M. J. k. 432-435). W związku z tymi urazami A. A. (1) wymagała unieruchomienia odcinka szyjnego kołnierzem ortopedycznym, diagnostyki obrazowej kręgosłupa szyjnego, leczenia specjalistycznego w poradniach ortopedycznej i neurologicznej a także leczenia przeciwbólowego i miorelaksującego. W oparciu o załącznik do Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 roku, na podstawie nr pozycji tabeli 94a u A. A. (1) stwierdzono długotrwałyuszczerbek na zdrowiu w związku z następstwami obrażeń, których doznał w wypadku w dniu 12 lipca 2014 roku, w wysokości 5%. (dowód: opinia biegłego Z.

K. k. 477-487, biegłej M. J. k. 432-435) Przed wypadkiem A. A. (1) była osobą samodzielną, spokojną, bardziej zrelaksowaną, aktywną zawodowo. Lubiła jeździć samochodem jako kierowca. (dowód: zeznania powódki k. 91-94, 505v, zeznania M. A. k. 101v-102v) Negatywne skutki jakie powódka wiąże z przedmiotowym zdarzeniem polegają przede wszystkim na silnym lęku przed prowadzeniem samochodu, nudnościach lokomocyjnych. Od czasu wypadku nie jest w stanie prowadzić auta. Po wypadku czuje się bardziej nerwowa, odnotowała pogorszenie stosunków w rodzinie.

Odczuwa także bóle kręgosłupa i szumy uszne. Prosi o pomoc w prozaicznych czynnościach życia codziennego. Jednakże, jak sama stwierdza, ,,ból psychiczny jest większy niż fizyczny”. (dowód: zeznania A. A. (1) k. 91-94, 505v) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie powołanych wyżej dowodów osobowych i nieosobowych. Znajdujące się w aktach sprawy dokumenty nie zostały zakwestionowane w toku postępowania przez żadną ze stron procesu, stąd też stanowiły one pełnowartościowy materiał dowodowy do poczynienia ustaleń faktycznych w przedmiotowej sprawie.

Na potrzeby niniejszego postępowania wywołany został dowód z opinii biegłych sądowych z zakresu:

1. rekonstrukcji i analizy zdarzeń drogowych w osobie mgr.inż. M. B. (k. 243-259);

2. lekarza medycyny sądowej w osobie dr.n.biol. M. G. (k. 263-282);

3. psychologii w osobie dr M. S. (k. 325-331);

4. chirurgii w osobie dr.F. M. (k. 396-397);

5. neurologii w osobie dr M. J. (k. 432-435);

6. ortopedii i traumatologii w osobie dr.n.med. Z. K. (k. 477-487). Wszystkie te opinie (wraz z opiniami uzupełniającymi) są dla Sądu w pełni wiarygodne. Są pełne, jasne, niesprzeczne oraz zostały sporządzone przez specjalistów w swojej dziedzinie, zgodnie ze wskazaniami wiedzy i nauki, zaś logiczność rozumowania biegłych nie budzi wątpliwości. Biegli wykonali zlecone opinie w oparciu o akta sprawy, wnioski zawarte w opiniach sformułowane zostały przez biegłych w sposób kategoryczny i jednoznaczny oraz zostały w sposób dostateczny uzasadnione.

Opinie te uznane zostały w powyższym zakresie za wiarygodne, jako że są one spójne i logiczne, zostały sporządzone przez biegłych zgodnie ze wskazaniami wiedzy specjalistycznej w oparciu o obowiązujące przepisy, wiedzę praktyczną i doświadczeniem zawodowym i jako takie w pełni zasługują na obdarzenie wiarą. W ramach kontroli merytorycznej i formalnej opinii biegłych, Sąd nie dopatrzył się żadnych nieprawidłowości nakazujących odebranie złożonym opiniom przymiotu pełnowartościowego źródła dowodowego. Biegli wskazali wszelkie przesłanki przyjętego rozumowania, przedstawił także jego tok.

Wnioski płynące z opinii są klarowne i wynikają z przyjętych podstaw. Sąd nie dopatrzył się w nich błędów logicznych, niezgodności z życiowym doświadczeniem bądź niespójności z pozostałym materiałem dowodowym. W tych warunkach w/w opinie posłużyły za pełnowartościową podstawę dokonanych ustaleń faktycznych, pozwalając na weryfikację wiarygodności dowodów osobowych. Przystępując do oceny opinii biegłych należy zwrócić uwagę na fakt, że kontrola ich zawartości merytorycznej przez Sąd, który nie posiada wiadomości specjalnych, ogranicza się do zgodności treści i wniosków opinii z zasadami logicznego myślenia, doświadczenia życiowego i wiedzy powszechnej.

Odwołanie się przez Sąd do tych kryteriów oceny stanowi, więc wystarczające i należyte uzasadnienie oceny opinii biegłego (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 7 kwietnia 2005 roku, II CK 572/04, LEX nr 151656, Legalis nr 242569) Sąd dał wiarę zeznaniom powódki A. A. (1) (k. 91-94, 505v) w zakresie przebiegu zdarzenia z dnia 12 lipca 2014 roku oraz jego skutków. Zeznania te są spójne, jasne i logiczne, a nadto pokrywają się z pozostałym zgromadzonym materiałem dowodowym. Wiarygodne pozostają zeznania świadka M. A. i A. A. (2) (k. 100v-102v), którzy m.in. odnieśli się do sposobu udzielonej po wypadku powódce pomocy w codziennych obowiązkach oraz na okoliczność samopoczucia powódki przed i po wypadku.

Sąd uznał za wiarygodne zeznania świadka J. W. (k. 100-100v) i, który opisał przebieg leczenia fizjoterapeutycznego (masaż, mobilizacja) u powódki oraz jej samopoczucia po zdarzeniu oraz po terapii. Sąd dał w części wiarę zeznaniom świadka E. R. (k. 207v-208), uznając iż niewiarygodne są jej twierdzenia, że powódka w chwili zdarzenia nie miała zapiętych pasów bezpieczeństwa. Jest to sprzeczne z pozostałym wiarygodnym materiałem dowodowym (przesłuchaniem powódki i treścią opinii biegłego z zakresu rekonstrukcji i analizy zdarzeń drogowych M.

B.) z którego wynika, że powódka w chwili zdarzenia miała zapięte pasy bezpieczeństwa.

Sąd Rejonowy zważył co następuje:

Powództwo zasługiwało na uwzględnienie w części. Zgodnie z art. 805 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks Cywilny (tekst jedn. Dz. Z 2019 r., poz. 1145, dalej również jako: „k.c.”), przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie ubezpieczyciela polega w szczególności na zapłacie, przy czym przy ubezpieczeniu majątkowym – zapłacie określonego odszkodowania za szkodę powstałą wskutek przewidzianego w umowie wypadku (§ 2 pkt. 1).

Przepis art. 822 § 1 i 4 k.c. wskazuje natomiast, że przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony. Podstawy prawnej odpowiedzialności pozwanego należy upatrywać w ogólnej normie zawartej w art. 415 k.c., zgodnie z którą to regulacją, kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. Przesłanką odpowiedzialności odszkodowawczej opartej na przepisie art. 415 k.c. jest zatem wina.

Z punktu widzenia odpowiedzialności cywilnej każdy stopień winy uzasadnia nałożenie na sprawcę szkody obowiązku jej naprawienia (orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 10 października 1975 roku, I CR 656/75, Legalis nr 19032, Kodeks cywilny. Komentarz, Tom I, pod redakcją prof. dr hab. Krzysztofa Pietrzykowskiego, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2005, str. 1090). Należy zauważyć, iż w doktrynie przyjmuje się, że do sfery bezprawności należy także zaliczyć zachowanie się sprzeczne z zasadami uważnego postępowania, czyli niedołożenie należytej staranności (M.

K., Należyta staranność – problem bezprawności czy winy, PiP (...), str. 32 i nast.). Zgodnie z art. 822 § 1 i 4 k.c. przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony. Uprawniony do odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej może dochodzić roszczenia bezpośrednio od ubezpieczyciela.

Dla przyjęcia odpowiedzialności pozwanego konieczne jest więc wykazanie, że za szkodę wyrządzoną powodowi ponosi odpowiedzialność ubezpieczający. Z wykładni przytoczonych norm należy wywieść wniosek, iż ubezpieczyciel odpowiada w takich samych granicach, w jakich odpowiadałby sprawca szkody. Przepis art. 436 § 1 k.c. statuuje w tym zakresie podstawową regułę odpowiedzialności samoistnego posiadacza mechanicznego środka komunikacji poruszanego za pomocą sił przyrody za szkodę na osobie lub mieniu, wyrządzoną komukolwiek przez niego na zasadzie ryzyka, z wyłączeniem tylko takich sytuacji, gdy szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą nie ponosi odpowiedzialności.

Bezsporna, w niniejszej sprawie jest odpowiedzialność ubezpieczyciela co do zasady. Odpowiedzialność sprawcy szkody oparta jest na zasadzie ryzyka wyrażonej w art. 436 § 1 k.c. Odnosząc się do kwestii wysokości świadczenia należnego powodowi tytułem zadośćuczynienia zauważyć trzeba, iż zadośćuczynienie, w przeciwieństwie do odszkodowania, dotyczy szkody niemajątkowej, a więc nieprzeliczalnej na określoną kwotę pieniężną. Ustawodawca nie wprowadził przy tym żadnych kryteriów, jakimi powinien kierować się sąd przy ustalaniu wysokości należnego poszkodowanemu zadośćuczynienia, ograniczając się jedynie do stwierdzenia, iż ma być ono odpowiednie.

Już z powyższego wynika zatem, iż pojęcie „sumy odpowiedniej” jest pojęciem o charakterze niedookreślonym. Z tego względu w orzecznictwie, a także w doktrynie wskazuje się kryteria, którymi należy kierować się przy ustalaniu wysokości zadośćuczynienia. Winno ono mieć charakter kompensacyjny, a więc musi przedstawiać odczuwalną wartość ekonomiczną, nie będącą jednakże wartością nadmierną w stosunku do doznanej krzywdy. Z tego wynika, że „wartość odpowiednia” to wartość utrzymana w granicach odpowiadających aktualnym warunkom i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa.

Zadośćuczynienie powinno być przyznane w wysokości umożliwiającej pokrzywdzonemu uzyskanie satysfakcji adekwatnej do cierpień i krzywd, jakich doznał, dlatego w pierwszym rzędzie Sąd powinien ocenić rozmiar krzywdy. Ustalając „odpowiednią sumę” należy mieć na względzie rozmiar cierpień fizycznych i psychicznych, stopień tych cierpień, intensywność i długotrwałość (pobyt w szpitalu, konieczność poddania się zabiegom), prognozy na przyszłość, wiek i płeć poszkodowanego, konsekwencje, jakie naruszenie wywołało w życiu osobistym i społecznym.

W pierwszej kolejności, przy ocenie wysokości należnego powodowi żądania zadośćuczynienia należy mieć na uwadze skutki zdarzenia z dnia 12 lipca 2014 roku. Sąd wziął pod uwagę rodzaj i zakres doznanych obrażeń ciała. U W niniejszej sprawie, w wyniku przedmiotowego zdarzenia powódka doznała cierpień psychicznych o umiarkowanym natężeniu, które utrzymywały się w jej psychice przez okres do roku czasu (były to głównie obawy o zdrowie i bezpieczeństwo własne i najbliższych oraz lęki komunikacyjne), zespołu stresu powypadkowego o umiarkowanym natężeniu, bez objawów typowych dla (...), stłuczenia szyjnego odcinka kręgosłupa z naruszeniem istniejących zmian zwyrodnieniowo-dyskopatycznych oraz urazu głowy ze stłuczeniem twarzy.

W skutek tego wypadku powód musiał przez 4 tygodnie nosić kołnierz ortopedyczny, rozszerzyć diagnostykę, do dnia dzisiejszego zażywa leki przeciwbólowe i nie jest w stanie kierować autem, wywołuje to u niej zbyt silny stres. Sąd miał na uwadze przebieg leczenia i rehabilitacji. Sąd uwzględnił także czas trwania i nasilenie dolegliwości, konieczność korzystania z pomocy innych osób. Skutki zdarzenia powódka odczuwa do dziś, a doznany przez nią uszczerbek na zdrowiu w wyniku upadku wyniósł 5 % i miał on charakter długotrwały.

Zauważenia przy tym wymaga, iż przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 roku nie mają bezpośredniego zastosowania do określania przez Sąd o zasadzie i wysokości odszkodowania w związku z odpowiedzialnością ubezpieczyciela z tytułu umów ubezpieczeniowych. Określając o zasadzie i wysokości odszkodowania przeznaczonego dla poszkodowanego, bierze się bowiem pod uwagę wszystkie okoliczności sprawy, a w szczególności zakres i trwałość doznanych cierpień fizycznych i krzywd na tle psychologicznym.

Procentowy uszczerbek na zdrowiu może mieć tutaj walor wyłącznie pomocniczy, a nie decydujący – jak w przypadku określania wysokości jednorazowego odszkodowania na podstawie przepisów wskazanego rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 roku. Nie umyka uwadze Sądu, że u powódki podczas badań obrazowych w (...) w L. w dniu wypadku rozpoznano fizjologiczną lordozę szyjną spłyconą, z zaznaczonym kifotycznym ustawieniem na poziomie C5-C7 oraz cechy przewlekłej dyskopatii na poziomie C5-6 i C6-7, a więc schorzenia, które istniały u powódki przed dniem wypadku.

Przy takich schorzeniach jednak, uraz przeciążeniowy, jakim niewątpliwie było zdarzenia z dnia 12 lipca 2014 roku, mógł wywołać duże objawy bólowe. Oczywistym jest, że przyczyną zaostrzenia tych dolegliwości był właśnie wypadek komunikacyjny. Schorzenia, które występowały u opiniowanej przed wypadkiem mogły mieć wpływ na zwiększony zakres doznanych obrażeń i odczuwanych dolegliwości. Jednak to uraz był bezpośrednim czynnikiem, który wywołał ból i ograniczenie ruchomości oraz objaw neurologiczne co wiązało się z koniecznością leczenia specjalistycznego, rozszerzenia diagnostyki, leczenia rehabilitacyjnego.

A. A. (1) nie ma istotnych ograniczeń ruchowych. Może wykonywać czynności życia codziennego i realizować funkcje społeczne i rodzinne. Do chwili obecnej poszkodowana ma jednak problem z podnoszeniem, dźwiganiem. Po wypadku w okresie kilkunastu miesięcy wymagała leczenia specjalistycznego, rozszerzenia diagnostyki i rehabilitacji co skutkowało zmianą jej trybu życia, koniecznością poświęcenia czasu na leczenie, na dojazdy, co było o tyle utrudnione, że korelowało z jej obawą prowadzenia samochodu a więc koniecznością proszenia rodziny aby ją dowożono.

Wiązało się to również z ograniczeniem możliwości wykonywania prac fizycznych i czynności w pracy czy domu. Leczenie powypadkowe dostosowane było do następstw obrażeń doznanych w wypadku. Było prowadzone zgodnie z obowiązującymi standardami i nie pogorszyło stanu zdrowia powódki z przed wypadku. Zatem niewątpliwie zdarzenie z dnia 12 lipca 2014 roku pozostawiło po sobie trwałe następstwa, które powódka odczuwa od sześciu lat. Urazy których doznała, jak wynika z zebranego materiału dowodowego, były bezpośrednim skutkiem wypadku, jakiemu uległa.

W. charakter urazu z pewnością wpłynął na jakość życia powódki. Przy ustalaniu odpowiedniej kwoty zadośćuczynienia nie można jednak z pola widzenia tracić okoliczności, że rokowania na przyszłość są korzystne. W miarę upływu czasu dolegliwości fizyczne i psychiczne powinny się zmniejszać lub zaniknąć. Mając na uwadze powyższe, Sąd zważył, iż należna powódce kwota tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę wynosi 13.000 zł (punkt I wyroku). Tak ustalony rozmiar roszczenia jest adekwatny do rozmiaru ujemnych następstw zdarzenia, zarówno w zakresie doznanego przez powódki uszczerbku na zdrowiu, jego charakteru, przebytych i odczuwanych niedogodności, jak i dyskomfortu psychicznego związanego z kierowaniem auta.

Żądanie odsetek ustawowych za opóźnienie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 481 k.c. jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie nie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. Zgodnie z art. 817 k.c. ubezpieczyciel winien spełnić świadczenie w terminie 30 dni licząc od daty otrzymania zawiadomienia o wypadku. Uchybienie temu terminowi stanowi opóźnienie w spełnieniu świadczenia i w oparciu o art. 481 § 1 k.c. rodzi obowiązek zapłaty odsetek.

Zgodnie z brzmieniem przepisu art. 481 § 1 k.c., jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. Przepis ten, statuujący powszechną zasadę, stosownie do której sam fakt uchybienia terminowi wywiązania się ze zobowiązania pieniężnego przesądza o uprawnieniu wierzyciela domagania się odsetek i dookreślający obowiązek dłużnika ich uiszczenia, uzasadnia żądanie zapłaty odsetek ustawowych za opóźnienie od kwoty należnego powodowi odszkodowania w terminie 30 dni od daty zgłoszenia szkody ubezpieczycielowi.

Powódka, żądając zadośćuczynienia domagała się również zapłaty odsetek za opóźnienie w spełnieniu należnych jej świadczeń, poczynając od dnia 11 października 2014 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku oraz od dnia 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty. Jak wynika z ustalonego w sprawie stanu faktycznego powódka zgłosiła pozwanemu szkodę w dniu 11 września 2014 roku. Dzień 11 października 2014 roku należy zatem uznać za pierwszy dzień pozostawania przez pozwanego w opóźnieniu, gdyż był to pierwszy dzień po upływie 30 dni od dnia doręczenia pozwanemu zawiadomienia o powstaniu szkody.

Reasumując, Sąd zasądził od pozwanego (...) Spółki Akcyjnej z siedzibą w W. na rzecz powódki A. A. (1) tytułem zadośćuczynienia kwotę 13.000,00 zł wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia 11 października 2014 roku do dnia 31 grudnia 2015 roku i odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 1 stycznia 2016 roku do dnia zapłaty (punkt I Wyroku) oraz oddalił powództwo w pozostałym zakresie (punkt II Wyroku). W myśl art. 108 § 1 k.p.c., sąd rozstrzyga o kosztach w każdym orzeczeniu kończącym sprawę w instancji. Zgodnie zaś z przepisem art. 100 k.p.c., w razie częściowego tylko uwzględnienia żądań koszty będą wzajemnie zniesione lub stosunkowo rozdzielone.

Należało zatem stosunkowo rozliczyć koszty procesu. Roszczenie powódki uwzględniono w części, tj. w kwocie 13.000 zł z dochodzonej kwoty 15.000 zł. Wynik wskazuje, że powódka utrzymała się z żądaniem w około 87%, a pozwany w 13%. Kierując się zasadą wyrażoną w 108 § 1 k.p.c., szczegółowe wyliczenie kosztów procesu Sąd pozostawił referendarzowi sądowemu (punkt III Wyroku). Mając powyższe okoliczności na uwadze oraz na podstawie powołanych wyżej przepisów, Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.