Legislator Case Law & Legislation
III U 926/20 AI generated

III U 926/20 · Sąd powszechny

Case Number III U 926/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 9.10.2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O., powołując się na przepisy ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 53.), ponownie ustalił M. G. wartość kapitału początkowego na dzień 1.01.1999 r., w kwocie 64 595,63 zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresu zatrudnienia od 20.01.1993 r. do 31.08.1993 r. w Przedsiębiorstwie (...)w R. z powodu braku pieczątki imiennej osoby wystawiającej świadectwo pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 473 k.p.c; III U 926/20 · Sąd powszechny: Jak stanowi art. 173 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz.53), kapitał początkowy jest obliczany dla każdego ubezpieczonego urodzonego po 31.12.1948 r. a przed 01.01.1999 r., opłacającego składkę na ubezpieczenia społeczne lub za którego składkę tę opłacał płatnik składek. Stanowi on rodzaj rozliczenia z systemem ubezpieczeń społecznych obowiązującym przed 1999 r. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 01.01.1999 r.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity employment status qualification determination of work incapacity employment reference occupational retraining recognition of the occupational origin

Cited Legislation

AI generated
art. 473 k.p.c
Przeciwnie, stosownie do treści art. 473 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III U 926/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 lutego 2021r. Sąd Okręgowy w Suwałkach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Danuta Poniatowska Protokolant: st. sekr. sądowy Marta Majewska-Wronowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 23 lutego 2021r. w Suwałkach sprawy M. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie wysokości kapitału początkowego w związku z odwołaniem M. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 9 października 2020 r. znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję i do ustalenia wysokości kapitału początkowego M. G. uwzględnia okres od 20 stycznia 1993r. do 31 sierpnia 1993r. z tytułu zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy w Przedsiębiorstwie (...)w R..

UZASADNIENIE

Decyzją z 9.10.2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O., powołując się na przepisy ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 53.), ponownie ustalił M. G. wartość kapitału początkowego na dzień 1.01.1999 r., w kwocie 64 595,63 zł. Do ustalenia wartości kapitału początkowego organ rentowy nie uwzględnił okresu zatrudnienia od 20.01.1993 r. do 31.08.1993 r. w Przedsiębiorstwie (...)w R. z powodu braku pieczątki imiennej osoby wystawiającej świadectwo pracy.

W odwołaniu od tej decyzji M. G. domagała się jej zmiany i uwzględnienia przy obliczaniu kapitału początkowego spornego okresu zatrudnienia. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał podstawy skarżonej decyzji. Sąd ustalił, co następuje: M. G. (ur. (...)) wystąpiła z wnioskiem o ponowne ustalenie wartości kapitału początkowego, wnioskując o uwzględnienie okresu zatrudnienia od 20.01.1993 r. do 31.08.1993 r. w Przedsiębiorstwie (...) w R., na podstawie świadectwa pracy wystawionego przez pracodawcę 3.09.1993 r.

Zakwestionowane przez organ rentowy świadectwo pracy wskazuje, że M. G. zatrudniona była w Przedsiębiorstwie (...) w R. od 20.01.1993 r. do 31.08.1993 r., w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku sprzedawcy, otrzymując wynagrodzenie (...)miesięcznie i premię uznaniową. Umowa zawarta była na czas określony i stosunek pracy wygasł po upływie umówionego okresu. Świadectwo zawiera pieczęć nagłówkową Przedsiębiorstwa (...)w R. zarówno na jego wstępie, jak i w miejscu na podpis i pieczęć kierownika zakładu pracy, bądź upoważnionego pracownika.

Zostało ono podpisane czytelnie nazwiskiem (...) (k.17 akt rentowych). M. G. przesłuchana w charakterze strony wyjaśniła, że jej pracodawcą był G. S., prowadzący małą hurtownię spożywczą pod nazwą Przedsiębiorstwo (...) w R.. Była to mała firma rodzinna, a wnioskodawczyni zatrudniła się tam z rekomendacji obsługującej firmę księgowej, która była jej ciotką. Wykonywała pracę sprzedawcy, przyjmowała i wydawała towary. Ponieważ praca była dla niej zbyt ciężka, nie przedłużała zawartej umowy. Według twierdzeń wnioskodawczyni, firma nie działała długo, a ona aktualnie nie ma kontaktu z jej właścicielem, ani z żadną z zatrudnionych tam osób.

Poza przedłożonym świadectwem pracy, nie dysponuje innymi dokumentami potwierdzającymi to zatrudnienie. Przed podjęciem tego zatrudnienia, jak i po wygaśnięciu umowy o pracę była osobą bezrobotną, zarejestrowaną w Urzędzie Pracy (informacja k.19 akt rentowych).

Sąd zważył, co następuje:

Jak stanowi art. 173 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz.53), kapitał początkowy jest obliczany dla każdego ubezpieczonego urodzonego po 31.12.1948 r. a przed 01.01.1999 r., opłacającego składkę na ubezpieczenia społeczne lub za którego składkę tę opłacał płatnik składek. Stanowi on rodzaj rozliczenia z systemem ubezpieczeń społecznych obowiązującym przed 1999 r. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 01.01.1999 r.

Stosownie do art. 15 ust. 1 ustawy emerytalnej, podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176. Do podstawy wymiaru świadczenia przyjmuje się zatem składniki wynagrodzenia (przychód, dochód), które w rozumieniu przepisów o podstawie wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne, obowiązujących we wskazanym przez wnioskodawcę okresie, podlegały składce na ubezpieczenia społeczne.

Nie uwzględnia się natomiast składników wynagrodzenia wyłączonych z tego obowiązku. W odniesieniu do okoliczności spornych w niniejszej sprawie (braków formalnych świadectwa pracy), nie ma podstaw do uznania, aby przepisy regulujące postępowanie o świadczenia emerytalno-rentowe przed organem rentowym miały zastosowanie w postępowaniu sądowym, które regulowane jest przepisami kodeksu postępowania cywilnego. Ewentualne ograniczenia dowodowe mogą wynikać jedynie z tych przepisów. Przepisy regulujące postępowanie w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych (art. 477 i nast. k.p.c.) nie zawierają zaś dodatkowych ograniczeń w stosunku do przepisów ogólnych regulujących postępowanie dowodowe (art. 235-309 k.p.c.).

Przeciwnie, stosownie do treści art. 473 k.p.c. w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych nie stosuje się przepisów ograniczających dopuszczalność dowodu z zeznań świadków i przesłuchania stron. W postępowaniu przed sądami pracy i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokości mogą być zatem udowadniane wszelkimi środkami dowodowymi przewidzianymi w kodeksie postępowania cywilnego. Ograniczenia dowodowe zawarte w § 22 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz.U.

Nr 237, poz. 1412) dotyczą wyłącznie postępowania przed tymi organami (vide: wyrok Sądu Najwyższego z 02 lutego 1996 r., II URN 3/95, OSNP 1996/16/239). Zgodnie ze stanowiskiem wyrażonym przez Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z 9 stycznia 1998 r., II UKN 440/97 (OSNP 1998/22/667) zaliczenie nieudokumentowanych okresów składkowych do uprawnień oraz wzrostu świadczeń emerytalno-rentowych wymaga dowodów niebudzących wątpliwości, spójnych i precyzyjnych. Postępowanie dowodowe pozwoliło na uwzględnienie do obliczenia wartości kapitału początkowego M.

G. zatrudnienia od 20.01.1993 r. do 31.08.1993 r. w Przedsiębiorstwie (...)w R., wynikającego ze świadectwa pracy. Brak pieczątki imiennej osoby wystawiającej świadectwo pracy nie może, w świetle wiarygodnych zeznań wnioskodawczyni oraz czytelnego podpisu pracodawcy, przesądzać o odmowie zaliczenia tego okresu do obliczenia kapitału początkowego. W związku z powyższym, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzeczono, jak w sentencji wyroku. Sędzia Danuta Poniatowska