Legislator Case Law & Legislation
IX U 194/21 AI generated

IX U 194/21 · Sąd powszechny

Case Number IX U 194/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 19 lutego 2021 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił B. K. prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zdarzenia zaistniałego w dniu 4 listopada 2019 r. W uzasadnieniu swojej decyzji wskazał, że przepisy prawa nie przewidują możliwości przyznania jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku w drodze do lub z pracy (decyzja – k. 8 pliku III akt rentowych). B. K. nie zgodziła się z przedmiotową decyzją i wniosła od niej odwołanie, podnosząc że organ błędnie ustalił, iż nie przysługuje jej odszkodowanie z tytułu wypadku, którego doznała w drodze do domu w dniu 4 listopada 2019 r.

Legislator headnote

AI generated

IX U 194/21 · Sąd powszechny: W poprzednio obowiązującym stanie prawnym, prawo do jednorazowego odszkodowania w związku z wypadkiem w drodze do pracy i z pracy uregulowane było w przepisie art. 41 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity Dz.U.1983.30.144). Zgodnie z powyższym przepisem, pracownikowi, który uległ wypadkowi w drodze do pracy lub z pracy, przysługiwało jednorazowe odszkodowanie - w razie stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu bądź renta inwalidzka - w razie zaliczenia do jednej z grup inwalidów.

Keywords

AI generated
bicycle accident accident insurance matter road safety concerns accident consequences road traffic accidents safety regulations violation
AI generated
I C 1384/13
Powód M. J. (2) wniósł przeciwko Gminie Miejskiej S. pozew o zasądzenie od pozwanej na rzecz powoda kwoty 10.000,00 złotych z odsetkami ustawowymi naliczanymi od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty tytułem zadośćuczynienia. Wniósł także o zasądzenie zwrotu kosztów postępowania według norm przepisanych. W uzasadnieniu powód wskazał, że w dniu 21 sierpnia 2013 roku podczas jazdy rowerem po ulicy (...) w S. wjechał w dziurę w jezdni, która powstała z powodu erozji asfaltu, przeleciał przez kierownicę roweru i upadł na jezdnię. Skutkiem tego zdarzenia było złamanie ręki, ułamanie zęba, otarcia na rękach, nogach i twarzy. Powód podniósł także, że do chwili obecnej odczuwa bóle w ręce, która była złamana i nie może uprawiać sportów, zwłaszcza grać w koszykówkę i siatkówkę, co bardzo lubił. M. J. (2) wskazał również, że zdarzenie z dnia 21 sierpnia 2013 roku naraziło go na długotrwałe bóle i cierpienia, a założenie gipsu na złamaną rękę spowodowało trudności w normalnym funkcjonowaniu powoda. We wszystkich czynnościach domowych potrzebował pomocy rodziny. Powód podniósł ponadto, że wypadek z dnia 21 sierpnia 2013 roku przekreślił jego plany wakacyjne, bowiem stan jego zdrowia nie pozwalał powodowi na korzystanie z letnich rozrywek, a uraz psychiczny po zdarzeniu powodował, że powód odczuwał strach przed wyjściem na podwórko. Zdaniem powoda, dochodzona przez niego pozwem kwota 10.000,00 złotych tytułem zadośćuczynienia, uwzględnia obrażenia ciała doznane przez powoda, rozmiar cierpień związanych z zaistnieniem wypadku, a przede wszystkim ból, natężenie krzywdy oraz okres leczenia i rehabilitacji i jest kwotą odpowiednią w rozumieniu przepisu art. 445 § 1 kc. W ocenie powoda M. J. (2), z uwagi na okoliczności wskazane szczegółowo wyżej, żądanie pozwu jest jak najbardziej zasadne.
I C 561/13
W dniu 10 lipca 2013 r. małoletni S. K., w imieniu której działała przedstawicielka ustawowa E. K., wystąpił z pozwem przeciwko (...) Spółce Akcyjnej V. (...) z siedzibą w W. o zasądzenie kwoty 6000 zł tytułem zadośćuczynienia oraz kwoty 40 zł tytułem odszkodowania wraz z odsetkami od tych kwot liczonymi od dnia 28 grudnia 2012 r. Ponadto powód wniósł o ustalenie odpowiedzialności pozwanego za skutki wypadku, jakie mogą pojawić się w przyszłości na osobie powoda oraz zasądzenie od strony pozwanej kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Powyższych roszczeń powód dochodzi w związku z wypadkiem do którego doszło w dniu 10 maja 2011 r. Powód jadąc rowerem wjechał w wyrwę chodnika w obrębie ulicy (...) przy Alei (...) w Ł. i spadł z roweru doznając urazu głowy i kolana. Odpowiedzialność za bezpieczeństwo na chodniku ponosi Zarząd Dróg i (...) w Ł. jako zarządca terenu, ubezpieczony w zakresie odpowiedzialności cywilnej w pozwanym Towarzystwie (...). Pozwany nie kwestionował odpowiedzialności zarządcy za skutki wypadku, odmówił jednak wypłaty jakiejkolwiek kwoty tytułem zadośćuczynienia. Niniejszym pozwem powód dochodzi zadośćuczynienia za doznaną krzywdę oraz odszkodowania za koszty dojazdu w kwocie 40 zł, w związku z pokonaną drogą od długości 20 km od domu do Szpitala (...) i z powrotem – 12 zł (20 km x 0,6 zł) i czterokrotną drogą od długości 12 km z domu do Poradni M. i z powrotem– 28,80 zł (12 km x 4 x 0,6 zł).
I C 133/22
Stan faktyczny 23 czerwca 2021 r.
I C 648/21
Powód K. C. wniósł pozew przeciwko (...) S.A. w S. o zasądzenie: - kwoty 28.000,00 złotych tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 16 stycznia 2021 roku do dnia zapłaty, - kwoty 2.700,00 złotych tytułem zwrotu kosztów opieki sprawowanej przez osobę trzecią, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 16 stycznia 2021 roku do dnia zapłaty, - kwoty 963,68 złotych tytułem zwrotu kosztów dojazdów do placówek medycznych, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 16 stycznia 2021 roku do dnia zapłaty, - kwoty 1.409,68 złotych tytułem zwrotu kosztów leczenia, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 16 stycznia 2021 roku do dnia zapłaty, - kwoty 2.100,00 złotych tytułem odszkodowania za uszkodzony rower, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 16 stycznia 2021 roku do dnia zapłaty, - kwoty 100,00 złotych tytułem zwrotu kosztów prywatnej ekspertyzy, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty, - kwoty 2.540,63 złotych tytułem zwrotu utraconego dochodu, z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty.
IV U 67/14
Wnioskodawczyni B. K. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 22.01.2014 r., na podstawie której strona pozwana odmówiła jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem wypadku przy pracy z dnia 26.11.2013 r. Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i uznanie zdarzenia za wypadek przy pracy oraz przyznanie prawa do jednorazowego odszkodowania. W uzasadnieniu wnioskodawczyni wskazała, że jest zatrudniona w Gminnym Ośrodku Pomocy (...) w G. jako opiekun domowy. W dniu 26.11.2013 r., po zakończeniu usług opiekuńczych w G., jechała na kolejne usługi do miejscowości M.. W trakcie drogi udała się do miejsca zamieszkania w celu załatwienia potrzeby fizjologicznej. Kontynuując drogę poczuła się słabo, straciła równowagę oraz upadła na asfalt doznając urazu twarzy. Pracodawca uznał powyższe zdarzenie jako wypadek przy pracy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił jej prawa do jednorazowego odszkodowania wskazując, że protokół powypadkowy zawiera stwierdzenia bezpodstawne, albowiem w przypadku zdarzenia z dnia 26.11.2013 r. brak jest przyczyny zewnętrznej. Wnioskodawczyni przytoczyła definicję wypadku przy pracy oraz powołała się na orzecznictwo dotyczące rozumienia przyczyny zewnętrznej. Wskazała, że za oceną, że zdarzenie było wypadkiem przy pracy przemawia to, że nigdy wcześniej nie leczyła się na choroby układu krążenia, omdlenia, czy zaburzenia równowagi i nie odczuwała żadnych dolegliwości, nie stwierdzono u niej przeciwwskazań do w pełni sprawnego wykonywania powierzonej jej pracy. Podniosła, że pojawienie się dolegliwości w postaci osłabienia i utraty równowagi, bezpośrednio po wykonaniu usług opiekuńczych w postaci sprzątania, robienia zakupów produktów spożywczych, chemii oraz leków, świadczy o tym, że zdarzenie miało charakter nagły i było bezpośrednio związane z czynnościami wykonywanymi w czasie pracy.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

sygn. akt IX U 194/21

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 19 lutego 2021 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił B. K. prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zdarzenia zaistniałego w dniu 4 listopada 2019 r. W uzasadnieniu swojej decyzji wskazał, że przepisy prawa nie przewidują możliwości przyznania jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku w drodze do lub z pracy (decyzja – k. 8 pliku III akt rentowych). B. K. nie zgodziła się z przedmiotową decyzją i wniosła od niej odwołanie, podnosząc że organ błędnie ustalił, iż nie przysługuje jej odszkodowanie z tytułu wypadku, którego doznała w drodze do domu w dniu 4 listopada 2019 r.

Argumentowała, że ustawodawca w art. 57b ustawy o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych przewidział możliwość ubiegania się o świadczenia z tytułu wypadku w drodze z lub do pracy. Wskazała nadto, że organ uznał zdarzenie za wypadek przy pracy wypłacając jej zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy wymiaru (odwołanie – k. 3-6 akt sprawy). Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania w całości, wywodząc jak w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (odpowiedź na odwołanie – k.13-13v akt sprawy).

Sąd ustalił następujący stan faktyczny. B. K. w dniu wypadku była zatrudniona w piekarni prowadzonej przez A. R. pod firmą Piekarnia prywatna J.”. Pracowała w zmianowym systemie czasu pracy. Drogę do i z zakładu pracy, mieszczącego się przy ul. (...) w D., pokonywała rowerem. W dniu 4 listopada 2019 r. B. K. pracowała na nocnej zmianie. W drogę powrotną do domu wyruszyła o godzinie 3.40, obierając najkrótszą możliwą drogę komunikacyjną tzn. ul. (...) do ul. (...) i następnie ul. (...) do drogi D. - Ś.. Na ulicy (...), utwardzonej kostką brukową, w pobliżu sklepu wielobranżowego, B.

K. straciła panowanie nad prowadzonym przez siebie pojazdem i upadła. Poczuła ostry ból w stopie, która nagle spuchła. B. K. zadzwoniła do właściciela piekarni, który przyjechał na miejsce zdarzenia i zabrał ją do z powrotem piekarni, gdzie wezwał zespół ratownictwa medycznego. B. K. została przetransportowana do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w C., skąd następnie przewieziono ją na Oddział (...) Urazowo-Ortopedycznej (...) Wojewódzkiego Szpitala (...) w S., gdzie postanowiono diagnozę mnogiego złamania podudzia prawego typu pilon.

Z tytułu niezdolności do pracy w związku z tym zdarzeniem ubezpieczonej przyznano prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru. Niesporne, a nadto dowód: karta wypadku – k. 2-3 pliku I akt rentowych, wyjaśnienia świadka A. R. – k. 4 pliku I akt rentowych, fotografia dokumentująca miejsce wypadku – k. 6 pliku I akt rentowych, karta informacyjna SOR Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w C. – k. 7-7v, karty informacyjne leczenia szpitalnego – k. 8-10v. Sąd zważył co następuje. Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie.

Zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity (Dz.U. z 2019 r. poz. 1205) jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu, który wskutek wypadku przy pracy doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Definicję wypadku przy pracy zawiera art. 3 ust. 1 cytowanej ustawy. I tak, za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną powodujące uraz lub śmierć, które nastąpiło w związku z pracą podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych, podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności na rzecz pracodawcy, nawet bez polecenia, a także w czasie pozostawania pracownika w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy.

W poprzednio obowiązującym stanie prawnym, prawo do jednorazowego odszkodowania w związku z wypadkiem w drodze do pracy i z pracy uregulowane było w przepisie art. 41 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst jednolity Dz.U.1983.30.144). Zgodnie z powyższym przepisem, pracownikowi, który uległ wypadkowi w drodze do pracy lub z pracy, przysługiwało jednorazowe odszkodowanie - w razie stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu bądź renta inwalidzka - w razie zaliczenia do jednej z grup inwalidów.

Analogiczne świadczenia przysługiwały członkom rodziny pracownika lub rencisty pobierającego rentę z tytułu wypadku określonego w ust. 1, który zmarł wskutek takiego wypadku. Przy czym, sama definicja wypadku w drodze do pracy i z pracy była zawarta w §14 rozporządzenia Ministra Pracy, Płac i Spraw Socjalnych oraz Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 17 października 1975 r. w sprawie zasad i trybu orzekania o uszczerbku na zdrowiu oraz wypłacania świadczeń z tytułu wypadków przy pracy, w drodze do pracy i z pracy oraz z tytułu chorób zawodowych (Dz.U.1975.36.199), który stanowił, że wypadek nastąpił w drodze do pracy lub z pracy, jeżeli droga do pracy lub z pracy była drogą najkrótszą i nie została przerwana.

Wypadek nastąpił w drodze do pracy lub z pracy również wówczas gdy droga została przerwana, jeżeli przerwa była życiowo uzasadniona i jej czas nie przekraczał granic potrzeby, a także gdy droga, nie będąc drogą najkrótszą, była dla pracownika ze względów komunikacyjnych najdogodniejsza. W obecnie obowiązującej ustawie z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz.U.2009.167.1322 j.t.), która weszła w życie z dniem 1 stycznia 2003 r., ustawodawca nie zawarł definicji wypadku w drodze do lub z pracy i nie przewidział prawa do odszkodowania za wypadek w drodze do pracy lub z pracy, a jedynie za wypadek przy pracy.

W rozpoznawanej sprawie organ rentowy nie kwestionował tego, iż zdarzenie z dnia 4 listopada 2019 r. opisane w protokole powypadkowym nosi cechy wypadku w drodze z pracy. Okoliczność ta pozostawała bezsporna. Stąd też spór między stronami sprowadzał się do rozbieżnej interpretacji stanu prawnego, będącego podstawą zaskarżonej decyzji. Ubezpieczona powołała się na przepis art. 57b ust. 1-1 z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przepis ten faktycznie dotyczy kwestii wypadków w drodze do pracy lub z pracy, jednakże na potrzeby innych świadczeń aniżeli jednorazowe odszkodowanie.

Zgodnie definicją legalną zawartą w art. 57b ust. 1-1 ww. ustawy za wypadek w drodze do pracy lub z pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w drodze do lub z miejsca wykonywania zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, jeżeli droga ta była najkrótsza i nie została przerwana. Jednakże uważa się, że wypadek nastąpił w drodze do pracy lub z pracy, mimo że droga została przerwana jeżeli przerwa była życiowo uzasadniona i jej czas nie przekraczał granic potrzeby, a także wówczas, gdy droga, nie będąc drogą najkrótszą, była dla ubezpieczonego, ze względów komunikacyjnych, najdogodniejsza.

Za drogę do pracy lub z pracy uważa się oprócz drogi z domu do pracy lub z pracy do domu również drogę do miejsca lub z miejsca innego zatrudnienia lub innej działalności stanowiącej tytuł ubezpieczenia rentowego, do miejsca zwykłego wykonywania funkcji lub zadań zawodowych albo społecznych lub miejsca zwykłego spożywania posiłków, odbywania nauki lub studiów. Ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku w drodze do pracy lub z pracy dokonują w karcie wypadku pracodawcy w stosunku do ubezpieczonych, będących pracownikami, a w stosunku do pozostałych ubezpieczonych podmioty określone w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.

Powoływany przez B. K. przepis art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych konstruuje definicję legalną wypadku w drodze do pracy lub z pracy na potrzeby ustalania prawa do świadczeń pieniężnych z ubezpieczeń emerytalnych i rentowych i nie znajduje zastosowania w niniejszej sprawie. Podobnie, nie może stanowić potwierdzenia stanowiska ubezpieczonej pogląd wyrażony w uchwale Sądu Najwyższego - Izby Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 15 listopada 1978 r. (III PZP 12/78).

Zapatrywania Sądu Najwyższego na definicję wypadku w drodze do pracy zostały przedstawione w oparciu o przepisy ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz rozporządzenia Rady Ministra Pracy, Płacy i Spraw Socjalnych oraz Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 17 października 1975 r. w sprawie zasad i trybu orzekania o uszczerbku na zdrowiu oraz wypłacania świadczeń z tytułu wypadku przy pracy, w drodze do pracy i z pracy oraz z tytułu chorób zawodowych, które to akty prawne nie funkcjonują już w obrocie prawnym.

Bez znaczenia pozostaje zatem fakt, iż ubezpieczona wracała do domu najkrótszą możliwą drogą czy to, że jej środek transportu był w pełni sprawny. Przepisy będące podstawą roszczeń odszkodowawczych z tytułu wypadku w drodze do lub z pracy zostały natomiast uchylone z dniem 1 stycznia 2003 r. Jak już podkreślono, obecnie w polskim systemie prawnym nie ma regulacji pozwalających na przyznanie ubezpieczonemu odszkodowania z tytułu wypadku, którego doznał on w drodze z pracy. Zważyć należy, że fakt, iż organ w związku ze zdarzeniem z dnia 4 listopada 2019 r. przyznał ubezpieczonej prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru nie oznacza, iż przysługuje jej jednorazowe odszkodowanie za wypadek w drodze z pracy.

Organ działał tu na podstawie art. 11 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2020.870 j.t.), zgodnie z którym miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy lub niemożność wykonywania pracy, o której mowa w art. 6 ust. 2 powstała wskutek wypadku w drodze do pracy lub z pracy. Podsumowując, pracownikowi w obecnym stanie prawnym z tytułu wypadku w drodze do lub z pracy przysługuje prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru, po spełnieniu określonych warunków także prawo do renty, ale nie przysługuje mu prawo do jednorazowego odszkodowania.

W tym stanie rzeczy, Sąd uznał, że rozstrzygnięcie organu rentowego zawarte w decyzji z dnia 19 lutego 2021 r., znak (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. jest prawidłowe i na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł jak w sentencji. ZARZĄDZENIE 1. (...) 2. (...) 3. (...) 4. (...) (...)