V U 849/18 · Sąd powszechny
Legislator summary
AI generatedDecyzją z 20 września 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił T. F. prawa do emerytury dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach albowiem wnioskodawca nie udowodnił wymaganego 25-letniego okresu ubezpieczenia. Tym samym organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy do okresu ubezpieczenia pracy w gospodarstwie rolnym ojczyma przed 3 grudnia 1977 r. Odwołanie od powyższej decyzji złożył T. F. wnosząc o ich zmianę i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu pracy rolniczej w okresie 1.11.-2.12.1977 do okresu ubezpieczenia.
Legislator headnote
AI generatedV U 849/18 · Sąd powszechny: Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej, za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia w podmiotach, w których obowiązują wykazy stanowisk ustalone na podstawie przepisów dotychczasowych. Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie, których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.
Keywords
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Sygn. akt V U 849/18
WYROK W IMIENIU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 grudnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski Protokolant sekr. sądowy Małgorzata Kucińska po rozpoznaniu w dniu 14 grudnia 2018 r. w Kaliszu odwołania T. F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 20 września 2018 r. Nr (...) w sprawie T. F. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o emeryturę Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 20 września 2018 r. znak (...) w ten sposób, że przyznaje odwołującemu T. F. emeryturę poczynając od 1 lipca 2018 r. Sygn. akt VU 849/18
UZASADNIENIE
Decyzją z 20 września 2018 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił T. F. prawa do emerytury dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach albowiem wnioskodawca nie udowodnił wymaganego 25-letniego okresu ubezpieczenia. Tym samym organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy do okresu ubezpieczenia pracy w gospodarstwie rolnym ojczyma przed 3 grudnia 1977 r. Odwołanie od powyższej decyzji złożył T. F. wnosząc o ich zmianę i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu pracy rolniczej w okresie 1.11.-2.12.1977 do okresu ubezpieczenia.
Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił, co następuje: Odwołujący T. F. urodził się (...) W okresie 20.09.1976 – 31.10.1977 odwołujący wykonywał pracę w ramach stosunku pracy na rzecz Przedsiębiorstwa (...) w J.. 26 listopada 1977 r. matka odwołującego Z. F. i J. R. zwarli w Urzędzie Stanu Cywilnego w B. związek małżeński. 3 grudnia 1977 r. odwołujący został zameldowany na pobyt stały pod adresem zgodnym z adresem J. R.. / bezsporne / Rozwiązanie wskazanego wyżej stosunku pracy nastąpiło w związku ze zmianą miejsca pobytu: odwołujący wspólnie z matką przeniósł się do miejscowości A. gdyż tam mieszkał J.
R. a matka odwołującego i J. R. podjęli decyzję o zawarciu związku małżeńskiego. dowód: zeznania odwołującego Przeprowadzka odwołującego i jego matki nastąpiła w październiku 1977 roku, okresie zbiegającym się z dniem Wszystkich Świętych. Od tego czasu odwołujący jako domownik wykonywał wszystkie prace zlecone mu przez J. R. i jego matkę prace rolnicze takie jak sianokosy, żniwa, wykopki, pielęgnacja roślin, prace przy utrzymaniu inwentarza żywego. W listopadzie 1977 roku odwołujący zajmował się głównie zbiorem buraków pastewnych.
Zajmował się też w miesiącu pracami przy oprzątaniu zwierząt. Prace takie wykonywał od rana do wieczora dowód: zeznania odwołującego, zeznania świadków: Z. M., L. D.. 26 listopada 1977 r. J. R. i matka odwołującego zawarli związek małżeński a 3 grudnia 1977 r. odwołujący został zameldowany w A. pod tym samym adresem co J. R. i jego matka. Organ rentowy uznał odwołującemu pracę w gospodarstwie rolnym J. R. jako okres uzupełniający brakujący do przyznania świadczenia okres ubezpieczenia poczynając od daty zameldowania w gospodarstwie rolnym tj. do 3 grudnia 1977 r. / bezsporne / Odwołujący na dzień 1 stycznia 1999 r. miał uznany przez ZUS, poza badanym okresem pracy rolniczej, okres składkowy i nieskładkowy wynoszący łącznie 24 lata 11 miesięcy i 6 dni.
Na dzień zgłoszenia wniosku o emeryturę odwołujący nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Uznany przez ZUS okres pracy w warunkach szczególnych na dzień 1 stycznia 1999 r. wynosi 16 lat 2 miesiące i 3 dni. / bezsporne / Ustalając powyższy stan faktyczny sąd dał wiarę dokumentom znajdującym się w aktach rentowych i emerytalnych. Sąd dał również wiarę zeznaniom wskazanych wyżej świadków oraz zeznaniom odwołującego.
Sąd zważył, co następuje:
Zgodnie z przepisem 32 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17.12. 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych / Dz. U. z 2015 r. poz. 748 z póz. zm. /, ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r., będącymi pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 ustawy. Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948 r. w myśl uregulowania zawartego w przepisie art. 184 ust. 1 cytowanej ustawy mogą nabyć prawo do emerytury na powyższych warunkach po osiągnięciu wieku określonego w art. 32 ustawy, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy tj. w dniu 1 stycznia 1999 r. osiągnęli: - okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat oraz - okres składkowy i nieskładkowy wynoszący w przypadku mężczyzn co najmniej 25 lat.
Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej, za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia w podmiotach, w których obowiązują wykazy stanowisk ustalone na podstawie przepisów dotychczasowych. Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie, których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.
Zgodnie z przepisem § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7. 02.1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach … /Dz. U. nr 8 poz. 43 z póz. zm. / za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej "wymaganym okresem zatrudnienia", uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami składkowymi, okresami nieskładkowymi oraz ewentualnie okresami uzupełniającymi / okresy ubezpieczenia rolniczego, okresy pracy w gospodarstwie rolnym /.
W myśl § 4 ust.1 cytowanego rozporządzenia pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:
1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Przepis § 2 ust. 1 cytowanego rozporządzenia wymaga do zaliczania okresów pracy w warunkach szczególnych do okresów uprawniających do wcześniejszej emerytury aby praca taka była wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku. Poza sporem pozostaje, iż odwołujący legitymuje się ponad 15 – letnim okresem pracy w warunkach szczególnych.
Odwołujący na dzień 1 stycznia 1999 r. legitymował się również wymaganym okresem ubezpieczenia. Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt. 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przy ustalaniu prawa do emerytury oraz przy obliczaniu jej wysokości uwzględnia się również przypadające przed dniem 01.01.1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia. Na podstawie zebranego materiału dowodowego, a w szczególności zebranych w sprawie dokumentów oraz zeznań świadków Sąd uznał odwołującemu okresy pracy w gospodarstwie rolnym przyszłego ojczyma w przedziale czasowym od 1 listopada 1977 r. do 2 grudnia 1977 r.
Zarzuty podniesione przez ZUS Oddział w O. zarówno w odpowiedzi na odwołanie jak i w decyzji nie mogą się ostać albowiem sprowadzały się zasadniczo do powiązania rozpoczęcia pracy w gospodarstwie rolnym z uzyskaniem stałego zameldowania pod adresem zgodnym z adresem właściciela gospodarstwa. Tymczasem decydującym momentem jest nie to kiedy odwołujący uzyskał stałe zameldowanie a moment zamieszkania w gospodarstwie w charakterze domownika. Jak wynika z przeprowadzonych dowodów o charakterze osobowym status domownika odwołujący uzyskał co najmniej 1 listopada 1977 r. albowiem w tej dacie świadkowie byli pewni przeprowadzki do gospodarstwa matki odwołującego, która przeprowadziła się do tego gospodarstwie razem ze swym synem – odwołującym.
Uzyskanie przez odwołującego statusu domownika połączone było z wykonywaniem przez odwołującego prac rolniczych na takich samych warunkach jak inne osoby mieszkające w tym gospodarstwie. Powyższe sprawi, iż łącznie z zaliczonym przez ZUS Oddział w O. okresem ubezpieczenia, odwołujący posiada wymagany 25-letni okres ubezpieczenia. Odwołanie zatem jako uzasadnione prowadziło do zmiany decyzji jak w sentencji wyroku.