Legislator Case Law & Legislation
IX U 1991/13 AI generated

IX U 1991/13 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1991/13
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30.09.2013r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu M. K. ( K. ) prawa do emerytury na podstawie art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ponieważ ubezpieczony na dzień 01.01.1999r. nie udokumentował wymaganego 15 letniego okresu pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, a jedynie 3 lata, 4 miesiące i 1 dzień.

Legislator headnote

AI generated

IX U 1991/13 · Sąd powszechny: Jako takiej pracy organ rentowy nie zaliczył zatrudnienia ubezpieczonego w (...) (...) w W. od dnia 06.07.1970r. do dnia 30.06.1992r., gdyż ubezpieczony przedłożył odnośnie tego okresu wyłącznie świadectwa wykonywania prac w warunkach szczególnych sporządzone przez archiwum, które jako przechowawca dokumentacji nie jest uprawnione do wydania takiego dokumentu. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do emerytury wcześniejszej z tytułu pracy w warunkach szczególnych, po uprzednim zaliczeniu do takiej pracy okresu zatrudnienia kwestionowanego przez organ rentowy, kiedy to faktycznie wykonywał pracę przy obróbce żeliwa.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1991/13

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 lutego 2014 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Barbara Kubasińska-Malcher Protokolant: Gabriela Jokiel przy udziale: ./. po rozpoznaniu w dniu 20 lutego 2014 r. w Rybniku sprawy z odwołania M. K. ( M. K. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę na skutek odwołania M. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 30 września 2013 r. Znak (...) zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia 05 września 2013r. Sędzia Sygn. akt IXU 1991/13

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30.09.2013r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu M. K. ( K. ) prawa do emerytury na podstawie art.184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w związku z §4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ponieważ ubezpieczony na dzień 01.01.1999r. nie udokumentował wymaganego 15 letniego okresu pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, a jedynie 3 lata, 4 miesiące i 1 dzień.

Jako takiej pracy organ rentowy nie zaliczył zatrudnienia ubezpieczonego w (...) (...) w W. od dnia 06.07.1970r. do dnia 30.06.1992r., gdyż ubezpieczony przedłożył odnośnie tego okresu wyłącznie świadectwa wykonywania prac w warunkach szczególnych sporządzone przez archiwum, które jako przechowawca dokumentacji nie jest uprawnione do wydania takiego dokumentu. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do emerytury wcześniejszej z tytułu pracy w warunkach szczególnych, po uprzednim zaliczeniu do takiej pracy okresu zatrudnienia kwestionowanego przez organ rentowy, kiedy to faktycznie wykonywał pracę przy obróbce żeliwa.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczony M. K. urodził się w dniu (...) W dniu 05.09.2013r. wystąpił z wnioskiem o przyznanie prawa do emerytury. W rozpoznaniu tego wniosku organ rentowy postanowił jak w decyzji zaskarżonej z dnia 30.09.2013r., omówionej na wstępie. Organ rentowy uznał za udowodniony na dzień 01.01.1999r. staż pracy w łącznym wymiarze 32 lat, 2 miesięcy i 15 dni, w tym 3 lata, 4 miesiące i 1 dzień pracy wykonywanej w warunkach szczególnych, to jest okres zatrudnienia ubezpieczonego w (...) Zakładach (...) w R. od dnia 01.09.1966r. do dnia 01.01.1970r.

Ubezpieczony od dnia 06.07.1970r. do dnia 30.06.1992r. był zatrudniony w Przedsiębiorstwie (...) w W. na stanowisku szlifierz – frezer. Ubezpieczony zajmował się obróbką wyrobów żeliwnych produkowanych przez Przedsiębiorstwo, a mianowicie części do pomp wodnych, rolniczych, w ostatnim okresie zatrudnienia także elementów grzejników, rolek na potrzeby kopalń – do taśmociągów pracujących na dole. Faktycznie w tym czasie ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracował jako szlifierz i frezer elementów żeliwnych powyższych urządzeń, przy czym frezowanie ( obróbka płaskich powierzchni ) stanowiło obróbkę wstępną przed szlifowaniem, było nierozerwalnie i ściśle związane z czynnościami szlifowania.

Ubezpieczony pracował na hali, gdzie znajdowały się różne urządzenia typu tokarki, frezarki, szlifierki. Praca wykonywana przez ubezpieczonego była ciężką pracą, bo wiązała się często z koniecznością podnoszenia ciężkich elementów urządzeń jw. – o wadze około 35 kg, wykonywana była w zapyleniu, hałasie, w oparach gazów pochodzących z odlewni, która znajdowała się w pomieszczeniu sąsiadującym z halą, na której pracował ubezpieczony. Z tytułu wykonywania takiej pracy ubezpieczony otrzymywał mleko oraz dodatki pieniężne z tytułu wykonywania pracy w warunkach szkodliwych.

Razem z ubezpieczonym pracowali H. F., Z. G. i J. W.. Ubezpieczony przedłożył do akt organu rentowego zaświadczenie z dnia 04.11.2003r. oraz świadectwo z dnia 29.06.2000r., w obu przypadkach dokumenty sporządzone przez archiwum, na okoliczność wykonywania przez ubezpieczonego pracy w warunkach szczególnych w okresie od dnia 06.07.1970r. do dnia 30.06.1992r. na stanowisku szlifierz – frezer, wymienionym w Wykazie A, Dziale III, poz.78, pkt.1 stanowiącym załącznik nr 1 do zarządzenia nr 9 MB i (...) z dnia 01.08.1983r. w sprawie wykazu stanowisk pracy w zakładach prac nadzorowanych przez MB i (...), na których są wykonywane prace w szczególnych warunkach.

Ubezpieczony nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego ( według informacji organu rentowego zawartej w odpowiedzi na odwołanie ). Powyższe Sąd ustalił na podstawie akt emerytalnych ubezpieczonego, akt osobowych, zeznań świadków H. F., Z. G., J. W. oraz zeznań ubezpieczonego – protokół elektroniczny z rozprawy z dnia 20.02.2014r. min.00:08:27 – 00:55:59. Mając na uwadze powyższe ustalenia

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Spór w rozpoznawanej sprawie sprowadzał się do ustalenia, czy ubezpieczony spełnia warunek prawa do emerytury o jakim mowa w art. 184 pkt.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j. Dz.U. z 2013r., poz. 1440 ), to jest czy na dzień 01.01.1999r. posiada 15 letni okres pracy w warunkach szczególnych. W ocenie Sądu przeprowadzone postępowanie dowodowe pozwala jednoznacznie stwierdzić, iż ubezpieczony w okresie spornym od dnia od dnia 06.07.1970r. do dnia 30.06.1992r. faktycznie stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę w warunkach szczególnych wymienioną w Wykazie A, Dziale III, poz.78 - „ szlifowaniu lub ostrzenie wyrobów i narzędzi metalowych oraz polerowanie mechaniczne ”.

Takiemu przyjęciu, zdaniem Sądu, nie przeczy fakt, iż ubezpieczony dokonywał również czynności frezowania w sytuacji, gdy stanowiły one wstępną obróbkę materiału przed zasadniczymi czynnościami szlifierskimi i stąd były z tymi czynnościami ściśle i nierozerwalnie związane. Ustalając powyższe Sąd oparł się na dokumentacji zawartej w aktach organu rentowego, aktach osobowych, zeznaniach świadków H. F., Z. G. i J. W., którzy byli współpracownikami ubezpieczonego w okresie spornym i stąd bezpośrednimi świadkami wykonywanej przez niego wówczas pracy oraz zeznaniach ubezpieczonego.

Zeznania te Sąd uznał za wiarygodne, gdyż były one rzeczowe, logiczne, przekonywujące, zasadniczo ze sobą zgodne, korespondujące z treścią zgromadzonej w sprawie dokumentacji, nie były też one kwestionowane przez organ rentowy. Przy zaliczeniu spornego okresu zatrudnienia podanego na wstępie rozważań do pracy w warunkach szczególnych uznanej przez organ rentowy ubezpieczony posiada na dzień 01.01.1999r. wymagany do przyznania emerytury 15 - letni staż takiej pracy. W takiej sytuacji, gdy bezspornym jest, że ubezpieczony w dniu 28.02.2012r. ukończył wiek emerytalny 60 lat, na dzień 01.01.1999r. udowodnił wymagany 25 - letni okres składkowy i nieskładkowy, nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego Sąd stwierdził, iż ubezpieczony spełnia wszystkie niezbędne przesłanki prawa do dochodzonego świadczenia na podstawie z art.184 w związku z art.32 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i w związku z § 4 ust.1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz.U.

Nr 8, poz.43 ze zm. ) i stąd przyznał to świadczenie od dnia 05.09.2013r., to jest od daty zgłoszenia wniosku o świadczenie w sytuacji, gdy z tym dniem ubezpieczony spełnił wszystkie warunki niezbędne do przyznania emerytury. W konsekwencji takiego stanowiska, kierując się powołanymi powyżej uregulowaniami prawnymi Sąd z mocy art.477 14§2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję orzekając jak w sentencji. Sędzia