Legislator Case Law & Legislation
IV U 186/20 AI generated

IV U 186/20 · Sąd powszechny

Case Number IV U 186/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Odwołaniem z dnia 16 lipca 2020 r. od decyzji nr (...) z dnia 18 czerwca 2020 r. E. Z. wniosła o zmianę decyzji i przyznanie jej jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. W uzasadnieniu wskazała, że w dniu 20 maja 2020 r. uległa wypadkowi przy pracy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustalił 0 % uszczerbku na zdrowiu, z czym wnioskodawczyni nie zgadza się, wskazując, że ma problemy z poruszaniem się, noga ją boli i na nodze utrzymuje się obrzęk. W odpowiedzi na odwołanie (k.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 108 k.p.c; IV U 186/20 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawczyni był przepis art.11 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, nr199, poz. 1673 ze zmianami), zgodnie z którym ubezpieczonemu, który w następstwie wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był fakt, że wnioskodawczyni uległa w dniu 20 maja 2020 r. wypadkowi przy pracy.

Keywords

AI generated
cessation of accident benefits accident disability pension occupational disability benefits unfit notwithstanding health condition knee injury benefits health impairment in military insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 108 k.p.c
Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie II wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c.
AI generated
X U 407/19
Ubezpieczony M. G. wniósł odwołanie od decyzji organu rentowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W. I Inspektorat we W. z dnia 27.12.2018 r. odmawiającej mu prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy z dnia 10.06.2018 r. W uzasadnieniu odwołania, ubezpieczony podniósł, iż do wypadku doszło w dniu 10 czerwca 2018 r. i nie można zgodzić się z uzasadnieniem decyzji strony pozwanej, że ustalenia w protokole wypadku były bezpodstawne. Ubezpieczony w czasie wykonywania czynności pracowniczych w dniu 10 czerwca 2018 r. potknął się, upadł i doznał urazu w postaci złamania szyjki kości udowej prawej.
IV U 541/14
S. wniósł odwołanie od decyzji ZUS Oddział w O. Inspektorat w S. z dnia 30 maja 2014 r. nr (...)- (...), którą odmówiono mu prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy w dniu 17 sierpnia 2013 r. Wnioskodawca zaskarżonej decyzji zarzucił błąd w ustaleniach faktycznych polegający na przyjęciu, ze skarżący nie zakończył jeszcze leczenia, podczas gdy leczenie to dobiegło już końca, w związku z czym istnieją przesłanki do przyznania skarżącemu jednorazowego odszkodowania. Wobec powyższego wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji i stwierdzenie, że przysługuje mu prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy w dniu 17 sierpnia 2013 r. i ustalenie odszkodowania w odpowiedniej wysokości.
IV U 402/21
Powód M. K. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 7 września 2021 roku, wnosząc o zmianę decyzji poprzez przyznanie jednorazowego odszkodowania w wysokości 25% oraz zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego. W uzasadnieniu podniósł, że mimo leczenia powód nadal odczuwa silne dolegliwości bólowe, nadal utyka na nogę i ustalony uszczerbek na zdrowiu jest zaniżony. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
VI U 487/17
Decyzją z dnia 27 marca 2017 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt IV U 186/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 stycznia 2021 r. Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Marta Ładzińska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 15 stycznia 2021 r. w J. sprawy z odwołania E. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 18 czerwca 2020 r., znak: (...) w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. o jednorazowe odszkodowanie I. zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 18 czerwca 2020 r., znak: (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni E. Z. prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy, któremu wnioskodawczyni uległa w dniu 20 maja 2020 r., w wysokości odpowiadającej 2% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu; II. kosztami sądowymi obciąża Skarb Państwa. SSR Marta Ładzińska Sygn. akt IV U 186/20

UZASADNIENIE

Odwołaniem z dnia 16 lipca 2020 r. od decyzji nr (...) z dnia 18 czerwca 2020 r. E. Z. wniosła o zmianę decyzji i przyznanie jej jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. W uzasadnieniu wskazała, że w dniu 20 maja 2020 r. uległa wypadkowi przy pracy. Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustalił 0 % uszczerbku na zdrowiu, z czym wnioskodawczyni nie zgadza się, wskazując, że ma problemy z poruszaniem się, noga ją boli i na nodze utrzymuje się obrzęk. W odpowiedzi na odwołanie (k.

9) organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i zasądzenie kosztów sądowych, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm przepisanych. W uzasadnieniu organ rentowy zarzucał, że decyzja w sprawie, w której odmówiono przyznania jednorazowego odszkodowania z wypadku przy pracy była prawidłowa i zgodna z obowiązującymi przepisami, ponieważ wnioskodawczyni nie doznała uszczerbku na zdrowiu. W toku postępowania strony podtrzymały swoje dotychczasowe stanowiska. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawczyni E. Z. ma 61 lat.

Pracowała jako pracownik ochrony i podlegała ubezpieczeniom społecznym. W dniu 20 maja 2020 r. E. Z. uległa wypadkowi przy pracy. (dowód: bezsporne) Wnioskodawczyni w wyniku zdarzenia doznała urazu lewego stawu skokowego, stwierdzono u niej skręcenie i naderwanie stawu skokowego i stopy. Uraz spowodował długotrwały uszczerbek na zdrowiu w wysokości 2%. U wnioskodawczyni nadal występuje obrzęk w okolicy lewego stawu skokowego, bolesność przy biernych ruchach w stawie skokowym, wnioskodawczyni utyka przy poruszaniu się na palcach. (dowód: dokumentacja medyczna, k – 4-6, k - 15-22, k – 30, k - opinia biegłego ortopedy z dnia 1.10.2020 r., k -27-29) Ustalając stan faktyczny w niniejszej sprawie Sąd oparł się na dowodach z dokumentacji zawartej w aktach ZUS, na dokumentacji medycznej złożonej przez wnioskodawczynię, których żadna ze stron nie kwestionowała, a Sąd nie miał podstaw, by odmówić im autentyczności i wiarygodności oraz na opinii biegłego ortopedy, która zostanie omówiona w toku rozważań.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Podstawą żądania wnioskodawczyni był przepis art.11 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, nr199, poz. 1673 ze zmianami), zgodnie z którym ubezpieczonemu, który w następstwie wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, przysługuje jednorazowe odszkodowanie. W niniejszej sprawie okolicznością bezsporną był fakt, że wnioskodawczyni uległa w dniu 20 maja 2020 r. wypadkowi przy pracy.

Spór dotyczył okoliczności, czy wypadek ten wywołał u wnioskodawczyni uszczerbek na zdrowiu, jakiego rodzaju i w jakiej wysokości. Od wysokości uszczerbku zależy bowiem wysokość odszkodowania w świetle art. 11, 12 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z dnia 28 listopada 2002 roku, Nr 199, poz. 1673 ze zmianami). Wysokość uszczerbku na zdrowiu wnioskodawczyni wynosi 2 %. Sąd ustalił tę okoliczność na podstawie opinii biegłego sądowego z zakresu ortopedii.

Sąd dał wiarę opinii, albowiem była rzetelna, spójna, logiczna oraz sporządzona zgodnie z zasadami wiedzy. Opinia biegłego podlega - jak inne dowody - ocenie według art. 233 § 1 k.p.c., lecz odróżniają ją szczególne kryteria oceny, to jest zgodność z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziom wiedzy biegłego, podstawy teoretyczne opinii, sposób motywowania oraz stopień stanowczości wyrażonych w niej wniosków. Nie podlega ona zatem weryfikacji w takich kryteriach, jak dowód na stwierdzenie faktów. Jednocześnie, przy ocenie biegłych lekarzy sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (tak: wyrok SN z 1987.10.13, II URN 228/87, (...)).

Z istoty i celu dowodu z opinii biegłego wynika przy tym, że jeśli rozstrzygnięcie sprawy wymaga wiadomości specjalnych, dowód z opinii biegłych jest konieczny. W takim wypadku Sąd nie może poczynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeżeli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie mają oparcia w pozostałym materiale dowodowym. W niniejszej sprawie Sąd nie dopatrzył się przesłanek podważających prawidłowość wydanych opinii. Żadna ze stron nie złożyła zastrzeżeń do opinii biegłego ortopedy, co pozwala przyjąć, że strony nie kwestionowały ustaleń i wniosków opinii.

W związku z powyższym, wobec ustalenia, że wnioskodawczyni doznała długotrwałego uszczerbku na zdrowiu w wysokości 2%, Sąd uznał odwołanie za uzasadnione i na podstawie przepisu art. 477 (14) § 2 k.p.c. odwołanie uwzględnił, zmieniając decyzję organu rentowego, jak w punkcie I wyroku. Rozstrzygnięcie o kosztach sądowych zawarte w punkcie II wyroku znajduje oparcie w przepisie art. 108 k.p.c. oraz art. 113 w zw. z art. 96 ust. 1 pkt 4 w zw. z art. 98 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2010 r., Nr 90, poz. 594).

W toku postępowania wnioskodawczyni była zwolniona od obowiązku uiszczenia kosztów sądowych, a wydatki w toku postępowania ponosił Skarb Państwa. Sąd w niniejszym postępowaniu wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym, działając na podstawie przepisu art. 148 (1) k.p.c., zgodnie z którym Sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

W niniejszym postępowaniu żadna ze stron nie wnosiła o przeprowadzenie rozprawy a sąd – po zapoznaniu się z materiałem dowodowym uznał, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne. Zasadnicze znaczenie dla rozstrzygnięcia miała bowiem opinia biegłego, a poza wysokością uszczerbku stan faktyczny w sprawie nie był sporny. W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji. SSR Marta Ładzińska