Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2067/20 AI generated

VIII U 2067/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2067/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przeliczył K. P. emeryturę od 1 lutego 2020 r. tj. od daty, od której podjęto wypłatę emerytury. W treści decyzji wskazano, że do obliczenia emerytury przyjęto: kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji w wysokości 95 370,50 zł, kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego w wysokości 587 976,41 zł, średnie dalsze trwanie życia tj. 217,10 miesięcy. Wyliczona emerytura wyniosła 3 147,61 zł [(95 370,50 + 587 976,41): 217,10]; po waloryzacji z dnia 1 marca 2020 r. wyniosła 3 259,66 zł.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2067/20 · Sąd powszechny: Zasadnie, zatem organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy spornego okresu. Ponadto wskazać należy, że wbrew twierdzeniom odwołującego organ rentowy, po złożeniu list płac i kart wynagrodzeń za okres zatrudnienia od 1973 roku do 1980 roku w (...) Zakład (...) w K., ponownie ustalił wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy – przy uwzględnieniu kwot wynikających z tej dokumentacji. Jednakże ustalone w ten sposób dochody wnioskodawcy nie wpłynęły na wysokość jego kapitału początkowego, a co za tym idzie emerytury. Mając na względzie powyższe, Sąd Okręgowy, na postawie art.477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie, o czym orzekł w sentencji wyroku.

Keywords

AI generated
financial corrections adjustment of deductions capital depreciation correction coefficient pension adjustment capital increase
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2067/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przeliczył K. P. emeryturę od 1 lutego 2020 r. tj. od daty, od której podjęto wypłatę emerytury. W treści decyzji wskazano, że do obliczenia emerytury przyjęto: kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji w wysokości 95 370,50 zł, kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego w wysokości 587 976,41 zł, średnie dalsze trwanie życia tj. 217,10 miesięcy. Wyliczona emerytura wyniosła 3 147,61 zł [(95 370,50 + 587 976,41): 217,10]; po waloryzacji z dnia 1 marca 2020 r. wyniosła 3 259,66 zł.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że podstawa wymiaru ustalona do wyliczenia kapitału początkowego wnioskodawcy nie uległa zmianie i nadal najkorzystniejszym wariantem jest 10 kolejnych lat kalendarzowych tj. 1985 – 1994 i wskaźnik wysokości podstawy wymiaru o wartości 102,85%. Jednocześnie Zakład Ubezpieczeń Społecznych zaznaczył, że wartość kapitału początkowego wnioskodawcy uległa zmniejszeniu z uwagi na korektę okresów składkowych, tj. w związku z wyłączeniem okresu po odbyciu wojska, tj. od 19 października 1978 r. do 15 listopada 1978 r., a nadto, że bez zmian pozostają kwoty wynagrodzenia osiągnięte przez wnioskodawcę w trakcie zatrudnienia oraz kwoty za okresy niezdolności do pracy/zasiłki opiekuńcze. /decyzja k.45 - 47plik I akt ZUS/ W dniu 4 września 2020 r.

K. P. złożył odwołanie od ww. decyzji, wnosząc o jej zmianę i ponowne przeliczenie emerytury. W uzasadnieniu odwołania wskazał, że nie zgadza się ze stanowiskiem organu rentowego, gdyż jego zdaniem okres po odbyciu służby wojskowej powinien zostać uwzględniony mu przy wyliczeniu należnej emerytury, a tym samym jej kwota z całą pewnością nie powinna zostać zmniejszona. /odwołanie k.3 – 6/ W odpowiedzi na odwołanie pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.15 – 15 odwrót/ Na rozprawie w dniu 27 stycznia 2021 roku pełnomocnicy stron podtrzymali dotychczasowe stanowiska w sprawie.

Pełnomocnik wnioskodawcy wniósł ponadto o uwzględnienie przy obliczeniu wysokości kapitału początkowego odwołującego – wynagrodzeń z okresu zatrudnienia w (...) (...) P. , Zakład (...) w K.. /stanowiska stron – 00:00:25- 00:14:14 – płyta CD k.28/ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny: Wnioskodawca K. P. urodził się (...) /okoliczność bezsporna/ W dniu 3 stycznia 2020 r. K. P. złożył wniosek o emeryturę. /wniosek k.1 – 3 odwrót plik I akt ZUS/ Decyzją z dnia 24 stycznia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. ponownie ustalił K.

P. kapitał początkowy i określił jego wartość na dzień 1 stycznia 1999 r. na kwotę 133 408,88 zł. Wyliczony z lat 1985 – 1994 wskaźnik podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 102,43%. Do obliczenia kapitału początkowego wnioskodawcy przyjęto 25 lat, 5 miesięcy i 10 dni okresów składkowych oraz 4 miesiące i 29 dni okresów nieskładkowych. /decyzja k.23 – 23 odwrót plik II ZUS/ Decyzją zaliczkową z dnia 27 stycznia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał K. P. emeryturę od 27 stycznia 2020 r. tj. od daty osiągnięcia wieku emerytalnego.

W treści decyzji wskazano, że do obliczenia emerytury przyjęto: kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji w wysokości 94 971,20 zł, kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego w wysokości 587 681,86 zł , średnie dalsze trwanie życia tj. 217,10 miesięcy. Wyliczona emerytura wyniosła 3 144,42 zł [(94 971,20 +587 681,86 ): 217,10]. /decyzja k.6 - 7 odwrót plik I akt ZUS/ Decyzją z dnia 21 kwietnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. ponownie ustalił K. P. kapitał początkowy i określił jego wartość na dzień 1 stycznia 1999 r. na kwotę 133 764,18 zł.

Wyliczony z lat 1985 – 1994 wskaźnik podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 102,85%. Do obliczenia kapitału początkowego wnioskodawcy przyjęto 25 lat, 5 miesięcy i 10 dni okresów składkowych oraz 4 miesiące i 29 dni okresów nieskładkowych. /decyzja k.27 – 27 odwrót plik II ZUS/ Decyzją ostateczną z dnia 23 kwietnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przyznał K. P. emeryturę od 27 stycznia 2020 r., tj. od daty osiągnięcia wieku emerytalnego oraz podjął jej wypłatę od 1 lutego 2020 r. tj. od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek o podjęcie wypłaty emerytury.

W treści decyzji wskazano, że do obliczenia emerytury przyjęto: kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji w wysokości 94 971,20 zł, kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego w wysokości 589 246,88 zł, średnie dalsze trwanie życia tj. 217,10 miesięcy. Wyliczona emerytura wyniosła 3 151,63 zł [(94 971,20 + 589 246,88): 217,10]. /decyzja k.21 - 23 plik I akt ZUS/ W dniu 11 maja 2020 r. K. P. złożył wniosek o ponowne obliczenie wysokości świadczenia do którego dołączył listy płac i karty wynagrodzeń za okres od 1973 r. do 1980 r. z (...) Zakład (...) w K.. /wniosek k.24 – 24 odwrót plik I akt ZUS/ Decyzją z dnia 9 czerwca 2020 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. ponownie ustalił K. P. kapitał początkowy i określił jego wartość na dzień 1 stycznia 1999 r. na kwotę 133 475,76 zł. Wyliczony z lat 1985 – 1994 wskaźnik podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 102,85%. Do obliczenia kapitału początkowego wnioskodawcy przyjęto 25 lat, 4 miesiące i 13 dni okresów składkowych oraz 4 miesiące i 29 dni okresów nieskładkowych. /decyzja k.33 – 33 odwrót plik II ZUS/ Decyzją z dnia 10 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przeliczył K.

P. emeryturę od 1 lutego 2020 r. tj. od daty od której podjęto wypłatę emerytury. W treści decyzji wskazano, że do obliczenia emerytury przyjęto: kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji w wysokości 95 370,50 zł , kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego w wysokości 587 976,41 zł, średnie dalsze trwanie życia tj. 217,10 miesięcy. Wyliczona emerytura wyniosła 3 147,61 zł [(95 370,50 + 587 976,41): 217,10]; po waloryzacji z dnia 1 marca 2020 r. wyniosła 3 259,66 zł. /decyzja k.38 - 40 plik I akt ZUS/ W dniu 3 lipca 2020 r.

K. P. wystąpił w wnioskiem o przeliczenie świadczenia wskazując, że niesłusznie wyłączono mu okres od 19 października 1978 r. do 15 listopada 1978 r. /wniosek k.41 – 43 plik I akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 4 sierpnia 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. przeliczył K. P. emeryturę od 1 lutego 2020 r. tj. od daty, od której podjęto wypłatę emerytury. W treści decyzji wskazano, że do obliczenia emerytury przyjęto: kwotę składek zewidencjonowanych na koncie z uwzględnieniem waloryzacji w wysokości 95 370,50 zł, kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego w wysokości 587 976,41 zł, średnie dalsze trwanie życia tj. 217,10 miesięcy.

Wyliczona emerytura wyniosła 3 147,61 zł [(95 370,50 + 587 976,41): 217,10]; po waloryzacji z dnia 1 marca 2020 r. wyniosła 3 259,66 zł. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że podstawa wymiaru ustalona do wyliczenia kapitału początkowego wnioskodawcy nie uległa zmianie i nadal najkorzystniejszym wariantem jest 10 kolejnych lat kalendarzowych tj. 1985 – 1994 i wskaźnik wysokości podstawy wymiaru o wartości 102,85%. Jednocześnie Zakład Ubezpieczeń Społecznych zaznaczył, że wartość kapitału początkowego wnioskodawcy uległa zmniejszeniu z uwagi na korektę okresów składkowych tj. w związku z wyłączeniem okresu po odbyciu wojska, tj. od 19 października 1978 r. do 15 listopada 1978 r., a nadto , że bez zmian pozostają kwoty wynagrodzenia osiągnięte przez wnioskodawcę w trakcie zatrudnienia oraz kwoty za okresy niezdolności do pracy/zasiłki opiekuńcze. /decyzja k.45 - 47plik I akt ZUS/ W okresie od 28 sierpnia 1973 r. do 31 sierpnia 1980 r.

K. P. zatrudniony był w (...) (...) P. , Zakład (...) w K.. W okresie od 28 października 1976 r. do 18 października 1978 r. K. P. odbywał zasadniczą służbę wojskową. Do pracy w ww. zakładzie pracy powrócił w dniu 16 listopada 1978 r. /świadectwo pracy k. 6 – 6 odwrót plik IV akt ZUS, książeczka wojskowa k.25 plik I akt ZUS, dokumentacja płacowa k.27 – 35 plik I akt ZUS/ Wysokość zarobków osiąganych przez wnioskodawcę podczas zatrudnienia w (...) (...) P., Zakład (...) w K. nie wpłynęła na wysokość wskaźnika podstawy wymiaru kapitału początkowego. /kserokopia kart wynagrodzeń – k.27 plik I akt ZUS, notatka kolegialna – k.37 plik I akt ZUS; wykaz wprowadzonych dochodów ubezpieczonego – k.31-32 plik II akt ZUS; decyzja k.33 – 33 odwrót plik II ZUS/ Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dowodów z dokumentów zawartych, zarówno w aktach sprawy jak i w aktach organu rentowego.

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje:

W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Wnioskodawca K. P. urodził się (...), a zatem jego emerytura musiała zostać ustalona w oparciu zasady określone w art.26 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tj. Dz. U z 2021 r., poz.291). W myśl wskazanego artykułu emerytura stanowi równowartość kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia ustalonej w sposób określony w art.25 (podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art.24, stanowi kwota składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury, zwaloryzowanego kapitału początkowego określonego w art.173-175 oraz kwot środków zewidencjonowanych na subkoncie, o którym mowa w art.40a ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, z zastrzeżeniem ust.1a i 1b oraz art.185) przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego, z uwzględnieniem ust.5 i art.183.

Istota niniejszego postępowania sprowadziła się do rozstrzygnięcia, czy Zakład Ubezpieczeń Społecznych prawidłowo ustalił wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy, co w myśl wskazanych przepisów, niewątpliwie przekłada się na wysokość należnego mu świadczenia emerytalnego. Ustalony w niniejszej sprawie materiał dowodowy wskazuje, że o ile we wcześniejszych decyzjach ustalających wysokość należnego wnioskodawcy kapitału początkowego organ rentowy przyjmował mu okres składkowy w wymiarze 25 lat, 5 miesięcy i 10 dni, o tyle decyzją z dnia 9 czerwca 2020 r. w związku z dokonanym przez organ rentowy ustaleniem, że w okresie od 19 października 1978 r. do 15 listopada 1978 r. wnioskodawca nie świadczył pracy, gdyż był to okres pomiędzy zakończoną służbą wojskową, a ponownym powrotem do pracy, skorygowano powyższy okres składkowy do 25 lat, 4 miesięcy i 13 dni, co z kolei skutkowało zmniejszeniem wartości kapitału początkowego, przy jednoczesnym braku wpływu tej okoliczności na wysokość wskaźnika wysokości podstawy wymiaru, którego o wartość pozostała niezmienna i nadal wynosiła 102,85%.

Przechodząc do meritum wskazać należy, że nie sposób podzielić stanowiska wnioskodawcy, co do możliwości uwzględnienia mu przy wyliczaniu kapitału początkowego okresu pomiędzy zakończeniem zasadniczej służby wojskowej, a ponownym podjęciem zatrudnienia u tego samego pracodawcy tj. okresu od 19 października 1978 r. do 15 listopada 1978 r. Wprawdzie przepis art. 120 ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 44, poz. 220 z późn. zm.) stanowi, że pracownikowi, który w ciągu trzydziestu dni od dnia zwolnienia z czynnej służby wojskowej podjął pracę u pracodawcy, u którego był zatrudniony w dniu powołania do tej służby, czas odbywania służby wojskowej wlicza się do okresu zatrudnienia u tego pracodawcy w zakresie wszystkich uprawnień wynikających ze stosunku pracy, to jednak nie stanowi on podstawy prawnej do zaliczenia spornego okresu, jako okresu składkowego w myśl przepisów ubezpieczeniowych.

Wskazany przepis określa, bowiem uprawnienia pracownika kończącego odbywanie czynnej służby wojskowej i jednocześnie obowiązki zakładu pracy w zakresie stosunku pracy, mianowicie, po pierwsze, zakład pracy zatrudniający w momencie zakończenia służby wojskowej ma obowiązek zatrudnić takiego pracownika, po drugie, zatrudnienie winno być na stanowisku uprzednio zajmowanym lub równorzędnym pod względem rodzaju pracy i wynagrodzenia, po trzecie, okres zasadniczej służby wojskowej wlicza się do wszelkich uprawnień związanych z tym zatrudnieniem (dodatek stażowy, nagrody jubileuszowe itp.) i jedynym warunkiem koniecznym dla zachowania tych uprawnień jest fakt zgłoszenia powrotu do pracy w ciągu 30 dni od zwolnienia ze służby.

Termin 30 dni jest, więc terminem nieprzekraczalnym, w którym pracownik ma wyrazić wolę powrotu do pracy, ale nie może być zaliczony jako okres składkowy, bądź nieskładkowy, a to z tej przyczyny, że brak jest w dyspozycji ww. przepisu jakichkolwiek szczególnych uregulowań w tym zakresie. Wręcz odwrotnie, przepis ten mówi wprost o zaliczeniu do uprawnień wynikających ze stosunku pracy jedynie okresu odbywania czynnej służby wojskowej. Co jednak istotne, przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, a w szczególności art. 6 ust. 1 pkt 4 wskazuje, że za okresy składkowe uważa się okresy czynnej służby wojskowej w Wojsku Polskim lub okresy równorzędne albo okresy zastępczych form tej służby, a tym samym przepis ten wyraźnie wskazuje, że do okresów składkowych można zaliczyć jedynie okres czynnej służby wojskowej, a nie sporny okres przerwy, podczas której wnioskodawca opuścił już teren jednostki wojskowej, a jeszcze nie zgłosił gotowości podjęcia zatrudnienia u pracodawcy .

Zasadnie, zatem organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy spornego okresu. Ponadto wskazać należy, że wbrew twierdzeniom odwołującego organ rentowy, po złożeniu list płac i kart wynagrodzeń za okres zatrudnienia od 1973 roku do 1980 roku w (...) Zakład (...) w K., ponownie ustalił wysokość kapitału początkowego wnioskodawcy – przy uwzględnieniu kwot wynikających z tej dokumentacji. Jednakże ustalone w ten sposób dochody wnioskodawcy nie wpłynęły na wysokość jego kapitału początkowego, a co za tym idzie emerytury. Mając na względzie powyższe, Sąd Okręgowy, na postawie art.477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie, o czym orzekł w sentencji wyroku.

S.B. z/ odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć pełn. wnioskodawcy