Legislator Case Law & Legislation
I C 1636/19 AI generated

I C 1636/19 · Sąd powszechny

Case Number I C 1636/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

W pozwie z dnia 23 lipca 2019 r. (...) SA w Ł. wniosła o zasądzenie od D. S. kwoty 143.000 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty. (pozew –k.4-5) Dnia 31 lipca 2019 r. sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. (nakaz zapłaty –k.23) W sprzeciwie od nakazu zapłaty pozwany zaskarżył nakaz w całości i wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Pozwany w całości zakwestionował roszczenie dochodzone przez powoda. (sprzeciw –k.31-33) W odpowiedzi na sprzeciw powód podtrzymał w całości żądanie pozwu. (pismo –k.41-44) Postanowieniem z dnia 30 października 2020 r. sąd zobowiązał powoda do złożenia dokumentów, z których będzie wynikało jakie kwoty i w jakich datach zostały wypłacone na rzecz poszkodowanych- w terminie 14 dni pod rygorem niekorzystnych skutków procesowych. (postanowienie –k.151, pismo-k.152, epo-k.155) Pełnomocnik powoda nie wykonał powyższego zobowiązania.

Legislator headnote

AI generated

I C 1636/19 · Sąd powszechny: i zeznania pozwanego, którzy stwierdzili, że w dacie wypadku samochód, którym kierował pozwany miał umowę ubezpieczenia OC w TU (...). Bezzasadny jest też zarzut przyznania świadczeń poszkodowanym po upływie terminu przedawnienia roszczenia. Zgodnie z art. 819 par. 3 KC w wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.

Keywords

AI generated
damages from traffic accident motor vehicle expenses insurer reimbursement claim accident insurance matter repeated driving under influence reimbursement of insurance costs
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 1636/19

UZASADNIENIE

W pozwie z dnia 23 lipca 2019 r. (...) SA w Ł. wniosła o zasądzenie od D. S. kwoty 143.000 zł z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty. (pozew –k.4-5) Dnia 31 lipca 2019 r. sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. (nakaz zapłaty –k.23) W sprzeciwie od nakazu zapłaty pozwany zaskarżył nakaz w całości i wniósł o oddalenie powództwa w całości i zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Pozwany w całości zakwestionował roszczenie dochodzone przez powoda. (sprzeciw –k.31-33) W odpowiedzi na sprzeciw powód podtrzymał w całości żądanie pozwu. (pismo –k.41-44) Postanowieniem z dnia 30 października 2020 r. sąd zobowiązał powoda do złożenia dokumentów, z których będzie wynikało jakie kwoty i w jakich datach zostały wypłacone na rzecz poszkodowanych- w terminie 14 dni pod rygorem niekorzystnych skutków procesowych. (postanowienie –k.151, pismo-k.152, epo-k.155) Pełnomocnik powoda nie wykonał powyższego zobowiązania.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Prawomocnym wyrokiem z dnia 13 lutego 1999 r. Sąd Rejonowy w Zgierzu skazał D. S. na karę 3 lat pozbawienia wolności za to, że w dniu 4 czerwca 1998 r. w Z. umyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa w ruchu drogowym w ten sposób, że kierując samochodem osobowym marki V. (...) nr rej. (...) w stanie po spożyciu alkoholu (2,6 promila alkoholu we krwi) nie zachował szczególnej ostrożności przy przejeżdżaniu przez oznakowane przejście dla pieszych, w następstwie czego nieumyślnie potrącił przechodzącego przez przejście pieszego R.

W., który doznał wielonarządowych obrażeń ciała, w następstwie których zmarł, tj. za czyn z art. 177 par. 2 KK i art. 178 KK w związku z art. 11 par. 3 KK. (wyrok –k.8-9) Samochód V. (...) o nr rej. (...) był objęty ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej w Zakładzie (...) SA (obecna firma (...) SA) w okresie od 26.06.1997 r. do 25.06.1998 r., nr polisy (...). (potwierdzenie –k.10, zeznania świadka T. S. –k.146, czas nagrania 00:07:17-00:12:36, zeznania pozwanego D. S. –k.147, czas nagrania 00:19:57) Pozwane towarzystwo ubezpieczeń powstało 14 maja 1990 r. jako Zakład (...) SA.

Na mocy uchwały z dnia 19 czerwca 2002 r. sporządzonej w formie aktu notarialnego przed notariuszem M. B. w Ł. Rep. A nr 2734/2002 Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy (...) SA dokonało uchwalenia nowego statutu Spółki i zmiany firmy Spółki na (...) SA. Zmiana ta została uwzględniona w KRS postanowieniem z dnia 5.03.2003 r. (postanowienie –k.45, odpis z KRS –k.45 odwrót-48, akt notarialny –k.49-53) W dniu 1 marca 2018 r. pełnomocnik żony, córki i wnuczki R. W. dokonał zgłoszenia szkody powodowi. (wydruk akt postępowania szkodowego –k.54-99) W dniu 10.04.2018 r. powód wydał decyzję, którą uznał do wypłaty na podstawie art. 448 KC w związku z art. 24 KC na rzecz żony zmarłego W.

W. i córki zmarłego M. G. po 20.000 zł i na rzecz wnuczki zmarłego A. B. 3.000 zł. (wydruk decyzji –k.12) W dniu 25.06.2018 r. powód wydał decyzję, którą w związku z zakończeniem postępowania w drodze ugody w zakresie roszczeń zgłoszonych na podstawie art. 448 KC w związku z art. 24 KC uznał do dopłaty na rzecz żony zmarłego W. W. i córki zmarłego M. G. po 40.000 zł i na rzecz wnuczki zmarłego A. B. 2.000 zł. (wydruk decyzji –k.11) W dniu 14 marca 2019 r. powód skierował do pozwanego wezwanie do zapłaty kwoty 143.000 zł w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania. (wezwanie –k.15-17)

Sąd zważył co następuje:

W niniejszej sprawie powód – ubezpieczyciel dochodzi na zasadzie regresu od pozwanego -sprawcy wypadku zwrotu świadczeń wypłaconych na rzecz poszkodowanych –rodziny zmarłego w wypadku z dnia 4 czerwca 1998 r. R. W.. Roszczenie strony powodowej oparte jest na art. 43 pkt. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Zgodnie z jego treścią, zakładowi ubezpieczeń i Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt. 1 w/w ustawy przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii.

Przesłanką konieczną do powstania prawa regresu w stosunku do kierującego pojazdem jest wypłacenie przez zakład ubezpieczeń świadczeń na rzecz poszkodowanego. Z momentem wypłaty świadczeń powstaje z mocy prawa prawo zwrotnego dochodzenia roszczenia, które z tą sama chwilą staje się wymagalne. W niniejszej sprawie bezsporne jest, że pozwany, kierujący pojazdem V. (...) o nr rej. (...) w chwili zdarzenia z dnia 4 czerwca 1998 r., w wyniku którego śmierć poniósł R. W. był w stanie po użyciu alkoholu, a jego czyn stanowił przestępstwo, za które został prawomocnie skazany wyrokiem karnym.

Zarzut braku legitymacji czynnej i biernej jest bezzasadny. Fakt, iż w dacie wypadku powodowa spółka działała pod inną firmą (nazwą) niż obecnie nie ma żadnego wpływu na legitymację czynną i bierną stron niniejszego postępowania. Niezasadny jest też zarzut braku umowy ubezpieczenia OC między stronami. Żadna ze stron nie dysponuje w tej chwili polisą ubezpieczeniową, co jest zrozumiałe ze względu na to, że od chwili zdarzenia upłynęło ponad 20 lat. Niemniej jednak dowodem na udzielanie pozwanemu ochrony ubezpieczeniowej przez powoda w dacie wypadku jest potwierdzenie znajdujące się w aktach sprawy (k.10) oraz zeznania świadka – żony pozwanego T.

S. i zeznania pozwanego, którzy stwierdzili, że w dacie wypadku samochód, którym kierował pozwany miał umowę ubezpieczenia OC w TU (...). Bezzasadny jest też zarzut przyznania świadczeń poszkodowanym po upływie terminu przedawnienia roszczenia. Zgodnie z art. 819 par. 3 KC w wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.

Zgodnie z art. 442 1 par. 2 KC roszczenia o naprawienie szkody wynikłej ze zbrodni lub występku ulegają przedawnieniu po upływie lat 20 od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Zgodnie z art. 819 par. 4 KC bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. W niniejszej sprawie pełnomocnik poszkodowanych zgłosił szkodę wynikającą z wypadku z dnia 4 czerwca 1998 r. pismem z dnia 1 marca 2018 r. a więc przed upływem 20-letniego terminu przedawnienia.

Powództwo podlegało oddaleniu ze względu na nieudowodnienie przez powoda jakie kwoty i w jakich datach zostały przez powoda wypłacone poszkodowanym. Jak już zostało wskazane, dla powstania roszczenia zwrotnego, niezależnie od okoliczności wymienionych w art. 43 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, konieczne jest uprzednie wypłacenie przez zakład ubezpieczeń odszkodowania (lub zadośćuczynienia) za szkodę, za której naprawienie odpowiadał kierowca. Z datą wypłacenia świadczenia wygasa, przez zaspokojenie, pierwotna wierzytelność, a w jej miejsce z mocy samego prawa powstaje związane z nią (także w zakresie wysokości) uprawnienie zakładu ubezpieczeń do żądania od kierowcy zwrotu spełnionego świadczenia.

Udowodnienie czy i w jakiej wysokości ubezpieczyciel dokonał wypłaty świadczeń na rzecz poszkodowanych obciążało w niniejszej sprawie powoda zgodnie z art. 6 KC i art. 232 KPC. Powód nie uczynił tego, pomimo że został do tego wprost zobowiązany przez sąd, pod rygorem niekorzystnych skutków procesowych. Należy wskazać, że w aktach sprawy nie ma żadnych dokumentów, z których wynikałoby jakie kwoty zostały wypłacone poszkodowanym. Są tylko wydruki decyzji powoda, z których wynika, że przyznane zostały kwoty: po 60.000 zł na rzecz żony i córki zmarłego i 5.000 zł na rzecz wnuczki zmarłego (k.11,12).

Jest oczywiste, że wydanie przez ubezpieczyciela decyzji o przyznaniu świadczenia nie jest równoznaczne z dokonaniem wypłaty świadczenia. Ponadto, kwoty wskazane w decyzjach powoda łącznie wynoszą 125.000 zł, więc abstrahując od nieudowodnienia wypłaty tych kwoty, nie wiadomo dlaczego powód dochodzi 143.000 zł. Brak udowodnienia wypłaty świadczeń na rzecz poszkodowanych przesądza o bezzasadności powództwa. Nie ma w takiej sytuacji potrzeby odniesienia się do podniesionego przez pozwanego zarzutu przedawnienia roszczenia strony powodowej.

Można jednak wskazać, że zgodnie z utrwalonym w orzecznictwie poglądem, roszczenie regresowe zakładu ubezpieczeń przewidziane w art. 43 pkt. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych przedawnia się w terminie 3 –letnim, który biegnie od chwili wypłaty świadczenia na rzecz poszkodowanego. W związku z brakiem udowodnienia w jakiej dacie i w jakiej wysokości powód dokonał wypłaty świadczeń na rzecz poszkodowanych nie można z pewnością stwierdzić, czy roszczenie powoda uległo przedawnieniu. Można jedynie stwierdzić, że prawdopodobnie do przedawnienia nie doszło, ponieważ jest mało prawdopodobne aby powód dokonał wypłaty przed zgłoszeniem szkody, które nastąpiło w dniu 1 marca 2018 r.

O kosztach procesu sąd orzekł na podstawie art. 98 KPC, zasądzając na rzecz pozwanego kwotę stanowiącą koszty zastępstwa procesowego w wysokości odpowiedniej do wartości przedmiotu sporu.