Legislator Case Law & Legislation
VI U 2678/20 AI generated

VI U 2678/20 · Sąd powszechny

Case Number VI U 2678/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną w przedmiotowym postępowaniu decyzją organ rentowy odmówił wnioskodawcy przyznania prawa do emerytury pomostowej na podstawie art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, albowiem na podstawie art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, po dniu 31 grudnia 2008 roku, ubezpieczony nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych. Nadto organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania prawa do emerytury pomostowej również na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych, ponieważ na dzień 1 stycznia 2009 roku nie udowodnił on stażu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze bowiem zgodnie z art. 51 ww. ustawy płatnik składek nie potwierdził okresu pracy od 01.04.1985 do 31 maja 2002 r., stosownym zaświadczeniem o okresach pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; VI U 2678/20 · Sąd powszechny: Praca w/w- nego polegała na wyjazdach w zespołach ( lekarza, kierowca , sanitariusz ) do wypadków drogowych, zachorowań, porodów , celem przewiezienia chorego z jednej placówki medycznej do innej itd. Pomiędzy wyjazdami karetki ubezpieczony pozostawał w gotowości do wyjazdu ( na dyżurze ) , zdarzało się , iż w przerwach tych pomagał w ambulatorium. Na gruncie przedmiotowej sprawy poza sporem pozostaje, że odwołujący się po dniu 1 stycznia 2009 roku nie wykonywał pracy w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 bądź ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity occupational disability benefits suspension of benefits eligibility for unemployment benefits reasonable alternative employment waiver of wage claims

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
wyroku Sąd orzekł o kosztach zastępstwa procesowego na podstawie art. 98 k.p.c.
AI generated
III AUa 437/15
Decyzją z dnia 09 września 2014 r.
IV U 953/23
Ubezpieczony J. G. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w E. z dnia 12 października 2023 r., znak: (...), którą organ rentowy odmówił mu prawa do emerytury pomostowej. Ubezpieczony wniósł o zmianę decyzji i przyznanie mu prawa do świadczenia. W uzasadnieniu odwołania wskazał, że pracował w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w okresie od 2 maja 1987 r. do 1 grudnia 1989 r., od 1 czerwca 199 0r. do 14 kwietnia 1995 r. i od 1 lipca 1995 r. do 31 stycznia 2007 r. jako sanitariusz-noszowy w zespole pomocy doraźnej pogotowania ratunkowego, zaś w okresach od 29 sierpnia 2007 r. do 31 grudnia 2008 r. i od 1 stycznia 2009 r. do 31 marca 2009 r. jako kierowca samochodu uprzywilejowanego w ruchu.
VIII U 1057/21
Decyzją z 30 lipca 2021r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił ubezpieczonemu E. K. prawa do emerytury z rekompensatą, ponieważ ubezpieczony nie udowodnił 15-letniego okresu pracyw szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Jednocześnie organ rentowy wskazał, że do pracy w warunkach szczególnych nie uwzględnił okresu zatrudnienia ubezpieczonego w Wojewódzkiej Kolumnie (...) (...) w C. od 1 kwietnia 1986r. do 30 kwietnia 1989r., ponieważ zajmowane przez ubezpieczonego stanowisko „ kierowca ” wykazane w świadectwie pracy z 28 kwietnia 1989r. nie jest zgodne ze stanowiskiem podanym w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach z 14 maja 2013r.
VIII U 1175/24
1.Sygn. akt VIII U 1175/24 ​ ​ Uzasadnienie Decyzją z 16 maja 2024r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z., na podstawie przepisów ustawy z 19 grudnia 2008r. o emeryturach pomostowych (Dz. U. z 2024r., poz. 1696 ze zm.), odmówił L. T. (1) prawa do emerytury pomostowej, gdyż nie udokumentował on 15 lat pracy w szczególnych warunkach. W uzasadnieniu ZUS wskazał, że do okresów pracy w warunkach szczególnych zaliczył mu jedynie 9 lat, 4 miesiące i 7 dni. Równocześnie nie zaliczył okresów takiej pracy w okresach zatrudnienia od 8 czerwca 1989r. do 22 kwietnia 1993r., od 23 maja 1993r. do 1 sierpnia 1994r., od 24 września 1994r. do 9 października 1994r. oraz od 6 listopada 1994r. do 30 czerwca 1998r. z uwagi na fakt, iż w świadectwie wykonywania pracy w warunkach szczególnych, pracodawcy nie określił charakteru pracy ściśle według rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. oraz wskazał błędnie na dział VII dotyczący przemysłu lekkiego i świadectwo to nie zostało opatrzone pieczęcią firmową pracodawcy.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 2678/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 22 lutego 2021 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Maciej Flinik Protokolant – starszy sekretarz sądowy Marta Walińska po rozpoznaniu w dniu 15 lutego 2021 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: M. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 28 października 2020 r., znak: (...) w sprawie: M. J. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o emeryturę pomostową 1. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 28 października 2020r. w ten sposób, iż przyznaje M. J. prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 sierpnia 2020r.;

2. stwierdza, że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji;

3. zasądza od pozwanego organu rentowego na rzecz ubezpieczonego M. J. kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego. Sygn. akt VI U 2678/20

UZASADNIENIE

Zaskarżoną w przedmiotowym postępowaniu decyzją organ rentowy odmówił wnioskodawcy przyznania prawa do emerytury pomostowej na podstawie art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, albowiem na podstawie art. 4 ustawy o emeryturach pomostowych, po dniu 31 grudnia 2008 roku, ubezpieczony nie wykonywał prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 i ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych. Nadto organ rentowy odmówił ubezpieczonemu przyznania prawa do emerytury pomostowej również na podstawie art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych, ponieważ na dzień 1 stycznia 2009 roku nie udowodnił on stażu pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze bowiem zgodnie z art. 51 ww. ustawy płatnik składek nie potwierdził okresu pracy od 01.04.1985 do 31 maja 2002 r., stosownym zaświadczeniem o okresach pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze.

Ubezpieczony zakwestionował decyzję organu rentowego w zakresie nieuwzględnienia przez organ rentowy okresu wykonywania pracy w szczególnych warunkach w okresie od 1 kwietnia 1985 r., do 31 maja 2002 r., podnosząc tym samym, że w ww. okresie pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy jako sanitariusz pomocy doraźnej w karetce pogotowia ratunkowego. Wobec powyższego wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji przyznanie mu prawa do emerytury pomostowej. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, powołując się na okoliczności podniesione w zaskarżonej decyzji.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje :

W oparciu o zgromadzony w sprawie materiał dowodowy zarówno w postaci dokumentów, jak i zeznań świadków oraz samego ubezpieczonego, a tym samym poczynionych na jego podstawie ustalenia faktyczne, Sąd Okręgowy doszedł do przekonania, iż odwołanie od zaskarżonej decyzji z dnia 28 października 2020 roku jest zasadne. Ubezpieczony M. J. w okresie od 1 kwietnia 1985 r. do 31 maja 2002 r. pracował w Samodzielnym Publicznym Powiatowym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w T. na stanowisku sanitariusza pomocy doraźnej ( karetki pogotowia ratunkowego ) .

Praca w/w- nego polegała na wyjazdach w zespołach ( lekarza, kierowca , sanitariusz ) do wypadków drogowych, zachorowań, porodów , celem przewiezienia chorego z jednej placówki medycznej do innej itd. Pomiędzy wyjazdami karetki ubezpieczony pozostawał w gotowości do wyjazdu ( na dyżurze ) , zdarzało się , iż w przerwach tych pomagał w ambulatorium. Na gruncie przedmiotowej sprawy poza sporem pozostaje, że odwołujący się po dniu 1 stycznia 2009 roku nie wykonywał pracy w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 1 bądź ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych.

Zatem wyklucza to możliwość przyznania mu prawa do emerytury pomostowej w oparciu o przepis art. 4 ww. ustawy, który obliguje do wykonywania pracy w szczególnych warunkach bądź o szczególnym charakterze po dniu 1 stycznia 2009 roku. Nie mniej jednak należało uprawnienia emerytalne ubezpieczonego poddać weryfikacji w oparciu o art. 49 ustawy o emeryturach pomostowych. Tym samym doprowadziło to do sporu na tle zakwalifikowania pracy ubezpieczonego na stanowisku sanitariusza w karetce pogotowia ratunkowego jako pracy w szczególnych warunkach bądź w szczególnym charakterze.

Wskazać również należy, że w załącznikach do wykazu prac wskazanych w art. 3 omawianej ustawy nie została wymieniona w tym wykazie praca sanitariusza pomocy doraźnej w karetce. Z kolei w załączniku nr 2 do ustawy o emeryturach pomostowych pod pozycją 18 wymieniono prace członków zespołów ratownictwa medycznego. Zatem należało ustalić, czy pracę sanitariusza pomocy doraźnej w karetce wykonywaną przez ubezpieczonego w spornych okresach można zakwalifikować jako pracę członków zespołu ratownictwa medycznego, czy też nie.

Jak wskazał na kanwie analogicznego stanu faktycznego Sąd Okręgowy w Bydgoszczy w uzasadnieniu wyroku z dnia VI U 2426/18 ( którą to argumentację sąd orzekający w całości podziela ) należy odnieść się w pierwszym rzędzie do przepisów ustawy z dnia 8 września 2006 roku o Państwowym Ratownictwie Medycznym (Dz.U. z 2017 r., poz. 2195). Ustawa definiuje zespół ratownictwa medycznego jako jednostkę systemu, o której mowa w art. 32 ust. 1 pkt 2 ustawy, podejmującą medyczne czynności ratunkowe w warunkach pozaszpitalnych, spełniającą wymagania określone w ustawie.

Natomiast przez medyczne czynności ratunkowe należy rozumieć świadczenia opieki zdrowotnej w rozumieniu przepisów o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, udzielane przez jednostkę systemu, w celu ratowania osoby w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego. Co więcej, zgodnie z treścią art. 32 ust. 1 pkt 2 ustawy jednostkami systemu są zespoły ratownictwa medycznego, w tym lotnicze zespoły ratownictwa, wchodzące w skład podmiotu leczniczego będącego samodzielnym publicznym zakładem opieki zdrowotnej albo jednostką budżetową, albo spółką kapitałową, w której co najmniej 51% udziałów albo akcji należy do Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego.

Przepis art. 36 ust. 1 stanowi zaś, że zespoły ratownictwa medycznego dzielą się na:

1) zespoły specjalistyczne, w skład których wchodzą co najmniej trzy osoby uprawnione do wykonywania medycznych czynności ratunkowych, w tym lekarz systemu oraz pielęgniarka systemu lub ratownik medyczny;

2) zespoły podstawowe, w skład których wchodzą co najmniej dwie osoby uprawnione do wykonywania medycznych czynności ratunkowych, w tym pielęgniarka systemu lub ratownik medyczny. Przed wejściem w życie ustawy z dnia 8 września 2006 roku skład zespołu reanimacyjnego stanowili, co do zasady: kierowca, lekarz, pielęgniarka, ratownik lub sanitariusz, a w przypadku zespołów wypadkowych: kierowca, lekarz i pielęgniarka lub ratownik medyczny (por. Komentarz do art. 63 ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym, Michał Waszkiewicz, stan prawny 1 wrzesień 2013 r.).

Zaznaczyć przy tym również należy, że w załączniku do zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 lipca 1983 r. w sprawie prac wykonywanych w szczególnych warunkach w zakładach pracy resortu zdrowia i opieki społecznej ( Dz.Urz. M.Z. z 1983 r., nr 8, poz. 40 ) w Dziale XII poz. 4a, pkt 5 i 6 prace w zespołach pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego (w zespołach wyjazdowych), w tym prace sanitariusza (noszowego) zaliczano do kategorii prac w szczególnych warunkach. Co więcej również w świetle rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. z 1983r., Nr 8, poz. 43 ze zm.) prace te kwalifikują się do prac w szczególnych warunkach zgodnie z wykazem A, dział XII, poz. 4, jako prace w zespołach pomocy doraźnej pogotowia ratunkowego oraz medycznego ratownictwa górniczego. W ocenie Sądu nie ma jakichkolwiek wątpliwości, że ubezpieczony pracując w spornym okresie tj. od 1 kwietnia 1985 r., do 31 maja 2002 r. ( początkowo w(...) w T., który następnie został przekształcony w (...) (...) (...) w T. ) na stanowisku sanitariusza w zespole wyjazdowym pomocy doraźnej ( karetce pogotowia ) , wykonywał prace zawierające się w pojęciu pracy członka zespołu ratownictwa medycznego (por. wyr.

SA w Gdańsku z dnia 5 lutego 2016 r., III AUa 1511/15 - lex). Jeździł w karetce pogotowia do wszystkich zdarzeń, do których został wysyłany przez dyspozytora (do wypadków, zachorowań czy też na porady). Jego praca polegała na wychodzeniu z ambulansu razem z lekarzem i wykonywaniu jego poleceń. Na przewozach pacjentów ubezpieczony wyjeżdżał sam z kierowcą karetki, natomiast na wyjazdach do zachorowań jechał wraz z lekarzem i kierowcą karetki. Wyjazdy te odbywały się w celu ratowania życia i zdrowia ludzi, i wykonywane były pojazdami uprzywilejowanymi, kierowanymi do wypadków , zachorowań czy porodów przez dyspozytora.

Ubezpieczony pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Była to praca zmianowa, odbywająca się w systemie 12/48, bywało również tak, że dyżury odbywały się kolejno po sobie. W momencie, gdy nie było wyjazdu ubezpieczony oczekiwał w gotowości pomagając przy pracy w ambulatorium. Zwrócić należy uwagę też na fakt, że była to praca ze szczególnym narażeniem na stres. Wykonywana przezeń w spornym okresie praca odpowiada pracy wykonywanej obecnie przez zespoły ratownictwa medycznego - świadczona była w takich samych warunkach, środowisku i co najistotniejsze z takim samym narażeniem na stres i ryzyko .

Co się tyczy kwestii dokumentu wydanego przez płatnika składek w trybie art. 51 cyt. ustawy o emeryturach pomostowych, jakkolwiek nie został on wydany przez podmiot uprawniony (bowiem płatnik składek został wykreślony z rejestru zakładów opieki zdrowotnej woj. (...)- (...)), to jednak w postępowaniu sądowym dopuszczalne są wszelkie dowody, za pomocą, których można wykazać okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń. W tym zakresie nie obowiązują ograniczenia, co do środków dowodowych określonych w cyt. Rozporządzeniu z 7.02.1983r., czy też cyt. ustawy o emeryturach pomostowych.

Zatem biorąc pod uwagę powyższe wskazać należy, że M. J. wykazał, że na dzień 1 stycznia 2009 roku legitymował się okresem pracy o szczególnym charakterze w rozumieniu art. 3 ust. 3 ustawy o emeryturach pomostowych w wymiarze ponad 15 lat oraz pracę tę wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. W konsekwencji, Sąd zgodnie z art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję organu rentowego orzekając jak w punkcie 1. wyroku, tj. przyznając ubezpieczonemu prawo do emerytury pomostowej od dnia 1 sierpnia 2020 r., tj. od pierwszego dnia miesiąca, w którym został złożony wniosek o przyznanie emerytury pomostowej.

W punkcie 2. wyroku zgodnie z treścią art. 118 a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, Sąd orzekł z urzędu o odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Zdaniem Sądu w okolicznościach niniejszej sprawy brak było podstaw do stwierdzenia odpowiedzialności organu rentowego, gdyż organ rentowy na etapie postępowania administracyjnego z uwagi na ograniczenia dowodowe nie miał możliwości prawidłowego ustalenia okresu wykonywania przez ubezpieczonego pracy w szczególnych warunkach.

Okoliczność ta została wykazana dopiero w postępowaniu dowodowym przed Sądem, a mianowicie dokumentami zgromadzonymi w aktach osobowych odwołującego oraz zeznaniami odwołującego i świadków. Wobec tego Sąd uznał, iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. W punkcie 3. wyroku Sąd orzekł o kosztach zastępstwa procesowego na podstawie art. 98 k.p.c. w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych w brzmieniu obowiązującym w dniu wniesienia odwołania.