Legislator Case Law & Legislation
VI U 3956/19 AI generated

VI U 3956/19 · Sąd powszechny

Case Number VI U 3956/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona Z. W. złożyła wniosek o przeliczenie wysokości kapitału początkowego oraz wysokości emerytury, powołując się na zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wystawione przez PPHU (...) J. M. (1) i PPHU (...) J. M. (2). Zaskarżonymi decyzjami z dnia 17.10.2019 r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej przeliczenia wysokości kapitału początkowego oraz przeliczenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że przedłożone przez ubezpieczoną dowody nie powodowały zmiany wysokości kapitału początkowego oraz emerytury.

Legislator headnote

AI generated

VI U 3956/19 · Sąd powszechny: Sąd Okręgowy połączył sprawy z obu odwołań do wspólnego rozpoznania. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Decyzją z dnia 8.05.2019 r. organ rentowy przyznał ubezpieczonej Z. W. prawo do emerytury od dnia (...) r. , czyli od ukończenia wieku emerytalnego, bowiem w poprzednim okresie ubezpieczona pobierała rentę z tytułu niezdolności do pracy. Kapitał początkowy ubezpieczonej został obliczony w decyzji z dnia 10.02.2009 r. z wynagrodzeń z lat 1980-1988 i 1991 roku a wskaźnik wysokości kapitału początkowego wyniósł 46,39 %.

Keywords

AI generated
minimum pension sufficient earning capacity pension increase actual earned net income disability pension offset graduated pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 3956/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 1 grudnia 2020 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący Sędzia Ewa Milczarek Protokolant – starszy sekretarz sądowy Sylwia Sawicka po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 2020 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołań: Z. W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 17 października 2019 r., znak: (...) z dnia 17 października 2019 r., znak: (...) w sprawie: Z. W. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o ustalenie kapitału początkowego i wysokość świadczenia oddala odwołania. Na oryginale właściwy podpis. VI U 3956/19

UZASADNIENIE

Ubezpieczona Z. W. złożyła wniosek o przeliczenie wysokości kapitału początkowego oraz wysokości emerytury, powołując się na zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wystawione przez PPHU (...) J. M. (1) i PPHU (...) J. M. (2). Zaskarżonymi decyzjami z dnia 17.10.2019 r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej przeliczenia wysokości kapitału początkowego oraz przeliczenia wysokości emerytury. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, że przedłożone przez ubezpieczoną dowody nie powodowały zmiany wysokości kapitału początkowego oraz emerytury.

W odwołaniu od tych decyzji skarżąca wniosła o uchylenie decyzji i przeliczenie wysokości kapitału początkowego oraz emerytury, powołując się ponownie na zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wystawione przez pracodawców, twierdząc, że organ rentowy nie uwzględnił wysokości otrzymywanych w PPHU (...) J. M. (1) i PPHU (...) J. M. (2) wynagrodzeń oraz wnioskując o przeprowadzenie dowodu ze świadków. W odpowiedzi na odwołania organ rentowy wniósł o ich oddalenie, podtrzymując argumentację zawartą w uzasadnieniu zaskarżonych decyzji.

Sąd Okręgowy połączył sprawy z obu odwołań do wspólnego rozpoznania. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Decyzją z dnia 8.05.2019 r. organ rentowy przyznał ubezpieczonej Z. W. prawo do emerytury od dnia (...) r. , czyli od ukończenia wieku emerytalnego, bowiem w poprzednim okresie ubezpieczona pobierała rentę z tytułu niezdolności do pracy. Kapitał początkowy ubezpieczonej został obliczony w decyzji z dnia 10.02.2009 r. z wynagrodzeń z lat 1980-1988 i 1991 roku a wskaźnik wysokości kapitału początkowego wyniósł 46,39 %.

Decyzją z dnia 30.04.2019 r. organ rentowy przeliczył wysokość kapitału początkowego ubezpieczonej, wskaźnik wysokości kapitału początkowego wzrósł do 50,91% a kapitał początkowy na dzień 1.01.1999 r. wyniósł 76 266,19 zł. Ubezpieczona Z. W. pracowała jako szwaczka w okresie od 16.08.1995 r. do 11.09.1998 r. w PPHU (...) J. M. (1) i w okresie od 14.09.1998 r. do 31.12.1998 r. w PPHU (...) J. M. (2). Ubezpieczona u obu pracodawców pracował w pełnym wymiarze czasu pracy i otrzymywała wynagrodzenie według stawki godzinowej wyszczególnionej w umowie o pracę, która sukcesywnie wzrastała.

W zaświadczeniu o wysokości wynagrodzenia w PPHU (...) J. M. (1) wskazano, że w 1995 r. łączna kwota wynagrodzenia ubezpieczonej wyniosła 1096 zł, w 1996 r. – 4065,10 zł, w 1997 r. – 5059,20 zł a w 1998 r.- 4073,50 zł. Kwoty powyższe organ rentowy uznał jako rzeczywiste i wprowadził do tabeli -wykazu wprowadzonych dochodów ubezpieczonej. Wynagrodzenia z okresu zatrudnienia w PPHU (...) J. M. (2) w okresie od 14.09.1998r. do 31.12.1998 r. w wysokości 1546,70 zł nie zostały ujęte do wykazu wprowadzonych dochodów ubezpieczonej, bowiem były one niższe od kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę, które wynosiło w spornym okresie kwotę 500 zł i dlatego organ rentowy przyjął za okres tego zatrudnienia tę kwotę jako wynagrodzenie miesięczne w wykazie dochodów ubezpieczonej na karcie 49 akt rentowych, zamiast żądanej w odwołaniu ubezpieczonej kwoty rzeczywistego wynagrodzenia w wysokości 1546,70 zł. dowód: decyzje emerytalne i o ustaleniu oraz przeliczeniu wysokości kapitału początkowego w aktach rentowych, dokumenty w aktach osobowych ubezpieczonej prowadzonych przez(...) M., zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wystawione przez pracodawców - PPHU (...) J.

M. (1) i PPHU (...) J. M. (2) k.26 i 45 akt rentowych, wykaz wprowadzonych dowodów k. 49 akt rentowych, zeznania świadków M. S. i R. H. k. 50,51, zeznania ubezpieczonej k.

51.

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Odwołania nie zasługiwały na uwzględnienie. Stan faktyczny w sprawie Sąd ustalił na podstawie dokumentów w aktach rentowych ubezpieczonej, których prawdziwości strony nie kwestionowały, zeznań świadków M. S. i R. H., którym dał wiarę bowiem były spontaniczne i zgodne z dowodami z dokumentów oraz zeznań ubezpieczonej, którym również Sąd dał wiarę, bowiem brak było podstaw aby odmówić im wiarygodności. Zgodnie z art. 174 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS : Ust.1 Kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Ust.2. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy: 1)okresy składkowe, o których mowa w art. 6; 2)okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5; 3)okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. Ust.2a. Przy ustalaniu kapitału początkowego do okresów, o których mowa w art. 7 pkt 5 stosuje się art. 53 ust. 1 pkt 2. Ust.3. Podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. W myśl art. 15 cyt.ustawy podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176.

Głównymi zarzutami obu, identycznych w treści odwołań, był zarzut nieuwzględnienia przez organ rentowy przy obliczaniu wysokości kapitału początkowego oraz emerytury wynagrodzeń ubezpieczonej uzyskanych w trakcie pracy u J. M. (1) i J. M. (2). Zarzut powyższy nie zasługiwał jednak , w ocenie Sądu Okręgowego, na uwzględnienie. Wbrew twierdzeniom odwołującej jak wynika z wykazu wprowadzonych dochodów stanowiącego załącznik do zaskarżonej decyzji z dnia 17.10.2019 r. o odmowie przeliczenia kapitału początkowego, za lata 1995-1997 r. organ rentowy zaliczył ubezpieczonej wynagrodzenia wykazane w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu uzyskane u J.

M. (1) a rok 1998 sumę wynagrodzeń ubezpieczonej uzyskanych u J. M. (1) - 4073,50 zł i za okres zatrudnienia u J. M. (2) kwoty 1783,39 zł ( jako wynikającej z przyjęcia za każdy miesiąc zatrudnienia kwoty minimalnego miesięcznego wynagrodzenia obowiązującego w roku 1998), co łącznie dało kwotę 5856,89zł. Żądanie pełnomocnika ubezpieczonej sformułowane w odwołaniach oraz w piśmie procesowym z dnia 4.11.2020 r. aby organ rentowy przyjął do ustalenia wartości kapitału początkowego kwotę wynikającą z zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wystawionym przez J.

M. (2) w wysokości niższej niż minimalne wynagrodzenie miesięczne tj.kwotę 1546,70 zł jest niezrozumiałe i nielogiczne, bowiem kwota ta jest niższa od kwoty przyjętej przez ZUS a jej przyjęcie spowodowałoby obniżenie łącznego wynagrodzenia ubezpieczonej za rok 1998. Organ rentowy uznał i przyjął, co jest niesporne wobec danych wynikających z akt rentowych, do obliczenia najkorzystniejszej wersji wysokości kapitału początkowego i emerytury ubezpieczonej kwoty wynagrodzenia wynikające z zaświadczenia o wynagrodzeniu i zatrudnieniu wystawionym przez J.

M. (1) i kwotę minimalnego wynagrodzenia za okresy miesięczne za czas pracy ubezpieczonej od 14.09.1998 r. do 31.12.1998 r. u J. M. (2). Nie wpłynęło to jednak na podwyższenie wysokości kapitału początkowego ubezpieczonej, bowiem najbardziej korzystny wariant obliczenia kapitału początkowego dla ubezpieczonej opiera się na przyjętych przez organ rentowy prawidłowo wynagrodzeniach ubezpieczonej z lat 1980-1988 i roku 1991 r., jako najwyższych, co wynika w sposób nie budzący wątpliwości z wykazu wynagrodzeń na karcie 49 akt rentowych.

Skoro organ rentowy zaliczył do wynagrodzeń ubezpieczonej rzeczywiste wynagrodzenie ubezpieczonej uzyskane w trakcie zatrudnienia u J. M. (1) i wynagrodzenie wyższe od faktycznie otrzymanego w trakcie zatrudnienia u J. M. (2), zarzuty odwołań, w których oprócz żądania uwzględnienia wynagrodzeń ubezpieczonej u J. M. (1) i J. M. (2), nie zawarto żadnej innej argumentacji, jako nieuzasadnione nie mogły zostać uwzględnione. Zaskarżona decyzja o odmowie przeliczenia kapitału początkowego oraz decyzja o odmowie przeliczenia emerytury odpowiadały więc prawu, bo sporne wynagrodzenia zostały zaliczone przez organ rentowy i to w rozmiarze wyższym od podawanego przez pełnomocnika ubezpieczonej ( w odniesieniu do wynagrodzenia od J.

M. (2) ) ale organ rentowy ustalił kapitał początkowy w najlepszej dla ubezpieczonej wersji, co było jego obowiązkiem wynikającym z obowiązujących przepisów prawa. Z tych względów odwołania podlegały oddaleniu o czym orzekł Sąd Okręgowy na podstawie art.477 14 § 1 k.p.c. SSO Ewa Milczarek