Legislator Case Law & Legislation
V U 456/20 AI generated

V U 456/20 · Sąd powszechny

Case Number V U 456/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją z dnia 18 marca 2020r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. odmówił M. K. prawo do przeliczenia emerytury na podstawie art. 114 ustawy emerytalnej, z uwagi na nieprzedłożenie nowych dokumentów mających wpływ na prawo do świadczenia. W dniu 1 kwietnia 2020r. M. K. wniosła odwołanie od decyzji z dnia 18 marca 2020 roku, a którym domagała się zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego swojego okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od ukończenia 16 roku życia do dnia podjęcia pracy zawodowej. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

V U 456/20 · Sąd powszechny: okresów ubezpieczenia społecznego rolników, za które opłacono przewidziane w odrębnych przepisach składki, 2) przypadających przed dniem 1 lipca 1977 r. okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego po ukończeniu 16 roku życia, 3) przypadających przed dniem 1 stycznia 1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, - pod warunkiem, że okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury, w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu.

Keywords

AI generated
recalculation of unemployment benefits valuation threshold value suitable wage decisions relating to emoluments prohibition on accepting foreign pensions reassessment of asylum claim

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII U 911/24
H. w dniu 25 kwietnia 2024 r. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 11 kwietnia 2024 r., znak: (...). Ubezpieczona wniosła o przeliczenie emerytury w oparciu o kwotę bazową z 2023 roku z uwagi na fakt, że była zatrudniona po nabyciu emerytury jeszcze od 2010 do 2023 roku i odprowadzała w tym okresie pełne składki do ZUS. Nadto podniosła, że przeliczenie to według jej wniosku (...) z 6 marca 2024 r. z kwotą bazową z 2023 roku jest dla niej korzystniejsze, niż poprzednie wyliczenie, gdyż w sumie pracowała prawie 50 lat.
III AUa 463/22
Decyzją z dnia 12 kwietnia 2021 r.
VIII U 2778/16
Decyzją z dnia 25 kwietnia 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
III U 656/15
S. (1) złożył odwołanie od decyzji ZUS z dnia 5.06.2015r., mocą której ZUS odmówił mu prawa do ponownego przeliczenia wysokości emerytury. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o jego oddalenie podnosząc, że brak było podstaw do przeliczenia emerytury. ZUS wskazał, że wskaźnik wysokości podstawy wymiaru ustalony z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu tj. z lat 1996-1975, 1978, 1981-1987, 1990 i 1991 wynosi 83,06 % i jest najbardziej korzystny. Natomiast wskaźnik liczony z lat wskazanych przez odwołującego tj. z lat 1966-1973, 1978, 1981-1987, 1989-1992 wyniósł 80,94% i jest niższy od dotychczasowego.
III AUa 1226/12
P. odwołała się od decyzji odmawiającej przeliczenia podstawy wymiaru emerytury. Zaskarżonym wyrokiem Sąd Okręgowy oddalił odwołanie opierając rozstrzygnięcie na następujących ustaleniach i rozważaniach:

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 456/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 grudnia 2020 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia Urszula Sipińska-Sęk Protokolant: st. sekr. sądowy Zofia Aleksandrowicz po rozpoznaniu w dniu 17 grudnia 2020 r. w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z wniosku M. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) w Ł. z siedzibą w Z. o wysokość świadczenia na skutek odwołania M. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) w Ł. z siedzibą w Z. z dnia 18 marca 2020 r. sygn.: (...) oddala odwołanie; Sygn. akt VU 456/20

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia 18 marca 2020r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. odmówił M. K. prawo do przeliczenia emerytury na podstawie art. 114 ustawy emerytalnej, z uwagi na nieprzedłożenie nowych dokumentów mających wpływ na prawo do świadczenia. W dniu 1 kwietnia 2020r. M. K. wniosła odwołanie od decyzji z dnia 18 marca 2020 roku, a którym domagała się zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego swojego okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od ukończenia 16 roku życia do dnia podjęcia pracy zawodowej. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. wniósł o oddalenie odwołania.

W uzasadnieniu podniósł, że w przedmiotowej sprawie nie ma zastosowania art. 10 ustawy emerytalnej w zw. z art. 56 ustawy emerytalnej, gdyż wnioskodawczyni legitymuje się stażem ubezpieczeniowym wynoszącym ponad 20 lat. Tymczasem okres pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia podlega zaliczeniu do stażu ubezpieczeniowego jako składkowy, tylko wówczas jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury (wynoszącego 20 lat), w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu Postanowieniem z dnia 27 maja 2020 roku Sąd oddalił wniosek ubezpieczonej o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego na okoliczność przeliczenia emerytury.

Na rozprawie w dniu 17 grudnia 2020 roku – wobec oświadczenia pełnomocnika wnioskodawczyni o nie otrzymaniu postanowienia z 27 maja 2020 roku - Sąd poinformował wnioskodawczynię i jej pełnomocnika o treści postanowienia z 27 maja 2020 roku, mocą którego Sąd oddalił wniosek ubezpieczonej o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego na okoliczność przeliczenia emerytury. Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ustalił następujący stan faktyczny: M. K., urodziła w dniu (...) r. ,wystąpiła w dniu 29 marca 1990r. z wnioskiem o przyznanie prawa do emerytury. (dowód: wniosek – k. 1-2 akt emerytalnych) Decyzją z 13 kwietnia 1990 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przyznał M.

K. prawo do emerytury od osiągniecia wieku emerytalnego 60-lat tj. od (...) roku. Podstawa wymiaru emerytury została ustalona z zarobków za okres od 1 marca 1989 roku do 28 lutego 1990. ZUS uwzględnił 32 lata zatrudnienia. (dowód: decyzja – k. 13 akt emerytalnych) Decyzją z 25 lipca 1990 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. podjął wypłatę emeryturę M. K. od 1 maja 1990 roku tj. od dnia zaprzestania pracy. Podstawa wymiaru emerytury została ustalona z zarobków za okres od 1 marca 1989 roku do 28 lutego 1990 roku i wyniosła 100,41%.

ZUS uwzględnił 32 lata zatrudnienia. (dowód: decyzja – k. 18 akt emerytalnych) Decyzją z 29 marca 1993 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przeliczył M. K. emeryturę od 1 kwietnia 1993 roku. Podstawa wymiaru emerytury nie uległa zmianie i nadal wynosiła 100,41%. Do ustalenia wysokości emerytury ZUS uwzględnił 34 lata i 5 miesięcy okresów składkowych oraz 1 rok i 2 miesiące okresów nieskładkowych. (dowód: decyzja – k. 44 akt emerytalnych) Decyzją z 4 listopada 1998 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przeliczył M.

K. emeryturę od 1 października 1998 roku przez uwzględnienie okresu działalności kombatanckiej w postaci przyznania dodatku kombatanckiego i ryczałtu energetycznego. Podstawa wymiaru emerytury nie uległa zmianie. Do ustalenia wysokości emerytury ZUS uwzględnił 34 lata i 6 miesięcy okresów składkowych oraz 1 rok i 2 miesiące okresów nieskładkowych. (dowód: decyzja – k. 59 akt emerytalnych) Decyzją z 8 maja 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił przeliczenia emerytury M. K. z uwagi na to, że dotychczasowy wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury 100,41% jest wyższy od wskaźnika wyliczonego z 10 kolejnych lat wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok kalendarzowy, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę tj. z lat 1980-1989, który wynosi 37,90% oraz od wskaźnika wyliczonego z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia przed rokiem złożenia wniosku o emeryturę tj. wybranych z lata 1953-1989, który wynosi 42,09%. (dowód: decyzja – k. 131 akt emerytalnych) Sąd Okręgowy –

Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych zważył co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Spór sprowadzał się do ustalenia, czy ubezpieczonej przysługuje prawo zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od ukończenia 16 roku życia czyli od dnia (...) roku do dnia podjęcia pracy zawodowej 1 października 1952 roku. Warunkiem uzyskania przez M. K., urodzoną przed dniem 1 stycznia 1949r., prawa do emerytury – w myśl art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z FUS - było osiągnięcie wieku emerytalnego 60 lat oraz stażu ubezpieczeniowego 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych. Wnioskodawczyni posiada łączny okres ubezpieczenia wynoszący 35 lat i 8 miesięcy w tym: 34 lata i 6 miesięcy okresów składkowych oraz 1 rok 2 miesiące okresów nieskładkowych. Przepis art. 10 ust 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS pozwala przy ustalaniu prawa do emerytury oraz przy obliczaniu jej wysokości na uwzględnienie następujących okresów, traktując je, z zastrzeżeniem art. 56, jak okresy składkowe tj.:

1) okresów ubezpieczenia społecznego rolników, za które opłacono przewidziane w odrębnych przepisach składki, 2) przypadających przed dniem 1 lipca 1977 r. okresy prowadzenia gospodarstwa rolnego po ukończeniu 16 roku życia, 3) przypadających przed dniem 1 stycznia 1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, - pod warunkiem, że okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury, w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu.

Przy ustalaniu prawa do emerytury na podstawie art. 27 i 28 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych okresy składkowe i nieskładkowe są uzupełniane okresami wymienionymi w art. 10 ust. 1 tej ustawy w zakresie niezbędnym do uzupełnienia okresu wymaganego do przyznania emerytury. W judykaturze Sądu Najwyższego przyjmuje się jednolicie, że art. 10 ustawy o emeryturach i rentach z FUS pozwala uzupełnić okresy składkowe i nieskładkowe okresami pracy w gospodarstwie rolnym do rozmiaru najbliższego (kolejnego) stażu okresów składkowych i nieskładkowych w zakresie wymaganym i koniecznym do nabycia określonych uprawnień emerytalnych.

Oznacza to, że jeżeli okresy składkowe lub nieskładkowe nie przekraczają w przypadku kobiety 15 lat, to możliwe jest ich uzupełnienie okresami wskazanymi w art. 10 ust. 1 ustawy w celu nabycia prawa do tzw. niepełnej emerytury na podstawie art. 28 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W przypadku zaś, gdy okresy składkowe i nieskładkowe przekraczają 15 lat, to możliwe jest ich uzupełnienie okresami, o jakich mowa w art. 10 ust. 1 ustawy, dla nabycia pełnych uprawnień emerytalnych (por. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 3 grudnia 2004 r., II UK 59/04 - OSNP 2005, nr 13, poz. 195; z dnia 5 września 2008 r., II UK 364/07 - OSNP 2010, nr 1 - 2, poz. 23; z dnia 24 września 2009 r., II UK 19/09 - OSNP 2011, nr 9 - 10, poz. 135 oraz z dnia 20 stycznia 2011 r., I UK 246/10 - Legalis).

W przedmiotowej sprawie wnioskodawczyni legitymuje się stażem ubezpieczeniowym, o którym mowa w art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych znacznie przewyższającym 20 lat (35 lat i 8 miesięcy). W takiej sytuacji brak możliwości zaliczenia do stażu ubezpieczeniowego okresów pracy wnioskodawczyni w gospodarstwie rolnym rodziców po 16 roku życia. Wnioskodawczyni posiada wystarczający staż do przyznania jej pełnej emerytury, co wyklucza uzupełnienie tego stażu okresami rolnymi wskazanymi w art. 10 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Nawet zatem, gdyby wnioskodawczyni wykazała, że pracowała w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia do podjęcia pierwszej pracy zarobkowej, to okoliczność ta nie ma jakiegokolwiek wpływu na wysokość jej świadczenia. Udowadnianie przez ubezpieczoną okresów uzupełniających, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (praca w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu wieku 16 lat), nie mogłoby bowiem prowadzić do zaliczenia tych okresów do stażu ubezpieczeniowego.

Okresy pracy w gospodarstwie rolnym mogą być bowiem uwzględnione zarówno przy ustalaniu prawa do emerytury, jak i przy ustalaniu jej wysokości, ale tylko w zakresie niezbędnym do uzupełnienia okresów składkowych i nieskładkowych wymaganych do przyznania prawa do emerytury, co wynika wprost z art. 10 ustęp 1 u.e.r. z FUS. Z podanych wyżej przyczyn okres pracy wnioskodawczyni w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia nie mógł zwiększać jej stażu ubezpieczeniowego. Wnioskodawczyni ma ustaloną wysokość emerytury według wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury wynoszącego 100,41% wyliczonego z okresu 12 miesięcy od 1 marca 1989 roku do 28 lutego 1990 roku.

Wskaźnik ten jest najkorzystniejszy dla wnioskodawczyni, gdyż wskaźnik wyliczony z 10 kolejnych lat wybranych z 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok kalendarzowy, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę tj. z lat 1980-1989 wynosi 37,90%, a wskaźnik wyliczony z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia przed rokiem złożenia wniosku o emeryturę tj. wybranych z lata 1953-1989 wynosi 42,09%. Każdy zatem z w/w wskaźników jest mniej korzystny od wskaźnika 100,41%, na podstawie którego wnioskodawczyni ma wypłacaną emeryturę.

W przedmiotowej sprawie brak było podstaw prawnych do przeliczenia emerytury wnioskodawczyni także na podstawie art. 111 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. Biorąc powyższe pod uwagę, Sąd Okręgowy na podstawie na podstawie art. 477 14§1 k.p.c. oddalił odwołanie jako bezzasadne.