Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1868/18 AI generated

VIII U 1868/18 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1868/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 30 kwietnia 2018 r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił ubezpieczonej H. P. (P.) prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej J. W., ponieważ zgłosiła ona wniosek po tym jak świadczenie zostało wypłacone. Z powyższą decyzją nie zgodziła się ubezpieczona. Wniosła odwołanie, w którym domagała się zmiany zaskarżonej decyzji i przyznanie prawa do spornego świadczenia.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1868/18 · Sąd powszechny: Natomiast w myśl ust. 2 ww. przepisu, osoby wymienione w ust. 1 mają prawo do udziału w dalszym prowadzeniu postępowania o świadczenia, nieukończonego wskutek śmierci osoby, która o te świadczenia wystąpiła. Z przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego wynika, że przed śmiercią J. W., faktycznie mieszkała i prowadziła z nią wspólne gospodarstwo domowe ubezpieczona, a nie druga córka – K. Ł.. Jednocześnie to K. Ł. została uznana przez organ rentowy za osobę uprawnioną do spornego świadczenia. W ocenie Sądu, stanowisko to jest błędne, ponieważ przesłanki do otrzymania niezrealizowanego świadczenia spełniła ubezpieczona, a nie jej siostra.

Keywords

AI generated
pension entitlement survivor's pension cessation of disability pension rights of heirs disclaimer of inheritance living separate and apart
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1868/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 grudnia 2018 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR del. Anna Capik-Pater Protokolant: Agata Kędzierawska po rozpoznaniu w dniu 12 grudnia 2018 r. w Gliwicach sprawy H. P. (P.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przy udziale osoby trzeciej której praw i obowiązków dotyczy zaskarżona decyzja K. Ł. o prawo do niezrealizowanego świadczenia na skutek odwołania H. P. (P.) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 30 kwietnia 2018 r. nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję z dnia 30 kwietnia 2018 roku w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej H. P. (P.) prawo do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej J. W.. (-) SSR del. Anna Capik-Pater Sygn. akt VIII U 1868/18

UZASADNIENIE

Decyzją z 30 kwietnia 2018 r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. działając na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił ubezpieczonej H. P. (P.) prawa do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej J. W., ponieważ zgłosiła ona wniosek po tym jak świadczenie zostało wypłacone. Z powyższą decyzją nie zgodziła się ubezpieczona. Wniosła odwołanie, w którym domagała się zmiany zaskarżonej decyzji i przyznanie prawa do spornego świadczenia.

Wskazała, że osoba, która otrzymała świadczenie po zmarłej J. W. nie miała podstaw do jego odebrania. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie i podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko w sprawie. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: J. W. była uprawniona do renty rodzinnej. Miała córki – K. Ł. oraz ubezpieczoną H. P.. W dniu 7 maja 2014 r. sporządziła testament w formie aktu notarialnego, w którym wydziedziczyła córkę K. Ł.. J. W. zmarła w dniu 3 kwietnia 2018 r. Przed śmiercią J. W. mieszkała razem z ubezpieczoną.

Prowadziła razem z nią gospodarstwo domowe. Pozostałym osobami, które mieszkały z J. W. były dzieci ubezpieczonej oraz jej mąż. Natomiast córka K. Ł. nie mieszkała ze zmarłą matką w 50 letnim okresie poprzedzającym jej śmierć. W dniu 5 kwietnia 2018 r. K. Ł. wystąpiła z wnioskiem o wypłatę niezrealizowanego świadczenia. Twierdziła, że przysługuje jej „taka malutka rekompensata”. We wniosku nie wskazano innych osób uprawnionych do świadczenia. W dniu 20 kwietnia 2018 r. organ rentowy wydał decyzję, w której przyznał K.

Ł. prawo do niezrealizowanego świadczenia za okres od 1 kwietnia 2018 r. do 30 kwietnia 2018 r. W dniu 25 kwietnia 2018 r. do organu rentowego wpłynął kolejny wniosek o wypłatę niezrealizowanego świadczenia, złożony przez drugą córkę – tj. ubezpieczoną. Zaskarżoną decyzją z 30 kwietnia 2018 r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej prawa do wypłaty spornego świadczenia z przyczyn wyżej wskazanych. Powyższy stan faktyczny był bezsporny i wynikał z dokumentów znajdujących się w aktach organu rentowego; kopii akt notarialnego (k.4); zeznań ubezpieczonej złożonych na rozprawie w dniu 12 września 2018 r. (k.20); zeznań K.

Ł. złożonych na rozprawie w dniu 12 grudnia 2018 r. (k.25-26).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie. Zaskarżona decyzja jest nieprawidłowa. Przedmiotem sporu w niniejszym postępowaniu było ustalenie, czy ubezpieczona jest uprawniona do niezrealizowanego świadczenia emerytalno-rentowego po zmarłej matce- J. W.. W zaskarżonej decyzji organ rentowy odmówił ubezpieczonej wypłaty spornego świadczenia, podnosząc, że w decyzji z 20 kwietnia 2018 r. prawo do tego świadczenia przyznał już drugiej córce zmarłej, tj. K. Ł.. Zgodnie z art. 136 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.2018.1270), w razie śmierci osoby, która zgłosiła wniosek o świadczenia określone ustawą, świadczenia należne jej do dnia śmierci wypłaca się małżonkowi, dzieciom, z którymi prowadziła wspólne gospodarstwo domowe, a w razie ich braku - małżonkowi i dzieciom, z którymi osoba ta nie prowadziła wspólnego gospodarstwa domowego, a w razie ich braku - innym członkom rodziny uprawnionym do renty rodzinnej lub na których utrzymaniu pozostawała ta osoba.

Natomiast w myśl ust. 2 ww. przepisu, osoby wymienione w ust. 1 mają prawo do udziału w dalszym prowadzeniu postępowania o świadczenia, nieukończonego wskutek śmierci osoby, która o te świadczenia wystąpiła. Z przeprowadzonego w sprawie postępowania dowodowego wynika, że przed śmiercią J. W., faktycznie mieszkała i prowadziła z nią wspólne gospodarstwo domowe ubezpieczona, a nie druga córka – K. Ł.. Jednocześnie to K. Ł. została uznana przez organ rentowy za osobę uprawnioną do spornego świadczenia. W ocenie Sądu, stanowisko to jest błędne, ponieważ przesłanki do otrzymania niezrealizowanego świadczenia spełniła ubezpieczona, a nie jej siostra.

Rozpatrując niniejszą sprawę Sąd orzekający ma również na uwadze wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 28 lutego 2006 r. (sygn. akt III AUa 2981/04), zgodnie z którym w myśl art. 136 ustawy z 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS świadczenie powinno być wypłacone tej osobie, która faktycznie zalicza się do pierwszej kategorii uprawnionych, nawet jeśli inni zainteresowani uprzedzili ją w złożeniu stosownego wniosku. W niniejszej sprawie bez wątpienia tą osobą jest ubezpieczona. Z tych też względów na podstawie art. 477 14§2 Sąd zmienił zaskarżoną decyzję organu rentowego i przyznał ubezpieczonej prawo do niezrealizowanego świadczenia po zmarłej matce J.

W.. (-) SSR del. Anna Capik-Pater