Legislator Case Law & Legislation
VIII U 639/20 AI generated

VIII U 639/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 639/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 9 kwietnia 2020r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. ustalił kapitał początkowy ubezpieczonego A. R., nie uwzględniając do ustalenia jego wartości m.in. okresu od 1 czerwca 1992r. do 30 września 1994r., gdyż okres ten nie został wystarczająco udowodniony, bo w świadectwie pracy brak jest informacji czy ubezpieczony przebywał na zasiłku chorobowym. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany przez zaliczenie do kapitału początkowego powyższego okresu pracy jako okres składkowy.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 639/20 · Sąd powszechny: okresy składkowe, o których mowa w art.6, 2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art.7 pkt 5, 3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art.7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art.5 ust.2. W rozpoznawanej sprawie okolicznością bezsporną było, że ubezpieczony w okresie od 1 czerwca 1992r. do 30 września 1994r. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) w K.. Organ rentowy nie uwzględnił tego okresu do stażu pracy przy ustalaniu wartości kapitału początkowego, ponieważ brak było informacji, czy ubezpieczony pobierał w tym czasie zasiłki chorobowe i w jakich okresach.

Keywords

AI generated
residual earning capacity capital reduction reduction of pension reconsideration of disability benefits invalidity pension rate capital contribution and withdrawal
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 639/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 grudnia 2020 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Grzegorz Tyrka Protokolant Paweł Drozd po rozpoznaniu w dniu 10 grudnia 2020 r. w Gliwicach na rozprawie sprawy A. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o ustalenie kapitału początkowego na skutek odwołania A. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 9 kwietnia 2020 r. nr (...)-2019 zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że do ustalenia kapitału początkowego zalicza dodatkowe okresy składkowe, a to: od dnia 1 czerwca 1992 roku do dnia 31 sierpnia 1993 roku, 8 dni (osiem) września 1993 roku, 10 dni (dziesięć) października 1993 roku, od dnia 1 listopada 1993 roku do dnia 31 marca 1994 roku, 16 dni (szesnaście) kwietnia 1994 roku, od 1 maja 1994 roku do dnia 30 września 1994 roku. (-) sędzia Grzegorz Tyrka Sygn. akt VIII U 639/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 9 kwietnia 2020r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. ustalił kapitał początkowy ubezpieczonego A. R., nie uwzględniając do ustalenia jego wartości m.in. okresu od 1 czerwca 1992r. do 30 września 1994r., gdyż okres ten nie został wystarczająco udowodniony, bo w świadectwie pracy brak jest informacji czy ubezpieczony przebywał na zasiłku chorobowym. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany przez zaliczenie do kapitału początkowego powyższego okresu pracy jako okres składkowy.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podtrzymując swoje dotychczasowe stanowisko. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: zaskarżoną decyzją z dnia 9 kwietnia 2020r. organ rentowy ustalił kapitał początkowy ubezpieczonego A. R. na dzień 1 stycznia 1999r. Do obliczenia kapitału początkowego oraz obliczenia wskaźnika wysokości tej podstawy przyjęto przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 10 kolejnych lat kalendarzowych, to jest od 1 stycznia 1989r. do 31 grudnia 1998r.

Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego wyniósł 32,41%. Organ rentowy uwzględnił okresy składkowe w wymiarze 3 lat, 5 miesięcy i 28 dni. Kapitał początkowy ustalony na dzień 1 stycznia 1999r. wyniósł 16 164,06 zł. Ubezpieczony w okresie od 1 czerwca 1992r. do 30 września 1994r. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) K. na stanowisku specjalisty do spraw transportu ( świadectwo pracy z dnia 30 września 1994r., akta ZUS k.4 ). Na żądanie Sądu do sprawy zostały nadesłane akta osobowe ubezpieczonego oraz akta płacowe z ww. okresu zatrudnienia, a także informacje o uzyskanych dochodach oraz pobranych zaliczkach na podatek dochodowy za lata 1992 - 1994.

Z kartotek płacowych wynika następujące wynagrodzenie ubezpieczonego:

1. Kartoteka płacowa z 1992r.: Wynagrodzenie brutto Wynagrodzenie chorobowe czerwiec 3 750 000 zł lipiec 3 750 000 zł sierpień 3 750 000 zł wrzesień 3 750 000 zł październik 3 750 000 zł listopad 3 750 000 zł grudzień 3 750 000 zł Razem 26 250 000 zł 2. Kartoteka płacowa z 1993r.: Wynagrodzenie brutto Wynagrodzenie chorobowe styczeń 3 750 000 zł luty 3 750 000 zł marzec 3 750 000 zł kwiecień 3 750 000 zł maj 3 750 000 zł czerwiec 3 750 000 zł lipiec 3 750 000 zł sierpień 3 750 000 zł wrzesień 1 500 000 zł 1 687 500 zł październik 1 873 800 zł 1 406 200 zł listopad 3 750 000 zł grudzień 3 750 000 zł Razem 40 873 000 zł 3 096 000 zł 3.

Kartoteka płacowa z 1994r.: Wynagrodzenie brutto Wynagrodzenie chorobowe styczeń 3 750 000 zł luty 3 750 000 zł marzec 3 750 000 zł kwiecień 3 120 000 zł 470 000 zł maj 3 750 000 zł czerwiec 3 750 000 zł lipiec 3 750 000 zł sierpień 3 750 000 zł wrzesień 3 750 000 zł Razem 33 120 000 zł 470 000 zł Na podstawie zapisów zawartych w powyższych kartotekach Sąd wyliczył odnośnie miesięcy września i października 1993r. oraz kwietnia 1994r., w których ubezpieczony był niezdolny do pracy z powodu choroby, faktyczne dni pracy w tych miesiącach, w następujący sposób:

a) wrzesień 1993r.: 22 dni - 3 750 000 zł X - 1 500 000 zł X – 8,8 dni ( 8 dni pracy ), b) październik 1993r.: 21 dni – 3 750 000 zł, X - 1 873 800 zł X – 10,49 dni ( 10 dni pracy ) c) kwiecień 1994r.: 20 dni – 3 750 000 zł X – 3 120 000 zł X – 16,64 zł ( 16 dni pracy ) Z umowy o pracę z 1 czerwca 1992r. wynika stawka płacy zasadniczej ubezpieczonego – 3 750 000 zł brutto. / dowód z: akt ZUS, akt osobowych, kart płacowych ze spornego okresu zatrudnienia /

Sąd zważył, co następuje:

odwołanie ubezpieczonego A. R. zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 174 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tj. Dz.U. z 2020r., poz.53 ) kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy:

1) okresy składkowe, o których mowa w art.6, 2) okresy nieskładkowe, o których mowa w art.7 pkt 5, 3) okresy nieskładkowe, o których mowa w art.7 pkt 1-3 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art.5 ust.2. W rozpoznawanej sprawie okolicznością bezsporną było, że ubezpieczony w okresie od 1 czerwca 1992r. do 30 września 1994r. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) w K.. Organ rentowy nie uwzględnił tego okresu do stażu pracy przy ustalaniu wartości kapitału początkowego, ponieważ brak było informacji, czy ubezpieczony pobierał w tym czasie zasiłki chorobowe i w jakich okresach.

Na podstawie przeprowadzonego postępowania dowodowego Sąd, w oparciu o nadesłane karty płacowe z okresu spornego, w których uwidoczniono wynagrodzenia zasadnicze ubezpieczonego oraz wynagrodzenia chorobowe ustalił, że ubezpieczony w miesiącach: wrześniu i październiku 1993r. oraz w kwietniu 1994r. przebywał na zasiłkach chorobowych, a następnie wyliczył faktyczne dni pracy ubezpieczonego tych miesiącach. I tak we wrześniu 1993r. było to 8 dni pracy, w październiku 1993r. – 10 dni pracy oraz w kwietniu 1994r.-16 dni pracy. Stąd też w odniesieniu do tych miesięcy powyższe dni pracy powinny być zaliczone jako okresy składkowe.

Pozostałe miesiące zatrudnienia ubezpieczonego w firmie (...) powinny być uwzględnione w całości w sytuacji, gdy ubezpieczony nie przebywał w tym czasie na zasiłkach chorobowych. Zaznaczyć należy, że nadesłane do sprawy karty płacowe nie budzą wątpliwości Sądu, korespondują one z danymi wynikającymi ze świadectwa pracy, umowy o pracę, a także z zapisami informacji o dochodach i pobranych zaliczkach z lat spornych. Mając powyższe na uwadze Sąd z mocy art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że do ustalenia kapitału początkowego zaliczył dodatkowe okresy składkowe, a to: od dnia 1 czerwca 1992r. do 31 sierpnia 1993r., 8 dni września 1993r., 10 dni października 1993r., od dnia 1 listopada 1993r. do 31 marca 1994r., 16 dni kwietnia 1994r., od 1 maja 1994r. do 30 września 1994r.

Na marginesie należy dodać, że przy uwzględnieniu w/w wynagrodzenia za pracę zmianie winien ulec wwpw kapitału początkowego. (-) sędzia Grzegorz Tyrka