Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1911/20 AI generated

VIII U 1911/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1911/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 15 lipca 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił wnioskodawcy J. K. prawa do dodatku solidarnościowego. Jako przyczynę odmowy wskazano ,że wnioskodawca w 2020 roku nie podlegał ubezpieczeniom społecznym jako pracownik przez okres co najmniej 60 dni / decyzja w aktach ZUS/. W dniu 17 sierpnia 2020 roku wnioskodawca J. K. złożył odwołanie od powyższej decyzji. Wskazał ,że decyzja została wydana w oparciu o błędne ustalenia faktyczne bowiem spełnia przesłanki do otrzymania dodatku. Wskazał ,że obecnie toczy się proces z byłym pracodawcą przed Sadem Rejonowym dla Łodzi Śródmieścia w Łodzi i zażądał załączenia akt sprawy o sygnaturze XP 335/20/ odwołanie k-3/.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1911/20 · Sąd powszechny: Wobec powyższego Sąd oddalił odwołanie . Wobec spełnienia przesłanek z art. 148 1 k.p.c. wyrok wydano na posiedzeniu niejawnym. Zgodnie z art. 148 1 § 1 k.p.c. sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

Keywords

AI generated
duration of incapacity eligibility for unemployment benefits minimum contribution period social security for migrant workers entitlement condition for benefits reintegration into employment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIIIU 1911/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 15 lipca 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił wnioskodawcy J. K. prawa do dodatku solidarnościowego. Jako przyczynę odmowy wskazano ,że wnioskodawca w 2020 roku nie podlegał ubezpieczeniom społecznym jako pracownik przez okres co najmniej 60 dni / decyzja w aktach ZUS/. W dniu 17 sierpnia 2020 roku wnioskodawca J. K. złożył odwołanie od powyższej decyzji. Wskazał ,że decyzja została wydana w oparciu o błędne ustalenia faktyczne bowiem spełnia przesłanki do otrzymania dodatku. Wskazał ,że obecnie toczy się proces z byłym pracodawcą przed Sadem Rejonowym dla Łodzi Śródmieścia w Łodzi i zażądał załączenia akt sprawy o sygnaturze XP 335/20/ odwołanie k-3/.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podnosząc argumentację jak w spornej decyzji / odpowiedź na odwołanie k- 6-6odw/. Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Wnioskodawca J. K. (ur. (...) ) w dniu 26 czerwca 2020 roku złożył wniosek o przyznanie mu dodatku solidarnościowego w związku z przeciwdziałaniem skutkom wywołanym (...)19 / wniosek w aktach ZUS/ Wnioskodawca w okresie od dnia 1 stycznia 2020 roku do dnia 21 marca 2020 roku nie był zgłoszony do ubezpieczeń społecznych z tytułu umowy o pracę / niesporne , informacja ZUS k- / Od dnia 21 marca 2020 roku do dnia 11 kwietnia 2020 roku wnioskodawcę łączyła umowa zlecenia zawarta z (...) S.A. w K..

W dniu 21 kwietnia 2020 roku wnioskodawca skierował do Sądu Rejonowego dla Łodzi Śródmieścia w Łodzi pozew przeciwko (...) S.A. w K. o ustalenie istnienia umowy o pracę w okresie od dnia 21 marca 2020 roku do dnia 11 kwietnia 2020 roku i zobowiązanie pozwanego do wydania mu świadectwa pracy . Pozwany wniósł o oddalenie roszczeń powoda i obciążenie go kosztami procesu . Proces w sprawie XP 335/20 nie został zakończony / niesporne, pozew i odpowiedź na pozew w sprawie XP 335/20 kopia k- 13-29 Decyzją z dnia 15 lipca 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił wnioskodawcy J.

K. prawa do dodatku solidarnościowego. Jako przyczynę odmowy wskazano ,że wnioskodawca w 2020 roku nie podlegał ubezpieczeniom społecznym jako pracownik przez okres co najmniej 60 dni / decyzja w aktach ZUS/. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dokumenty załączone do akt sprawy , w tym akta organu rentowego oraz akta sprawy toczącej się przed Sądem Rejonowym dla Łodzi Śródmieścia w Łodzi , które po wykonaniu ksero kopii pozwu i odpowiedzi na pozew zostały zwrócone Sądowi I instancji . Podnieść należy ,że Sąd nie znalazł podstaw do zawieszenia postępowania w sprawie z uwagi na toczące się postępowanie przed Sądem Rejonowym dla Łodzi Śródmieścia w Łodzi bowiem rozstrzygnięcie w przedmiocie ustalenia istnienia umowy o pracę między wnioskodawcą a (...) S.A. w K. nie będzie miało znaczenia dla rozstrzygnięcia sporu z organem rentowym.

Wskazać należy ,że wnioskodawca żąda ustalenia istnienia umowy o pracę w okresie od 21 marca 2020 roku a 11 kwietnia 2020 roku, natomiast wcześniej w roku 2020 nie był zgłoszony do ubezpieczenia społecznego z tytułu zatrudnienia na umowę o pracę . Nawet w przypadku wygrania procesu i ustalenia istnienia umowy o pracę jej okres będzie zbyt krótki aby wnioskodawca nabył prawo do dodatku solidarnościowego. Sporny okres jest krótszy niż 60 dni .

Sąd zważył , co następuje :

Odwołanie nie jest zasadne i podlega oddaleniu. Zaskarżona decyzja odpowiada prawu. Znajduje ona podstawę prawną w przepisach ustawy z dnia 19 czerwca 2020 roku o dodatku solidarnościowym przyznawanym w celu przeciwdziałania negatywnym skutkomCOVID-19 (D.U. 2020 poz.1068). Zgodnie z treścią przepisu art.2 powyższej ustawy dodatek solidarnościowy przysługuje osobom mającym miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli są:

1) obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej lub 2) posiadającymi prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywatelami państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej, lub 3) cudzoziemcami przebywającymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o których mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. d-g, ha, i, j, l oraz pkt 3 i 4 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2019 r. poz. 1482, 1622, 1818 i 2473 oraz z 2020 r. poz. 278 i 1065). Jednocześnie przepis art. 3.1 ustawy o dodatku solidarnościowym stanowi ,że dodatek solidarnościowy przysługuje osobie, która w 2020 r. podlegała ubezpieczeniom społecznym z tytułu stosunku pracy na podstawie ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, 321, 568, 695 i 875) przez łączny okres co najmniej 60 dni oraz:

1) z którą po dniu 15 marca 2020 r. pracodawca rozwiązał umowę o pracę za wypowiedzeniem lub 2) której umowa o pracę po dniu 15 marca 2020 r. uległa rozwiązaniu z upływem czasu, na który była zawarta. Jak wynika z ustaleń Sądu wnioskodawca w roku 2020 do chwili nawiązania umowy z (...) S.A. w K. nie był zgłoszony do ubezpieczeń społecznych z tytułu umowy o pracę. Natomiast z powyższą spółką łączyła go umowa zlecenia. Podkreślenia wymaga ,że wynik sporu jaki toczy przed Sądem wnioskodawca z powyższą spółką o ustalenie istnienia umowy o pracę pozostaje bez znaczenia bowiem żądanie ustalenia umowy o pracę dotyczy okresu krótszego niż 60 dni .

Wobec powyższego Sąd oddalił odwołanie . Wobec spełnienia przesłanek z art. 148 1 k.p.c. wyrok wydano na posiedzeniu niejawnym. Zgodnie z art. 148 1 § 1 k.p.c. sąd może rozpoznać sprawę na posiedzeniu niejawnym, gdy pozwany uznał powództwo lub gdy po złożeniu przez strony pism procesowych i dokumentów, w tym również po wniesieniu zarzutów lub sprzeciwu od nakazu zapłaty albo sprzeciwu od wyroku zaocznego, sąd uzna - mając na względzie całokształt przytoczonych twierdzeń i zgłoszonych wniosków dowodowych - że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne.

Analizując treść złożonych przez strony i zgromadzonych w aktach rentowych dokumentów Sąd uznał, że okoliczności faktyczne istotne dla rozpoznania sprawy , nie były w sprawie sporne. Spór nie dotyczył faktów, lecz prawa. Ponadto strony nie wnosiły o przeprowadzenie rozprawy. W tych okolicznościach Sąd na podstawie art. 148 1 § 1 k.p.c. uznał, że przeprowadzenie rozprawy nie jest konieczne, co w konsekwencji pozwoliło na rozpoznanie sprawy na posiedzeniu niejawnym.