Legislator Case Law & Legislation
I C 1209/20 AI generated

I C 1209/20 · Sąd powszechny

Case Number I C 1209/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Towarzystwo (...) S.A. w W. wniosła pozew przeciwko P. K. o zapłatę kwoty 562,21 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2020r. do dnia zapłaty. W uzasadnieniu podała, że w dniu 20 grudnia 2017r. strony zawarły umowę Indywidualnego (...) (polisa nr (...)), na podstawie której pozwany zobowiązany był do uiszczania na rzecz powoda składek z tytułu ochrony ubezpieczeniowej za okres od 20 maja do 19 lipca 2018r. Pozwany nie uregulował całości należnej składki, wobec czego powód dochodził niniejszym pozostałej do zapłaty części składki w wysokości 562,21 zł.

Legislator headnote

AI generated

I C 1209/20 · Sąd powszechny: Powództwo nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgromadzone w aktach w.w. dowody nie stanowiły dostatecznej podstawy do wyprowadzenia ustaleń faktycznych, zgodnych z twierdzeniami pozwu. Wprawdzie bezspornym było, że strony zawarły umowę Indywidualnego (...), ustalając składkę miesięczną w kwocie 281,21 zł, jednakże z dostępnych dokumentów – w szczególności wniosku o zawarcie umowy ubezpieczenia (k-11) – nie wynika, jaki był okres obowiązywania umowy (jej wypowiedzenia) oraz termin płatności składki. Ciężar wykazania tych faktów spoczywał na powodzie (art. 6 kc).

Keywords

AI generated
outstanding insurance premiums suspension of insurance cover insurance coverage gap insurer reimbursement claim right to higher insurance cover staggering of health insurance premiums
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 1209/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 grudnia 2020 roku Sąd Rejonowy w Kłodzku Wydział I Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia Daria Ratymirska Protokolant: p. o. prot. sąd. Oliwia Zielińska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 grudnia 2020 roku w Kłodzku sprawy z powództwa Towarzystwa (...) S.A. z siedzibą w W. przeciwko P. K. o zapłatę 562,21 zł oddala powództwo. (...)

UZASADNIENIE

Towarzystwo (...) S.A. w W. wniosła pozew przeciwko P. K. o zapłatę kwoty 562,21 zł z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 17 lutego 2020r. do dnia zapłaty. W uzasadnieniu podała, że w dniu 20 grudnia 2017r. strony zawarły umowę Indywidualnego (...) (polisa nr (...)), na podstawie której pozwany zobowiązany był do uiszczania na rzecz powoda składek z tytułu ochrony ubezpieczeniowej za okres od 20 maja do 19 lipca 2018r. Pozwany nie uregulował całości należnej składki, wobec czego powód dochodził niniejszym pozostałej do zapłaty części składki w wysokości 562,21 zł.

Powód podał, że składka powinna być zapłacona do dnia 20 maja 2018r., wskazując, że jest to data wymagalności roszczenia. W sprzeciwie od nakazu zapłaty pozwany zarzucił, że nie ciąży na nim żadne zobowiązanie wobec powoda, gdyż polisa, jaką wykupił, nie była polisą obowiązkową; z chwilą zaprzestania opłacania składki, powodowe Towarzystwo zaprzestało udzielania mu ochrony ubezpieczeniowej, w ten sposób wzajemne roszczenia się zniosły. Stan faktyczny: Na wniosek pozwanego strony zawarły umowę Indywidualnego (...), ustalając składkę miesięczną w kwocie 281,21 zł Dowód: wniosek o zawarcie umowy ubezpieczenia k-11-18 Pismem z dnia 22.06.2018r. strona powodowa poinformowała pozwanego, że nie otrzymała składek, wynikających z w.w. umowy w łącznej kwocie 562,21 zł, oraz, że uregulowanie tej płatności w terminie do dnia 19.07.2018r. pozwoli na kontynuowanie ochrony ubezpieczeniowej.

Wskazano, że w przypadku nieuregulowania składki w tym terminie ustanie odpowiedzialność Towarzystwa na zasadach określonych w umowie ubezpieczenia od dnia 20.07.2018r. Dowód: pismo powoda z dnia 22.06.2018r. k-19 W piśmie z dnia 8.08.2018r. (wysłanym w odpowiedzi na pismo pozwanego z dnia 31.07.2018r.) strona powodowa poinformowała pozwanego, że umowa ubezpieczenia została rozwiązana z dniem 19.07.2018r. w związku z nieuregulowaniem należności w wyznaczonym terminie. Poinformowano pozwanego, że – zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia – wypowiedzenie umowy ubezpieczenia nie zwalnia ubezpieczającego od obowiązku zapłacenia składki za czas udzielanej ochrony, co oznacza, że ubezpieczający zobowiązany jest do zapłacenia wszystkich składek, wymaganych do dnia rozwiązania umowy.

Dowód: pismo powoda z dnia 8.08.2018r.

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo nie zasługiwało na uwzględnienie. Zgromadzone w aktach w.w. dowody nie stanowiły dostatecznej podstawy do wyprowadzenia ustaleń faktycznych, zgodnych z twierdzeniami pozwu. Wprawdzie bezspornym było, że strony zawarły umowę Indywidualnego (...), ustalając składkę miesięczną w kwocie 281,21 zł, jednakże z dostępnych dokumentów – w szczególności wniosku o zawarcie umowy ubezpieczenia (k-11) – nie wynika, jaki był okres obowiązywania umowy (jej wypowiedzenia) oraz termin płatności składki. Ciężar wykazania tych faktów spoczywał na powodzie (art. 6 kc).

Strona powodowa nie przedłożyła dokumentu w postaci ogólnych warunków ubezpieczenia, na który powołała się w w.w. piśmie do pozwanego z dnia 8.08.2018r., wskazując na obowiązek zapłacenia składki, pomimo wypowiedzenia umowy ubezpieczenia. W tym kontekście na uwzględnienie zasługiwał zarzut pozwanego, który został poinformowany przez powoda (w piśmie z dnia 22.06.2018r. k-19), że w przypadku nieuregulowania składki w terminie wyznaczonym do dnia 19.07.2018r., ustanie odpowiedzialność Towarzystwa na zasadach określonych w umowie ubezpieczenia od dnia 20.07.2018r.

Wobec takiej informacji, pozwany mógł sądzić, że brak kontynuacji płatności składek spowoduje niejako automatycznie brak kontynuacji ochrony ubezpieczeniowej i na to się godził. Zgodnie z art. 830 § 2 kc, w braku odmiennego zastrzeżenia umowę uważa się za wypowiedzianą przez ubezpieczającego, jeżeli składka nie została zapłacona w terminie określonym w ogólnych warunkach ubezpieczenia mimo uprzedniego wezwania do zapłaty w dodatkowym terminie określonym w ogólnych warunkach ubezpieczenia; w wezwaniu powinny być podane do wiadomości ubezpieczającego skutki niezapłacenia składki.

Strona powodowa nie wykazała, że przedmiotowa umowa wiązała strony do dnia 19 lipca 2018r. i za ten okres, przez który powód ponosił odpowiedzialność, na pozwanym spoczywał obowiązek zapłaty składki. W szczególności, nie wykazała, jaki był okres wypowiedzenia umowy. Nie odniosła się też w żaden sposób do zarzutu pozwanego, nie udowodniła podstawy faktycznej swojego roszczenia, wobec braku wykazania treści umowy i zobowiązania pozwanego (brak ogólnych warunków ubezpieczenia – art. 812 § 2 kc). Mając to na uwadze, na podstawie przepisów art. 805 § 1 kc w zw. z art. 6 kc, art. 829 kc, 471 kc i art. 481 § 1 i 2 kc, powództwo oddalono.