Legislator Case Law & Legislation
I C 310/19 AI generated

I C 310/19 · Sąd powszechny

Case Number I C 310/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w W. w pozwie z dnia 4 października 2018 roku skierowanym przeciwko M. Z. wystąpił o zasądzenie kwoty (...) złotych z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 lipca 2018 roku do dnia zapłaty oraz kosztami postępowania. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, iż w dniu 21 grudnia 2015 roku na drodze (...) doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego powód wypłacił odszkodowanie w kwocie (...) zł z której sprawca kolizji zwrócił kwotę (...)zł. Pojazd nie posiadał ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w ruchu krajowym, a pozwany był właścicielem pojazdu.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; I C 310/19 · Sąd powszechny: w pozwie z dnia 4 października 2018 roku skierowanym przeciwko M. Z. wystąpił o zasądzenie kwoty (...) złotych z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 lipca 2018 roku do dnia zapłaty oraz kosztami postępowania. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, iż w dniu 21 grudnia 2015 roku na drodze (...) doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego powód wypłacił odszkodowanie w kwocie (...) zł z której sprawca kolizji zwrócił kwotę (...)zł. Pojazd nie posiadał ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w ruchu krajowym, a pozwany był właścicielem pojazdu.

Keywords

AI generated
insurer reimbursement claim motor vehicle liability insurance damages from traffic accident claim for insurance benefits accident insurer liability motor vehicle expenses

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
Na podstawie art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygnatura akt I C 310/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Ostrzeszów, dnia 06-02-2020 r. Sąd Rejonowy w Ostrzeszowie I Wydział Cywilny w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia Tomasz Błoński Protokolant: p.o. stażysty Emilia Szmaj po rozpoznaniu w dniu 30-01-2020 r. w Ostrzeszowie na rozprawie sprawy z powództwa Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w W. przeciwko M. Z. o zapłatę 1. zasądza od pozwanego M. Z. na rzecz powoda Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w W. kwotę (...) ((...)) złotych z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 24 lipca 2018 roku do dnia zapłaty;

2. zasądza od pozwanego M. Z. na rzecz powoda Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w W. kwotę (...) ((...)) złote tytułem zwrotu kosztów procesu. Sygn. akt I C 310/19

UZASADNIENIE

Powód Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w W. w pozwie z dnia 4 października 2018 roku skierowanym przeciwko M. Z. wystąpił o zasądzenie kwoty (...) złotych z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 24 lipca 2018 roku do dnia zapłaty oraz kosztami postępowania. W uzasadnieniu pozwu powód wskazał, iż w dniu 21 grudnia 2015 roku na drodze (...) doszło do zdarzenia drogowego, w wyniku którego powód wypłacił odszkodowanie w kwocie (...) zł z której sprawca kolizji zwrócił kwotę (...)zł. Pojazd nie posiadał ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w ruchu krajowym, a pozwany był właścicielem pojazdu.

Powód wezwał pozwanego do dobrowolnej zapłaty odszkodowania w dniu 22 czerwca 2018 roku, jednakże pozwany nie spełnił świadczenia (pozew k. 3-4). Pozwany ostatecznie zaakceptował wysokość odszkodowania wypłaconą przez powoda, jednakże oświadczył, iż jako współdłużnik solidarny powinien ponieść odpowiedzialność jedynie za połowę szkody, a ponadto wniósł o rozłożenie należności na raty z uwagi na trudną sytuację (pismo pozwanego k. 31, protokół rozprawy k. 32, głosy stron płyta CD k. 64). Sąd Rejonowy ustalił, co następuje:

W dniu 21 grudnia 2015 roku o godzinie 7:05 na drodze (...) J. J. kierował samochodem ciężarowym marki R. (...) o nr rej. (...) i nieumyślnie naruszył zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym w wyniku czego najechał na tył samochodu marki F. (...) nr rej. (...), który następnie uderzył w barierę energochłonną, a w następstwie czego pasażerka pojazdu H. C. doznała ciężkiego uszczerbku na zdrowiu (kopia wyroku k. 33-34 i k. 35). W dniu 21 grudnia 2015 roku o godzinie 7:46 pozwany, jako właściciel pojazdu, zawarł umowę obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego marki R. (...) o nr rej. (...) w okresie od dnia 21 grudnia 2015 roku od godz. 7:46 do dnia 20 grudnia 2016 roku z (...) S.A., polisa nr (...) (polisa k. 38, pismo (...) S.A. k. 39).

W okresie od dnia 22 kwietnia 2016 roku do dnia 23 kwietnia 2018 roku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w W. wypłacił poszkodowanym w zdarzeniu z dnia 21 grudnia 2015 roku łącznie kwotę (...) złotych, z której to kwoty (...) zł zwrócił powodowi kierowca pojazdu J. J. (polecenia wypłaty k. 197-205, bezsporne). Pismem z dnia 30 maja 2018 roku, doręczonym dnia 22 czerwca 2018 roku, powód wezwał pozwanego do zapłaty kwoty (...) złotych w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania (pismo powoda k. 206, kopia dowodu doręczenia pisma k. 207 wypłaty k. 75-76).

Ustalając stan faktyczny Sąd oparł się na dokumentach i ich kopiach złożonych przez strony, których wiarygodność nie była kwestionowana.

Sąd Rejonowy zważył, co następuje:

Powództwo jest zasadne. W realiach rozpoznawanej sprawy zasada odpowiedzialności była bezsporna. Należy zatem wskazać, iż zgodnie z przepisem art. 98 ust. 1 pkt 3a ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003r., Nr 124, poz. 1152 ze zm.) do zadań Funduszu należy zaspokajanie roszczeń z tytułu ubezpieczeń obowiązkowych, o których mowa w art. 4 pkt 1 i 2, w granicach określonych na podstawie przepisów rozdziałów 2 i 3, za szkody powstałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: (…) na osobie, w mieniu, w mieniu i na osobie, gdy posiadacz zidentyfikowanego pojazdu mechanicznego, którego ruchem szkodę tę wyrządzono, nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.

Zgodnie zaś z art. 110 ust. 1 tej ustawy z chwilą wypłaty przez Fundusz odszkodowania, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 1 pkt 3 i ust. 1a, sprawca szkody i osoba, która nie dopełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1 i 2, są obowiązani do zwrotu Funduszowi spełnionego świadczenia i poniesionych kosztów. Tym samym skoro ustalono, że w chwili zdarzenia pojazd pozwanego nie posiadał ubezpieczenia OC (umowę tę zawarto bowiem dopiero 41 minut po zdarzeniu), a w okresie od dnia 22 kwietnia 2016 roku do dnia 23 kwietnia 2018 roku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny w W. wypłacił poszkodowanym w zdarzeniu z dnia 21 grudnia 2015 roku łącznie kwotę (...) złotych, z której to kwoty (...)zł zwrócił powodowi kierowca pojazdu J.

J., to żądanie zasądzenia różnicy od pozwanego jest w całości zasadne. Wbrew twierdzeniom pozwanego ponosi on odpowiedzialność za całość szkody, a nie jedynie za jej połowę. Konkludując, Sąd zasądził od pozwanego M. Z. na rzecz powoda Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego w W. kwotę (...) złotych z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 24 lipca 2018 roku do dnia zapłaty. Wniosek pozwanego o rozłożenie należności na raty nie zasługiwał na uwzględnienie, albowiem nie można nie zauważyć, iż pozwany został wezwany do zapłaty świadczenia w czerwcu 2018 roku i od tego czasu nie zapłacił na rzecz powoda żadnej kwoty.

Brak jest zatem przekonujących dowodów, że pozwany ma zdolność i wolę do spłaty długu w ratach. Na podstawie art. 98 k.p.c. Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę (...) złote tytułem zwrotu kosztów procesu (opłata od pozwu – (...) złotych, koszt zastępstwa procesowego – (...) złotych, koszt opłaty skarbowej od pełnomocnictwa – (...)złotych). Sędzia Tomasz Błoński