Legislator Case Law & Legislation
I C 995/18 AI generated

I C 995/18 · Sąd powszechny

Case Number I C 995/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powód W. J. domagał się ostatecznie (po rozszerzeniu powództwa) od Towarzystwa (...) S.A. w W. zapłaty kwoty 6.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty w oparciu o zawarte ubezpieczenia na życie nr (...) oraz nr (...) od następstw nieszczęśliwych zdarzeń, którym był uraz doznany przez powoda dnia 01 marca 2017 roku. W toku postępowania likwidacyjnego po zgłoszeniu szkody w zakresie ww. polis ubezpieczyciel wypłacił powodowi odszkodowanie w łącznej kwocie 2.000 zł, ustalając 2 % trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda, który w jego ocenie został zaniżony. pozew – k. 5-8v., pismo z rozszerzeniem z dnia 26.04.2019r.

Legislator headnote

AI generated

art. 805 § 1 k.c, art. 817 § 1 k.c, art. 321 k.p.c, art. 100 k.p.c; I C 995/18 · Sąd powszechny: Brak było podstaw do ich kwestionowania. Wobec opinii biegłego nie miały one jednak znacznego wpływu na ustalenia stanu faktycznego, a jedynie potwierdzały fakt doznanych przez powoda obrażeń. Zgodnie z art. 805 § 1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. W przypadku ubezpieczenia osobowego świadczenie ubezpieczyciela polega na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (§ 2 pkt. 2).

Keywords

AI generated
compensation of crime victims knee injury benefits monetary compensation whiplash injury accident insurance benefit wrist injury

Cited Legislation

AI generated
art. 805 § 1 k.c
Zgodnie z art. 805 § 1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę.
art. 817 § 1 k.c
Termin do spełnienia świadczenia przez ubezpieczyciela wynosi 30 dni od otrzymania zawiadomienia o wypadku (art. 817 § 1 k.c.) Zgodnie z opinią biegłego sądowego procentowy uszczerbek na zdrowiu powoda wskutek wypadku z dnia 01 marca 2017 roku wyniósł 8 %.
art. 321 k.p.c
Sąd zasądził również odsetki ustawowe za opóźnienie zgodnie z żądaniem pozwu (art. 321 k.p.c.) od dnia jego pozwu, tj.
art. 100 k.p.c
O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 100 k.p.c.
AI generated
VIII C 1202/17
W dniu 29 maja 2017 roku powód A.
I C 254/14
Powódka K. G. wniosła o zasądzenie od strony pozwanej (...) S.A z siedzibą w W. kwoty 6.000 zł. tytułem zadośćuczynienia za ból, krzywdę i cierpienie będące następstwem zdarzenia z dnia 24.06.2013r. W uzasadnieniu powództwa powódka podniosła, że w dniu 24 czerwca 2013r., doszło do wypadku komunikacyjnego w wyniku którego powódka doznała obrażeń ciała w postaci: zwichnięcia, skręcenia i naderwania odcinka szyjnego kręgosłupa, choroby krążka międzykręgowego szyjnego z uszkodzeniem korzeni nerwów rdzeniowych, pośrodkowo- lewobocznej wypukliny tarczy m/kC3/4 uciskającego worek oponowy po stronie lewej, urazu klatki piersiowej, silnego urazu psychicznego.
VIII Ca 243/13
Pozwem z dnia 18 czerwca 2012r.
II Ca 2225/18
Zaskarżonym wyrokiem z dnia 11 lipca 2018 roku Sąd Rejonowy w Suchej Beskidzkiej: - w punkcie 1 zasądził od pozwanego Towarzystwa (...) z siedzibą w W.
I C 277/22
Powód M. B. wniósł o zasądzenie od strony pozwanej 14 000 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 29 listopada 2021 r. do dnia zapłaty oraz kwoty 957,60 zł tytułem kosztów leczenia oraz kosztów dojazdów związanych z leczeniem wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od kwoty 492,44 zł od dnia 29 listopada 2021 r. do dnia zapłaty oraz od kwoty 465,16 zł od dnia wniesienia powództwa do dnia zapłaty. Powód wniósł ponadto o zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych, w tym kosztów zastępstwa procesowego i opłaty skarbowej od pełnomocnictwa.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 995/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 sierpnia 2019 r. Sąd Rejonowy w Gdyni I Wydział Cywilny:Przewodniczący: sędzia Tadeusz KotukProtokolant: Iwona Górska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 20 sierpnia 2019 r. w G. sprawy z powództwa W. J. przeciwko Towarzystwu (...) S.A. w W. o zapłatę I. zasądza od pozwanego Towarzystwa (...) S.A. w W. na rzecz powoda W. J. kwotę 2.400 zł (dwa tysiące czterysta złotych) wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie za okres od dnia 10 września 2018 r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala;

III. zasądza od pozwanego Towarzystwa (...) S.A. w W. na rzecz powoda W. J. kwotę 96,60 zł (dziewięćdziesiąt sześć złotych sześćdziesiąt groszy) tytułem zwrotu kosztów procesu; IV. nakazuje ściągnąć od pozwanego Towarzystwa (...) S.A. w W. na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Gdyni kwotę 419,06 zł (czterysta dziewiętnaście złotych sześć groszy) tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych. V. nakazuje ściągnąć na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Gdyni od powoda z roszczenia zasądzonego na jego rzecz punkcie I. niniejszego wyroku kwotę 628,58 zł (sześćset dwadzieścia osiem złotych pięćdziesiąt osiem groszy) tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych.

Sygn. akt I C 995/18

UZASADNIENIE

Powód W. J. domagał się ostatecznie (po rozszerzeniu powództwa) od Towarzystwa (...) S.A. w W. zapłaty kwoty 6.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty w oparciu o zawarte ubezpieczenia na życie nr (...) oraz nr (...) od następstw nieszczęśliwych zdarzeń, którym był uraz doznany przez powoda dnia 01 marca 2017 roku. W toku postępowania likwidacyjnego po zgłoszeniu szkody w zakresie ww. polis ubezpieczyciel wypłacił powodowi odszkodowanie w łącznej kwocie 2.000 zł, ustalając 2 % trwałego uszczerbku na zdrowiu powoda, który w jego ocenie został zaniżony. pozew – k. 5-8v., pismo z rozszerzeniem z dnia 26.04.2019r.

– k. 191 Pozwany wniósł o oddalenie powództwa, twierdząc, że procentowy uszczerbek na zdrowiu powoda został ustalony w prawidłowej wysokości, wobec czego wypłacone odszkodowanie czyni zadość obowiązkowi wynikającemu z zawartych polis. Na rozprawie podniósł ponadto zarzut braku legitymacji czynnej w zakresie polisy nr (...). odpowiedź na pozew – k. 125-126v., pismo z dnia 19.06.2019r. – k. 216 Stan faktyczny: Dnia 01 marca 2017 roku ścigani sprawcy kradzieży zrzucili z maski samochodu osobowego funkcjonariusza policji – powoda W.

J. i przejechali po jego nodze kierowanym pojazdem. okoliczność bezsporna Wskutek zdarzenia powód doznał obrażeń ciała w postaci złamania kostki przyśrodkowej prawego stanu skokowego bez przemieszczenia odłamów oraz wielomiejscowych otarć naskórka. Stan po przebytym złamaniu kostki przyśrodkowej prawego stawu skokowego wypełnia kryteria trwałego uszczerbku na zdrowiu wskutek nieszczęśliwego wypadku Towarzystwa (...) na poziomie 8 %. dowód: pisemna opinia biegłego sądowego K. K. – k. 171-175 pisemna opinia uzupełniającą – k. 199-199v. zeznania świadków:

I. J. – k. 159-159v., J. J. – k. 159v.-160 przesłuchanie powoda – k. 160-160v., płyta CD – k. 161 Powód ubezpieczony był przez Komendę Wojewódzką Policji w G. w (...) S.A. w W. zgodnie z polisą nr (...). dowód: certyfikat uczestnictwa do polisy nr (...) – k. 41-41v. Powód ubezpieczony był również w Towarzystwie (...) S.A. z siedzibą w W. zgodnie z polisą nr (...). Zgodnie z OWU następstw nieszczęśliwych wypadków zatwierdzonych uchwałą Zarządu (...) S.A. nr (...) z dnia 08 stycznia 2009 roku ubezpieczyciel zobowiązany był do wypłaty świadczenia z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu, tj. procentu od sumy ubezpieczenia ustalonego na kwotę 40.000 zł. okoliczność bezsporna:

OWU k. 49-57, zgłoszenie szkody – k. 38-38v. Dnia 13 stycznia 2018 roku powód zgłosił pozwanemu szkodę z tytułu polisy nr (...) (suma ubezpieczenia 40.000 zł z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu). Decyzją z dnia 31 stycznia 2018 roku pozwany przyznał powodowi kwotę 800 zł tytułem odszkodowania. okoliczność bezsporna: decyzja – k. 43 Pozwany pomimo odwołań powoda nie zmienił swojego stanowiska. okoliczność bezsporna: pismo – k. 48-48v.

Sąd zważył, co następuje:

Zasadniczo stan faktyczny w sprawie był bezsporny. Osią sporu było ustalenie wartości procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu, od czego uzależniona była wysokość odszkodowania w związku z umową ubezpieczenia. W tym zakresie Sąd dopuścił dowód z opinii biegłego sądowego z zakresu chirurgii urazowej i traumatologii K. K., która została sporządzona rzetelnie i fachowo, z uwzględnieniem całokształtu materiału dowodowego, a nadto została wyrażona w sposób jasny, zrozumiały i nie zawiera luk czy sprzeczności. Przedstawione przez biegłego wnioski są kategoryczne, dobrze uzasadnione, a także nie budzą wątpliwości Sądu w świetle zasad logicznego rozumowania oraz doświadczenia życiowego.

Biegły w uzupełniającej opinii odniósł się do zarzutów powoda, wskazując, że wbrew nim, wziął pod uwagę uszkodzenia ścięgien i więzadeł powoda. Uznając zatem, iż złożona opinia wraz z opinią uzupełniającą jest jasna, logiczna i wewnętrznie niesprzeczna, stąd uczynił ją podstawowym materiałem dowodowym, na którym oparł rozstrzygnięcie w sprawie. Wobec tego brak było podstaw do wzywania biegłego na rozprawę i przeprowadzania dowodu z uzupełniającej opinii. Natomiast zeznania świadków oraz powoda Sąd ocenił jako wiarygodne.

Brak było podstaw do ich kwestionowania. Wobec opinii biegłego nie miały one jednak znacznego wpływu na ustalenia stanu faktycznego, a jedynie potwierdzały fakt doznanych przez powoda obrażeń. Zgodnie z art. 805 § 1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. W przypadku ubezpieczenia osobowego świadczenie ubezpieczyciela polega na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (§ 2 pkt. 2).

Termin do spełnienia świadczenia przez ubezpieczyciela wynosi 30 dni od otrzymania zawiadomienia o wypadku (art. 817 § 1 k.c.) Zgodnie z opinią biegłego sądowego procentowy uszczerbek na zdrowiu powoda wskutek wypadku z dnia 01 marca 2017 roku wyniósł 8 %. Należy podkreślić, że żądanie pozwu uwzględniono w odniesieniu do polisy nr (...) , jako wystawionej przez pozwaną spółkę. Wobec wypłacenia w toku postępowania likwidacyjnego kwoty 800 zł do skompensowania pozostała kwota 2.400 zł. Sąd nie przekroczył także podstawy faktycznej żądania opierającej się na twierdzeniu o konieczności uzupełnienia odszkodowania o 6% uszczerbku na zdrowiu (liczonego w danym przypadku od sumy ubezpieczenia 40.000 zł, a więc po 400 zł za 1%, czyli 6 x 400 = 2.400).

Polisa nr (...) nie obejmowała refinansowania (pokrycia) kosztów leczenia. Powyższa kwota została więc zasądzona w punkcie I. wyroku na podstawie art. 805 § 1 i 2 k.c. Sąd zasądził również odsetki ustawowe za opóźnienie zgodnie z żądaniem pozwu (art. 321 k.p.c.) od dnia jego pozwu, tj. od dnia 10 września 2018 roku na podstawie art. 817 § k.c. w zw. z art. 481 § 1 i 2 k.c. W punkcie II. wyroku Sąd oddalił powództwo w pozostałym zakresie na podstawie art. 805 § 1 k.c. a contrario z uwagi na brak legitymacji biernej pozwanego w zakresie roszczenia opartego o polisę nr (...).

Nie ulegało wątpliwości, że została ona zawarta z Towarzystwem (...) S.A. w W. (KRS: (...)), a więc z innym podmiotem niż pozwane Towarzystwo (...) S.A. w W. (KRS (...)). O kosztach procesu Sąd orzekł na podstawie art. 100 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 3 oraz § 19 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych (ze zm.). Powód wygrał proces w 40%, pozwany – w 60 %. Koszty poniesione przez powoda to opłata sądowa od pozwu 100 zł, opłata od rozszerzonego powództwa – 200 zł, opłata za czynności profesjonalnego pełnomocnika w stawce minimalnej 900 zł, opłata skarbowa od pełnomocnictwa 17 zł oraz zaliczka na poczet opinii biegłego 400 zł.

Wynik sumy tych kosztów w stosunku do proporcji, w jakiej wygrał powód to 646,80 zł. Koszty poniesione przez pozwanego to opłata za czynności profesjonalnego pełnomocnika w stawce minimalnej identycznej, jak w przypadku pełnomocnika przeciwnika oraz opłata skarbowa od pełnomocnictwa 17 zł . Wynik sumy tych kosztów w proporcji do stosunku, w jakim wygrał pozwany to 550,20 zł. Różnica na korzyść powoda została zasądzona w punkcie III. wyroku. Ponadto w punktach IV. i V. wyroku na mocy art. 113 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych rozstrzygnięto o nieopłaconych kosztach sądowych (niepokryta zaliczką część wynagrodzenia biegłego) – zgodnie z proporcją, w jakiej strony przegrały proces, tj. nakazując ściągnąć od pozwanego kwotę 419,06 zł oraz od powoda – 628,58 zł.