Legislator Case Law & Legislation
I C 529/19 AI generated

I C 529/19 · Sąd powszechny

Case Number I C 529/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Stanowiska stron: Powódka I. W. domagała się od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w S. o zapłatę kwoty 10.670 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty, a także zasądzenia na swoją rzecz kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu podała, że dnia 29 maja 2019 roku w G. w wyniku kolizji drogowej z winy kierowcy posiadającego obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych uszkodzeniu uległ należący do niej motocykl (wartość szkody: 7.670 zł) oraz wyposażenie w postaci odzieży motocyklowej (wartość szkody: 3.000 zł).

Legislator headnote

AI generated

art. 11 k.p.c, art. 361 § 1 k.c, art. 363 § 1 k.c, art. 361 § 2 k.c, art. 415 k.c, art. 321 k.p.c; I C 529/19 · Sąd powszechny: Ocena dowodów: W ocenie Sądu przedłożone przez strony dowody z dokumentów są wiarygodne, albowiem żadna ze stron nie kwestionowała autentyczności tych dokumentów, prawdziwości twierdzeń w nich zawartych, ani też żadna ze stron nie zaprzeczyła, że osoby podpisane pod tymi dokumentami nie złożyły oświadczeń w nich zawartych. Zgodnie z zasadą postulatu szybkości postępowania Sąd na podstawie art. 278 1 k.p.c. dopuścił dowód z pisemnej opinii biegłego sądowego S. P. z dnia 04 grudnia 2017 roku sporządzonej w postępowaniu wykroczeniowym na zlecenie Sądu Rejonowego w Gdyni w sprawie o sygn. akt II W 2449/16 – na okoliczność tego, kto naruszył przepisy ruchu drogowego w czasie zdarzenia z dnia 29 maja 2016 roku.

Keywords

AI generated
motorcycle road accident damages from traffic accident motor vehicle expenses compensation of crime victims motor vehicle liability insurance accident insurance benefit

Cited Legislation

AI generated
art. 11 k.p.c
Sąd nie był wiązany wyrokiem w sprawie wykroczeniowej (art. 11 k.p.c.).
art. 361 § 1 k.c
Nadto, na względzie należy mieć również treść art. 361 § 1 k.c., który stanowi, iż zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność jedynie za normalne następstwa działania lub zaniechania z którego szkoda wynikła, oraz treść art.
art. 363 § 1 k.c
361 § 1 k.c., który stanowi, iż zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność jedynie za normalne następstwa działania lub zaniechania z którego szkoda wynikła, oraz treść art. 363 § 1 k.c.
art. 361 § 2 k.c
Jednocześnie z treści art. 361 § 2 k.c.
art. 415 k.c
Przechodząc do szczegółowych rozważań wskazać należało, iż odpowiedzialność pozwanego wynikała z winy (art. 415 k.c.) kierowcy posiadającego obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w pozwanym zakładzie ubezpieczeń.
art. 321 k.p.c
od dnia 28 maja 2019 roku – zgodnie z żądaniem pozwu art. 321 k.p.c.
art. 361 § 2 k.p.c
wyroku Sąd na podstawie art. 361 § 2 k.p.c.
art. 100 k.p.c
wyroku na podstawie art. 100 k.p.c.
AI generated
I C 920/16
Powodowie J. G. i D. G. wnieśli o zasądzenie od pozwanego (...) S.A. V. (...) w W. kwoty 6.144 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 19 lutego 2013r. do dnia zapłaty, ustalenie odpowiedzialności dotyczącej powoda D. G. na przyszłość oraz zwrot kosztów procesu wg norm przepisanych.
I C 569/16
Pozwem z dnia 24 lutego 2014r.
I C 4327/17
Powód Ł. S. wniósł o zasądzenie od strony pozwanej (...) S.A. w S. kwoty w łącznej wysokości 51.488,58 zł, w tym kwoty 40.000 zł tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, kwoty 3.180,00 zł tytułem zwrotu różnicy w wypłaconym odszkodowaniu a rzeczywistą szkodą, kwoty 6.770,68 tytułem odszkodowania za zniszczone rzeczy oraz kwoty 1.537,90 zł tytułem odszkodowania za utratę prawa do 5 dni dodatkowego urlopu w 2017r. wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 01.08.2017r. do dnia zapłaty, a także o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania. Uzasadniając żądanie pozwu powód podał, że w dniu 01.09.2016r. uczestniczył w wypadku drogowym, na skutek którego doznał obrażeń ciała. Sprawca wypadku posiadał ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej u strony pozwanej. Powód wskazał, że na skutek wypadku doznał złamania nasady dalszej kości promieniowej prawej ręki z przemieszczeniem odłamków i otarciem naskórka, stłuczenia powłok brzucha po stronie prawej, stłuczenia klatki piersiowej, stłuczenia podudzia prawego z otarciem naskórka, skręcenia i naderwania odcinka szyjnego oraz powierzchniowego urazu głowy. Podał, że został przewieziony karetką pogotowia do (...) w L., gdzie przeszedł operację ręki. Następnie kontynuował specjalistyczne leczenie, przebywał na zwolnieniu lekarskim przez okres około 3 miesięcy i wymagał opieki osób trzecich. Z powodu obrażeń doznanych w wypadku powód mimo intensywnej rehabilitacji ma niesprawną rękę i nadal odczuwa dolegliwości neurologiczne wynikające z doznanego urazu kończyny górnej oraz kręgosłupa. Dalej powód wskazał, że w wyniku wypadku uszkodzeniu uległ jego motor marki K. (...). Wniósł o ustalenie szkody całkowitej i wypłatę kwoty 3.180 zł stanowiącą różnicę między rzeczywistą szkodą 7.500,00 zł (10.000 zł wartość giełdowa – 2.500 zł kwota uzyskana ze sprzedaży pozostałości) a wypłaconym mu odszkodowaniem w kwocie 4.320 zł. Nadto domagał się zasadzenia na jego rzecz odszkodowania za zniszczone rzeczy oraz z utratę prawa do 5 dni dodatkowego urlopu.
I C 99/18
W dniu 29.09.2017 r. powód M. P. wniósł do Sądu Rejonowego w (...) pozew o zasądzenie od pozwanej H. O. (1) kwoty 31982 zł, w tym: kwoty 20782 zł tytułem odszkodowania za uszkodzony motocykl wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 30.06.2017 r. do dnia zapłaty, kwoty 4700 zł tytułem odszkodowania za uszkodzony w wypadku ubiór ochronny powoda , kwoty 1000 zł tytułem odszkodowania za transport uszkodzonego motocykla do miejsca zamieszkania powoda, kwoty 2500 zł tytułem zadośćuczynienia za stracony urlop powoda i jego żony i kwoty 3000 zł tytułem odszkodowania za urazy powoda doznane w wypadku wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I C 529/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 września 2020 roku Sąd Rejonowy w Gdyni I Wydział Cywilny w składzie: Przewodniczący: sędzia Tadeusz Kotuk po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 15 września 2020 roku w G. sprawy z powództwa I. W. przeciwko (...) S.A. w S. o zapłatę I. zasądza od pozwanego (...) S.A. w S. na rzecz powódki I. W. kwotę 10.032,00 zł (dziesięć tysięcy trzydzieści dwa złote) wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia 28 maja 2019 roku do dnia zapłaty, II. oddala powództwo w pozostałym zakresie, III. zasądza od pozwanego (...) S.A. w S. na rzecz powódki I. W. kwotę 4.651,00 zł (cztery tysiące sześćset pięćdziesiąt jeden złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu, IV. nakazuje ściągnąć od pozwanego (...) S.A. w S. na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Gdyni kwotę 1.856,92 zł (tysiąc osiemset pięćdziesiąt sześć złotych dziewięćdziesiąt dwa grosze) tytułem kosztów sądowych wyłożonych tymczasowo przez Skarb Państwa. Sygn. akt I C 529/19

UZASADNIENIE

Stanowiska stron: Powódka I. W. domagała się od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w S. o zapłatę kwoty 10.670 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty, a także zasądzenia na swoją rzecz kosztów procesu według norm przepisanych. W uzasadnieniu pozwu podała, że dnia 29 maja 2019 roku w G. w wyniku kolizji drogowej z winy kierowcy posiadającego obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych uszkodzeniu uległ należący do niej motocykl (wartość szkody: 7.670 zł) oraz wyposażenie w postaci odzieży motocyklowej (wartość szkody: 3.000 zł).

W toku postępowania likwidacyjnego pozwany odmówił przyjęcia odpowiedzialności za szkodę. (pozew – k. 3-6) Pozwany w odpowiedzi na pozew wniósł o oddalenie powództwa i zasądzenie na swoją rzecz kosztów procesu według norm przepisanych. Pozwany podtrzymywał stanowisko wyrażone w toku postępowania likwidacyjnego. (odpowiedź na pozew – k. 23-25) Stan faktyczny: Dnia 29 maja 2019 roku około godz. 17-ej w G. na ulicy (...) powódka jadąc motocyklem marki S. o numerze rejestracyjnym (...) brała udział w kolizji drogowej z winy kierowcy kierującego pojazdem V. (...) o numerze rejestracyjnym (...).

Kierowca samochodu nagle zajechał drogę motocyklistce skręcając w lewo. (dowód: zeznania powódki I. W. – k. 57v., płyta CD – k. 59, pisemna opinia biegłego sądowego S. P. sporządzona w sprawie II W 2449/17 – k. 64-75) Koszt naprawy uszkodzeń motocyklu powódki marki S. o numerze rejestracyjnym (...) wskutek przedmiotowej kolizji drogowej wyniósłby 27.178,65 zł brutto. Wartość pojazdu w dniu szkody w stanie nieuszkodzonym wynosiła 10.200 zł brutto, natomiast wartość pozostałości po szkodzie była warta 2.400 zł brutto. (dowód: pisemna opinia biegłego sądowego R.

D. – k. 85-103) Wartość uszkodzony w wyniku przedmiotowej kolizji ubrań motocyklowych powódki w dniu powstania szkody przed jej powstaniem z uwzględnieniem wartości ubytku ze względu na czas eksploatacji przedstawiał się następująco: - kask motocyklowy marki S. (...) E.: 681 zł - kurtka motocyklowa marki P. (...): 456 zł, - spodnie motocyklowe marki P. (...): 415 zł, - buty motocyklowe marki A. (...)-5 V.: 644 zł, - rękawice motocyklowe marki S. modena: 166 zł (dowód: pisemna opinia biegłego sądowego D. F. – k. 105-131, 151 wraz z pisemną opinią uzupełniającą – k. 198-200) Pojazd sprawcy szkody objęty był obowiązkowym ubezpieczeniem posiadaczy pojazdów mechanicznych w pozwanym zakładzie ubezpieczeń. (okoliczność bezsporna nadto potwierdzona: aktami szkody na płycie CD – k.

28) W toku postępowania likwidacyjnego pozwany odmówił przyjęcia odpowiedzialności za szkodę. (okoliczność bezsporna nadto potwierdzona: decyzją – k. 14, aktami szkody na płycie CD – k.

28) Ocena dowodów: W ocenie Sądu przedłożone przez strony dowody z dokumentów są wiarygodne, albowiem żadna ze stron nie kwestionowała autentyczności tych dokumentów, prawdziwości twierdzeń w nich zawartych, ani też żadna ze stron nie zaprzeczyła, że osoby podpisane pod tymi dokumentami nie złożyły oświadczeń w nich zawartych. Zgodnie z zasadą postulatu szybkości postępowania Sąd na podstawie art. 278 1 k.p.c. dopuścił dowód z pisemnej opinii biegłego sądowego S. P. z dnia 04 grudnia 2017 roku sporządzonej w postępowaniu wykroczeniowym na zlecenie Sądu Rejonowego w Gdyni w sprawie o sygn. akt II W 2449/16 – na okoliczność tego, kto naruszył przepisy ruchu drogowego w czasie zdarzenia z dnia 29 maja 2016 roku.

Oceniając opinię sporządzoną przez tego biegłego Sąd podzielił jego stanowisko, co do faktu, że przedmiotową szkodę spowodował kierujący pojazdem V. (...) o numerze rejestracyjnym (...), który wykonując manewr skrętu w lewo zajechał drogę bezpośrednio nadjeżdżającemu z tyłu pojazdowi powódki przez co zmuszona była do hamowania i położenia motocykla. Sąd miał jednak na uwadze, że biegły nie był uprawniony do ustalenia winy, a jedynie przebiegu zdarzenia, które to okoliczności dawały dopiero podstawę do ustalenia winy przez Sąd, a więc ewentualnego podzielenia wniosków biegłego w zakresie winy kierującego pojazdem V. (...) i braku przyczynienia się powódki do jej powstania.

Strony nie zgłaszały zastrzeżeń do załączonej opinii. Pozwany kwestionował opinię biegłego sądowego R. D. w zakresie ustalenia wartości pozostałości pojazdu, twierdząc, że w aktach szkody znajduje się informacja dla powódki umożliwiająca jej sprzedaż pozostałości pojazdu za kwotę 4.900 zł. Sąd zgadza się z poglądem biegłego, że oferta sprzedaży pozostałości w serwisie (...) nie odzwierciedla wartości pojazdu uszkodzonego z okresu szkody, czyli maja 2016 roku, a zatem stanowiła jedynie spekulację cenową. Rozsądny kupujący nie decyduje się bowiem na zakup towaru o znacznej wartości bez oględzin przedmiotu zakupu.

Poza tym wartość sprzedaży mogła ulec zmianie w wyniku negocjacji cenowych. Nadto biegły wskazał, że oferta, na którą powoływał się pozwany pochodziła z 2018 roku, a szkoda miała miejsce w 2016 roku. Biorąc pod uwagę, że wartość bazowa przedmiotowego motocyklu, w związku z jego popularnością, rosła, to z dużym prawdopodobieństwem należało przyjąć, że wartość pozostałości w dacie szkody (2016 rok) była niższa niż w dacie oferty (2018 rok). Bez znaczenia dla ustalenia wartości szkody jest data jej zgłoszenia.

Sąd nie widział podstaw do ustalania wartości pozostałości w oparciu o spekulacje cenowe, jak podtrzymywał pozwany (vide: również pismo k. 218-219). Bez znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy była opinia biegłego sądowego D. F. w zakresie ustalenia wartości szkody na pojeździe powódki, albowiem opinię w tym zakresie sporządził wcześniej biegły R. D., a Sąd w zobowiązaniu do sporządzenia opinii jasno określił oczekiwany zakres. Sąd nie był wiązany wyrokiem w sprawie wykroczeniowej (art. 11 k.p.c.). Zeznania świadka W. K. są niewiarygodne co do przebiegu wypadku.

Świadek zeznał, że jego manewr był widoczny dla motocyklistów go wyprzedzających wcześniej, co jest zupełnie nielogiczne, bo skoro go wyprzedzili, to musieli to uczynić przez owym manewrem (skrętu w lewo), którego skutkiem jest powstanie przeszkody dla ruchu w tym samym kierunku (pojazd tamuje przejazd motocyklowi). Zeznania powódki należy z kolei ocenić jako w pełni wiarygodne. Kwalifikacja prawna: Normatywną podstawę odpowiedzialności pozwanego ubezpieczyciela stanowiły przepisy art. 822 § 1 i 4 k.c. i art. 824 1 § 1 k.c. oraz art. 13 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst jednolity Dz.U. z 2013r., poz. 392).

Zgodnie z art. 822 § 1 i 4 k.c. przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zakład ubezpieczeń zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom trzecim, względem których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo osoba, na której rzecz została zawarta umowa ubezpieczenia. Uprawniony do odszkodowania w związku ze zdarzeniem objętym umową ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej może dochodzić roszczenia bezpośrednio od zakładu ubezpieczeń. Na mocy natomiast art. 824 1 § 1 k.c. o ile nie umówiono się inaczej, suma pieniężna wypłacona przez zakład ubezpieczeń z tytułu ubezpieczenia nie może być wyższa od poniesionej szkody.

Z treści art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych wynika, iż w obowiązkowych ubezpieczeniach odpowiedzialności cywilnej odszkodowanie wypłaca się w granicach odpowiedzialności cywilnej podmiotów objętych ubezpieczeniem, nie wyżej jednak niż do wysokości sumy gwarancyjnej ustalonej w umowie. Nadto, na względzie należy mieć również treść art. 361 § 1 k.c., który stanowi, iż zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność jedynie za normalne następstwa działania lub zaniechania z którego szkoda wynikła, oraz treść art. 363 § 1 k.c. który stanowi, iż co do zasady naprawienie szkody winno nastąpić według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie do stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej, przy czym gdyby przywrócenie do stanu poprzedniego pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.

Jednocześnie z treści art. 361 § 2 k.c. wynika, iż naprawienie szkody obejmuje straty, które poniósł poszkodowany. Przechodząc do szczegółowych rozważań wskazać należało, iż odpowiedzialność pozwanego wynikała z winy (art. 415 k.c.) kierowcy posiadającego obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w pozwanym zakładzie ubezpieczeń. Wątpliwości w tym zakresie rozwiała opinia biegłego sądowego w sprawie wykroczeniowej. Co do wysokości szkody, zgodnie z opinią biegłego sądowego przedmiotowa szkoda na pojeździe miała charakter szkody całkowitej.

W tej sytuacji wartość szkody w tym zakresie przedstawiała różnica pomiędzy wartością pojazdu w stanie nieuszkodzonym w dacie szkody (10.200 zł), a wartością wraku (2.400 zł). Wartość szkody obliczona w ten sposób wynosiła 7.800 zł brutto. Z kolei wartość uszkodzonej odzieży motocyklowej w wyniku przedmiotowego zdarzenia wynosiła łącznie 2.362 zł, co potwierdzała niekwestionowana opinia biegłego sądowego. Rozstrzygnięcie: Wobec powyższego w punkcie I. wyroku na podstawie art. 822 § 1 i 4 k.c., art. 13 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 10.032 zł za przedmiotową szkodę, na co składała się wartość szkody w pojeździe z ograniczeniem do wartości wskazanej w pozwie stosownie do treści art. 321 k.p.c. (7.670 zł), a także szkody w odzieży motocyklowej (łącznie 2.632 zł).

Na podstawie wyżej art. 14 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych w zw. z art. 481 § 1 i 2 k.c. Sąd zasądził odsetki ustawowe za opóźnienie od zasądzonej kwoty od dnia wniesienia pozwu, tj. od dnia 28 maja 2019 roku – zgodnie z żądaniem pozwu art. 321 k.p.c. Zgodnie bowiem z art. 14 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych (…) zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego lub uprawnionego zawiadomienia o szkodzie, ewentualnie w razie wątpliwości do 90 dni, chyba, że ustalenie odpowiedzialności zależy od wyniku postępowania cywilnego lub karnego.

Skoro decyzja odmawiająca wypłaty odszkodowania wydana została przed wniesieniem pozwu, niewątpliwie roszczenie było wymagalne w dniu wniesienia pozwu. W punkcie II. wyroku Sąd na podstawie art. 361 § 2 k.p.c. oddalił powództwo w zakresie żądania odszkodowania w wysokości 632 zł tytułem szkody w odzieży motocyklowej jako zawyżonego. Koszty procesu: O kosztach procesu Sąd orzekł w punkcie III. wyroku na podstawie art. 100 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U.2015.1804 ze zm.), uznając powódkę za wygraną niemal w całości i zasądził na jego rzecz od pozwanego całość poniesionych kosztów procesu w łącznej kwocie 4.651 zł, na co składały się: opłata sądowa od pozwu (534 zł), wynagrodzenie fachowego pełnomocnika w osobie radcy prawnego w stawce minimalnej (3.600 zł), opłata skarbowa od pełnomocnictwa (17 zł) oraz wykorzystana zaliczka na poczet wynagrodzenia biegłego (500 zł).

Koszty sądowe: Ponadto w punkcie IV. sentencji wyroku na mocy art. 100 k.p.c. w zw. z art. 5 ust. 1 pkt 3, art. 8 ust. 1 i art. 83 i 113 ust. 1 i 2 pkt 1 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.U.2014.1025 z późn. zm.) rozstrzygnięto o nieopłaconych kosztach sądowych (niepokryta zaliczką część wynagrodzenia biegłych w wysokości 1.856,92 zł) – obciążając nimi pozwanego jako przegrywającego proces niemal w całości.