Legislator Case Law & Legislation
VIII U 638/20 AI generated

VIII U 638/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 638/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 10 kwietnia 2020r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił płatnikowi składek Teatrowi Miejskiemu w G. wydania zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, ponieważ w następstwie niedopełnienia przez płatnika obowiązku opłacania składek powstała zaległość. W odwołaniu od decyzji płatnik składek domagał się jej zmiany i uwzględnienia żądania wydania zaświadczenia o żądanej przez odwołującego treści.

Legislator headnote

AI generated

art.218 §1 k.p, art.98 k.p.c; VIII U 638/20 · Sąd powszechny: Najczęściej dotyczy to przetargów i możliwości czynnego w nich uczestniczenia. Treść żądania - wydanie zaświadczenia o opłacaniu składek - nie może zatem być wyrwana z kontekstu interesu prawnego dla realizacji którego jest formułowana. Zatem wniosek o wydanie zaświadczenia nie może być odczytywany literalnie z powołaniem się na art.4 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Treść zatem zaświadczenia powinna uwzględniać wszelkie należności składkowe. Tylko wówczas owo zaświadczenie spełnia swoją rolę informacyjną o stanie finansowym płatnika i jego zdolności finansowej.

Keywords

AI generated
unpaid pension contributions pledge shortfall certificate maintenance arrears unemployment insurance financing overpaid insurance benefits refund of contributions

Cited Legislation

AI generated
art.218 §1 k.p
Przepis ten należy czytać łącznie z regulacją art.218 §1 k.p.a., który precyzuje, co może być potwierdzone zaświadczeniem.
art.98 k.p.c
O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I UK 434/12
I UK 434/12 Sąd Najwyższy wskazał, że wydanie zaświadczenia lub odmowa jego wydania (decyzją) niewątpliwie odnosi się do zakresu żądania sformułowanego przez wnioskodawcę w kontekście wskazanego przez niego interesu prawnego.
AI generated
VII U 1378/23
Ł. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 8 sierpnia 2023 roku, nr (...)- (...). Przedmiotową decyzję zaskarżono w całości, zarzucając jej brak wszechstronnej i całościowej analizy stanu faktycznego i oceny materiału dowodowego, brak rzeczowej argumentacji oraz naruszenie przepisów art. 218 § 1 k.p.a.- poprzez jego niezastosowanie, tj. odmowę wydania wnioskowanego zaświadczenia o niezaleganiu z opłatami składek w sytuacji gdy wskazany przez organ rentowy jedyny zarzut, który ma uniemożliwiać jego wydanie- zaległości w opłacie składek - jest bezzasadny, gdyż rzekome należności uległy przedawnieniu.
II USKP 243/21
Wnioskodawca L. S. w dniu 17 maja 2017 r. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie z dnia 14 kwietnia 2017 r., znak: […]1. Odwołujący wniósł o uchylenie lub zmianę zaskarżonej decyzji zarzucając, że „roszczenia są przedawnione” oraz, że zadłużenie wobec organu rentowego zostało spłacone z należnymi odsetkami, co spowodowało wydanie w dniu 1 grudnia 2011 r. zaświadczenia o „niezaleganiu w opłacaniu składek”.Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Warszawie w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie.
VII U 4600/19
W dniu 8 października 2019r.
VII U 435/19
R. w dniu 7 lutego 2019r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z dnia 13 grudnia 2018r., nr (...), wnosząc o jej zmianę poprzez stwierdzenie braku zadłużenia z uwagi na brak wymagalnych należności i ich przedawnienie oraz o zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych. Zaskarżonej decyzji zarzucił:
VII U 1257/17
M. (1) w dniu 31 lipca 2017 r. wniósł odwołanie za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa-Praga w W. od decyzji w/w organu rentowego z dnia 26 czerwca 2017 r., nr: (...). Odwołujący wniósł o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez umorzenie w całości zadłużenia wraz z odsetkami za zwłokę z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne i na Fundusz Pracy za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. oraz wniósł o zwrot nienależnie pobranych przez organ rentowy składek na ubezpieczenie chorobowe za okres od kwietnia 2013 r. do września 2013 r. wraz z ustawowymi odsetkami. Ponadto ubezpieczony wniósł o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego sądowego lekarza specjalisty z zakresu chirurgii ogólnej celem ustalenia, że jego problemy zdrowotne związane z przepukliną uniemożliwiły mu jakąkolwiek pracę, a tym samym prowadzenie działalności gospodarczej. Ubezpieczony uznał, że w 2013 r. zmagał się ze schorzeniem kręgosłupa i był z tego powodu niezdolny do pracy, co skutkowało tym, że nie prowadził działalności gospodarczej a jedynie wynajmował lokal użytkowy znajdujący się w jego domu. Odwołujący podniósł, że został poinformowany przez pracownika organu rentowego, iż za okres choroby powinien opłacać wyłącznie składki na ubezpieczenie chorobowe, aby nie utracić ubezpieczenia. Dlatego też ubezpieczony stwierdził, że został wprowadzony w błąd, co skutkowało wystosowaniem roszczenia o zwrot nienależnie pobranej kwoty przez organ rentowy wraz z odsetkami. W ocenie ubezpieczonego nie powinien on opłacić zaległych składek na ubezpieczenia społeczne oraz Fundusz Pracy za sporny okres czasu, ponieważ nie prowadził żadnej działalności gospodarczej (

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 638/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 listopada 2020 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący sędzia Grzegorz Tyrka Protokolant Ewa Grychtoł po rozpoznaniu w dniu 26 listopada 2020 r. w Gliwicach na rozprawie sprawy Teatru Miejskiego w G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o wydanie zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek na skutek odwołania Teatru Miejskiego w G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 10 kwietnia 2020 r. nr (...)- (...) 1. oddala odwołanie;

2. zasądza od Teatru Miejskiego w G. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. kwotę 180 zł (sto osiemdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. (-) sędzia Grzegorz Tyrka Sygn. akt VIII U 638/20

UZASADNIENIE

Decyzją z 10 kwietnia 2020r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. odmówił płatnikowi składek Teatrowi Miejskiemu w G. wydania zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, ponieważ w następstwie niedopełnienia przez płatnika obowiązku opłacania składek powstała zaległość. W odwołaniu od decyzji płatnik składek domagał się jej zmiany i uwzględnienia żądania wydania zaświadczenia o żądanej przez odwołującego treści.

W uzasadnieniu odwołujący podniósł, że nie wie na jakiej podstawie organ rentowy przyjął, że składki za okres wskazany w zaskarżonej decyzji nie zostały zapłacone. Odwołujący nie posiada też do chwili obecnej zaległości z innych okresów. Wprawdzie odwołujący prowadzi z organem rentowym szereg sporów sądowych co do podlegania przez osoby, z którymi zawarto umowy o dzieło, ubezpieczeniom społecznym, ale żadna z decyzji, z której wynikałby obowiązek zapłaty przez płatnika jakichkolwiek zaległych składek, nie jest ostateczna, a wszystkie wydane w pierwszej instancji wyroki, oddalające odwołanie złożone przez Teatr, zostały zaskarżone apelacjami, które nie zostały rozpoznane.

Nie sposób więc przyjąć, że istnieje orzeczenie mające charakter ostateczny, z którego wynikać mogłyby zaległości odwołującego. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji. Organ rentowy złożył także wniosek o zasądzenie od odwołującego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W piśmie procesowym z 23 listopada 2020r. organ rentowy wskazał, że odwołujący Teatr Miejski w G. na dzień wydania decyzji zaskarżonej z 10 kwietnia 2020r. nie posiadałby zadłużenia, gdyby nie toczące się sprawy o podleganie do ubezpieczeń społecznych.

Organ rentowy dodał, że w związku z wydanymi decyzjami stwierdzającymi podleganie do ubezpieczeń społecznych oraz podstawę wymiaru składek, powstała kwota potencjalnie niezapłaconych składek w wysokości 49 391,13 zł oraz odsetek w wysokości 17 492,00 zł.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie płatnika składek Teatru Miejskiego w G. nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.2017§1 i §2 k.p.c. organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o jego wydanie. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli:

1. urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego wymaga przepis prawa;

2. osoba ubiega się o nie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego. Przepis ten należy czytać łącznie z regulacją art.218 §1 k.p.a., który precyzuje, co może być potwierdzone zaświadczeniem. Zgodnie z powołaną normą, zaświadczenie może potwierdzać fakty, albo stan prawny wynikający z prowadzonych przez ten organ ewidencji, rejestrów, bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu. Z powyższego wynika, że organ administracyjny może odmówić wydania zaświadczenia m.in. w sytuacji, gdy wnoszący podanie żąda potwierdzenia okoliczności faktycznych lub stanu prawnego, które nie wynikają z ewidencji i rejestrów lub innych danych, będących w posiadaniu tego organu, albo gdy żąda poświadczenia nieprawdy.

W każdej z powyższych sytuacji postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia jest zgodne z prawem (wyrok NSA z 3 listopada 1999r., I SA 80/99). W uzasadnieniu wyroku z 23 stycznia 2013r. sygn. I UK 434/12 Sąd Najwyższy wskazał, że wydanie zaświadczenia lub odmowa jego wydania (decyzją) niewątpliwie odnosi się do zakresu żądania sformułowanego przez wnioskodawcę w kontekście wskazanego przez niego interesu prawnego. Zaświadczenie o niezaleganiu z opłacaniem składek, ze względu na interes jakiemu służy, najczęściej wydawane jest w celu posłużenia się nim w kontaktach z kontrahentami lub przed właściwą instytucją lub urzędem, w celu - co bardzo istotne - wykazania zdolności finansowej.

Najczęściej dotyczy to przetargów i możliwości czynnego w nich uczestniczenia. Treść żądania - wydanie zaświadczenia o opłacaniu składek - nie może zatem być wyrwana z kontekstu interesu prawnego dla realizacji którego jest formułowana. Zatem wniosek o wydanie zaświadczenia nie może być odczytywany literalnie z powołaniem się na art.4 pkt 3 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Treść zatem zaświadczenia powinna uwzględniać wszelkie należności składkowe. Tylko wówczas owo zaświadczenie spełnia swoją rolę informacyjną o stanie finansowym płatnika i jego zdolności finansowej.

Ponadto - a może przede wszystkim - zaświadczenie o stanie zaległości składkowych nie jest „zwykłym” dokumentem o stanie wiedzy organów ubezpieczeń społecznych dotyczących długów składkowych, ale wymaga wydania decyzji w sprawie indywidualnej, która to decyzja nie jest prawnie obojętna. Może nawet kreować granice odpowiedzialności nabywcy przedsiębiorstwa za zalęgłości składkowe (por. art.31 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art.112 § 6 Ordynacji podatkowej). Wymaga zatem dołożenia należytej staranności organu rentowego i uwzględnienia także funkcji jaką ma pełnić.

Ma być bowiem wydane w celu uwiarygodnienia płatnika w negocjacjach gospodarczych z jego kontrahentem. Zaświadczenie jest urzędowym poświadczeniem określonych faktów lub stanu prawnego. Jako dokument urzędowy zaświadczenie korzysta z domniemania dwojakiego rodzaju: domniemania prawdziwości oraz domniemania zgodności z prawdą oświadczenia organu, od którego dokument pochodzi. Zaświadczenie wydawane z uwagi na interes płatnika wykazany we wniosku o wydanie zaświadczenia nie może zatem abstrahować od wskazanego przez płatnika celu, jakiemu ma owo zaświadczenie służyć.

Zaświadczenie o niezaleganiu ze składkami wydawane w celu przedstawienia kontrahentowi powinno uwzględniać wszelkie należności składkowe obciążające płatnika. W przeciwnym razie wprowadzałoby w błąd podmiot, któremu jest przedkładane. Powszechnie bowiem owe zaświadczenia o niezaleganiu ze składkami traktuje się w obrocie gospodarczym jako zaświadczenia świadczące o tym, że wszelkie zobowiązania wobec ZUS płatnik uregulował. Zatem należy stwierdzić, że w przypadku, gdy pomiędzy stronami istnieje niepewność czy też spór co do nawet potencjalnych zaległości składkowych, zaświadczenie takie nie może być wydane, a to ze względu na wskazany powyżej cel jakiemu ono służy.

W rozpoznawanej sprawie okolicznością bezsporną było, że płatnik składek – odwołujący Teatr Miejski w G. na dzień wydania decyzji zaskarżonej formalnie nie miał zaległości składkowych. Niemniej jednak równocześnie przed sądami toczyło się w tym czasie wiele postępowań dotyczących płatnika w kwestii podlegania zatrudnionych u niego osób ubezpieczeniom społecznym, które to postępowania nie zostały do tego czasu prawomocnie zakończone, a jak wskazał organ rentowy w piśmie procesowym z 23 listopada 2020r., przy ewentualnym uprawomocnieniu się decyzji zaskarżonych w tamt. postępowaniach na koncie płatnika istniałoby zadłużenie z tytułu niezapłaconych składek w wysokości 49 391,13 zł oraz odsetek w wysokości 17 492,00 zł.

W takiej sytuacji słusznie stwierdził organ rentowy w decyzji zaskarżonej, że brak było podstaw do wystawienia odwołującemu zaświadczenia o niezaleganiu w opłaceniu składek. Mając na uwadze powyższe, Sąd na mocy art. 477 (14) § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako bezzasadne. O kosztach Sąd orzekł na podstawie art.98 k.p.c. w związku z §9 ust.2 rozporządzenia Rady Ministrów z 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych ( Dz.U. z 2018r., poz.265 ). (-) sędzia Grzegorz Tyrka