Legislator Case Law & Legislation
III AUz 50/20 AI generated

III AUz 50/20 · Sąd powszechny

Case Number III AUz 50/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome DECISION

Legislator summary

AI generated

Postanowieniem zawartym w punkcie II. Wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 13 stycznia 2020 roku zasądzono od organu rentowego Wojskowego Biura Emerytalnego w S. na rzecz ubezpieczonego J. Z. kwotę 2 400 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Uzasadniając rozstrzygnięcie o kosztach Sąd Okręgowy wskazał, że o kosztach procesu orzeczono zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu (wyrażoną w art. 98 § 1 k.p.c.) - zasądzając (wobec złożenia przez ubezpieczonego odnośnego wniosku) od organu rentowego (jako strony przegrywającej sprawę) na rzecz J.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 1 k.p.c, art. 386 § 1 k.p.c, art. 397 § 3 k.p.c, art. 102 k.p.c; III AUz 50/20 · Sąd powszechny: kwotę 2 400 zł. Sąd orzekający wskazał, że na wskazane koszty złożyło się jedynie wynagrodzenie zawodowego pełnomocnika (adwokata) reprezentującego ubezpieczonego. Wysokość wskazanego należnego wynagrodzenia ustalono przy tym w stawce liczonej od wartości przedmiotu sporu (19 376 zł 38 gr) omyłkowo przyjmując przy tym stawkę z § 3 ust. 1 pkt 5 (zamiast z § 2 ust. 1 pkt 5) rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015 roku poz. 1800 ze zmianami).

Keywords

AI generated
reimbursement of costs procedural costs compensation for judicial errors social assistance costs administrative costs payment of fee

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 1 k.p.c
art. 386 § 1 k.p.c
Wobec powyższego Sąd Apelacyjny doszedł do przekonania, że zażalenie było zasadne, wobec czego działając na podstawie art. 386 § 1 k.p.c.
art. 397 § 3 k.p.c
art. 102 k.p.c
Sąd Apelacyjny nie obciążył ubezpieczonego kosztami postępowania zażaleniowego, albowiem swoim działaniem w żadnym zakresie nie przyczynił się do zaistnienia potrzeby wniesienia tego środka zaskarżenia (art. 102 k.p.c.) Romana Mrotek Barbara Białecka Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUz 50/20 POSTANOWIENIE Dnia 30 czerwca 2020 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Barbara Białecka (spr.) Sędziowie: Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk Romana Mrotek po rozpoznaniu w dniu 30 czerwca 2020 r. na posiedzeniu niejawnym w Szczecinie sprawy J. Z. przeciwko Dyrektorowi Wojskowego Biura Emerytalnego w S. o uchylenie decyzji i rozliczenie emerytury na skutek zażalenia organu rentowego na postanowienie zawarte w punkcie II wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 13 stycznia 2020 r. sygn. akt VI U 2311/18 p o s t a n a w i a:

1. zmienić zaskarżone postanowienie w ten sposób, że zasądzić od Wojskowego Biura Emerytalnego w S. na rzecz J. Z. kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego, 2. odstąpić od obciążenia ubezpieczonego kosztami zastępstwa procesowego organu rentowego w postępowaniu zażaleniowym. Romana Mrotek Barbara Białecka Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk Sygn. akt III AUz 50/20

UZASADNIENIE

Postanowieniem zawartym w punkcie II. Wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie z dnia 13 stycznia 2020 roku zasądzono od organu rentowego Wojskowego Biura Emerytalnego w S. na rzecz ubezpieczonego J. Z. kwotę 2 400 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Uzasadniając rozstrzygnięcie o kosztach Sąd Okręgowy wskazał, że o kosztach procesu orzeczono zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik procesu (wyrażoną w art. 98 § 1 k.p.c.) - zasądzając (wobec złożenia przez ubezpieczonego odnośnego wniosku) od organu rentowego (jako strony przegrywającej sprawę) na rzecz J.

Z. kwotę 2 400 zł. Sąd orzekający wskazał, że na wskazane koszty złożyło się jedynie wynagrodzenie zawodowego pełnomocnika (adwokata) reprezentującego ubezpieczonego. Wysokość wskazanego należnego wynagrodzenia ustalono przy tym w stawce liczonej od wartości przedmiotu sporu (19 376 zł 38 gr) omyłkowo przyjmując przy tym stawkę z § 3 ust. 1 pkt 5 (zamiast z § 2 ust. 1 pkt 5) rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015 roku poz. 1800 ze zmianami).

Z rozstrzygnięciem nie zgodził się organ. Zaskarżonemu postanowieniu zarzucił naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. poprzez błędne zastosowanie w sprawie § 3 ust. 1 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie, względnie wskazywanie na zasadność zastosowania § 2 ust. 1 pkt 5 Rozporządzenia, podczas gdy właściwą podstawą prawną do zasądzenia kosztów zastępstwa procesowego dla strony wygrywającej sprawę powinien być § 9 ust. 2 Rozporządzenia, jako znajdujący zastosowanie do spraw z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych.

Mając na względzie powyższe, żalący wniósł o:

1) zmianę zaskarżonego postanowienia poprzez zasądzenie na rzecz ubezpieczonego od organu rentowego 180 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie I -instancyjne, 2) zasądzenie od ubezpieczonego na rzecz organu rentowego kosztów zastępstwa procesowego przed Sądem II instancji, według norm przepisanych.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Zażalenie okazało się uzasadnione. Sąd Apelacyjny w całości podziela stanowisko organu, że w niniejszej sprawie ustalenie wysokości wynagrodzenia pełnomocnika ubezpieczonego winno nastąpić w oparciu o § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie, a nie jak to uczynił Sąd Okręgowy w oparciu o § 2 tego rozporządzenia. Zdaniem Sądu Odwoławczego w sprawie nie ulega wątpliwości, że jej przedmiotem była prawidłowość decyzji modyfikujących roczne rozliczenie świadczenia emerytalnego.

Przedmiotem postępowania była wyłącznie jedna decyzja, tj. decyzja z 15 października 2018 r. o uchyleniu trzech wcześniejszych decyzji własnych z 19 grudnia 2016 r., (...). Zdaniem Sądu Apelacyjnego § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie, który stanowi: „Stawki minimalne wynoszą 180 zł w sprawach o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego i zaopatrzenia emerytalnego oraz w sprawach dotyczących podlegania ubezpieczeniom społecznym" ma szeroki zakres zastosowania, a nadto stanowi lex specialis w stosunku do § 2 czy § 3, które przywołuje Sąd I instancji.

W piśmiennictwie podkreśla się, że stawce minimalnej przewidzianej w § 9 ust. 2 ww. rozporządzenia podlegają wszystkie sprawy z szeroko rozumianego postępowania dotyczącego świadczeń z zakresu ubezpieczeń społecznych i zaopatrzenia emerytalnego. Tym samym wysokość stawki dla pełnomocnika za prowadzenie tej sprawy, dotyczącej rocznego rozliczenia emerytury z zaopatrzenia emerytalnego, w przekonaniu Sądu Apelacyjnego, jest wprost uregulowana w przywołanym przepisie i nie ma ani podstaw, ani potrzeby sięgania do innych uregulowań tego rozporządzenia.

W tej sytuacji nie ma podstaw do zastosowania w niniejszej sprawie § 2 rozporządzenia. Wobec powyższego Sąd Apelacyjny doszedł do przekonania, że zażalenie było zasadne, wobec czego działając na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. w zw. z art. 397 § 3 k.p.c. zmienił zaskarżone postanowienie jak w punkcie I sentencji. Sąd Apelacyjny nie obciążył ubezpieczonego kosztami postępowania zażaleniowego, albowiem swoim działaniem w żadnym zakresie nie przyczynił się do zaistnienia potrzeby wniesienia tego środka zaskarżenia (art. 102 k.p.c.) Romana Mrotek Barbara Białecka Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk