Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1413/20 AI generated

VIII U 1413/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1413/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 20 maja 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił wnioskodawczyni G. S. prawa do renty rodzinnej po zmarłym mężu P. S.. W uzasadnieniu decyzji wskazano ,że zmarły w dacie zgonu nie spełniał warunków do nabycia prawa do emerytury. Ponadto zmarły nie posiadał wymaganego 5-letniego okresu ubezpieczenia w ostatnim dziesięcioleciu przed zgonem tj. w okresie od 4.12.2009 do 3.12.2019. Zmarły posiadał w tym okresie jedynie 1 miesiąc i 29 dni okresów ubezpieczenia. / decyzja w aktach ZUS/. W dniu 29 maja 2020 roku odwołanie od powyższej decyzji złożyła wnioskodawczyni.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1413/20 · Sąd powszechny: Odwołanie nie jest zasadne i podlega oddaleniu. Prawo do renty rodzinnej regulują przepisy ustawy z dnia 17.12.1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2020 r poz. 53 ) Zgodnie z treścią przepisu art.65 ust 1 powyższej ustawy renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy lub spełniała warunki wymagane do uzyskania jednego z tych świadczeń. Przy ocenie prawa do renty przyjmuje się, że osoba zmarła była całkowicie niezdolna do pracy.(art.65 ust 2).

Keywords

AI generated
suspension of pension sufficient earning capacity duration of disability pension parents' pension gainful employment past retirement age ongoing social benefits
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIIIU 1413/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 20 maja 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił wnioskodawczyni G. S. prawa do renty rodzinnej po zmarłym mężu P. S.. W uzasadnieniu decyzji wskazano ,że zmarły w dacie zgonu nie spełniał warunków do nabycia prawa do emerytury. Ponadto zmarły nie posiadał wymaganego 5-letniego okresu ubezpieczenia w ostatnim dziesięcioleciu przed zgonem tj. w okresie od 4.12.2009 do 3.12.2019. Zmarły posiadał w tym okresie jedynie 1 miesiąc i 29 dni okresów ubezpieczenia. / decyzja w aktach ZUS/. W dniu 29 maja 2020 roku odwołanie od powyższej decyzji złożyła wnioskodawczyni.

W uzasadnieniu wskazała ,że jej zmarły mąż wykazał 27 lat 10 miesięcy i 7 dni okresów ubezpieczeniowych. Okresów ubezpieczenia jest więcej ale nie zdążyła przedłożyć wszystkich świadectw pracy potwierdzających to. Mąż zmarł w wieku 62 lat w pracy na zawał serca . Do odwołania wnioskodawczyni nie złożyła żadnych dokumentów potwierdzających okresy zatrudnienia zmarłego / odwołanie k-3-3odw/. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Podtrzymano argumentację wskazaną w uzasadnieniu decyzji / odwołanie k-5-5odw/.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny : W dniu 20.01.2010 roku wnioskodawczyni G. S. złożyła wniosek o przyznanie jej renty rodzinnej po zmarłym w dniu 4.12.2019 roku mężu P. S.. Do wniosku załączyła informację o okresach składkowych i nieskładkowych zmarłego, wraz z dokumentami potwierdzającymi jego zatrudnienie. Ponadto wskazała ,że w okresach pomiędzy zatrudnieniem wskazanym informacji jej mąż pracował „bez rejestracji”, nie precyzując u jakich pracodawców / wniosek, dokumenty w aktach ZUS/. Zmarły P. S. w dacie zgonu legitymował się łącznym stażem ubezpieczeniowym w wymiarze 27 lat 10 miesięcy i 7 dni okresów składkowych i nieskładkowych.

Zmarły korzystał z urlopów bezpłatnych w okresach od 14.04.2009 do 15.04.2009 , od 4.05.2009 do 20.05.2009, od 1.09.2009 do 30.09.2009, od 16.11.2009 do 17.11.2009oraz od 12.12.2009 do 31.12.2009 roku . W okresie ostatniego 10-lecia przed zgonem tj. od 4.12.2009 do 3.12.2019 , zmarły legitymował się okresem ubezpieczenia w wymiarze 1 miesiąca i 29 dni / karta przebiegu zatrudnienia , poświadczenia ubezpieczenia w aktach ZUS/. P. S. zmarł w dniu 4.12.2019 roku / niesporne , akt zgonu w aktach ZUS/. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dokumentów załączonych do akt sprawy, w tym akt organu rentowego.

Podnieść należy ,że wnioskodawczyni w toku procesu nie przedłożyła sądowi żadnych dokumentów ani nie złożyła żadnych wniosków dowodowych potwierdzających ,że jej zmarły mąż legitymuje się dłuższym niż ustalony przez organ rentowy stażem ubezpieczeniowym. W tym zakresie wnioskodawczyni była zobowiązywana do złożenia dowodów przez Sąd oraz udzielono jej pouczeń w tym zakresie. Pomimo prawidłowego powiadomienia o terminie rozprawy , wnioskodawczyni nie stawiła się na termin posiedzenia. Podkreślenia wymaga okoliczność ,że to na wnioskodawczyni ciąży obowiązek wykazania zasadności podnoszonych twierdzeń .

Sąd zważył ,co następuje :

Odwołanie nie jest zasadne i podlega oddaleniu. Prawo do renty rodzinnej regulują przepisy ustawy z dnia 17.12.1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2020 r poz. 53 ) Zgodnie z treścią przepisu art.65 ust 1 powyższej ustawy renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy lub spełniała warunki wymagane do uzyskania jednego z tych świadczeń. Przy ocenie prawa do renty przyjmuje się, że osoba zmarła była całkowicie niezdolna do pracy.(art.65 ust 2).

Jest okolicznością niesporną w sprawie ,że wnioskodawczyni (urodzona (...)) jako wdowa należy do kręgu osób uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu zgodnie z treścią przepisu art. 67 ust 1 pkt 3 . Przedmiotem sporu pozostaje natomiast kwestia zbyt krótkiego stażu zmarłego w kontekście braku spełniania przez niego przesłanek do uzyskania emerytury lub renty. Jest okolicznością niesporną ,że w dacie śmierci P. S. nie spełniał przesłanek do nabycia prawa do emerytury. Jak wynika również z ustaleń poczynionych przez organ rentowy w oparciu o dokumenty przedłożone przez wnioskodawczynię jak również w oparciu o poświadczenia ubezpieczenia zmarły w dacie zgonu nie spełniał przesłanek do nabycia renty z uwagi na zbyt krótki staż ubezpieczeniowy ( 27 lat 10 miesięcy i 7 dni a nie wymagany 30 letni ) jak również w ostatnim 10 - leciu przed zgonem nie legitymował się 5 letnim stażem ubezpieczeniowym.

Przesłanki nabycia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy są zawarte w przepisach powyżej cytowanej ustawy z 17.12.1998 roku. Zgodnie z treścią przepisu art. 57 ust 1 powyższej ustawy renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki:

1) jest niezdolny do pracy;

2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy;

3) niezdolność do pracy powstała w okresach, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 i 2, pkt 3 lit. b, pkt 4, 6, 7 i 9, ust. 2 pkt 1, 3-8 i 9 lit. a, pkt 10 lit. a, pkt 11-12, 13 lit. a, pkt 14 lit. a i pkt 15-17 oraz art. 7 pkt 1-3, 5 lit. a, pkt 6 i 12, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów;

4) nie ma ustalonego prawa do emerytury z Funduszu lub nie spełnia warunków do jej uzyskania. Przepisu ust. 1 pkt 3 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety lub 25 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy.(ust.2) Przepis art.58 stanowi ,że warunek posiadania wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego, w myśl art. 57 ust. 1 pkt 2, uważa się za spełniony, gdy ubezpieczony osiągnął okres składkowy i nieskładkowy wynoszący łącznie co najmniej: 1) 1 rok - jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat; 2) 2 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat; 3) 3 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat; 4) 4 lata - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat; 5) 5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.

Okres, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, powinien przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy; do tego dziesięcioletniego okresu nie wlicza się okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej lub renty rodzinnej.(ust.2) Jeżeli ubezpieczony nie osiągnął okresu składkowego i nieskładkowego, o którym mowa w ust. 1, warunek posiadania wymaganego okresu uważa się za spełniony, gdy ubezpieczony został zgłoszony do ubezpieczenia przed ukończeniem 18 lat albo w ciągu 6 miesięcy po ukończeniu nauki w szkole ponadpodstawowej, ponadgimnazjalnej lub w szkole wyższej oraz do dnia powstania niezdolności do pracy miał, bez przerwy lub z przerwami nieprzekraczającymi 6 miesięcy, okresy składkowe i nieskładkowe.(ust.3) 4.

Przepisu ust. 2 nie stosuje się do ubezpieczonego, który udowodnił okres składkowy, o którym mowa w art. 6, wynoszący co najmniej 25 lat dla kobiety i 30 lat dla mężczyzny oraz jest całkowicie niezdolny do pracy.(ust.4) Mając powyższe na uwadze należy stwierdzić ,że zaskarżona decyzja odpowiada prawu, w związku z czym Sąd oddalił odwołanie wnioskodawczyni.