Legislator Case Law & Legislation
V U 61/20 AI generated

V U 61/20 · Sąd powszechny

Case Number V U 61/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 10 grudnia 2019 roku, znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił ubezpieczonemu Z. B. (1) prawa do emerytury pomostowej, ponieważ przed dniem 1 stycznia 1999 roku wnioskodawca nie wykonywał prac w szczególnych warunkach oraz nie rozwiązał stosunku pracy. Od powyższej decyzji wnioskodawca złożył odwołanie, w którym wniósł o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury pomostowej, wnosząc o zaliczenie do stażu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach w okresie od dnia 20 lipca 1981 roku do dnia 30 listopada 1997 roku.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c; V U 61/20 · Sąd powszechny: nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. Warunkiem skutecznego ubiegania się o emeryturę pomostową w świetle wykładni językowej art. 4 i art. 49 ustawy z 2008 r. o emeryturach pomostowych, jest legitymowanie się określonym stażem pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze (w rozumieniu ustawy o emeryturach pomostowych lub dotychczasowych przepisów), wykonywanie pracy w szczególnych warunkach przed dniem 1 stycznia 1999 roku oraz kontynuowanie pracy w tych warunkach po wejściu w życie ustawy, a więc po dniu 31 grudnia 2008 roku.

Keywords

AI generated
employment status qualification determination of work incapacity suitable employment recognition of the occupational origin work permit employment reference

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
Sąd Okręgowy poddał zeznania świadków ocenie w myśl dyrektywy przewidzianej w art. 233 § 1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 61/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 grudnia 2020 r. Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w następującym składzie: Przewodniczący: Sędzia Agnieszka Leżańska po rozpoznaniu w dniu 2 grudnia 2020 r. w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z wniosku Z. B. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. o prawo do emerytury pomostowej na skutek odwołania ubezpieczonego Z. B. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 10 grudnia 2019 roku, znak: (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznaje Z. B. (1) prawo do emerytury pomostowej od dnia (...) roku. Sygn. Akt 61/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 10 grudnia 2019 roku, znak (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił ubezpieczonemu Z. B. (1) prawa do emerytury pomostowej, ponieważ przed dniem 1 stycznia 1999 roku wnioskodawca nie wykonywał prac w szczególnych warunkach oraz nie rozwiązał stosunku pracy. Od powyższej decyzji wnioskodawca złożył odwołanie, w którym wniósł o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury pomostowej, wnosząc o zaliczenie do stażu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach w okresie od dnia 20 lipca 1981 roku do dnia 30 listopada 1997 roku.

W odpowiedzi na odwołanie, organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania powielając argumentację decyzji. Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: Z. B. (2), urodzony w dniu (...), w dniu 24 października 2019 roku, złożył wniosek o przyznanie prawa do emerytury pomostowej (okoliczności bezsporne). Ubezpieczony udowodnił okres składkowy i nieskładkowy wynoszący: 38 lat, 7 miesięcy i 5 dni, w tym 37 lat, 4 miesiące i 16 dni okresów składkowych oraz 1 rok, 2 miesięcy i 19 dni okresów nieskładkowych. Do stażu pracy ubezpieczonego w warunkach szczególnych organ rentowy zaliczył: 17 lat, 4 miesiące i 25 dni.

Organ rentowy nie zaliczył okresu pracy od dnia 20 lipca 1981 roku do dnia 30 listopada 1997 roku, wskazując, że pracodawca w świadectwie pracy określił charakter pracy niezgodny z wykazem, działem i pozycją Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku oraz nie podał stanowiska pracy (dowód: decyzja z dnia 10 grudnia 2019 roku, k.8 akt emerytalnych). W okresie od dnia 20 lipca 1981 roku do dnia 30 listopada 1997 roku wnioskodawca był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w Zakładzie (...) Spółka z o.o. w P. na stanowisku szlifierza.

W powyższych Zakładach produkowano części do wyposażenia okien i drzwi np. klamki, zamki. Wnioskodawca dokonywał ręcznej obróbki elementów metalowych na maszynie-szlifierce, pracował w pełnym wymiarze czasu pracy, innej pracy nie wykonywał (dowód: zeznania świadka M. B. od minuty 4:54 do minuty 9:03, zeznania świadka S. Ł. od minuty 09:03 do minuty 12:16 zeznania wnioskodawcy, od minuty 12:16 do minuty 15:09, protokół z dnia 2 grudnia 2020 roku, k. 30- 32, akt sprawy). Świadek M. B. pracował w Zakładzie (...) Spółka z o.o. w P. w okresie od dnia 17.07.1985 roku do dnia 30.09.1996 roku na stanowisku szlifierza (dowód: okazane na rozprawie świadectwo pracy z dnia 1.10.1996 roku k-31 protokół rozprawy).

Świadek S. Ł. pracował w Zakładzie (...) Spółka z o.o. w P. w okresie od dnia 01.07.1981 roku do dnia 08.01.1988 roku (dowód: okazane na rozprawie świadectwo pracy z dnia 31.05.1988 roku oraz z dnia 28.11.1997 roku roku k-31 protokół rozprawy). Z. B. (1) złożył świadectwo pracy, potwierdzające fakt rozwiązania stosunku pracy w firmie Usługi (...)- K. z dniem 21 lutego 2020 roku (dowód świadectwo pracy k-12 ). Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych dokonał następującej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego i zważył, co następuje: odwołanie jest uzasadnione i skutkuje zmianą zaskarżonej decyzji.

Zgodnie z treścią art. 4 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 roku o emeryturach pomostowych (Dz. U. z 2017 r. poz. 664 ze zm.) prawo do emerytury pomostowej, z uwzględnieniem art. 5-12, przysługuje pracownikowi, który spełnia łącznie następujące warunki:

1. urodził się po dniu 31 grudnia 1948 roku;

2. ma okres pracy w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat;

3. osiągnął wiek wynoszący co najmniej 55 lat dla kobiet i co najmniej 60 lat dla mężczyzn;

4. ma okres składkowy i nieskładkowy, ustalony na zasadach określonych w art. 5-9 i art. 11 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i co najmniej 25 lat dla mężczyzn;

5. przed dniem 1 stycznia 1999 roku wykonywał prace w szczególnych warunkach lub prace w szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych;

6. po dniu 31 grudnia 2008 roku wykonywał prace w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3;

7. nastąpiło z nim rozwiązanie stosunku pracy. Warunkiem skutecznego ubiegania się o emeryturę pomostową w świetle wykładni językowej art. 4 i art. 49 ustawy z 2008 r. o emeryturach pomostowych, jest legitymowanie się określonym stażem pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze (w rozumieniu ustawy o emeryturach pomostowych lub dotychczasowych przepisów), wykonywanie pracy w szczególnych warunkach przed dniem 1 stycznia 1999 roku oraz kontynuowanie pracy w tych warunkach po wejściu w życie ustawy, a więc po dniu 31 grudnia 2008 roku.

W będącej przedmiotem osądu sprawie kwestią sporną było to, czy wnioskodawca pracował w warunkach szczególnych w rozumieniu przepisów powołanej wyżej ustawy, przed 1 stycznia 1999 roku oraz czy rozwiązał stosunek pracy. Ubezpieczony musiał zatem wykazać, że w kwestionowanym przez organ rentowy okresie świadczył obowiązki w warunkach szczególnych w rozumieniu art. 3 ust. 1 i 3 ustawy lub art. 32 i art. 33 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1383 ze zm.).

Prace w szczególnych warunkach – zgodnie z art. 3 ust 1 ustawy o emeryturach pomostowych - to prace związane z czynnikami ryzyka wymienionymi w art. 3 ust 2 ustawy, które z wiekiem mogą z dużym prawdopodobieństwem spowodować trwałe uszkodzenie zdrowia, wykonywane w szczególnych warunkach środowiska pracy, determinowanych siłami natury lub procesami technologicznymi, które mimo zastosowania środków profilaktyki technicznej, organizacyjnej i medycznej stawiają przed pracownikami wymagania przekraczające poziom ich możliwości, ograniczony w wyniku procesu starzenia się jeszcze przed osiągnięciem wieku emerytalnego, w stopniu utrudniającym ich pracę na dotychczasowym stanowisku; wykaz prac w szczególnych warunkach określa załącznik nr 1 do ustawy.

Z kolei prace o szczególnym charakterze – zgodnie z art. 3 ustęp 3 ustawy o emeryturach pomostowych - to prace wymagające szczególnej odpowiedzialności oraz szczególnej sprawności psychofizycznej, których możliwość należytego wykonywania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu publicznemu, w tym zdrowiu lub życiu innych osób, zmniejsza się przed osiągnięciem wieku emerytalnego na skutek pogorszenia sprawności psychofizycznej, związanego z procesem starzenia się; wykaz prac o szczególnym charakterze określa załącznik nr 2 do ustawy.

Stosownie zaś do art. 32 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r., będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2 i 3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1. Prawidłowe rozumienie pojęcia pracy w szczególnych warunkach nie jest możliwe bez wnikliwej analizy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. Nr 8, poz. 43 ze zm.). Z zestawienia § 1 i 2 tegoż rozporządzenia wynika, że pracą w szczególnych warunkach jest praca świadczona stale i w pełnym wymiarze na stanowiskach wskazanych w załączniku do tego aktu. Warunek wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy jest spełniony tylko wówczas, gdy pracownik w ramach obowiązującego go pełnego wymiaru czasu pracy na określonym stanowisku pracy nie wykonuje czynności pracowniczych nie związanych z tym stanowiskiem pracy, ale stale, to jest ciągle wykonuje prace w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (tak też Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 15 listopada 2000 roku, II UKN 39/00, OSNAP 2002/11/272).

Odnośnie oceny dowodów zgromadzonych w postępowaniu zważyć należy, iż okresy pracy w warunkach szczególnych, stosownie do § 2 ust. 2 rozporządzenia, stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia lub w świadectwie pracy. Należy jednak wskazać, że z cytowanego wyżej § 2 rozporządzenia nie wynika, aby stwierdzenie zakładu pracy w przedmiocie wykonywania przez pracownika pracy w warunkach szczególnych miało charakter wiążący i nie podlegało kontroli organów przyznających świadczenia uzależnione od wykonywania pracy w szczególnych warunkach.

Natomiast brak takiego świadectwa lub jego zakwestionowanie przez organ rentowy, nie wyklucza dokonania ustalenia zatrudnienia w warunkach szczególnych innymi środkami dowodowymi w toku postępowania sądowego. W konsekwencji okoliczność niedysponowania przez skarżącego świadectwem pracy w szczególnych warunkach nie przesądza, jak wywodzi organ rentowy o tym, że wnioskodawca pracy w szczególnych warunkach nie wykonywał. Stanowisko takie wielokrotnie zajmował również Sąd Najwyższy, który między innymi w wyroku z dnia 2 lutego 1996 roku, II URN 3/95, OSNAP 1996/16/239 stwierdził, że w postępowaniu przed sądami pracy i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokości mogą być udowadniane wszelkimi środkami dowodowymi, przewidzianymi w kodeksie postępowania cywilnego.

Ograniczenia dowodowe zawarte w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe i zasad wypłaty tych świadczeń (Dz. U. Nr 10, poz. 49 ze zm.) dotyczą wyłącznie postępowania przed tymi organami. Sam fakt zatrudnienia wnioskodawcy w okresie od dnia 20 lipca 1981 roku do dnia 30 listopada 1997 roku w (...) Sp. z o.o. w P. był niesporny między stronami w świetle dokumentów znajdujących się w jego aktach ubezpieczeniowych. Sporny pozostawał jedynie charakter wykonywanej przez wnioskodawcę pracy tj. czy była to praca wykonywana w szczególnych warunkach, czy też nie.

Dokonując ustaleń w zakresie rodzaju prac wykonywanych przez wnioskodawcę w spornym okresie, Sąd oparł się na dokumencie w postaci świadectwa pracy oraz na korespondujących z nim zeznaniach wnioskodawcy oraz świadków M. B., S. Ł., którzy w spornym okresie pracowali razem z wnioskodawcą. Świadek M. B. pracował na tożsamym stanowisku oraz na rozprawie w dniu 2 grudnia 2020 roku okazał świadectwo wykonywania pracy w warunkach szczególnych na stanowisku szlifierza polernika. Świadkowie dysponował zatem bezpośrednią i szczegółową wiedzą na temat charakteru wykonywanej przez skarżącego pracy.

Świadkowie potwierdzili, że w całym spornym okresie wnioskodawca pracował w pełnym wymiarze czasu pracy, jako szlifierz ręczny. Sąd Okręgowy poddał zeznania świadków ocenie w myśl dyrektywy przewidzianej w art. 233 § 1 k.p.c. i uznał je za wiarygodne i przekonujące, spójne i konsekwentne. Istotną dla Sądu była ta okoliczność, że przesłuchani świadkowie byli bliskimi współpracownikami skarżącego i dysponowali bezpośrednią i szczegółową wiedzą w zakresie jego codziennych obowiązków pracowniczych. Sąd uwzględnił także zeznania samego wnioskodawcy, albowiem były one spójne ze zgromadzonym materiałem dowodowym.

Prace na stanowisku szlifierza są pracami zaliczonymi przez ustawodawcę do prac w szczególnych warunkach, zgodnie z wykazem A, działem III pkt 78 załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku. Dlatego też, wnioskodawca udowodnił, iż w spornym okresie od dnia 20 lipca 1981 roku do dnia 30 listopada 1997 roku, pracując na stanowisku szlifowania lub ostrzenia wyrobów i narzędzi metalowych oraz polerowanie mechanicznego, wykonywał prace w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze. Tym samym udowodnił, że przed 1 stycznia 1999 roku wykonywał prace w warunkach szczególnych, nadto rozwiązał stosunek pracy, co oznacza, iż spełnił warunki do uzyskania prawa do emerytury pomostowej, do której prawo Sąd przyznał od dnia następnego po rozwiązaniu stosunku pracy.

Z tych wszystkich względów, Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. orzekł, jak w sentencji.