Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1856/20 AI generated

VIII U 1856/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1856/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 22 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 15zv Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, z późno zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, z późno zm.) odmówił E. S. prawa do świadczenia postojowego. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że we wniosku o świadczenie postojowe , wskazały przychody z niewłaściwych miesięcy .

Legislator headnote

AI generated

art. 6 k.c; VIII U 1856/20 · Sąd powszechny: Powyższy stan epidemii nie został zniesiony. (okoliczności bezsporne) Zaskarżoną decyzją z dnia 22 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 15zv Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, z późno zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, z późno zm.) odmówił E. S. prawa do świadczenia postojowego.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity lack of economic substance lack of financial resources eligibility for unemployment benefits sufficient income suspension of pension

Cited Legislation

AI generated
art. 6 k.c
Zgodnie z dyspozycją art. 6 k.c., to na odwołującej się, ciążył ciężar dowodowy w przedmiotowej sprawie, zatem, to ona powinna udowodnić okoliczności, z których wywodzi skutki prawne.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1856/20

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 22 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 15zv Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, z późno zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, z późno zm.) odmówił E. S. prawa do świadczenia postojowego. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że we wniosku o świadczenie postojowe , wskazały przychody z niewłaściwych miesięcy .

Pismem z dnia 2.06.2020r. została wezwana do uzupełnienia danych o wysokości przychodu za kwiecień 2020r. , w dniu 15.06.2020r. wpłynęły do ZUS wyjaśnienia E. S., w których nie wskazała wysokości przychodu za kwiecień 2020r. Wobec powyższego, ZUS uznał, że brak podstaw do przyznania prawa do świadczenia postojowego . ( decyzja k. 8 – 8 verte akt ZUS) Od powyższej decyzji ubezpieczona E. S. odwołała się w dniu 31 lipca 2020 r. za pośrednictwem ZUS, do Sądu Okręgowego w Łodzi podnosząc , że w kwietniu 2020r. nie odnotowała żadnego obrotu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, zatem przychód za kwiecień 2020r. wyniósł złotych . (odwołanie k. 3 -7) Organ rentowy, w odpowiedzi na odwołanie z dnia 26.08.2020r., wniósł o oddalenie odwołania, wywodząc jak w zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie k. 13 – 13 verte) Decyzją z dnia 29 czerwca 2020 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 15zv Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, z późno zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, z późno zm.) odmówił E. S. prawa do świadczenia postojowego za kolejny okres. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że decyzją z dnia 22.06.2020r. odmówił wnioskodawczyni prawa do świadczenia postojowego, zatem, na podstawie wniosku, który wpłynął do ZUS z dnia 28.05.2020r. nie przysługuje świadczenie postojowe za kolejny okres. ( decyzja k. 9 – 9 verte akt ZUS) Od powyższej decyzji ubezpieczona E. S. odwołała się, za pośrednictwem ZUS, w dniu 5.08. 2020 r. , do Sądu Okręgowego w Łodzi, podnosząc , że w kwietniu 2020r. nie odnotowała żadnego obrotu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, zatem przychód za kwiecień 2020r. wyniósł 0 złotych .

Wniosła o zwieszone rozpoznania sprawy z odwołania do decyzji z dnia 29.06. 2020r. do czasu rozpoznania odwołania od decyzji z dnia 22.06.220r (odwołanie k. 3 -8 akt VIII U 1857/20) Organ rentowy, w odpowiedzi na odwołanie z dni 26.08.2020r, . wniósł o oddalenie odwołania wywodząc jak w zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie k. 9 – 9 verte akt VIII U 1857/20) Zarządzeniem z dnia 1.09.2020r. obie sprawy zostały połączone do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia. Wobec powyższego Sąd nie uwzględnił wniosku o zawieszenie postępowania. /zarządzenie k. 11 akt VIII U 1857/20/ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił, co następuje:

E. S. , urodzona (...) , zamieszkuje na terytorium Polski i posiada obywatelstwo RP . Pobiera świadczenie emerytalne, na podstawie decyzji ZUS z dnia 28.01.2008r. znak E (...) od dnia 1.01.2008r. /decyzja okazana na rozprawie w dn. 34.111.2020r. e-protokół rozprawy k. 34 , płyta CD k. 35/ Wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą, polegającą na sprzedaży odzieży na rynku w G. . / okoliczność bezsporna/ Przychody, z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, wynosiły w 2020 roku: -w lutym 3320 zł. -w marcu – 2820 zł. - w kwietniu – 0 zł. - w maju 2540 zł. /wykaz przychodów k. 28/ W dniu 21 maja 2020r. wnioskodawczyni, za pośrednictwem swojego syna, złożyła w ZUS, wniosek o świadczenie postojowe.

Na wniosku jest umieszczona data – 29.04.2020r. jednakże prezentata ZUS wskazuje , że wniosek wpłynął do ZUS w dniu 21.05.2020r. Wnioskodawczyni, na rozprawie w dniu 12.10.2020r., nie zakwestionowała, faktu, że wniosek o świadczenie postojowe, noszący datę 29.04.2020r. został złożony w ZUS, w dniu 21 maja 2020r. / wniosek o świadczenie postojowe k. 1 – 1 verte akt ZUS, oświadczenie wnioskodawczyni – 00.09.31 e-protokół rozprawy z dnia 12.10.2020r. , płyta CD k. 26 / Od dnia 20 marca 2020 r. w Rzeczypospolitej Polskiej obowiązuje stan epidemii w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa (...)2 wywołującego chorobę (...) 19.

Powyższy stan epidemii nie został zniesiony. (okoliczności bezsporne) Zaskarżoną decyzją z dnia 22 czerwca 2020 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 15zv Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, z późno zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, z późno zm.) odmówił E. S. prawa do świadczenia postojowego.

W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że we wniosku o świadczenie postojowe , wskazały przychody z niewłaściwych miesięcy . Pismem z dnia 2.06.2020r. została wezwana do uzupełnienia danych o wysokości przychodu za kwiecień 2020r. , w dniu 15.06.2020r. wpłynęły do ZUS wyjaśnienia E. S., w których nie wskazała wysokości przychodu za kwiecień 2020r. Wobec powyższego, ZUS uznał, że brak podstaw do przyznania prawa do świadczenia postojowego . ( decyzja k. 8 – 8 verte akt ZUS) W dniu 28 maja 2020r. wnioskodawczyni złożyła kolejny wniosek o świadczenie postojowe. / wniosek k. 3 akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 29 czerwca 2020 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych II Oddział w Ł., na podstawie art. 15zv Ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, z późno zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 266, z późno zm.) odmówił E. S. prawa do świadczenia postojowego za kolejny okres. W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że decyzją z dnia 22.06.2020r. odmówił wnioskodawczyni prawa do świadczenia postojowego, zatem, na podstawie wniosku, który wpłynął do ZUS z dnia 28.05.2020r. nie przysługuje świadczenie postojowe za kolejny okres. ( decyzja k. 9 – 9 verte akt ZUS) Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie w szczególności o załączone do akt sprawy akta rentowe, dotyczące ubezpieczonej E. S..

Stan faktyczny, był, między stronami – w zakresie koniecznym dla rozstrzygnięcia sprawy – bezsporny, natomiast strony wywodziły z niego odmienne skutki prawne, ta, zaś, kwestia należy do oceny prawnej, zebranego w sprawie, materiału dowodowego, czego Sąd dokona poniżej, w ramach rozważań prawnych. Wnioskodawczyni, na rozprawie w dniu 12.10.2020r., nie zakwestionowała faktu, że wniosek o świadczenie postojowe, noszący datę 29.04.2020r. został złożony w ZUS w dniu 21 maja 2020r.

Sąd Okręgowy w Łodzi zważył, co następuje:

W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego i poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych, odwołanie wnioskodawczyni od decyzji z dnia 22 czerwca 2020r. jest zasadne i zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 15zq ust. 1 pkt 1 i ust. 3 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374), świadczenie postojowe przysługuje osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą, na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych, zwanej dalej "osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą", 2) wykonującej umowę agencyjną, umowę zlecenia, inną umowę o świadczenie usług, do której zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo umowę o dzieło, zwane dalej "umową cywilnoprawną" - przysługuje świadczenie postojowe.

2. Świadczenie postojowe przysługuje osobom zamieszkującym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli są:

1) obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej lub 2) posiadającymi prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywatelami państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej, lub 3) cudzoziemcami legalnie przebywającymi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

3. Świadczenie postojowe przysługuje, gdy w następstwie wystąpienia (...)19 doszło do przestoju w prowadzeniu działalności, (…) 4. Osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą świadczenie postojowe przysługuje, jeżeli rozpoczęła prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej przed dniem 1 kwietnia 2020 r. i nie zawiesiła prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej oraz jeżeli przychód z prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych uzyskany w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku o świadczenie postojowe był o co najmniej 15% niższy od przychodu uzyskanego w miesiącu poprzedzającym ten miesiąc;

W postępowaniu przez Sadem , wnioskodawczyni wykazała , że przychody, z tytułu prowadzonej, przez nią, działalności gospodarczej, wynosiły w 2020 roku: -w lutym 3320 zł. -w marcu – 2820 zł. - w kwietniu – 0 zł. - w maju 2540 zł. Zatem – wniosek, złożony w dniu 21.05.2020r., wymagał wykazania wysokości przychodów , uzyskanych w kwietniu, w stosunku do przychodów uzyskanych w marcu 2020 r. Z dokonanych ustaleń wynika, że przychód z prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej uzyskany, przez wnioskodawczynie w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku o świadczenie postojowe czyli w kwietniu – wynosił 0 zł., był o co najmniej 15% niższy od przychodu uzyskanego w miesiącu poprzedzającym ten miesiąc czyli marcu ( wynosił 2850 zł. ) ;

Mając na względzie wskazane okoliczności, Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14§ 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję z dnia 22.06.2020 r., uznając odwołanie wnioskodawczyni, za zasadne. Natomiast niezasadne odwołanie od decyzji z dnia 29.06.2020r. Wniosek o przyznanie prawa do świadczenia postojowego, na dalszy okres, wnioskodawczyni złożyła , także w maju - 28.05.2020r. Zgodnie z art. 15zua cytowanej ustawy 1. Świadczenie postojowe może zostać przyznane ponownie, na podstawie oświadczenia osoby uprawnionej, której wypłacono świadczenie postojowe, o którym mowa w art. 15zu ust. 1.

2. Wypłata po raz kolejny świadczenia postojowego może zostać dokonana nie wcześniej niż w miesiącu następującym po miesiącu wypłaty świadczenia postojowego, o którym mowa w art. 15zu ust. 1.

3. Warunkiem przyznania kolejnego świadczenia postojowego jest wykazanie w oświadczeniu, że sytuacja materialna wykazana we wniosku, o którym mowa w art. 15zs albo 15zsa, nie uległa poprawie. Z dokonanych ustaleń wynika, że w maju 2020r. wnioskodawczyni już uzyskała przychód w kwocie 2540 zł. , wprawdzie niższy niż w marcu 2020r. , ale nie o 15%, tylko o 10 %. Co implikuje uprawnioną tezę , że sytuacja materialna wnioskodawczyni uległa poprawie - już w maju 2020r.. A wnioskodawczyni złożyła 28.05.2020r. wniosek o świadczenie postojowe na dalszy okres.

Sąd, jako organ orzekający, miał na uwadze, że ochrona zatrudnienia oraz zmniejszenie obciążeń i zachowanie płynności finansowej przedsiębiorców, to główne zadania pakietu regulacji, które składają się na tarczę antykryzysową. Rozwiązania tam zawarte, obejmują nie tylko przedsiębiorców zatrudniających pracowników, a więc zapewniających miejsca pracy, ale również osoby, które prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą oraz wykonują pracę na podstawie umów cywilnoprawnych. Wśród rozwiązań, które mają zapobiegać skutkom epidemii (...)19 w Polsce, jest wsparcie, realizowane przez ZUS, w postaci wypłacania świadczeń postojowych.

I dlatego , Sąd , jako organ orzekający, precyzyjnie analizuje stan faktyczny i dokonuje właściwej interpretacji przepisów prawnych . Zgodnie z dyspozycją art. 6 k.c., to na odwołującej się, ciążył ciężar dowodowy w przedmiotowej sprawie, zatem, to ona powinna udowodnić okoliczności, z których wywodzi skutki prawne. Mając na względzie wskazane okoliczności, Sąd Okręgowy, na podstawie art. 477 14§ 1 k.p.c. oddalił odwołanie od decyzji z dnia 29.06.2020r. . Zarządzenie: odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć: - pełnomocnikowi organu rentowego, wypożyczając akta ubezpieczeniowe - oraz wnioskodawczyni