Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1403/20 AI generated

VIII U 1403/20 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1403/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

do całości wyroku Decyzją z dnia 8 czerwca 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił M. K. (1) prawa do świadczenia postojowego. W uzasadnieniu decyzji organ wskazał, że wnioskodawca, od 1 maja 2020 roku, obok umowy cywilnoprawnej, posiada też drugi tytuł do ubezpieczenia społecznego w związku z zawarciem umowy o pracę. Decyzja w aktach rentowych Od powyższej decyzji odwołanie złożył M. K., podnosząc, że dostał świadczenie postojowe za okres 1-30 kwietnia 2020 roku, zaś za okres od 11 do 31 marca nie przyznano świadczenia, choć już wtedy był przestój w wykonywaniu umowy cywilnoprawnej.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 1403/20 · Sąd powszechny: osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych, zwanej dalej "osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą", 2) wykonującej umowę agencyjną, umowę zlecenia, inną umowę o świadczenie usług, do której zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo umowę o dzieło, zwane dalej "umową cywilnoprawną". W myśl art. 15zua ustęp 1, świadczenie postojowe może zostać przyznane ponownie, na podstawie oświadczenia osoby uprawnionej, której wypłacono świadczenie postojowe, o którym mowa w art. 15zu ust.

Keywords

AI generated
reapplication for disability benefits suspension of benefits occupational disability benefits sick leave temporary loss of work eligibility for unemployment benefits
AI generated
IX U 11/22
nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego; nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego - w razie choroby zakaźnej, której okres wylęgania jest dłuższy niż 14 dni, lub innej choroby, której objawy chorobowe ujawniają się po okresie dłuższym niż 14 dni od początku choroby (art. 7 ustawy). Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy - nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą lub występuje w trakcie ciąży - nie dłużej niż przez 270 dni (art. 8 ustawy zasiłkowej).
VIII U 726/22
Decyzją z dnia 4.03.2022 r.
VIII U 341/25
Decyzją z dnia 6.12. 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...)w Ł. na podstawie art. 15zx ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1327, z późn. zm.) w związku z art. 83 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych zobowiązał A. W. do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia postojowego w kwocie 6240,00 zł w terminie miesiąca od otrzymania decyzji wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, liczonymi od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczenia postojowego do dnia zwrotu.
III U 299/24
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
VII U 1758/21
P. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z 31 maja 2021 r., znak: (...) w przedmiocie zobowiązania do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia postojowego wypłaconego na podstawie: wniosku (...) z dnia 29 czerwca 2020 r. w kwocie 2080,00 zł, wypłaconego 1 lipca 2020 r.; wniosku (...) z dnia 10 lipca 2020 r. w kwocie 2080,00 zł, wypłaconego 4 sierpnia 2020 r.; wniosku (...) z dnia 3 sierpnia 2020 r. w kwocie 2080,00 zł wypłaconego 3 września 2020 r. Odwołujący wskazał, że wezwanie go do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia postojowego jest niezasadne i wniósł o anulowanie wydanej decyzji (odwołanie k.12-14).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1403/20

UZASADNIENIE

do całości wyroku Decyzją z dnia 8 czerwca 2020 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. odmówił M. K. (1) prawa do świadczenia postojowego. W uzasadnieniu decyzji organ wskazał, że wnioskodawca, od 1 maja 2020 roku, obok umowy cywilnoprawnej, posiada też drugi tytuł do ubezpieczenia społecznego w związku z zawarciem umowy o pracę. Decyzja w aktach rentowych Od powyższej decyzji odwołanie złożył M. K., podnosząc, że dostał świadczenie postojowe za okres 1-30 kwietnia 2020 roku, zaś za okres od 11 do 31 marca nie przyznano świadczenia, choć już wtedy był przestój w wykonywaniu umowy cywilnoprawnej.

Dlatego w dniach 15 maja i 2 czerwca 2020 roku złożył kolejne wnioski o świadczenie postojowe, uważając, że powinno być mu przyznane za marzec i maj, skoro wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę otrzymać miał dopiero w czerwcu 2020 roku. Odwołanie k 3-5 W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Odpowiedź na odwołanie k 10-12 Sąd Okręgowy ustalił, co następuje M. K. (1) ma zawartą umowę zlecenia z M. R. (...) od 01.01.2020 roku do 31.12.2022 roku. Od 11 marca 2020 roku, w związku ze stanem epidemicznym, wnioskodawca nie wykonywał pracy na rzecz zleceniobiorcy.

Bezsporne W dniu 29 kwietnia 2020 roku zleceniodawca złożył online do ZUS wniosek o świadczenie postojowe dla M. K. (1). W dniu 15 maja 2020 roku wnioskodawca otrzymał na konto świadczenie postojowe ze wskazaniem, że jest to świadczenie za okres 1-30.04.2020 roku. Dowód: wniosek k 7, potwierdzenie przelewu k 6 W dniach 15 maja i 2 czerwca 2020 roku wnioskodawca złożył kolejne wnioski o świadczenie postojowe za kolejny okres, podając, że jego sytuacja materialna wykazana we wniosku o świadczenie postojowe nie uległa poprawie. Dowód: wnioski k 7 i 8 w aktach rentowych Od dnia 1 maja 2020 roku M.

K. (1) oprócz umowy zlecenia, zawarł umowę o pracę. Bezsporne

Sąd Okręgowy zważył, co następuje

Odwołanie podlegało oddaleniu. Zgodnie z art. 15zq ustawy z dnia 2 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (dalej: ustawa (...)) świadczenie postojowe przysługuje:

1) osobie prowadzącej pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców lub innych przepisów szczególnych, zwanej dalej "osobą prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą", 2) wykonującej umowę agencyjną, umowę zlecenia, inną umowę o świadczenie usług, do której zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo umowę o dzieło, zwane dalej "umową cywilnoprawną". W myśl art. 15zua ustęp 1, świadczenie postojowe może zostać przyznane ponownie, na podstawie oświadczenia osoby uprawnionej, której wypłacono świadczenie postojowe, o którym mowa w art. 15zu ust.

1. Ustęp 2 stanowi, że wypłata po raz kolejny świadczenia postojowego może zostać dokonana nie wcześniej niż w miesiącu następującym po miesiącu wypłaty świadczenia postojowego, o którym mowa w art. 15zu ust. 1.

3. Warunkiem przyznania kolejnego świadczenia postojowego jest wykazanie w oświadczeniu, że sytuacja materialna wykazana we wniosku, o którym mowa w art. 15zs albo 15zsa, nie uległa poprawie. Należy także podkreślić, że osoba wykonująca umowę cywilnoprawną ma prawo do otrzymania świadczenia postojowego po spełnieniu określonych warunków. Jednym z nich jest to, że nie posiada innego tytułu do ubezpieczeń społecznych (art. 15 zq). W rozpoznawanej sprawie wnioskodawca otrzymał świadczenie postojowe za kwiecień, a zatem jego wnioski, złożone w maju i czerwcu dotyczyły kolejnego okresu.

Wynika to już z treści samego wniosku, który w tytule jest „wnioskiem o świadczenie postojowe za kolejny okres”. Ponadto we wnioskach, które złożył M. K. podał, że jego sytuacja materialna, przedstawiona we wcześniejszym (pierwszym) wniosku, złożonym przez zleceniodawcę – nie uległa poprawie. Należy także zauważyć, że zgodnie z art. 15zua ust. 2 ustawy, wypłata po raz kolejny świadczenia postojowego może zostać dokonana nie wcześniej niż w miesiącu następującym po miesiącu wypłaty świadczenia postojowego, o którym mowa w art. 15zu ust.

1. Mając to na uwadze, należało uznać, że świadczenie postojowe za kolejne okresy nie przysługują. Wynika to z tego, że sytuacja wnioskodawcy od 1 maja 2020 roku uległa zmianie, bowiem zawarł umowę o pracę, co oznacza, że z mocy przepisów nie ma prawa do świadczenia postojowego za kolejne okresy. Sąd Okręgowy dostrzega niedoskonałości legislacyjne ustawy będącej podstawą przyznawania świadczeń postojowych, jednak w świetle złożonych przez M. K. wniosków „o świadczenie postojowe za kolejny okres”, jak i tego, że odniósł swoją sytuację materialną do tej, która została opisana w pierwotnym wniosku, nie jest możliwe uznanie, że domaga się on świadczenia za marzec 2020 roku.

Treść przepisu art. 15zua ust.2 nakazuje bowiem dokonanie wypłaty nie wcześniej niż w miesiącu następującym po miesiącu, w którym wnioskodawca otrzymał już świadczenie, czyli byłoby to świadczenie za miesiąc maj, a to jest niemożliwe, gdyż M. K. podjął pracę i nie miał już za ten miesiąc prawa do świadczenia postojowego. Sąd zdaje sobie sprawę z tego, że wypełnianie wniosków o świadczenie postojowe odbywa się online, na ustalonych wzorach i nie ma możliwości dopisywania własnych wniosków czy uwag. Jednak założeniem ustawodawcy było to, aby pierwszy wniosek o świadczenie postojowe zostało złożone przez zleceniodawcę, co w tej sprawie miało miejsce.

Na marginesie należy wskazać, że zgodnie z art. 15zsa, w przypadku odmowy złożenia wniosku przez zleceniodawcę w sposób wskazany w art. 15zs ust. 2, osoba uprawniona, która jest zleceniobiorcą, może złożyć wniosek o świadczenie postojowe do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, przy czym również musi to zrobić poprzez system teleinformatyczny, udostępniony przez ZUS. Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji. Sąd nie obciążył wnioskodawcy kosztami zastępstwa procesowego na podstawie art. 102 kpc. W ocenie Sądu domaganie się kosztów w sytuacji, gdy przepisy ustawy tzw. covidowej są całkiem nowymi regulacjami, co więcej są tak niejasne i nieczytelne dla zwykłych obywateli - jest nadużyciem silniejszej pozycji procesowej organu rentowego.

ZARZĄDZENIE odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawcy z pouczeniem o terminie i sposobie wniesienia apelacji